• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Merhaba sevgili Kuş Okulu öğrencilerimiz!

Bugün sizlerle minik can dostlarımızın uzun ve mutlu bir yaşam sürmesi için en önemli konulardan bahsedeceğiz: BESLENME VE BAKIM. Unutmayalım, sağlıklı beslenen bir kuş, uzun ömürlü bir kuştur!

♦Beslenme
Kuşlarımızın hastalıklara karşı direncini artırmak için dengeli bir diyet çok önemlidir. Tekdüze bir beslenme, onların sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden diyetlerine özen göstermeliyiz. Beslenme tohumlarla belirlense de, her ırk için farklı tohumlar verilmelidir ve menüleri mutlaka zenginleştirilmelidir. Tohumların yetmediği durumlarda, beslenmeyi takviyelerle desteklemek gerekir. Özellikle sebzeler ve meyveler bu konuda büyük katkı sağlar. Her hafta bir beslenme programı hazırlamak, çeşitliliği sağlamak açısından faydalı olacaktır.

Kalsiyum, kuşlarımızın sağlığı için son derece önemlidir. Bu yüzden kalamar kemiği ve gaga taşı mutlaka verilmelidir; bunlar kemik ve tüy yapısını %100 destekler. Özellikle dişi kuşlarımız için kuluçka döneminde kalsiyum hayati önem taşır. Su konusunda ise, kapalı şişe su kullanılmalı ve günlük olarak değiştirilmelidir. Suluklar da mümkün olduğunca sık temizlenmelidir. Yemi, sebzesi, meyvesi ve su takviyeleri sürekli takip edilip gözlenmelidir.

♦Bakım
Bakım da beslenme kadar önemlidir. Kuşlarımızın kafesi onların yaşam alanıdır ve hijyen ile temizlik sağlıkları için çok önemlidir. Kafesi düzenli olarak temizlemek, bakteri ve parazit oluşumunu engeller. Tüneklerin, yemliklerin ve sulukların da rutin olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Kafes dışındaki yaşam alanlarını desteklemek için güvenli bir alan oluşturmalıyız. Kanat açmaları ve uçmaları, kas ve bacak gelişimi için çok kıymetlidir. Unutmayın, esaret altında bulunmayan kuşlar daha mutludur. Sürekli kafes içinde bulunan kuşlar agresifleşebilir, stresli olabilir ve tüy yolumu yapabilirler.

Yaz dönemlerinde sık sık banyo yapmak isteyen kuşlarımız, istedikleri kadar banyo yapabilirler. Bunun için özel banyoluklar veya geniş kaplar içinde diz boyunu geçmeyecek sular hazırlanabilir. Daha parlak tüyler, daha mutlu bir kuş demektir!

Doğru beslenme ve düzenli bir bakım ile küçük can dostlarımızın yaşam kalitesini artırabilirsiniz. Onlarla uzun yıllar sürecek bir arkadaşlık kurabilirsiniz. Unutmayın, sevgi, ilgi ve özenli bir bakım, minik meleklerimizin en büyük ihtiyacıdır!

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Evet canlar ekleyeceğiniz olumlu olumsuz
Beslenme ve Bakım düşünceleriniz nelerdir

Tuba K.

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yardımsever üye
Forum Rehberi
Bakımında en az beslenme kadar önemli olduğunu vurguladınız öğretmenim. Beslenmelerine mümkün olduğunca çeşitli tohumlar eklemeli sebze ve meyvelerle zenginleştirmeliyiz

Mert G.

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Evet canlar bekleyeceğini olumlu olumsuz
Hocam sağlıklı ve mutlu bir hayatları olması için ırkına göre çeşitli tohumlarla destek vermek gerekir. Düzenli olarak fazlasına kaçmadan sebze meyve yle takviye olarak vermek daha iyi olcaktır. Fazlasına kacarsak. Zehirlenme olaylarına. Yada bir çok olumsuz duruma kalabiliriz. Düzenli olarak vitaminlere vermeye dikkât göstermeyiz

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Banyosunu yaptırıyorum sürekli de makine kullanıyorum çok rahat tavsiye ederim

KızımLimon

Tutkulu
Evet canlar ekleyeceğiniz olumlu olumsuz
Beslenme konusunda benim kafamı karıştıran şey sebze ve meyve verilmesi. Hangi sebzeler ve meyveler verilmeli ve hangi sıklıkla?
Kuşların hassasiyetlerine göre bu ek gıdalar sınırlanıyor. Mesela karaciğer yağlanması varsa şekerli meyveler daha az verilmeli gibi

Demir E.

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Olumsuz olarak palet yem. İnsan yapımı fakat kuşlarımız için doğada nasıl yapıyorlarsa evlerimizde aynı ortamı yaratmalıyız yani pelet yem gibi insan üretimi olan şeyler yerine doğadaki gibi doğal tohumlar ile beslemeliyiz. Kuşların yerlerinde bulunmayan fakat ihtiyacı olan tohumlar da ek olarak temin edilmelidir.
Örneğin tüm kuşların bayıldığı daldarı, sağlık tohumu vb

Hilye Bulut

Tutkulu
Uzman Mentör
Yardımsever üye
Benim aklımda birkaç soru var hocam,
İlki "hurma" ile besleme, hurma hem lifli hem de kuşlarımın tadına bayıldığı bir şey arada veriyorum diğer meyvelerle mama yaptığımda ama bir yerde hurma verilmemesi gerektiğini okudum.
Suya limon katma kısmında da zihnimde netleşmedi birkaç yere baktım.
Bir de sebzeleri haşlayarak vermelisiniz diyordu bir veteriner sizin düşünceniz nedir hocam?hangi sebzeler haşlanmalı?
Zeytinyağı kullanımıyla ilgili neler söylebilirsiniz ilk defa kuşlara verildiğini duydum.
Bakır ve çinko açısından zengin besinler nelerdir