katze
Yeni Üye
İlk olarak seçtiğiniz bakliyatları 8-12 saat arası soğuk suda bekletin, bu işlem bitkilerde filizlenme dönemini taklit ettiği için çok daha hızlı filizlenecektir.
Ekli dosyayı görüntüle 31141
Ben şahsen 8 saat bekletmeyi tercih ediyorum, bazı bakliyatlar çok suya gelemiyor çünkü.
8 saat beklettikten sonra suyunu güzelce süzün, bu işlemden sonra kavanozu her 6 saatte bir (veya içinize ne zaman sindiyse, eviniz sıcaksa veya soğuksa saati arttırabilir veya azaltabilirsiniz) kavanozun 4'te birini soğuk suyla doldurup nazikçe çalkalayıp suyu akıtıyoruz bakteri üretimini minimalize etmek için bu işlemi tek seferde 3-4 kere tekrarlamayı tercih ediyorum ben. Ben kavanozun kapağına, mutfak lavaboma uymamış süzgeci bantladım siz dilerseniz tülbent de kullanabilirsiniz hava ve ışık alsın yeter.
Ekli dosyayı görüntüle 31141
Ben şahsen 8 saat bekletmeyi tercih ediyorum, bazı bakliyatlar çok suya gelemiyor çünkü.
- Bu işlemde eğer suda köpüklenme varsa komple her şeyi çöpe atıp kavanozu çamaşır suyu veya bulaşık deterjanı+sıcak suyla güzelce dezenfekte edin. Köpüklenme, filizlerinizin muhtemelen mayalanacağı anlamına gelir.
- Bu işlemden sonra kavanozu 45 derece açıda veya bulaşıklığa ters koymanız çok önemlidir, fazla suyu akmazsa mantar oluşumu başlayabilir.
- Ekli dosyayı görüntüle 31143
- Benim yaptığım gibi çok fazla bekletmeyin, filizlerin başı çıktığında verin. Vitamin vs olarak en bol dönemi ilk filizin çıktığı zamandır.
- Vermeye hazır olduğunda 2 sofra kaşığı elma kaşığı veya bulabilirseniz üzüm çekirdeği ekstraktını sıcak su dolu kavanoza döküp 15 dakika bekletin, fazla suyunu alıp 4 5 kere yıkadıktan sonra kuşunuza vermeye hazır
- Eğer kavanozda en ufak ekşi koku duyarsanız atın gitsin, kaçarı yok bozulacaktır. Tam bozulduğu zaman da dehşet kötü bir kokusu oluyor bildiğiniz bozulmuş bütün tavuk gibi, o kokuyu almamanız mümkün değil.
- Eğer sadece kuş yemi çimlendirecekseniz direkt güneş ışığına koyabilirsiniz ancak toplu yapacaksanız oda sıcaklığında güneşe direkt temas ettirmeyin, mercimekler güneş ve ısıyı sevmiyor mesela.
- Bu işlemleri kavanoz yerine eski usul peçeteyle de yapabilirsiniz ancak çok çabuk kuruduğu ve filizlerim öldüğü için kavanoz yöntemi daha pratik geldi bana.
- Seçtiğiniz bakliyata göre 5 güne kadar dolapta tutabilirsiniz, elma sirkesini kararında katın ki eğer bozulursa kokusunu bastırmasın.
- Kuşunuzun keyfine göre ıslak veya peçeteyle kurutup tercih edebilirsiniz, filizlerinizi ıpıslak buzdolabına koymayın yeter. Buzdolabında da filizlenmeye çok yavaş da olsa devam edecektir.
- Eğer benim gibi yapacaksanız dikkat edin bazen meyve sinekleri süzgeçten geçebiliyor, o yüzden balkona veya mutfağa kısacası meyve sineklerinin üremeye yatkın yerlerine koymayın kavanozu.
- Tülbent kullanacaksanız dikkatli olun nemli yerler bakteriler için bildiğiniz cennet. O yüzden mutlaka dezenfekte edin vermeden önce.
- Bakliyatlar aynı zamanda insan tüketimine de uygundur, salatalara katabilirsiniz.