Merhaba. Az önce ingilizce bir yazı buldum karaciğer bozuklukları ve yetmezlikleri hakkında
The liver is an important organ that is involved with digesting food, storing and filtering the blood, and with many other metabolic functions. Because it has so many functions, a healthy liver is extremely important.
vcahospitals.com
Yazıyor ki, "Kuşlarda karaciğer bozukluklarının klinik belirtileri nelerdir?
Kuşunuz bir karaciğer rahatsızlığından muzdaripse, kabarık tüyler, halsizlik, depresyon ve/veya iştahsızlık (yem tüketiminde azalma) gibi belirsiz belirtiler görebilirsiniz. İleri evre karaciğer hastalığı olan kuşlarda genellikle ıslak, lapa gibi dışkı, sarı veya yeşil lekeli üratlar (sağlıklı bir kuşta üratlar beyazdır), artan susuzluk, kusma, nefes almada zorluk ve/veya şişkin, kabarık bir karın görülür."
kabarık tüylerimiz var, iştahta dalgalanma var yem tüketiminde azalma yani. Ürat dediği kısım neresi bilmiyorum, ama dışkısında yeşil lekelenme mevcuttu. Kusma var, ve sanki bu sıralar normalden fazla su içiyormuş gibi gördüm. Yani ortalamanın üstünde bir tüketim değil, ama kendi rutininin biraz üstündeydi sanki bilmiyorum paranoyak da olabilirim bu konuda. nefes almada zaten zorluk var ama onun sebebi net değil.
Biraz araştırdım karaciğer yetmezliği ve karaciğer bozukluğu farklıymış. Benin kuşumda karaciğer yetmezliği yok çünkü gün içinde hareketli. Ama karaciğer bozukluğu olma ihtimali çok yüksek. klinik belirtilee uyuşuyor. ek olarak dile getirmek istemedim nazar değer diye ama hepacarnitol'u 2 gün verdim henüz ve bugün dışkı formu düzeldi, gün içinde sağlıklı dışkılar yaptı. hâlâ gece öğürme ve kendi bedenini ısıtamama mevcut. Bu da karaciğerden olabiliyormuş. "Karaciğer metabolizmanın ana kontrol merkezidir. yağ, karbonhidrat ve proteinlerin enerjiye çevrilmesi, kan şekerinin dengelenmesi, toksinlerin temizlenmesi. Bunlardaki bir bozukluk kan dolaşımını dolaylı olarak etkiler.
Karaciğer düzgün çalışamadığında enerji üretimi yavaşlar, kaslara ve dokulara yeterince yakıt gidemez, dolaşım zayıflar. Metabolizma yavaşladığında iç ısı da düşer. Karaciğer düzgün enerji üretemediği için vücut yakıtı azalır, kaslar az çalışır, böylece ısı üretimi düşer."
Tüm belirtiler uyuyor. Yine düz mantıkla bakıyorum, dışkılarının formu bozuktu hatta dün geceki dışkılar çok kötüydü, bugünkü geceler gayet iyi düzelme gösteriyor. Be ortada bir bozukluk varsa herhangi bir destek olmadan kendi kendine düzelme göstermez. Demek ki Hepacarnitol işe yarıyor. Karaciğer bozukluklarında işe yarar mı diye sordum birden panik oldum ama yarayacak muhtemelen. 2 hafta önce kuşumun ayakları sıcacıktı. Enfeksiyon olsa bu belirtilerin sebebi, gün içinde kendi isteği ile yemek yemez, oyuncakları ile oynamazdı. Evet genel bir durgun hava var kuşumda ama halsizlik çok daha farklı bir belirti. Yapay zekaya da sordum:
Karaciğer vücudun filtre sistemidir. Kuşlarda (ve tüm canlılarda) karaciğerin birincil görevi: Kanda dolaşan toksinleri, atıkları, metabolik artıkları süzmek, bunları safra yoluyla dışkıya atmaktır. Yani karaciğer düzgün çalışmazsa toksinler kana karışır,
damarlar ve dokular bu toksinlerle dolar, bu da “zehirlenmeye benzeyen ama yavaş ilerleyen” bir tablo yaratır.
---
Toksin birikince ne oluyor? Kuşun vücudu bu toksinleri atamadıkça: Hücreler “kirli” ortamda çalışmaya başlar, oksijen kullanımı düşer, mitokondriler (enerji üreten yapılar) yavaşlar, böylece ıısı üretimi azalır. Yani vücut enerjiyi azaltarak toksin birikimine tepki verir.
Bu yüzden Kuş üşür, ayakları soğur, tüy kabarır — ama oda sıcaklığı normaldir.
Dolaşım da etkileniyor: Toksin yükü artınca kan da “yoğunlaşıyor” gibi olur.
Bu da: Damarların daralmasına, özellikle uç organlara (ayak, kuyruk, kanat) kan gitmemesine neden olur. Sonuç yine soğuk ayaklar, halsizlik, kabarıklık.
Hepacarnitol neden işe yarıyor:
Hepacarnitol’deki bileşenler:
L-Carnitine → toksinlerin enerjiye dönüşümünü kolaylaştırır.
Methionine + Sorbitol → karaciğerin detoks kapasitesini artırır.
B vitaminleri → karaciğer hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.
Sonuç:
> Toksin azalır → Hücreler temizlenir → Dolaşım açılır → Vücut ısısı yükselir."
Ara sıra yapay zekaya durumu toparlatmakta fayda var

ne kadar devamlı kullanımına karşı da olsam.