• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sende Yorum Yap! Mamaya Eklenenler Hakkında...

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Merhaba Sevgili Kuş Sevdalıları,

Kuşlarımızın sağlıklı beslenmesindeki besin çeşitliliğine dikkat ederiz. Beslenmedeki makul mama kuşa verilmesi hepimizin aşağı yukarı bildiği bir şey. Bu mamanın içeriğinde zaten olması gereken yumurta katkısı vardır ve uzmanlar tarafından bu mamaya ek olarak haşlanmış yumurta katılmaması önerilir. Ancak çeşitli kuş üreticilerin ve hobicilerin buna rağmen haşlanmış yumurta kattıklarını görmekteyiz. Dolayısıyla çoğumuz bu muğlak bilgi yüzünden belirsizliğe düşeriz. Bunun üzerine bir de çeşitli sebzeler mamamıza katarız. Ancak bu sebzeler birbiriyle uyumlu mudur? Yani her biri kuşa sağlıklı olan sebzeleri karıştırarak sağlıklı bir birleşim meydana geliyor mu? Bir de bunun üzerine kuş kumu, kuş toprağı, probiyotik, vitamin, kalsiyum vs. mamaya katılan ek besinlere şahit oluyoruz. Amaç kuşumuza daha zengin ve sağlıklı bir besin türü yaratmaktır. Ancak gayet iyi niyetle yapılan bu mama karışımı bilmediğimiz kötü sonuçlara yol açar mı?

Siz ne dersiniz? Sizin mamanız sağlıklı mı? Sağlıklıysa neden ve tarifi nedir? Hadi tartışalım mı ve bir sonuca varalım mı?

Saygılarımla

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Benim mama tarifim şu şekilde :
Ben 6 kuşum için:
1 haşlanmış yumurtanın beyazı(sarısını koymuyorum rendeden gecirdigimde)
1 avuç aspur
1 avuç kuş yemi
1 kabağın yarısından da azını rendeliyorum
1 havucun yarısını rendeleyıp suyunu sıkıyorum
5-6 cici bebe eziyorum
Pulbiber
Tarçın

Bunların hepsini karıştırdıktan sonra biraz bekletiyorum yani bu karışım ne çok sıcak olmalı ne çok soğuk ılık olcak şekilde ve kaşıkta kalmayacak şekilde.(mama zaten ne çok kuru ne çok cıvık olmalı)
Sadece 2 saat onlara süre veriyorum fazla bekletemem kafes içinde çünkü bozulursa zehirlenmeye yol açabilir ki zaten kolay kolay yememezlik yapmıyorlar genelde kaplarini boş alıyorum 🙂

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
Ben 3 yıldır CEDE mama kullanıyorum. Buna rağmen her çift aynı iştahla mamayı tüketmiyor. İçindeki sebzeleri bitiriyorlar ama bazı çiftlerde mama kalabiliyor.

2 günde 1 mama veriyorum;
her mamamda havuç mutlaka oluyor,
ayda 1 kırmızı pancar (bunu genelde yeni kuluçka zamanı veriyorum)
hemen hemen her mamamda kereviz
hemen hemen her mamamda brokoli
hemen hemen her mamamda haşlanmış yada sezonuysa taze mısır
15 günde 1 mor lahana
haftada 1 yeşillik
yavrulu çiftlerin mamasına haşlanmış yumurta
her mamama zeytinyağı mutlaka katıyorum
bunlara ilave haftada 1 mamaya vitamin, probiyotik, calsiyum gibi ilaveler

yazın 4 saatte kışın ise 8-10 saatte mamayı çekiyorum önlerinden.
yavrulu çiftlere 2 yemek kaşığı , yavrusuz çiftlere 1 yemek kaşığı koyuyorum ve genelde bitiriyorlar.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Benim mama tarifim şu şekilde :
Ben 6 kuşum için:
1 haşlanmış yumurtanın beyazı(sarısını koymuyorum rendeden gecirdigimde)
1 avuç aspur
1 avuç kuş yemi
1 kabağın yarısından da azını rendeliyorum
1 havucun yarısını rendeleyıp suyunu sıkıyorum
5-6 cici bebe eziyorum
Pulbiber
Tarçın

Bunların hepsini karıştırdıktan sonra biraz bekletiyorum yani bu karışım ne çok sıcak olmalı ne çok soğuk ılık olcak şekilde ve kaşıkta kalmayacak şekilde.(mama zaten ne çok kuru ne çok cıvık olmalı)
Sadece 2 saat onlara süre veriyorum fazla bekletemem kafes içinde çünkü bozulursa zehirlenmeye yol açabilir ki zaten kolay kolay yememezlik yapmıyorlar genelde kaplarini boş alıyorum 🙂
Siz yinede pulbiber vermeyin 😂 onun yerine kekik ve doğal kırmızı biber olabilir 👍

AlicanG

Paylaşımcı
Cicibebe'nin içeriği kuşlara uygun olmadığı uzun dönem kullanımlarda sindirim problemlerine yol açacağı içerisinde şekerden ötürü mantar oluşumunu tetikleyeceği söyleniyor.Bu yüzden bir ara tuzsuz etimek,buğday ruşeyni kullandım sonra komple kuru mamaya döndüm.

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Cicibebe'nin içeriği kuşlara uygun olmadığı uzun dönem kullanımlarda sindirim problemlerine yol açacağı içerisinde şekerden ötürü mantar oluşumunu tetikleyeceği söyleniyor.Bu yüzden bir ara tuzsuz etimek,buğday ruşeyni kullandım sonra komple kuru mamaya döndüm.
Ben bir kaç aydır veriyorum dozunu kacirmadigim sürece birşey olmuyor ben bir zararını görmedim.

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Benim yaptığım mamaları çoğunlukla yemiyordu benim sıpalar ama en son yaptığımı yediler.🤣
Yine de yazayım bende mama içine kattıklarımı,belki yapılmaması gerekenler vardır,öğrenmiş olurum. :)

Mamada yumurta beyazı,havuç hep oluyor.
Onlara ilaveten bir sebze oluyor,zamanına göre değişiyor sebze.
Kuru mama olarak Garden Mix kullanıyordum ama Beautiful Food aldım bu sefer onunla deneyeceğim haftasonu.
Bunlar dışında kuş kumu,kömürü,toprağını mamaya katıyorum ben.
En son yaptığım mamada karışıma üç beş damla çörek otu yağı damlatıp üzerine aspur ve aldığım doğal tohumları kattım en son.

Bir sonraki yapacağım mamada eklemeyi düşündüklerim ise kekik,okaliptus,adaçayı,ıhlamur karışımı.

EnesGenç

Eski Forumcu
Ben yumurta hasliyirum içine biraz marul biraz daldari birazda ak dari koyuyorum severek yiyir

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Peki bu sebzelerin hangisini haşlanmış hangisini çığ veriyorsunuz ben korkuyorum sebze vermeye elma verdim geçen gün yemediler muzu biraz tırtıkladılar bunlar hariç bir şey vermedim daha korkumdan 😂

Üst Alt