• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşlarda Gece Korkusu

Tuğçe G.

Eski Forumcu
Moderatör
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Gece korkusu nedir?
Gece korkusu, bir kuşun uyurken ürkmesidir. Hemen paniklemeye başlarlar ve kanatlarını çırparlar ve kendilerini kafeslerinin etrafında dövüyor gibi görünürler.
images (2).jpeg
Gece korkularının nedenleri nelerdir?
İster bir gölge, ister bir gürültü, ister parlak bir ışık ya da ani bir soğuk hava dalgası olsun, herhangi bir rahatsızlık, tek bir kuşu veya bütün bir kuşhaneyi çılgın bir çılgınlığa sürükleyebilir. Vahşi bir sürü, günün büyük bir bölümünü yerde yiyecek arayarak geçirir. Potansiyel olarak tehlikeli olan bu uygulama nedeniyle, doğa onlara havada hızla uçabilmelerini sağlamak için mükemmel bir hayatta kalma tekniği sağlamak zorunda kaldı.Bu onları yerde onları takip eden yırtıcı hayvanlara tepki vermek ve onlardan kaçmak için iyi donanımlı hale getiriyor.
images (3).jpeg
En Önemli 8 Sebep
1. Karanlıkta uçuşan gece hayvanları, kemirgenler ve böcekler
2. Etrafta hareket eden veya aniden miyavlayan veya havlayan kediler ve köpekler
3. Kafes veya kuş kafesi üzerinde hareket eden gölgeler
4. Bir hava akımı veya ani soğuk hava akımı 5. Gök gürültüsü ve şimşek
6. Havai fişekler
7. Yanıp sönen ışıklar,
8. Herkes yattıktan sonra haneden birinin geç gelmesi
Neden kendilerini kafesin içinde dövüyorlar?
Bu nedenle, ani bir rahatsızlığın ardından gelen karanlık ve sessizliğin bir yoldaşı da ciddi şekilde korkutabilmesi şaşırtıcı değildir. Bu, kafeste barındırılan bir evcil hayvanın özellikle panik ve eziyet hissetmesi gerçeğiyle birleşir, çünkü bu algılanan tehdit edici durumdan "kaçamaz", böylece onu çılgına çevirir. ürkütücü hale gelen yoldaşlar, havadan uçma çabasıyla yukarı doğru uçmak için derinlere kök salmış doğal içgüdülerine basitçe yanıt veriyorlar. Ancak, sonuç olarak, genellikle üst kısımdaki kafes çubuklarına çarparlar ve sonra tamamen panik içinde kafesin tüneklerini ve yanlarını bilerek çılgınca kanat çırparlar.
images (4).jpeg
Neden çevredeki diğer kuşlar da gece ürküyor? Vahşi doğada bile, gece boyunca ormanların diğer sakinleri tarafından belirli bir düzeyde gürültü korunur, bu da uyuklayan bir sürüye bir dereceye kadar rahatlık sunar. Ay ve yıldızların sağladığı sessiz aydınlatma bu güvenceye katkıda bulunur. Böyle bir durum bir kez bölgeye bir "sessizlik battaniyesi" çöktüğünde, bu genellikle akut tehlikeyi gösterir. Sürü tepkileri yoğun bir şekilde arttıkça anında korku ve endişeye kapılacaktır. Diğerleri içeride veya dışarıda yakınlarda barındırılıyorsa, domino etkisinden zarar görebilirler; hepsi hızla paniğe kapılır, korkunun kaynağını bile bilmeden çırpınırlar.
images (5).jpeg
Kuşum gece ürktükten sonra ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken ilk şey, ışıkları açmak, kuşunuzu sakinleştirmek ve herhangi bir yaralanma olup olmadığını kontrol etmektir. Gecenin bir yarısı aşırı stresli ama yaralanmamış bir kuşu sakinleştirmenin en hızlı yolu ışığı açmaktır. Kafese sakince yaklaşın, kuşla yatıştırıcı tonlarda konuşun. Yanında kalın ve kuş hafifçe dürtülerek gerçekliğe dönene ve gözle görülür bir şekilde gevşemeye başlayana kadar yumuşak bir şekilde konuşun veya şarkı söyleyin. Bir yoldaş kuşu şokta görmek, sahibi için oldukça endişe verici olabilir. Kalbi kontrolden çıktıkça göğsü inip kalkıyor. Tüyleri belirgin şekilde kabarıktır ve kuşun gözleri geniştir. Bu durumdaki bir kuşa ele alınmamalı veya kafesinden dışarı çıkarılmamalıdır. Bunun yerine travmadan tamamen kurtulmak için kafeste sessizce bırakılmalıdır. Kuş, sabahları hala açıkça stres yaşıyorsa, kafesini hemen sessiz ve sıcak bir yere koyun. Arkasından dal darı, nemli yumurta maması ve onu içmeye ve beslemeye teşvik etmek için bol su veriniz.
images (1).jpeg
Kuşum gece korkusu sırasında yaralanırsa ne olur?
Kuşunuz özellikle korkunç bir gece korkusu olayından sonra yaralı bulunursa, "baştan ayağa" bir kontrol yapın. Kafa yaralanmaları sık görülen bir durumdur. Kuş, bir yaradan cereye (burun deliklerinin olduğu yere) veya kopmuş veya kanlı bir tüyün tabanından kanarsa, kan akışının derhal durdurulması gerekir. Kan akışını durdurmanın hızlı bir yolu, iyi bir mısır unu veya mevcut değilse un ile kaplamaktır. Bu işlem kanamayı durdurmazsa, bir kuş veterinerinden yardım almanın zamanı gelmiştir. Kuşlar, bir gece korkusu sırasında yanlışlıkla kanatlarını kırabilir. Bu, her bir kanadı dikkatli bir şekilde yayarak veya normalde yaptığı gibi her bir kanadı açıp esnetmediğini görmek için kuşu yakından izleyerek kontrol edilebilir.
korkusunu önlemek için alınabilecek en iyi önlem, geceleri düşük seviyeli bir aydınlatma sağlamaktır.
images.jpeg
Önleme İpuçları
1. Geceleri kuşları tamamen karanlığa "daldırmayın"; karartılmış aydınlatma sağlayın
2. Işıklar kararmadan yaklaşık 30 dakika önce biraz yiyecek verin.
3. Kafesi tamamen bir bezle örtmeyin. Üç tarafta ve kısmen üstte bir kaplama güvenlik sağlayabilir ancak yine de çevrelerini görmelerini sağlar.
4. Kafesleri geceleri yabancı bir yere taşımayın.
5. Kuş yeni bir kafese veya oyuncakla tanıştırılıyorsa, bunu günün başında yapın, böylece alışması için maksimum gün ışığı süresi olur.
6. Odadaki perdelerin düzgün bir şekilde kapatıldığından emin olun, böylece geçen arabalardan gelen ışık kuşunuzu korkutmasın.
7. Kuşunuzun yeterince uyuduğundan ve huzurlu bir ortamda barındırıldığından emin olun Bu önlemler, tüm "gece travmalarının" tekrar yaşanmasını engellemeyi garanti etmez, ancak potansiyel olarak zararlı bir durum meydana geldiğinde kuşu sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Sorun, kuşun ani bir hareketin, gürültünün ve ışığın kaynağını anlamamasındandır.Yapabileceğimiz en iyi şey, mümkün olduğu kadar çok önleyici tedbiri uygulamaya koymaktır.
Kaynak: Auline James
"Cockatiel Night Frights!" BirdsUSA Annual 2009
Çevirmen:Tuğçenur G

Bu çeviri izinsiz paylaşılamaz

Moderatör tarafında düzenlendi:

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Tek tek okudum canım. Pamuk ta böyle bir şey hiç yaşamadım ama yaşamayacağım anlamına da gelmez. Eline emeğine sağlık 🙏🏻

Rodiena

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yardımsever üye
Eline sağlık. Şu an yaşamadık böyle birşey. :)

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Elinize sağlık Tuğçe 🌸 Biz yaşayarak öğrendik malesef, ben de en az onun kadar korkmuştum 🥹 Neyse ki kolay sakinleşti ama yaralandı mı korkusunu ve taş gibi gergin vücudunu unutamamıştım.

Limonbey33

Tutkulu
Denge problemi olabilir diye düşünüyorum ben
Gün içerisinde hiç öyle birşey olmuyor,gece bir kere oldu,en ufak sese uyanan biri olduğum için gözlemliyorum da ,hindistan cevizi kabuğundan salıncak almıştım daha kullanmaya başlamadım belki gece onun içine girerse rahat uyur diye düşünüyorum

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Emeğine sağlık Tuğçe. 🤗

Benimkilerde arada gece korkuyor hatta dün gecede oldu. Bir kafeste birden fazla kuş olunca biri korktuğu zaman diğerleride çırpınıp duruyor. 😔

Ben ışığı açıyorum, onlarla konuşup yara bere var mı diye bakıyorum. Sonra telefonun flaşını açık bırakıyorum,çok karanlık olmuyor o da. Doğru yöntemi uyguluyormuşum bilmeden. :)

Tuğçe G.

Eski Forumcu
Moderatör
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Bende bir kere gece olan deprem anında yaşamıştım. Deprem olurken kuşların yanına gittim. Şiddet artarsa kuşlarıda alıp evden çıkıcaktım. Fakat sadece geçici bir sarsıntı oldu. Ama kuşlar bu sarsıntıda aynı anda deli gibi çırpındırlar. Deprem anındaki sarsıntıda çok etkiliyor. En kötü sonuç panik anında kalp krizi geçirme riski:(

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Bende bir kere gece olan deprem anında yaşamıştım. Deprem olurken kuşların yanına gittim. Şiddet artarsa kuşlarıda alıp evden çıkıcaktım. Fakat sadece geçici bir sarsıntı oldu. Ama kuşlar bu sarsıntıda aynı anda deli gibi çırpındırlar. Deprem anındaki sarsıntıda çok etkiliyor. En kötü sonuç panik anında kalp krizi geçirme riski:(
Hayvanlar depremi önceden de hissettikleri için daha uzun süre stresini yaşıyorlar, bir de aniden sarsılınca 😓😓

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Ya korkmayan kuşlara ne demeli bizim bıcır biri kafese yaklaşınca kafese kafa atıyor sıkıyorsa elle :)