• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kursak mantarı mı Kursak enfeksiyonu mu?

Anglons

Yeni Üye
Merhabalar

Muhabbet kuşumuz pazartesi günü sabah baktığımızda bütün gece kustuğunu gördük. Aynı gün ishal oldu. 1 yaşında. Kusma ertesi gün bütün gün yoğun şekilde devam edince veterinere gittik. Antibiyotik vitamin immün güçlendirici ve probiyotik verdi. Dün sabah itibariyle antibiyotiğe başladık. Dün kusması azaldı ama vardı 5 6 kere. İshali de su gibi vardı yine. Bugün antibiyotiğe devam ettik. Kusma yine az derecede oldu. İshal durumu ara ara siyah normal ara ara su gibi ara ara orta ishal. Sadece aspur veriyoruz. Dün çok fazla gritli kum yiyordu deli gibi. Bugün kumu yuvadan çıkardık. Düzenli aralıklarla veriyoruz arada.Yorgun uyukluyor yem yiyor verdiğimizde su da içiyor verirsek. Kabarık. Hali yok belli. Arada 2 3 kere aynasıyla oynadı.Veteriner kursak iltihabı başlangıcı olduğunu söyledi fiziksel muayenede. Ama internetten çok fazla araştırma yaptım. Eğer durum kursak mantarı ise antibiyotik daha büyük bir soruna yol açabilirmiş. Ama enfeksiyonsa anladığım kadarıyla antibiyotik tek çözüm. Sizce doğru yolda mıyız. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bahar Y.

Müdavim
Merhabalar

Muhabbet kuşumuz pazartesi günü sabah baktığımızda bütün gece kustuğunu gördük. Aynı gün ishal oldu. 1 yaşında. Kusma ertesi gün bütün gün yoğun şekilde devam edince veterinere gittik. Antibiyotik vitamin immün güçlendirici ve probiyotik verdi. Dün sabah itibariyle antibiyotiğe başladık. Dün kusması azaldı ama vardı 5 6 kere. İshali de su gibi vardı yine. Bugün antibiyotiğe devam ettik. Kusma yine az derecede oldu. İshal durumu ara ara siyah normal ara ara su gibi ara ara orta ishal. Sadece aspur veriyoruz. Dün çok fazla gritli kum yiyordu deli gibi. Bugün kumu yuvadan çıkardık. Düzenli aralıklarla veriyoruz arada.Yorgun uyukluyor yem yiyor verdiğimizde su da içiyor verirsek. Kabarık. Hali yok belli. Arada 2 3 kere aynasıyla oynadı.Veteriner kursak iltihabı başlangıcı olduğunu söyledi fiziksel muayenede. Ama internetten çok fazla araştırma yaptım. Eğer durum kursak mantarı ise antibiyotik daha büyük bir soruna yol açabilirmiş. Ama enfeksiyonsa anladığım kadarıyla antibiyotik tek çözüm. Sizce doğru yolda mıyız. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kusmuğunda ekşimsi koku var mıydı? Dışkı fotoğrafı ekler misiniz, zayıflama fark ettiniz mi

Anglons

Yeni Üye
Zayıflama yok gibi. Dışkısını yeni temizledim. Ama ara ara bildiğiniz su gibi yapıyor. Ara ara az ishal. Ara ara da normal ve hiçbir şekilde içerisinde yem olmuyor. Sadece rengi koyu siyah. Onunda açlıktan olduğunu düşünüyorum. Kusmuğunda hiç kokuya denk gelmedim

Bahar Y.

Müdavim
Siyah dışkı koksidiyoz belirtisidir fakat kesin olarak bu demiyorum, salyalı mı kustu yem saçalayarak mı?

Anglons

Yeni Üye
Siyah dışkı koksidiyoz belirtisidir fakat kesin olarak bu demiyorum, salyalı mı kustu yem saçalayarak mı?
Yani kusmuğunda hep yem vardı. Öyle sadece salya çıkardığı olmadı. Pazartesi günü 4 5 tane yemi bir arada kusuyordu. Böyle yapışık birbirine. Bugün birer ikişer olarak kustu genelde. Ve yemeğini de yiyor

Bahar Y.

Müdavim
Ben iki ihtimal arasında kaldım o yüzden diğer bilgili üyelerimizde fikrini söylerlerse daha iyi olur 😊

Anglons

Yeni Üye
Şimdi açıkcası benim korkum şu. Bu kuş mantarsa antibiyotiğe kesmem mi gerekiyor. Veteriner sadece eliyle muayene etti ve bakın sertleşmiş enfeksiyon var dedi. Başka bir veterinere sordum bugün. Fiziksel muayene ile mantar yada enfeksiyon ayrımı yapılamaz röntgen çekerek anlarız dedi. Ama ben bana verilen amtibiyotiğin içerisinde ne var bilmiyorum. Yeni görüştüğüm veteriner, antibiyotik karışımınızın içerisine mantar ilacı eklemiş olabilirler bir sorun dedi. Yarın onu soracağım. Ama bir yandan da şöyle bir durum var; şimdi 1 2 saattir kuşa temiz su verdik. Kuşun ishali kalktı. Antibiyotik ishal yapıyor biliyorum o yüzden acaba kessek mi dedim. Ama sonra şunu okudum: antibiyotik tedavileri yarım bırakılırsa kuşta antibiyotiğe karşı bağışıklık olabilirmiş. E tabi bir de gerçekten enfeksiyonu da olabilir. Sonuçta tedavi edilmesi gerek. Böyle kararsız bir ortamdayım. Kaybetmek istemiyorum yanlış tedavi yapmak istemiyorum. Lütfen yardımcı olun

Bahar Y.

Müdavim
Şimdi açıkcası benim korkum şu. Bu kuş mantarsa antibiyotiğe kesmem mi gerekiyor. Veteriner sadece eliyle muayene etti ve bakın sertleşmiş enfeksiyon var dedi. Başka bir veterinere sordum bugün. Fiziksel muayene ile mantar yada enfeksiyon ayrımı yapılamaz röntgen çekerek anlarız dedi. Ama ben bana verilen amtibiyotiğin içerisinde ne var bilmiyorum. Yeni görüştüğüm veteriner, antibiyotik karışımınızın içerisine mantar ilacı eklemiş olabilirler bir sorun dedi. Yarın onu soracağım. Ama bir yandan da şöyle bir durum var; şimdi 1 2 saattir kuşa temiz su verdik. Kuşun ishali kalktı. Antibiyotik ishal yapıyor biliyorum o yüzden acaba kessek mi dedim. Ama sonra şunu okudum: antibiyotik tedavileri yarım bırakılırsa kuşta antibiyotiğe karşı bağışıklık olabilirmiş. E tabi bir de gerçekten enfeksiyonu da olabilir. Sonuçta tedavi edilmesi gerek. Böyle kararsız bir ortamdayım. Kaybetmek istemiyorum yanlış tedavi yapmak istemiyorum. Lütfen yardımcı olun
Kursak mantarında dediğiniz gibi antibiyotik kullanımı zararlı, ilacı veren veterinerin kanatlılar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını düşünüyorum, yeni yem yemiş bir kuşunda kursağı dolu olduğu için sert olabilir gayet, antibiyotiği kesin diyemem çünkü haklısınız tam olarak dediğiniz gibi yarıda kesince bağışıklık kazanıyorlar, en kısa zamanda dönüş yapacaklardır geçmiş olsun 🙏

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Kuşun yandan bir fotoğrafını yollayın bakalim.

Anglons

Yeni Üye
Sabah ekleyebilirim. Şuan uyuyor. Ama böyle şişik ve kambur şeklinde duruyor genelde. Acaba antibiyotik mi onda böyle halsizlik yapıyor

Anglons

Yeni Üye
İlginç olan sabahları antibiyotikli suyunu içene kadar enerjik. Ve bu akşam temiz su verdiğimizde de bir tık daha iyi oldu

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
İlaç haliyle kuşu yoracaktir. Kuş için yarar sağlayan bakterilerde antibiyotikle ölüyor. Kusunuza elle besleme yapın kursagi muhtemelen hava veya bakteriyel sıvıyla dolu. Durumunda değişim olmazsa metronidazol ve nystatin içerikli ilaç kullanilabilir

Anglons

Yeni Üye
Beslenmesinde hiç sıkıntı yok aslında. Gün içerisinde çok yorgun o zaman biz elle yem veriyoruz yiyor da. Akşamları noluyorsa kuş kendi kendine yemek yiyor deli gibi. Dediğim gibi korkum mantar olması ve bizim antibiyotik kullanarak durumu daha kötüye çevirmemiz. Yoksa 6 gün antibiyotiğe devam edip, sonrasında iyileşmezse mantar ilacına mı başlamak doğrusu? Ya da bu 6 gün çok zararı olacaksa doğrusu antibiyotiği yarın direk kesmek mi?

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Antibiyotik tedavilerinden sonra mantar tedavisi yapabilirsiniz düzelme olmazsa. Kullandığınız ilacın etken maddesine bağlı bir durum şahsen her antibiyotik tedavisini probiyotik vitamin hafif bir mantar tedavisiyle bitiriyorum ben

Anglons

Yeni Üye
Anladım 6 günlük tedaviye devam edelim o zaman. Biz her saat başı zorla antibiyotikli su içiriyoruz. Onun dozu fazla olabilir mi peki? Mesela günde 3 4 kere antibiyotikli su içse gerisinde sadece probiyotikli su içse uygun olur mu?

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Anladım 6 günlük tedaviye devam edelim o zaman. Biz her saat başı zorla antibiyotikli su içiriyoruz. Onun dozu fazla olabilir mi peki? Mesela günde 3 4 kere antibiyotikli su içse gerisinde sadece probiyotikli su içse uygun olur mu?
3,4 kere veteriner mi dedi yada hangi ilacı ne dozda veriyorsunuz

Anglons

Yeni Üye
3,4 kere veteriner mi dedi yada hangi ilacı ne dozda veriyorsunuz
Yani veteriner şunu dedi verdiği antibiyotik vitamin immün moderatörden ayrı ayrı 10ar damla 2 parmak temiz suya koyun içsin gün içerisinde. Ama biz çok telaş yaptık sanırım. Kuşa her saat başı o sudan içirmeye çalıştık. Acaba diyorum biz fazla mı verdik. Doktor onla ilgili birşey demedi. Suluğu kalsın kafeste gün içerisinde içsin dedi. Ama hayvan kaç kere içecek zaten hani içsin 4 5 kere sudan o açıdan dedim

Anglons

Yeni Üye
Tekrar görüştüm veterinerle.kursak mantarında seyir yavaş yavaş olurmuş. Kuş yavaş yavaş kötüleşir dedi. Bizim kuş sağlamdı. Birden deli gibi kusmaya başladı. Bu tür olunca daha çok enfeksiyon oluyor dedi. Sizce doğru mu? Ek olarak 6 gün antibiyotik tedavisinden sonra iyileşme olmazsa mantar tedavisine başlayacağız zaten dedi. Umarım mantarsa bu 6 günlük antibiyotik kullanımı mantarın azdırmaz. Bugün henüz kusmadı ama. Yemesi iyi. Sadece uyukluyor sırtı kabarık. Ama onlarda ilaçların etkileridir sanırım?

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Tekrar görüştüm veterinerle.kursak mantarında seyir yavaş yavaş olurmuş. Kuş yavaş yavaş kötüleşir dedi. Bizim kuş sağlamdı. Birden deli gibi kusmaya başladı. Bu tür olunca daha çok enfeksiyon oluyor dedi. Sizce doğru mu? Ek olarak 6 gün antibiyotik tedavisinden sonra iyileşme olmazsa mantar tedavisine başlayacağız zaten dedi. Umarım mantarsa bu 6 günlük antibiyotik kullanımı mantarın azdırmaz. Bugün henüz kusmadı ama. Yemesi iyi. Sadece uyukluyor sırtı kabarık. Ama onlarda ilaçların etkileridir sanırım?
Şimdi şöyle veterinerin teşhisi "MANTAR" ise antibiyotik vermesi çok saçma çünkü kursak mantarına antibiyotik olmaz. Dahada kötü yapar. Kursak enfeksiyonu ise önce antibiyotik sonra flugunal ilaç kullanmak lazım mikostatin gibi truflican gibi. Antibiyotik mantar varsa yayılımını dahada hızlandırır kurumaya götürür