• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Tavsiye Et Kuşum hasta ve çaresizim

ae5252

Yeni Üye
WhatsApp Image 2026-08-17 at 11.38.36.jpeg
Kuşumda kursak mantarı var. Her gün sabah akşam ağızdan 1 damla mikostatin veriyorum. iki tane veterinerin çözümü işe yaramadı, kuşun dışkısının siyah olduğunu farkettiğimde 3. bir veteriner buldum ancak o da kuş ilaç,tedavi altında olduğu için test yapmak istemedi 3 tane takviye ilaç verdi sadece. Kuş 24 gündür ağızdan sabah akşam 1 damla mikostatin alıyor, 24 gündür suluğunda 5 damla aminoacid 2 damla astragalus var. ilk veteriner 5 gün baytril kullandırdı 2 gün sonra gittiğim yeni veteriner 15 gün baytril kullandırdı 7 gün daha kullandırmak istedi ancak ben kullanmadım çünkü kuşumda bir iyileşme gözlemlenmiyordu. Şu anda kuşum sürekli kafes tabanına iniyor, çok halsiz. Dün yumurta maması yaptım biraz ondan yedi onun dışında yem yiyemiyor yemi kırıyor ama ağzından kursağına atamıyor sürekli düşüyor ağzından. A21 mamasını ağızdan veremiyorum kursağa inmeye de korkuyorum.

Tavsiyeleriniz nelerdir? Amacım kuşu hayatta tutmak. Ancak tutamıyorum gibi... A21 mamasını kursaktan vermeyi denemeli miyim?

Eğer kuşların anatomisinden anlayan birisi var ise ve bu kızıma ücretsiz/uygun fiyatlı bakmak isterse çok memnun olurum çünkü tedavi sürecinde paramın hepsini kuşa harcadım.

Eğer tedavi sürecini detaylı öğrenmek isteyen varsa diye aşağıda uzun uzadıya paylaşıyorum:

16 Temmuz: Kuşumda bir haftadır halsizlik durumları seziyordum, ayrıca 1 aydır nedense son zamanlara göre biraz daha az enerjisi vardı. Normalde hep parmağıma kur yapan kuş artık çok yapmıyordu ve uyuyordu sürekli. Kabarma vardı ve ağızdan kusma hareketi yapıyordu. Evimin yakınındaki veteriner kliniğine muayene ettirdim. Kuşa hiçbir test yapmadan kuşun havadan virüs kaptığını söyledi, petshop'tan vitamin blok, mineral blok, kumlu tünek al ve baytril'i kuşun suluğuna 5 gün boyunca damlat dedi. Ben petshoptan mineral blok aldım ve kuşun kafesine koydum baytril'i de 5 gün verdim. 5 günün sonunda kuş biraz iyileşti gibiydi ama sonrasıdna yine eskisi gibi halsiz, uykulu ve kabarık haline döndü.

23 Temmuz: Evime 1 otobüs uzaklıkta 2. bir veteriner buldum. Buradaki hekim anlattığım belirtiler neticesinde kuşu da eline alarak ve kontrol ederek kuşa test yapmadan kuşta candida albicans patojeninin yükseldiğini, bu patojenin belirli bir eşik değerin üstüne çıktığında kuşların bu şekilde hasta olduğunu açıkladı. Eve gelip candida'yı araştırdığımda kursak mantarı olduğunu öğrendim. Bana 21 günlük bir reçete yazdı. 21 gün boyunca sabah akşam ağızdan 1 damla mikostatin, 14 gün boyunca astragalous ve aminoacid suluğuna damlatılacak, 7 gün baytril suluğuna damlatılacak dedi.

1 Ağustos: Kontrol amaçlı veteriner hekime gittim. Bu sefer ilk tedaviyi yapan kanatlı hayvan uzmanı yoktu, ancak başka bir veteriner vardı. O bana kuşta ikincil bir enfeksiyon olabileceğini söyledi, kuşun kesinlikle hava akımına maruz kalmaması gerektiğini söyledi. Ve 1 hafta daha baytril kullan dedi. Dediğini yaptım. Ancak aynı gün 1 ağustos'ta kuş ataşehir'den şile'ye 1.5 saatlik bir araba yolculuğuna çıktı. Araba yolculuğunda klimanın hafif serin üflediğinden, camların kapalı olduğundan emin oldum ve kuşun kafesinin klimanın hava vuracağı tarafını 2 tane tişört ile örttüm. Ayrıca kuşta bu günde kusma hareketi gözlemledim. Ağzından bir şey çıkmıyordu ama 1 dakika boyunca kusma hareketini yaptı. Kuş şilede 2 gün kaldı. Bu 2 gün boyunca ciddi anlamda halsiz ev bitikti. Sadece yem yerken hareket ediyordu.

3 Ağustos: Kuşu şileden ataşehir'e getirdim araba ile. Arabada camlar biraz açıktı yine kuşun hava akımına maruz kalmaması için tişört ile kafesinin etrafını örttüm. Eve geldim. Kuşu veteriner kliniğinde ilk tedavi eden hekim ile telefonda görüştüm. Bulguları aktardım. Baytril ve suluğundaki takviyelere 4 gün daha devam edip sonrasında tekrardan iletişime geçelim dedi. Ayrıca kuş bir kere rüzgarı yedi mi, şu an kötü bir şekilde etkileneceğini söyledi.

8 Ağustos: Kuş'u tekrardan Şileye götürmek için arabada 20 dklığına bırakmıştık o sırada babamla börekçide kahvaltı yapıyorduk. Arabaya tekrar geldiğimde kuş hızlı hızlı ağzını aç kapa yapıyordu ve çok zayıf gözüküyordu kanatlarını açmıştı. Kuş sanırsam sıcak çarpması gibi bir şey geçirdi. Hemen veterineri aradım ve temiz hava alması gerektiğini söylediler. Arabada durduk, kapıyı açtık ve kuşu kapının yanına koydum. Kuş biraz temiz hava aldı ve zayıf halinden normale doğru döndü hemen.

10 Ağustos: Kuşu veterinerdeki hekime götürdüm. Klinikte baktı ve kuşun şu ana kadar iyileşme belirtisi göstermemiş olmasını benim kuşa yolculuk yaptırmama, kuşa havale geçirttirmeme vs. bağladı. 7 gün daha baytril'e devam edelim. Diğer tüm ilaçları da 28 güne çıkartıyorum dedi, ayrıca A21 maması vermemi önerdi. mamayı hazırlarken oda sıcaklığındaki su ile hazırlamamı söyledi. Suyun biraz sıcak olması gerekmiyor mu? 38 derece falan olması gerekmez mi diye tekrar sorduğumda kendisi bana hayır su oda sıcaklığında olacak dedi. Klinikten çıkmadan önce kuşlarda uzun süre baytril kullanımının kursak mantarını tetikleyebileceğine dair soru sordum. Bana "bizde öyle bir bilgi yok öyle bir şey bilmiyoruz" diye cevap verdi bende klinikten çıktım.

12 Ağustos: kuşun suluğundan baytril'i kesme kararı aldım. Başka bir veterineri arayıp bu baytril'in uzun süre kullanılması durumunda kursak mantarını tetikleyip tetiklemeyeceğini sordum ve tedavi sürecini açıklayıp öneri istedim. o da baytril uzun kullanımda organlara geri dönüşü zor olabilecek hasarlar verebileceğini ve *bazı* mantarları tetikleyeibilecğini söyledi.

13 Ağustos: Kuşa sabah mikostatin verirken kuşun kuyruğunda siyah ve cıvık bir dışkı yapıştığını fark ettim. Hemen araştırdım ve mide yanığı gibi şeyler olabileceğini öğrendim. Hemen yeni bulduğum 3. veterinere doğru yol aldım. Ve kuşu ona göstermeye gittim (yürüyerek 15dk. hava biraz rüzgarlıydı kuş biraz rüzgar yedi sanırsam). Tedavi sürecimi dinledi. 3 tane takviye verdi: Boswellia serrata ekstraktı, Quercetin, Bromelain. bunları 24 saatte bir 1 damla olacak şekilde ağızdan ver dedi. Kuşa şu aşamada yapılacak herhangi bir testin yanıltıcı sonuçlar çıkartabileceğini düşündüğü için, kuşa bir test yapmadı. Benim tüm sorularımı çok iyi bir şekilde dinledi ve cevapladı. böyle devam ederse 4 gün sonra yine gel dedi ve kuşun kilosunu ölçtüğümüzde 29gram çıktı. Sen bunu besle (A21 ile) bunun kursağı boş dedi. Tamam diyip veterinerden çıktım ve eve gittim (evin yakınlarına araba ile bıraktı. Biraz yürüttüm kuşu sadece. Kuş bu süreçte hep kafeste tabii ki). Aynı gün dışarı çıkmak zorunda kaldım halısaham vardı. Eve petshoptaki tanıdığım bir abiyi çağırdım kuşa a21 vermesi için çünkü o gün kuşun öleceğinden çok korktum. Kendisi çeşme suyundan a21 maması hazırlayıp kuşa ağızdan vermiş biraz. Eve geldiğimde kuş kafesin tabanındaydı. Çok korktum hemen ben biraz a21 hazırlayıp kuşa vermeye çalıştım. Ama başarısız olunca yine yeni veterinere gittim ve o kursaktan besledi kuşu. Kuşu beslediği mamayı beslemeden önce bileğime damlatmasını rica ettim, bileğimde nedense banyo suyu ılıklığında bir mama hissetmiyordum, serin bir mama hissetmiştim. Ben de bu biraz serin değil mi? Diye sorduğumda o da bana mamayı çok sıcak yaparsam kuşun kursağını yakabileceğimi söyledi. Kuşu kursaktan 3/4'ünü dolduracak şekilde besledi.

14-15 Ağustos: Kuşa ağızdan a21 vermeyi deniyordum ancak kuş ağzında biriktirip mamayı dışarı atmaya çalışıyordu. Ancak sanırsam az da olsa veriyordum en fazla 0.4ml verebilmişimdir. Kuş kafes tabanına inip uyumaya çalışıyordu ara ara. Farkettiğimde rahatsız edip tüneğe çıkmasını sağlıyordum.

16 Ağustos: Kuşu bugün yine veterinere kontrole götürdüm. Artık abi senin tavsiyelerin ve yönlendirmelerin ile bunun tedavisine başlamak istiyorum dedim. Bugün laboratuvar açık değil ben fiyatı sorayım ve yarın sen bana yaz yarın testlerini yapalım dedi. Ancak kuşum bugün daha kötü gibi. Sürekli uyuyor ve uyurken ara ara pıt pıt sesler çıkartıyor. ses çıkartması arttı. Kafes tabanına inme devam ediyor. Kuşu bugün kilosuna baktık 30g'dı. Kuşun dışkıları siyah 13 ağustostan beri. Ayrıca veterinere kuşun yemleri yiyememesi mantarın ağızda oluşturduğu beyaz plaklardan olabilir mi dedim evet olabilir dedi. Ayrıca mikostatin'in kuş eğer mantarı atlattıysa ve hala veriyorsam kuşa bir zarar verir mi diye sordum evet dedi.

17 Ağustos: Laboratuvardan cevap gelmedi.

Üst Alt