• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kafese yumurtlama

khanshan

Aktif Üye
Nemsizlik yumurtanın içine etki etmez. Nem kırılma anında dış kabuğunu yumuşatır yavru daha rahat çıkabilsin diye. Çok enteresan bu kadar yumurtlamadan çiftleşmeden hiç yavru alınamaması... Yuvalıkta taban malzemesi olarak ne kullanıyorsunuz? Bu ölen yumurtaları elinize aldığınızda hiç kırık ya da küçücük de olsa ezik vs gördünüz mü?
yok sapasaglam yumurtalar, hicbir sekilde ezik/catlak yoktu.
yuvalikta taban malzemesi misir kocani kullaniyorum ama disi kuş temizliyor, follukta yumurtlarken cukur yere degil follugun ve yuvanin en köşesine, düz zemine yatiyordu. Bu sefer kucuk yuvada cukur yere biriktirdi yumurtalari ancak kocanlari kenara itmiş, direk sunta tahtanin uzerindeydi yumurtalar.

Mustafa89

Eski Forumcu
Moderator
Üretici
yok sapasaglam yumurtalar, hicbir sekilde ezik/catlak yoktu.
yuvalikta taban malzemesi misir kocani kullaniyorum ama disi kuş temizliyor, follukta yumurtlarken cukur yere degil follugun ve yuvanin en köşesine, düz zemine yatiyordu. Bu sefer kucuk yuvada cukur yere biriktirdi yumurtalari ancak kocanlari kenara itmiş, direk sunta tahtanin uzerindeydi yumurtalar.
Onun için yapabilecek pek bir şey yok. Kuş yuvayı kafasına göre yapar sıkıntı değil de bu olayın sebebini anlamak sanırım buradan mümkün olmayacak. Bazı kuşların karakterleri de böyle farklı olabiliyor nedeni bilinmez... yalniz bence @Şehmus BAKIR abinin onerisini bir deneyin :)

Mehmet Gürbüz

Müdavim
Yazar
Sponsor
Yuvalık harici yumurta bırakma durumu kuşlarda beyin saatinin bozukluğuna işaret eder. Zamansız uyku düzeni üretime geçince ışıkların düzeni vb stres ani korku buna neden olur inşallah alışkanlık yapmazlar

khanshan

Aktif Üye
Merhabalar, kuşlarımın yaklaşık 6 ayık dinlenmesi sonrası kendi istekleri ile yine yumurtlama sürecine girmiş bulunuyoruz.

erkek kuş traşını oldu. stressiz , gürültüsüz ortam, sıcak oda, günlük değişen suluklar, 2 güne bir haşlanmış yumurta akı,meyve,yulaf maması,

geçmiş tecrübeler ışığında tüm hazırlıklar hazır.
bakalım bu sefer neler yaşayacağız.

ilave önerilere açığım. özeleikle anne kuşu besin olarak güçlendirecek mama, vitamin önerileriniz varsa. en son denemede yumuralar 10-15 günlükken yumurtada ölüyorlardı.

Tuğçe G.

Eski Forumcu
Moderatör
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Merhabalar, kuşlarımın yaklaşık 6 ayık dinlenmesi sonrası kendi istekleri ile yine yumurtlama sürecine girmiş bulunuyoruz.

erkek kuş traşını oldu. stressiz , gürültüsüz ortam, sıcak oda, günlük değişen suluklar, 2 güne bir haşlanmış yumurta akı,meyve,yulaf maması,

geçmiş tecrübeler ışığında tüm hazırlıklar hazır.
bakalım bu sefer neler yaşayacağız.

ilave önerilere açığım. özeleikle anne kuşu besin olarak güçlendirecek mama, vitamin önerileriniz varsa. en son denemede yumuralar 10-15 günlükken yumurtada ölüyorlardı.
Kafes ve yuvalık içini de atar mısınız oda sıcaklığı ve nem ne durumda

khanshan

Aktif Üye
herkese merhabalar,

yine bir başarısız kuluçka deneyiminin sonuna geldik. dişi kuş 5 tane yumurtladı. yumurtaların üzerine yatmamazlık hiç yapmadı. hatta bu sefer folluğun kuytusuna biriktirdi, ilk defa, diğerlerinde folluğun köşesine biriktiriyordu. 6. yumurtayı kafese yaptı. 6. yumurtayı yaptıktan yumurtlamadı 4 gün sonra bugün 5 yumurtayı da kontrol ettim. hepsi boş, yumurtanın bi tarafına çökmüş. hafifleşmişler. hacıyatmaz gibiler. 2 sinde çok hafif damarlanma olmuş. diğerlerinde yok.

Gerçekten nedir yanlış çok garip. 3 ya da 4 kululçak dönemi oldu, toplamda20-25 arası yumurta olmuştur. hani hepsinde damarlanma olmasa tamam diyeceğim. birinde yumurtadan yavru cıktı, ölmüştü. 5-6 sında baya baya yavru görülüyordu yumurta içinde. hatta kırdığımda yavruya dönmüş, embriyoken ölmüştü.

Streamable Video

yorum, öneri, tavsiyelere açığım. eş değiştirme vs. Hatta üretici varsa, dişi kuşumu 6 aylığına salmaya bile verebilirim. belki başka bir erkek kuşla başarabilir.

khanshan

Aktif Üye
Herkese merhabalar, şubattaki denemeden sonra kuşlarimi haziran ayina kadar dinlendirdim, yuvalık takmadim. Yine ciftlesme belirtileri gösterince yuvalik taktim, gün sonunda durum şu şekilde. Totalde 6 tane yumurtladi, sonuncusu kafese, 5 i yuvaya. Yuvaliktaki 1. Yumurta 8 temmuzda geldi. saglikli gelisim gosterdi, su an yumurtanin icinde yavru hareketli, yumurtada cok minik iki delik açmış. Yavruda henüz ses yok. Ötme, ciyaklama. Sabirla ses vermesini bekliyorum.
diger yumurtalardan 2 sinde sifir damarlanma, birinde embriyo baya gelişmiş, yumurta icinde ölmüş, birindrde cok az damarlanma ve kalp gelisimi olmuş, ama o da sonrasini getirememiş.

8 temmuzu, yumurtanin geldigi günü sayarsak bugun 18. Gün. Yumurtadan cikamama durumu olabilir mi?Eger saglikli cikabilirsedisi kuşun ilk annelik deneyimi olacak, dikkat etmem gereken neler? Önerilerinizi bekliyorum.

omerardaaa

Yeni Üye
Herkese merhabalar, şubattaki denemeden sonra kuşlarimi haziran ayina kadar dinlendirdim, yuvalık takmadim. Yine ciftlesme belirtileri gösterince yuvalik taktim, gün sonunda durum şu şekilde. Totalde 6 tane yumurtladi, sonuncusu kafese, 5 i yuvaya. Yuvaliktaki 1. Yumurta 8 temmuzda geldi. saglikli gelisim gosterdi, su an yumurtanin icinde yavru hareketli, yumurtada cok minik iki delik açmış. Yavruda henüz ses yok. Ötme, ciyaklama. Sabirla ses vermesini bekliyorum.
diger yumurtalardan 2 sinde sifir damarlanma, birinde embriyo baya gelişmiş, yumurta icinde ölmüş, birindrde cok az damarlanma ve kalp gelisimi olmuş, ama o da sonrasini getirememiş.

8 temmuzu, yumurtanin geldigi günü sayarsak bugun 18. Gün. Yumurtadan cikamama durumu olabilir mi?Eger saglikli cikabilirsedisi kuşun ilk annelik deneyimi olacak, dikkat etmem gereken neler? Önerilerinizi bekliyorum.
vaybe hocam benım fazla bır bılgım yok ama yuvalık aldıktan sonra ıcıne ne koymam lazım benım kuslarım daha yavru bılgı almak ısterım

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici

Kuşun üzerine yattığı zamandan itibaren hesap edin. Yavru yarın gün içinde çıkar en geç ama isterseniz yumurta üzerine bir damla su damlatabilirsiniz ya da nemli bir bezle silin.
Diğer yavrulara üzüldüm ama bu da bir gelişme bence. İnşallah yavrunun sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü görmekte nasip olur. 🤗

khanshan

Aktif Üye

:cry::cry:

kursagini kontrol edecegim,
besleyememe durumuna göre ne zaman mudahale edeyim, nasil bir mama hazirlayayim& nasil mamayi vereyim?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici

:cry::cry:

kursagini kontrol edecegim,
besleyememe durumuna göre ne zaman mudahale edeyim, nasil bir mama hazirlayayim& nasil mamayi vereyim?
Hazır besleme maması ve aparat almanız daha mantıklı olacaktır. İlk zamanlar kürdanla besleyin biraz büyüyünce aparat ile size aşağiya @Ayvalık Jumbo Muhabbet hocamızın besleme videosunu ekliyorum iyi seyirler dilerim

khanshan

Aktif Üye

Öğlene kadar bekledik, annesi üzerine yatmaya devam etti, diğer yumurta zaten boştu onu çektik gene üzerine yatmaya devam etti herhangi bir besleme yapmadı, mevcut yemlerini, ekstradan yulaf ve biraz da haşlanmış yumurta beyazını kasede unufak Edip çok az suyla mama yapıp verdik

khanshan

Aktif Üye
Dün ve evvelsi gün dişi kuş çok hırçındı, erkek kuşu kafes icinde kovaladi, gagaladı, çok didiştiler, yavru cikinca ugraşmayı bıraktı.
Simdi de erkek kuş gram ilişmiyor.

belgesel hayatı yaşıyorlar resmen, her gün bir aksiyon.

Dişi kuş halen yavrunun üzerinde,sadece üzerinde yatıyor, hiç beslemeye niyetlenmiyor.

khanshan

Aktif Üye
merhaba, dişi kuşun hiç beslememesi gibi bir durum yaşanabilir mi, bu tecrübeyi yaşayan var mı?

erkek kuş, tamamen olaydan koptu. hiçbir şekilde dişi kuşla iletişimi yok.
dişi kuş da yem bile yemiyor nerdeyse,yuvadan çıkıyor, dışkılıyor, erkekkuşu kovalıyor, tekrar içeri girip yavrunun üzerine yatıyor.

2 gündür hem yavruyu, hem anne kuşu besliyorum.

var mıdır öneriniz?

omerardaaa

Yeni Üye
merhaba, dişi kuşun hiç beslememesi gibi bir durum yaşanabilir mi, bu tecrübeyi yaşayan var mı?

erkek kuş, tamamen olaydan koptu. hiçbir şekilde dişi kuşla iletişimi yok.
dişi kuş da yem bile yemiyor nerdeyse,yuvadan çıkıyor, dışkılıyor, erkekkuşu kovalıyor, tekrar içeri girip yavrunun üzerine yatıyor.

2 gündür hem yavruyu, hem anne kuşu besliyorum.

var mıdır öneriniz?
hocam çok ciddi bir kavga varsa ayırın belkıde dısı hala ciftlesmeyede calsııyor olabılır belkı yuvalıga yem dokmeyı denedınızmı?

khanshan

Aktif Üye
hocam çok ciddi bir kavga varsa ayırın belkıde dısı hala ciftlesmeyede calsııyor olabılır belkı yuvalıga yem dokmeyı denedınızmı?
yok hocam ciddi kavga. o nedenle ellemiyorum

evet yuvanın içine yaptıgım mamadan koyuyorum, yavrunun üzerinde yatarkenyedi bitirdi.

genelde mama kabını yuvalıgın kapısının önüne getirip, yuvayı tıklatıyorum, yavrunun üzerinden kalkıp, yuvalıgın kapısından yiyo mamadan baya.

yarın dal darı alıp yuvalıga bırakacagım. kabuksuz yem de alıp yuvaya dökebilirim.

amacım aslında bir şekilde erkek kuşun olaya girmesi. ama gerçekleşmeyecek gibi.

omerardaaa

Yeni Üye
yok hocam ciddi kavga. o nedenle ellemiyorum

evet yuvanın içine yaptıgım mamadan koyuyorum, yavrunun üzerinde yatarkenyedi bitirdi.

genelde mama kabını yuvalıgın kapısının önüne getirip, yuvayı tıklatıyorum, yavrunun üzerinden kalkıp, yuvalıgın kapısından yiyo mamadan baya.

yarın dal darı alıp yuvalıga bırakacagım. kabuksuz yem de alıp yuvaya dökebilirim.

amacım aslında bir şekilde erkek kuşun olaya girmesi. ama gerçekleşmeyecek gibi.
evet hocam dişi belliki kızgın eşine güvenden dolayımı diyecegim kac senedır sızınle garıp geldı siz yuvalıga gelınce kızıyormu size ?

khanshan

Aktif Üye
evet hocam dişi belliki kızgın eşine güvenden dolayımı diyecegim kac senedır sızınle garıp geldı siz yuvalıga gelınce kızıyormu size ?
dişi 2,5 , çift olarak 2 yıldır benimleler. dişi daha alışkın, erkek hiçbir zaman bana alışkın olmadı,

dişi kuşta bana kızgınlık hiçbir şekilde yok. mesela yavrusunu beslemem gerektiğinde yuvalığı açıyorum, yavrusunun üzerinde, elimle kalkmasını istiyorum, elimi dişliyor ama gıdıklar gibi, hiçbir öfke yok. yavrusunu besleyip, yuvaya bırakırken de aynı şekilde. yavru yokkenkinden daha nazik bana karşı yavru yumurtadan çıktıktan beri.

Üst Alt