• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Çözüldü! Muhabbet kuşum yumurtlamıyor

Senaa

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Halsizlik
Hastalık Belirti Tarihi
1 Şub 2021
Kullanılan İlaç
Sularına vitamin koyuyorum
Merhabalar, bir süre önce dişi muhabbet kuşumun kafes dibinde yattığını fark ettiğim için bir yuvalık aldım. Normalde yeni şeyleri yabancılayan kuş hemen yumurtalığa girdi ve içine koyduğum tüm talaşları dışarı attı. Uzun süre yumurtalığı kemirdi ancak belli bir süre sonra onu da bıraktı. Neredeyse 1 aydır da sürekli yumurtalıkta yatıyor, sadece su içmek ve tuvaletini yapmak için dışarı çıkıyor. Tuvaleti normale göre biraz daha büyük. Yemeğini de çoğunlukla erkek kuş yediriyor. Ayrıca dişinin popo tüyleri açıldı ve dışarıdan bakıldığında hafif bir şişlik fark ediliyor. Ancak çok uzun zaman geçmesine rağmen hala yumurtlamadı ve kuş yaklaşık 8 yaşında. Sizce ne yapmalıyım? İnternette veterinerlerin bu konularda pek bilgi sahibi olmadığı yazıyor bu yüzden veterinere de götürmedim korkmaması için. Ve son olarak nadir de olsa arada dışarı çıkıp yakın mesafelere uçuyor. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Yusuf Kürşat Akkuş

Eski Forumcu
Kurucu Üye
Ortamda ters giden bir şeyler olduğu aşikar kafes düzenini ve kuşlarınızi bir paylaşın bakalım

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Popoda yağ bezesi mi vsr ben mi yanlış görüyorum 🤔

Senaa

Yeni Üye
Sarılığı diyorsanız her zaman yok, dışkısından kalmış olabilir suyuna vitamin koyduğumda sarı renk oluyor bu yüzden kanat kısımları da hafif sarardı

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Sarılığı diyorsanız her zaman yok, dışkısından kalmış olabilir suyuna vitamin koyduğumda sarı renk oluyor bu yüzden kanat kısımları da hafif sarardı
Poponun üst kısmına üfleyerek foto çeker misinz?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Kendini kabartıyor mu? Cansız durmuyorsa sıkıntı yok biraz daha bekleyin kafesi biraz yükseğe asın belirler yumurtlayacak demektir inşallah

Senaa

Yeni Üye
Evet dün attığım fotoğrafta kabarık mesela ama her zaman değil, cansız değil açıkçası ama günün çoğunluğunu yuvalıkta geçirdiği için eski enerjisi de yok. Bulundukları odada kalorifer yanındalar ve televizyon sesi olan bir oda, sizce daha sakin bir odaya almalı mıyım?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Sakinden ziyade kendilerini güvende hissedecekleri bir yere alın omuz hizasından yüksekte bide yuvalikta biraz çam talaşı olsun ve kalamar kemigi ,kum eksik olmasin kafesinden

Senaa

Yeni Üye
Talaş koymuştum hepsini attı biraz daha ekleyeyim mi? Kalamar kemiği de var ama genelde erkek yiyor, dişiyi yerken hiç görmedim ve kafeslerine daha önce hiç kum koymadım nasıl bir kum olmalı, nereye koymalıyım?

Senaa

Yeni Üye
Tamamdır çok teşekkür ederim, dediklerinizi uygulayıp bir süre daha gözlemleyeceğim. Gelişmeleri yazarım

Senaa

Yeni Üye
Merhaba, daha önce bu konuyu açmıştım ve biraz daha beklememi söylemiştiniz. Üzerinden 1 ay geçti ama hala bir değişiklik veya yumurta yok. Bugün çektiğim fotoğrafları da ekliyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim. Dişi çok nadir yuvalıktan çıkıyor ve bizimle iletişimi tamamen kesti, çok üzülüyorum bu yüzden ve hasta olmasından endişeleniyorum.Ekli dosyayı görüntüle 4640Ekli dosyayı görüntüle 4641

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
kuşları eşleşirken gördünüz mü? eğer yumurta hazırlığındaysalar her gün eşleşmeleri gerekiyor. İlaveten dişi tünekteyken kuyruğunu aşağı yukarı sallaması gerekiyor kanatlarda düşüklük olmalı.
popo kısmını parmağınızla kontrol etme şansınız var mı?

Senaa

Yeni Üye
Bir kez gördüm eşleşirken, dişi kuyruğunu sallıyor sürekli ve kanatları da erkeğe göre düşük. Popo kısmını bir kere kontrol etmeyi denedim ancak canını yakmaktan korkuyorum zaten dişi de çok tedirgin oluyor elime alınca

Senaa

Yeni Üye
Sizce bu yumurtlama döneminin bu kadar uzun sürmesi normal mi? Yaklaşık 2 ay oldu. Dişinin yaşı çok büyük, bu etkili olur mu?

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
şöyle izah edeyim;
yumurtlama döneminin bu kadar uzun sürmesi normal değil. Normal şartlarda kuşlar eşleştikten yaklaşık 1 hafta sonra ilk yumurta gelir ve devamında 2 günde 1 yumurta yapar. bu süre zarfında da kuşlar sürekli eşleşir. tabi bunlar her iki kuşunda hazır ve eşleşmenin sonuçlarının olumlu olduğu durumlar.
Eşleşip yumurtlamayan dişiler de mevcut. Bu durumda eşlerden birinde problem olabilir. Hangisinde problem olduğunu saptamak için ya başka kuşlarla eşleştirmeler yapılır, öyle bir imkan yoksa da beklenir. Bazı çiftler yumurtlamasına rağmen boş yumurta da atabilirler.

kuyruk sallanıyor , kanatlar düşükse ve dişinin dışkısı büyüdüyse bunlar yumurtlama belirtisidir.
bu kadar süreye rağmen hala yumurtlamadıysa ya eşleşme verimli değil ya eşlerden birinde problem var yada yumurta sıkışması mevcut.
Kuş ne kadar tedirgin olsa da elle kontrolü yapmanız gerekiyor. Merak etmeyin canı acımaz.

Senaa

Yeni Üye
Yani yumurta oluşmasa da dişi kuş yumurta belirtisi gösterir mi? Saydığınız tüm belirtiler 2 aydır var, belirtilere rağmen yumurta oluşmamış olma ihtimali mi var?

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
şimdi şöyle düşünün, eşler kendini kuluçkaya hazırlıyor, nasıl hazırlıyor?
1- Zihinsel ve istek olarak
2- Fiziksel olarak
Sonrasında fiziksel birleşme başlıyor.
Benim sorduğum 3 belirti fizyolojik belirti, bunlar yumurtaya hazırlık belirtileridir. Belki de yumurta oluşuyor kabuğu oluşmuyor, yada eşlerden birinde bir sıkıntı var, bilemiyoruz ki.

bu sebeple takip çok önemli, eşleşmelerini sadece 1 kere görmeniz seri yumurtalar için yeterli değil.
Elbet duymuşsunuzdur, dişi kuş tek ve yumurtluyor. Kızgınlık yumurtası deniyor.

Toparlayacak olursak, biraz sabır ve takip gerekli

Üst Alt