• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Şoka Bağlı Tüy Dökümü ve Gereksiz Aksesuarlar

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
***Şoka Bağlı Tüy Dökümü ve Gereksiz Aksesuarlar***

indir (2).jpgkus-tuy-yolma.jpgkus-dermatoloji.jpegMuhabbet-kusu-tuy-bakimi-nasil-olmaktadir.jpg

Muhabbet Kuşlarında ;

*Öncelikle şoka girme sebeplerini araştırmak önemlidir.
*Yaşadıkları bir takım rahatsızlıklar sebebiyle de şoka bağlı tüy dökümü gerçekleşebilir.
*Aniden meydana gelen odanın ısısı kuşların şoka girmesine ve stres yaşamasına bu şekilde de tüy dökümüne sebep yaratır.
*Kafesinde yeterli alanların olması önemlidir.
*Örneğin bir muhabbet kuşu kafesinde besliyorsanız o kafeste olması gereken sadece tahta tünekler, yemlik ve suluk olmalıdır.
*İçerisi kalabalık olan bir kafeste kuşun uyku düzensizlikleri olur, stres yaşama durumu yüksektir ve stresten kendine zarar verip tüylerini yolabilir.

*Eğer evinizde kuş besliyorsanız kafesine aksesuarlar ; salıncak, zilli top, vb. oyuncakları tıkıştırmak yerine onlara evinizde küçük bir oyun alanı yaratabilir ve kafes dışına çıkardığınızda oynamasını sağlamanız daha iyi olacaktır.
***Bu konuya maalesef ki hiç uzak değilim ; Muhabbet kuşu kafesinde önceden kuş beslediğim zaman yaptığım hatalardan bir tanesi kafesine salıncak takmak olmuştu. Kuşumun strese gireceğini düşünmedim. Bazı kuş salıncaklarının altında zil veya küçük toplar olmaktadır. Kuşların ilgisini çekmek için yapılmıştır ama aslında kuşları strese sokanlardan bir tanesi de odur. Bunun sebebi ; sakin olan bir kuşum salıncağın kendi kendine sallanmasıyla o küçük zillerin onun kafasına değmesiyle kanatlarına değmesiyle tedirgin oldu ve salıncağın zillerine zarar verdi ve kendi tüylerini de koparmaya başladı. Ummadığım anda öğrenmiştim kuşumu strese sokan şeyin ne olduğunu. Bildiğimiz basit bir salıncak gibi görünsede büyük ihtimalle uyku esnasında da hareket ettikçe salıncağına çarpıyordu ve salıncak sallandıkça karanlıkta onu korkuttu ve onda şok etkisi yarattı. Kuşumu toparlamak zor oldu ama evimde 4 tane salıncak bile olsa hiç bir kuşumun kafesine takmamaya karar verdim. Süs olarak kaldılar. O salıncakları sadece kuşumu kafes dışına çıkarırken salıncağın üst kancasından tutuyorum ve kuşumu salıncağın tuneğine yerleştirip elimde sallıyorum diyebilirim. :D

Papağanlarda ;

05fa8992a658384_02.jpgimage_750x_5fb405f3a7103.jpgkuslarda-tuy-dokme-ve-yolma-sorunu.jpg

*Bir çok papağan türleri mevcuttur ve en çok stres yaşayan, şok etkisi problemiyle karşı karşıya gelen ve tüylerini yolan papağanlardır.
*Stres ve şok etkisiyle kendine zarar vermelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi uzun süre kafes ortamında yaşamak , ilgiye ihtiyaç duymak ve bulunduğu ortamda yüksek ses ve kavgalar kuşların en hassas olduğu durumdur.

*Genellikle papağanlar muhabbet kuşlarına göre biraz fazla ilgiye muhtaçtır ve sahibinin sürekli onunla ilgilenmesini ister. İlgi görmedikçe agresifleşir, kafes dışına cıkarılmadığında kafes içinde kendi tüylerini yolar, asla susmaz sürekli bağırmayı tercih eder.
*Açıkçası ben bana sinirlenen kuşlarımın bir tanesinin sırf ilgi çekmek için ayağını kafes kenarına sıkıştırdığını biliyorum ve bunu huy edinerek her seferinde yapmayı tekrarladı.
*Herkesin bilmesi gereken en önemli püf nokta, bir kuşu evde kafeste kalsın dışarı çıkmasına gerek yok mantığı ile almayın, çünkü ilgi görmeyen kuşlar da ister istemez hem yabani oluyor hemde kafese parmağımızı koymamız bile onun kafes içinde strese girmesine ve kendini yolmasına sebep oluyor.
*Stres ve şok etkisiyle tüy dökümü yaşayan tüm kuşların tüylerinin toparlanması çok zaman alıyor. Çünkü tüy döküldükçe kuşların bazıları tüylerini strese girmese bile yolmaya devam ediyor.

Önemli Not

*Stres yaşayan, şok etkisi yaşayan kuşların bir çoğunluğunun kalp krizi geçirdiğini sadece tüylerinin dökülmeyeceğini unutmayın. Bunları göz önünde bulundururak kuşların özellikle kafes içinde onları strese sokacak aksesuarları çıkarın,kafes içindeki gereksiz aksesuarlar kuşların egzersiz yapmasına da engel olur. Kuşların hepsi rahatlığına düşkün oldukları için stres ortamında yaşamını sürdüremezler. İştah kaybı ve halsizlik de yaşayacaklardır. Stres ve şok etkisi tüm kuşlar için ölümcül sonuçlanabilir. Bunların önüne geçmek için kuşlarınızın bulunduğu ortamın hem sakin olması hem de geniş bir kafeste yaşamasını sağlamayı unutmayın....

Dikkat: Bu yazı kafeskuslari.com'a aittir. İzinsiz paylaşılamaz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Emeğine sağlık Didem.

Salıncak benim kuşlarımın favorisi. Şu ana kadar hiçbirinde ters etki yarattığını görmedim ama bütün kuşlar bir değil demek ki.

Aksesuarları ilk kez takarken gündüz takıp gece çıkarmak gerekiyor kuş alışana kadar yoksa yabancı cisim olduğu için korkmaları normal.

Benimkilerde daldarıdan korkuyorlardı. Darı asma aparatına ne zaman darı assam karanlıkta ortalık birbirine giriyordu. Bir iki derken olayı çözdüm. Darıyı kafesten alınca sorun kalmadı. :)

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Emeğine sağlık Didemcim çok bilgilendirici olmuş 👍

Üst Alt