• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşumun hastalığı ne bilemiyorum

Garipp

Aktif Üye
Merhaba, benim Garip isminde 10 yaşında erkek muhabbet kuşum var. Kendisi bir süredir hasta. Bir ayı tamamlayacağız birkaç gün sonra. Her şey uçarken nefes almasında zorluk çekip ki çok fena değildi, gece nefes darlığına dair duyduğum bir sesle harekete geçmemle başladı.

Garip'in eşi solunumundaki sıkıntıdan ve bilemediğim birkaç sebepten ötürü vefat etmişti. Ben de onda tavsiye edilen şeylerden biri olan suyuna limon damlatıp diyete sokma yöntemini uyguladım çünkü kuşum bir süredir uçamadı ve bu yüzden kilo almış gibiydi. Ancak 2 gün içinde ishal oldu ve tüylerini kabartmaya başladı. Hemen ilerleyen günlerde dışkısında siyah lekeler/noktalar gözlemledim. Aynı zamanda yemi sindirememeye ve tıksırmaya başladı. Halsiz ve sürekli uyuyordu.

Bir hafta kadar sonra Ankara Veteriner Fakültesi'ne götürdüm. Sadece röntgen çekip kursağında mantar ve akciğerinde enfeksiyon olduğunu söylediler. Onların söylediği şekilde bir hafta boyunca ağızdan sabahları bir damla mikostatin ve akşamları bir damla baytril kullandım. Bir hafta sonunda değişen şey dışkısındaki lekelerin gitmesi oldu. Onun dışında tıksırık (hapşurukla karışık) ve yem öğütememe devam ediyor. Kusma yok, dışkıda yem yok. Genel olarak halsiz, zaman zaman kabarık. Sadece gagasının içinde salya gördüm. Onun dışında yem yemek istiyor ama çok yiyemiyor. Etrafına ilgisi var, uçuyor ve sevdiği şeyleri yapmaya çalışıyor. Dışkısının rengi de açık yeşil, yeşil renklerinde. Genelde katı formda ama beyazı dağınık ve cıvıklık da var. Son günlerde ise kanatlarını seğirtmeye başladı. Bu arada tedavi bitince probiyotik ve vitamin takviyesini yaptım ki ben normalde bunları kullanmıyordum. Ayrıca son olarak solunumunda da ciddi değil ama bir sıkıntı var gibi. Pardon, son değil aslında çünkü ayaklarında da pullanma ve soyulma var. Şimdi ben sorun ne tam olarak bilemiyor ve mikostatin hem tavsiye edilip hem de zararlı denilirken ne yapmam gerektiğini çözemiyorum. Sadece, doğru teşhis vs. yapılırsa kuşumun iyileşeceğini düşünüyorum. Okuduğunuz için ve yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İlgilenebilirseniz çok mutlu olurum cidden. Aşağıya videoları ekliyorum.

Son düzenleme:

rilish26

Müdavim
Kuşunuz yaşlanmış ve kendisi dişi sanırsam. Ne takviye kullanıyorsunuz kursaktan zeolitli besleme yapabilirsiniz. Kursak mantarı teşhisi konduysa eğer. Dışkı analizi falan yapılıp mı konuldu teşhis. Kendi kursak mantarı maceramı anlatabilirim. Benim tedavim yaklaşık 2-2.5 ay sürdü çünkü son evreye yaklaşmış mantar sökücü ve antibiyotik tedavisi uygulandı. Bu süreçte hayvanın bağışıklığı düşünüyor tedavi sonrası onu güçlendirmek için gerekli gerwit falan kullandım. Burada tabii ustalar daha iyi yorum yapar zeolitli besleme yapabilirsiniz 10 gün kadar forumda nasıl yapılacağını anlatan bir post olması lazım.

Garipp

Aktif Üye
Merhaba, öncelikle dişi ise çok şaşırırım cidden. 10 senedir bunu bilememiş olmak çok üzücü ki iki tane dişi getirmiştim yanına eş olarak 🙃 Yaş olayı var evet ama Garip çok enerjik ve hayat dolu bir kuş. Geldiği ilk günkü gibi hala. Biz birkaç kez hastalık atlattık zaten ki en son röntgene dayandı 🥲 Bağışıklık olayını duydum ve ilaç tedavisinden sonra aralıklarla 2 kez 3 gün boyunca probiyotik verdim.

Bir kez gerwit multi, bir kez de bt-amin forte b verdim. Burada da kursak mantarı için zeolitli besleme yapıldığını ve bu besleme ile düzelen kuşlar olduğunu okudum ancak benim o beslemeyi yapmam imkansız gibi çünkü kuşum aşırı derecede rahatsız oluyor yakalanmaktan ve zapt edemiyorum, geçen sefer ağzına damlatmaya çalıştığım ilaç gözüne geldi mesela. Etrafımda da tanıdığım ve güvenebileceğim kimse de yok ne yazık ki.

Sizin muhabbet kuşunuz nasıl şu an? Hala hayatta olduğuna çok sevindim. Cevabınız için de teşekkür ederim. 🥰

Garipp

Aktif Üye
Ustalardan cevap verebilecek olan var mı acaba? Gagası da morarmaya/siyahlaşmaya başladı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba öncelikle kafesteki aynayı çıkartın. Aslında evde yalnız kalmasın canı sıkılmasın diye koyuyorlar aynayı ama çok sağlıklı değil bence. Gördüğünüz üzere aynaya kusma hareketi yapıyor ve ayna kusmuk oluyor aynada lekelenmeler oluyor buda bakteri üremesine sebep oluyor. Erkek kuşların ceresi olgunlaşınca maviye döner sizin yavrunuzun ceresi kızgınlık dönemine girmiş bir dişi çünkü cere kahverengi. Hastalığa gelirsek üstte arkadaşın dediği gibi zeolit tozlu besleme. Zeolit vücuttan kimyasalların, virüs bakteri gibi zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına meydan okuyor diyebilirim. Bir hafta on gün kadar zeolitli besleme yaparsanız ve bu süre zarfında da gervit ve entrobac gibi takviyeleri de düzenli şekilde kullanırsanız fayda sağlar diye düşünüyorum 🌸

Garipp

Aktif Üye
Merhaba, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Eşi öldükten hemen sonra direkt o parfüm kapağını eşi olarak görmeye başladı ve onu alınca strese giriş üzülüyor. Sürekli temiz tutmaya çalışıyorum. Yaşından ötürü başka kuş da getiremem maalesef. Yalnızlığı için başka bir öneriniz varsa çok mutlu olurum. Ben sürekli ilgilenmeye çalışıyorum zaten.

Kendisi 10 yaşında ve ceresi sadece 1 senedir kahverengi kabuk bağlamış halde. Ondan önce tamamen maviydi. Neden bu şekilde şu an hiçbir fikrim yok maalesef.

Peki kanatlarındaki seyirme neden sizce? Buna dair sadece vitamin miktarının fazla gelmiş olabileceğine dair bir şey okumuştum. Neredeyse bir hafta oldu vitamini keseli ama hala aynı hareketi yapıyor. Siz gerwit ve bt amin forteyi 100 ml suluk için kaç damla kullanıyorsunuz?

Garipp

Aktif Üye
Ayrıca zeloitli besleme tam olarak nasıl yapılmalı? Direkt kursaktan mı verilmeli yoksa mamalar oluyormuş, onlara katıp mı vermeliyim? Ya da yediği bir şeyin üstüne dökmem de etkili olur mu? Burada yeniyim, bu beslemeye dair olan yazıyı bulamadım maalesef.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Cere mavi olan bir fotoğraf var mı acaba. Bazen hormonal bozukluklar da buna sebep olabiliyor. Video da kanatlar da seyirmeyi anlamadım ama tabi bir çok sebebi olabilir anlık stres korku vs. Gervit yarım suluğa beş damla BT amin yarım suluğa sekiz damla. Zeolitli besleme tam randıman alınması için besleme mamasını suyla yoğurt kıvamına getirip iki nolu besleme aparatı alıp günde bir kez kursağa basmak. Ama tâbi mamaya da konulabilir az bir miktar. Maşallah 10 yaşında nice 10 seneleri olsun inşallah ama yaşından dolayı tabi bağışıklığı düşük olabilir.

Garipp

Aktif Üye
Yani yaptığı hareket tam olarak ne ben de anlamadığım için isimlendiremiyorum maalesef, o yüzden videosunu çektim. Bunu neredeyse bir haftadır yaptığı ve de hasta olduğu için sıkıntılı bir durum olabilir diye düşündüğümden ötürü sormak istedim. Başka videolarını bırakıyorum, belki daha anlaşılır olur.
Mavi cereli fotoğrafını da yüklüyorum.

Bu kursaktan besleme olayı benim için imkansız çünkü Garip'i elde zapt etmek zor; yakalanmayı, tutulmayı vs hiç sevmiyor. Kursak beslemesinin çok dikkatli yapılması gerektiğini okumuştum o yüzden korkuyorum.

Amin, umarım hepimizin dostları uzun seneler sağlıklı bir şekilde yaşarlar 🥰🥰

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Evet yavrunuzun cinsiyeti erkek. Dediğim gibi erkek kuşlarda hormonal bozukluklar da cere kahverengi olabiliyor. Öyle bir durum var. Ama bu onun hayatını olumsuz yönde çok fazla etkilemez. Kanat seyirmelerinin birçok sebebi olabilir sinirsel olabilir yada parazit vardır yine yapar vs. Yaşından dolayı bağışıklığı düşük bu yavrunun. Ama geri getirmesini biliriz 😊Zeolit in tadı acı olduğu için yem üzerine serpince yemeyi tercih etmiyorlar. Maması var mı bilmiyorum ama mamaya da katabilirsiniz yada iki çay kaşığı kadar tepeleme olmasın ama. Çay tabağına normal yediği yemi koyunuz ve bu yeme çay kaşığı ucuyla da zeolit tozu ekleyiniz. Ve sonra karıştırın. Acıkmasını takip ediniz acıktığı zaman zeolit tozlu yemi verin. Yada yemliği önünden bir iki saatliğine alın. Sonra zeolitli tozlu yemi verin. Size nasıl uyarsa. Ve dış parazit ense damlası da yapılabilir. Entrobac var mı elinizde. Varsa probiyotik takviyesi de yapınız. 🌸

Garipp

Aktif Üye
Çook teşekkür ederim ilginiz için, çok mutlu oldum 🌸💕 Yani yıılarca oğlum diye sevdim, erkek olduğundan emin olduğumuza sevindim açıkçası 😀 Parazitten, ya da akar deniliyor sanırım, ben de şüphelenmiştim çünkü ayaklarında da pullanma ve dökülme oldu.

Kuşlar için mama satılıyormuş, zeoliti ona eklemeyi düşünmüştüm ama önce yem ile denerim artık, olmazsa da mamaya eklerim.

Evet, probiyotiği aldım ve iki kez bir hafta aralık bırakarak üç gün boyunca probiyotik verdim. Artık haftada bir ya da iki gün düzenli olarak vermeyi düşünüyorum. Onun dışında bağışıklığı için yumurtanın beyazından ve kekik çayı vermeyi düşünüyorum. 🌸

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Çook teşekkür ederim ilginiz için, çok mutlu oldum 🌸💕 Yani yıılarca oğlum diye sevdim, erkek olduğundan emin olduğumuza sevindim açıkçası 😀 Parazitten, ya da akar deniliyor sanırım, ben de şüphelenmiştim çünkü ayaklarında da pullanma ve dökülme oldu.

Kuşlar için mama satılıyormuş, zeoliti ona eklemeyi düşünmüştüm ama önce yem ile denerim artık, olmazsa da mamaya eklerim.

Evet, probiyotiği aldım ve iki kez bir hafta aralık bırakarak üç gün boyunca probiyotik verdim. Artık haftada bir ya da iki gün düzenli olarak vermeyi düşünüyorum. Onun dışında bağışıklığı için yumurtanın beyazından ve kekik çayı vermeyi düşünüyorum. 🌸
Ayaklar da pullanma dökülme yaş aldığı için de olabilir. Ayaklarda pullanmaya karşı tatlı badem yağı sürebilirsiniz yada korkusuz vazelin varsa o da olabilir. Kekik çayını iki üç haftada bir ikram edebilirsiniz. Onun haricinde haftalık gervit BT amin ve entrobac düzenli şekilde devam ediniz. Aklıma gelenler bunlar 😊 Yine aklınıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz 😊🌸

Garipp

Aktif Üye
Çok teşekkür ederim 🌸 Evet, yaşlılıktan kaynaklı sıkıntıları olması beklenir bir şey maalesef :( Dediklerinizi uygulamak istiyorum ama sıkıntısı ne tam çözemediğim için yanlışlıklar yapıp yıpratmak da istemiyorum.

O kusma hareketi kafes dışında vs düzenli yaptığı bir şey yani sindirim sıkıntısı yaşıyor. Ayrıca tıksırması da var ve hapşurukla karışık oluyor zaman zaman. Dediğim gibi çekilen röntgen sonucu kursak mantarı ve akciğerde enfeksiyon tanısı konulmuştu. Dedikleri tedaviyi uyguladım ama yaşadığımkz sıkıntılar geçmedi. Sadece dışkısında olan siyah noktalar gitti ya da nadir ve çok küçük boyutlarda görüyorum.

Tedavi sonrası takviyesini de yaptım ama hala aynı sıkıntıları yaşayıp kabarık şekilde duruyor maalesef. Dün sabah ve akşam birer damla mikostatin verdim ama sürekli acaba trikomonas mı var diye düşünüyorum. Flagyl mi versem acaba hastalığı odur belki diyerekten ama daha da ağır gelip kötü yapar mı diye düşündüğüm için tereddüt ediyorum. Şimdi bir de gagası ceresinin aşağısından itibaren kararmaya başladı. Artık çok fazla çaresiz hissetmeye başladım maalesef. 😔

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Dediğim gibi yavrunuzun yaşı var. Ve şu durumda onu mu denesem bunu mu denesem olursa daha da kötü sonuçlar doğurabilir çünkü dediğiniz ilaçlar antibiyotik grubuna giriyor ve özellikle insanlar için kullanılan beşeri ilaçlar. İnsanlar için kullanılan ilaçları zorda kalmadıkça önermiyoruz. Kullandıysanız bile ilaç bitimi sonrası arka arkaya probiyotik takviyesi yapmalısınız ki zararlı bakterilerin yanında yararlı bakterileri de yok etmesin. Nerede ikamet ediyorsunuz kanatlı uzman konusunda belki daha iyi bir uzman önerebiliriz. Zeolit tozu sindirime yardımcı oluyor, bağışıklığı güçlendiriyor, kursaktaki mantara önleyici etkisi var vs Siz zeolit tozunu uygulamaya başlayınız. Aynı zamanda düzenli takviyelere devam. Ama yine de en önceliğiniz bence kanatlı uzman olmalı 🙏🏻🌸

Garipp

Aktif Üye
Evet, çok haklısınız. Ben de özellikle yaşından ötürü, ki şu anda bir de tüy döneminde, çaresiz hissediyorum. Bağışıklık durumu riskli bir seviyede şu an. Ankara'da ikamet ediyorum ve maalesef 10 yıldır güvenip de gidebileceğim, kuşlardan anlayan bir uzmana ya da veterinere denk gelemedim. Zeolit tozunu mamaistten temin edeceğim hemen 🙏🏻🌸

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
@Demet bükay abla Ankara'da ikamet ediyor ve kanatlı uzman tecrübesi vardır. İsterseniz size yönlendirme yapabilir. Siz aynen ürünü temin ediniz . 🙏🏻 Yemesini içmesini dışkıları takip ediniz. Şifasını bir an önce bulsun yavrucak 🙏🏻🩷

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Amin, çok teşekkür ederim cidden, çok yardımcı oldunuz. Ben hemen iletişime geçeyim kendisiyle 🙏🏻🥰💕🌸
Merhaba çok geçmiş olsun
Keçiören hayvan hastanesinde 3 kanatlı uzmanı var, telefon edip giderseniz ilgilenirler, uzmanlar, gidenler memnun.Gülhaneden direk çıkın, Gnr Dr. Tevfik sağlam Cad. Lokman hekim hastanesine gelmeden, ilkokulun karşısı😊🤲

Garipp

Aktif Üye
Merhaba, çok sağ olun. Mesajınızı görmediğim için DM yazmış bulundum. Orası konusunda şüpheliydim biraz ama siz öneriyorsanız en kısa zamanda götüreyim, çok teşekkür ederim 🙏🏻🥰

Garipp

Aktif Üye
Merhaba, sizlere tekrar bir sorum olacaktı 🥰 birincisi dışkıdaki beyaz kısmın dışkı içerisinde dağınık şekilde olması neyin belirtisi olabilir? İkincisi de mamaistte zeolit tozunun satışı bitmiş sanırım. Sizler nereden temin ediyorsunuz acaba? Teşekkür ederim şimdiden 🌸

Üst Alt