• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Kuşum öğürüyor ve kabarık

aleyy

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Dişide Öğürme, titreme, kabarma, hareket azlığı.
Erkekte öğürme.
Merhabalar. 1 yaşında dişi bir muhabbet kuşum ve tahmini 3 4 yaşlarında erkek bir muhabbet kuşum var. Bir süredir dışkılarında mama taneleri bulunuyordu. Entrobac kullanıyordum ama haftada 1 olacak şekilde. Çünkü onun dışında BT amin Forte ve gerwit de kullanıyorum ve her kullanım sonrası 1 gün temiz su.

Bir süredir kullanamadim tabii bunları evde olmadığım için ailem bakıyordu ve sadece su vermişler bu süreçte. Ve ne kadardır olduğunu bilmediğim bir süredir kuşlarimda bir öğürme durumu mevcut.

Şimdi videosunu koyduğum dişi kuşumun öğürmesi harici kusacak gibi kafasını aşağı yukarı oynatması da mevcut. Dişi kuşum geçen yaz geldi bana ve korkaktı. Sürekli bir kaçma durumu mevcut ve agrasif. Ayrıca uçamıyor, hemen aşağı süzülüyor. Kafeste kuş kumu, kalamar mevcut. Mamayı Halktan'dan açık alıyoruz. Bugün de dişi kuşumun dışkısını sıvı gördüm.

Erkek kuşum ise çok hareketli asla durmuyor. Yiyor ancak zayıf gibi. Öğürme onda da mevcut ama dişi kuşum kadar değil. Ancak ilk hallerine göre bir zayıflama mevcut gibi.

Doğuda olduğum için kuş hekimi burada yok. Kuşlarımı bir yere gönderme şansım da yok malesef. Kursak muayenesi yapmaya çalıştım ama pek anlayamadım. Şişkinlik yok gibi ama. Hani kursak mantarından şüphelendim biraz. Ayrıca öğürme mevcut. Kusmaya hiç rastlamadım. Kafese yapışık mamalar yok.

Sizce ne olabilir? Dişi kuşumun hareketini ve son dışkısını da ekledim. Diğer dışkılarını üstüme yaptı ancak fotoğraftaki ile aynı durumdaydı.
IMG-20260523-WA0001.jpgIMG-20260523-WA0000.jpgIMG-20260523-WA0002.jpg

aleyy

Yeni Üye
Videoda kafa hareketi pek belli değil. Normalde kursak mantarı belirtisi olan öğürme benzeri kafanın aşağı yukarı öne doğru hareketi var ancak yakalayamadım tam.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Durumu takip edin hemen kursak mantarı teşhisi koymak çok doğru olmaz ama süreklilik arz ederse bu kusmalar o zaman ihtimal kuvvetlenir. Trıflucan gibi bir ilaç kullanılabilir eğer mantar kaynaklı ise. Teşhis için kanatlı uzmanı daha sağlıklı olur.

aleyy

Yeni Üye
Durumu takip edin hemen kursak mantarı teşhisi koymak çok doğru olmaz ama süreklilik arz ederse bu kusmalar o zaman ihtimal kuvvetlenir. Trıflucan gibi bir ilaç kullanılabilir eğer mantar kaynaklı ise. Teşhis için kanatlı uzmanı daha sağlıklı olur.
Öğürme sanırım 1 ayı aşkındır varmış. Kafa hareketini henüz fark ettim. Geç olacak diye korkuyorum. Zolax mantar hapı varmış bir veterinerden gördüğüm. Acaba o da olur mu? Bu dönemde vitamin vs vermeyin de diyor. Ne yapsam bilemedim 😓

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Kuşta manta varsa zolax ta olur ama dediğim gibi direkt şu ilacı kullanın demek de doğru olmaz. Çünkü kusma çoğu hastalığın ortak belirtisi. Kanatlı uzman onay verirse kullanın.

aleyy

Yeni Üye
Kuşta manta varsa zolax ta olur ama dediğim gibi direkt şu ilacı kullanın demek de doğru olmaz. Çünkü kusma çoğu hastalığın ortak belirtisi. Kanatlı uzman onay verirse kullanın.
Haklısınız ancak doğuda bir ildeyim ve kuş uzmanı yok malesef. Gönderme şansım da yok başka şehre. O yüzden tavsiye almak istedim aslında 🥲

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Haklısınız ancak doğuda bir ildeyim ve kuş uzmanı yok malesef. Gönderme şansım da yok başka şehre. O yüzden tavsiye almak istedim aslında 🥲
Dediğim gibi kursak mantarı ise trıflucan etkili bir antifungal ilaçtır. Ama önce gözlemleyin. Her kusma davranışı mantar olmayabilir. Tâbi tercih yine de sizindir. Erzurum da egzotik veteriner kliniklerine bakabilirsiniz.

aleyy

Yeni Üye
Büyükbaş ağırlıklı bir şehir malesef. Yapılan tedaviler korkutuyor beni 😓

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Büyükbaş ağırlıklı bir şehir malesef. Yapılan tedaviler korkutuyor beni 😓
Egzotik veterinerler kanatlılarada bakıyor. O zaman zolax yada trıflucan gibi ilaç alıp deneyeceksiniz. Kuşta mantar yoksa bakteriyel bir durumdan kusuyorsa kuş iyileşme eğilimi göstermez onu da belirtmiş olayım. Dışkılar sağlıklı değil mantarda genelde salyalı kusma ağızda koku vs olur. Riske girerim derseniz tedaviye başlayın. Tercih sizin.

Son düzenleme: