• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Kuşlarım Eşleşmiyor

eozo16

Yeni Üye
Herkese merhabalar. Forumda yeniyim. 3 ay önce, 5 temmuzda, şu an 14 aylık olan erkek kuşumun yanına dişi bir kuş aldım. Dişi kuşum da 1 yaş civarında, 3 aydır bizimle, erkek kuşumla çok iyi anlaşıyorlar, birbilerini besleyip kaşıyorlar, dışarı saldığımda sürekli beraber uçuyorlar. Bunu gördükten sonra yuvalık alıp kafese taktım. 40 gün oldu yuvalık takalı. Bu süreçte çok düzenli bir şekilde Gerwit-W, Entrobac, Usnegano, Sedochol ve BT-Amin Forte verdim, haftada 3 kez de yumurta+havuç+nijer tohumundan oluşan mama, 1 kez dal darı, 1 kez yulaf tohumu verdim. Kafeste kalamar kemiği ve kuş kumu sürekli var. Beslenme anlamında çok titiz davranıyorum. Yuvalık taktıktan 20 gün sonra dişi kuşumun beyaz olan ceresi kahverengiye dönüştü, başlarda bir iki kez girdiği yuvaya daha sonra sık sık girmeye başladı. Erkek kuşum bu süreçte düzenli olarak dişiye yaklaşıp yokladı ama dişi hep uzaklaştırdı, hatta zaman zaman kafeste kovaladı. Bu kadar süre geçmesine ve dişi kızgınlığa girmesine rağmen asla çiftleşme pozisyonu almıyor ve erkeğe müsaade etmiyor. Ne yapmam lazım? Önerileriniz neler?

Ekli dosyalar

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Kafes dışına çıkarmayın ve sabit tek tünel yapın. Tüneller çifleşme için uygun değil. Tünek yuvalık ağzına paralel hareket kısıtlı yapmayacak kadar yakın olsun.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Yemlik tarafına sıfır tünek zaten yok. Şuan beslenebiliyorsa yine belenirler. Aynı düzen devam edebilir. Suyuda kumlupın yanına takıp o hizaya da tüneği takabilirsiniz. Bu tübekler olmaz. Klasik ahşap tünek takın sabit olsun sallanmasın ve yuvalık ağzına paralel takın. Ayrıca kafeside bel hizasından yükseğe konumlandırın.

eozo16

Yeni Üye
Bu tünekler neden olmuyor onu anlamadım? Sağlamlık açısından diyorsanız gayet sağlam oldu, hiç sallanmıyor. Doğal olsun diye de dal seçtim. Bahsettiğiniz düzen bu şekilde mi acaba?

Ekli dosyalar

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Bu tünekler neden olmuyor onu anlamadım? Sağlamlık açısından diyorsanız gayet sağlam oldu, hiç sallanmıyor. Doğal olsun diye de dal seçtim. Bahsettiğiniz düzen bu şekilde mi acaba?
Üreticilerin kafeslerine bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Bir biledikleri olmasa bu yöntemi kullanmazlar. Bu tünekler olmaz daha uzun olmalıki sabit kalsın. Bunlar sallanır. Ayrıca yuvalığa yakın tek tünek olacak. Siz sormuşsunuz bende deneyimlerime dayanarak tavsiyede bulunuyorum. Uygulamak size kalmış bir durum. Kafes düzeninizi aynı şekilde kullanarak zamana bırakmakta bir seçenek 👍🏼

Şahin_tutuş

Paylaşımcı
Tek tünek koymanız işleri hızlandırmak açısından iyi olur. Konacak bir yer bulamayıp yanyana durduklarında işler bir miktar daha hızlanıyor. Üreticiler bir de verim peşinde koşuyor. Yani her çiftleşmede döl tutsun diye dişi tüneği sağlam tutsun istiyorlar. Bu yüzden kare şekilli tünek kullanıyorlar çoğunlukla. Hatta adı çiftleşme tüneği diye geçiyor.

Beslenme olarak bayağı profesyonel davranmışsınız herşey var. Kuşlarınız baya formda olmalı. Ama ben sizin yerinizde olsam nijer vermem. Çünkü nijerin fazlası tekrar tekrar tüy dökümüne sebep olabilir. Bir de iki takviye arası en az 1 gün taze içme suyu veriyor musunuz?

Bunların haricinde yuvalık takalı 40 gün oldu demişsiniz. ilk eşleşme ve çiftleşme uzun sürebiliyor. 40 gün hiçbir şey değil hatta. Bir ara birbirlerini bie kovalıyorlardı demişsiniz. Bu benim aklıma tüy dökümüne girme ihtimalini getirdi. Malum, memleket olarak sıcaklıklar düşüyor. Kuşlarınızdan biri veya ikisi tüye girdiyse üretim aksar doğal olarak. Ayrıca son süreçte kafeste yaptığınız tünek değişikliklerinde bile alışmaları için zaman gerekebilir biraz.

Bu kadar yazdım çünkü dişi yuvalığı incelemeye başladı demişsiniz. Biraz sabır ve doğru bakımla çiftleşeceklerini düşünüyorum. Fazla beslemek de obezlikten ötürü isteksizlik yapabiliyor misal. Yerli standart kuşlar üzmez sizi zaten emin olun. Önünde sonunda çiftleşecektir. Çiftleştiklerini göremeyebilirsiniz o önemli değil. Önemli olan dişi zamanla yuvalıkta fazla vakit geçirecek hatta hiç çıkmayacaktır zamanla. Siz rahatsız etmeyin dişi yuvalıkla ilgileniyorsa yeterli. 1 ay daha ilgileniyor ama içinde vakit geçirmiyorsa yuvalığı tam tersi tarafa alabilirsiniz kafes müsaitse. Ya da kafesi başka sakin ve yüksek konuma alırsınız. Nadir de olsa yuvalığın ya da kafesin konumunu beğenmeyebiliyorlar. ilk kuluçkada alışkanlıklarını bilmediğimizden süreç uzayabiliyor. normaldir. Ben bu sene doğru dürüst ilgikenemedim bile işlerimden ötürü. Ona rağmen 12 yumurta yapıp 3 yavru verdiler. kakanlarından da 3-4 tanesi dolu olmasona rağmen sıcaklardan bozuldu.

ipucu olarak yuvalık girişine dal darı koyarsanız bir nebze daha çok ilgilerini çeker yuvalık.