• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Tavsiye Et Kaplumbağa bakımı

Goccoke

Paylaşımcı
Merhaba
Bir kaplumbağa aldık. Nasıl bakılır, ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Kaplumbağa bakımı hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
Sıcak sevdiklerini okudum internette. Bu plastik kap yerine eklediğim fotodaki gibi bir şey ayarlamak istiyorum. İçine de ısıtıcı koymak. Ama ısıtıcı olur mu kaplumbağaya bilemedim ve ısıtıcı koymak için de su doldurmak gerekiyor. Şöyle çıkabileceği bir alan da olsa olur gibime geldi. Yanlışsam düzeltin lütfen, ne yapayım?

Ekli dosyalar

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba
Bir kaplumbağa aldık. Nasıl bakılır, ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Kaplumbağa bakımı hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
Sıcak sevdiklerini okudum internette. Bu plastik kap yerine eklediğim fotodaki gibi bir şey ayarlamak istiyorum. İçine de ısıtıcı koymak. Ama ısıtıcı olur mu kaplumbağaya bilemedim ve ısıtıcı koymak için de su doldurmak gerekiyor. Şöyle çıkabileceği bir alan da olsa olur gibime geldi. Yanlışsam düzeltin lütfen, ne yapayım?
Kuru olan yere uvb lamba kullanabilirsiniz, bebekken protein ihtiyaçları çoktur ancak büyüdükçe sebze ağırlıklı besleyin, kaplumbağalar için pelet yemler var onu verebilirsiniz. Su sıcaklığı da 25-26 derece idealdir ☺ Çıkması için rampalar var arada karada da kalması lazım ☺

Goccoke

Paylaşımcı
Kuru olan yere uvb lamba kullanabilirsiniz, bebekken protein ihtiyaçları çoktur ancak büyüdükçe sebze ağırlıklı besleyin, kaplumbağalar için pelet yemler var onu verebilirsiniz. Su sıcaklığı da 25-26 derece idealdir ☺ Çıkması için rampalar var arada karada da kalması lazım ☺
Teşekkürler. 2. Fotoğraftaki gibi bir şey ayarlayayım o zaman. Isıtıcı kullanmamda bir sakınca olmaz değil mi? Ve hangi sebzeleri vereyim?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Mentör
Üretici
Isıtıcı takın iyi olur 25 whatlik su geçirmeyenler ondan temin edin küçük oluyor böylece suyun ısıyı burçagin dediği gibi 25-26 da tutacaktır

Nur I.

Aktif Üye
Tüm evcil hayvanların bakımında, özellikle ilk defa besleyecek olanların yaptığı hatalar olur. Malesef ki su kaplumbağaları bu hatalarla muzdarip, en yanlış bakılan canlılar. Aşağıya asgari bakım koşullarını yazdığımda ne demek istediğimi siz de anlayacaksınız. En temel hata, yaşam alanını kurarken olur. Çünkü bu canlı bir su kaplumbağası, güneşlenmek ve dinlenmek dışında yani zamanının %80-90'ını suda yüzerek geçirir. Ancak çoğu insan küçücük bir alan içinde, yüzme imkanı sunmayacak kadar küçük bir alanda bakar.

• Akvaryum (yaşam alanı):
Sizinki şuan yavru, bu yüzden boyutu henüz küçük. 80-100 litrelik bir akvaryum ona yeterli olur. Erişkin olduğunda (takribi 3-5 yaşlarında) 200 litrelik bir akvaryuma geçiş yapması gerekir çünkü boyu da büyüyecek.

Yüzebileceği derinlikte su, canlı bitkileri yiyeceği için suyun içine bitki koyulmaz. Ancak taş ve dal ile bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Suyun üzerinde kuru alan, rahat girip çıkması için sudan gelen bir rampa olması iyi olur.

• Aydınlatma & Isıtma
Zaten bahsi geçmiş ama yazmak istiyorum. Kaplumbağaların sabit su sıcaklığına ihtiyacı var. Hem kuru alan hem su ısıtılabilir ama öncelik suyu ısıtmak. Bunun için birer adet akvaryum ısıtıcısı ve termometresi almanız lazım. Su sıcaklığını 26-28°C'de sahit tutmalısınız. Soğuk su hayvanı hasta eder.
Kuru alana da ısıtma sistemi kuracağınız zaman termostatlı bir sistem ile 32 ila 34°C arasında bir sıcaklık ayarlayabilirsiniz.

Işıklandırma desem de bunun amacı aydınlık ortam değil güneş ışığını (UV ışıkları) taklit etmek. Sürüngenler için olan UVB lambalardan almanız lazım. Kuru alanın tam üstüne, lamba türüne bağlı olarak (kompakt veya tüp UVB lambalar) 20 veya 40 cm mesafeyle yerleştirirsiniz. Günde 10-12 saat açık kalır UVB lambalar.

• Filtre & Temizlik
Suyun içinde ideal boyutta bir akvaryum filtresi kullanmalısınız. Suyun haftalık değişimi ise %20-30 oranında olur (su komple döküp değiştirilmez, belli bir miktarı alınıp yerine temiz dinlenmiş su koyulur). Balıklara oranla kaplumbağalar biraz daha fazla kirlidir. Bu yüzden filtre kapasitesi akvaryumun hacminden büyük olsun.

• Beslenme
Yavru kaplumbağalar protein ağırlıklı, erişkinler ise bitkisel ağırlıklı beslenir. Klasik kaplumbağa yeminin yanında şuanda un kurdu gibi canlı yemler de verin. Büyüdüğünde yemine ek olarak karahindiba, roka, su mercimeği (akvaryumcularda olur, suda yetişir) gibi yeşillikler vermeye başlarsınız. Mürekkep balığı (kalamar) kemiği de her zaman bulunsun.

Su kaplumbağaları 30-40 yıl civarı yaşayan uzun ömürlü, büyük yerde bakılması gereken, bakım rutini basit ama bilinçli olunması gereken bir canlı. Malesef bilmeden alıp plastik kaplara, küçük fanuslara koyarak 3-5 yıl içinde ölmesine sebep olmak ülkemizde çok yaygın. Hatta birçok kişi su değişimi dahi yapmadan, ısıtıcı veya UVB lamba olmadan bakarken hayvana aslında eziyet ediyor. Ama iyi bakıldığında, sağlıklı olduğunda bana kalırsa hem ev içinde görsel olarak çok harika duran hem de varlığı ile insana da iyi hissettiren küçük canlılar. Umarım siz de aldığınız canlının ihtiyaçlarını karşılayarak sağlıklı şekilde yıllar boyu sizinle birlikte yaşamasına vesile olursunuz.

Örnek olarak birkaç su kaplumbağası akvaryumu ekliyorum:
1da656f5d1c2a0860dac7228481ed0a3.jpg
Suda yüzen şeyler su mercimeği. Yapay çim dekoratif duruyor ama yemediğinden emin olmak gerekir.

63a3c162cc9314658945b6e142d4e6c7.jpg
Bu en basit tasarım, akvaryumu suyla doldurup birkaç taş ile kuru alan oluşturmak yeterli. Ama kuru alanı biraz daha büyük tutmakta fayda var, fotoğraftaki bir tık küçük kalmış.

97f9f2cd71038bf540f6ccd3c6b87605.jpg
Kaplumbağa akvaryum taslağı, kabaca bu şekil olmalı. Kuru alanın üzerinde hem ısıtıcı hem UVB lamba var. Kuru alanın altındaki şey filtreyi simgeliyor, diğee taraftaki uzun ince şey ise bir akvaryum ısıtıcısı.

eac58390902025e8ec4691b3e0af20d3.jpg
Kuru alan fikirleri. Yerinize göre akvaryumun üzerine veya yanına yapabilirsiniz.

24a84b3738b7d05447ff1dcc59068fbb.jpg
Aslında su oldukça az olduğu için ideal bir kaplumbağa akvaryumu değil. Ama bunu fikir vermek için paylaştım. Çünkü cam akvaryum şart değil, ideal bir ortan oluşturursanız bu şekilde plastik büyük kaplar da kullanılabilir. Bir kısmı yüzme alanı, bir kısmına kuru alan olur.

c735910f4a333236a6c1062cf0090813.jpg
Güzel bir örnek

b06829b87f12e7f3d157d3801fc3359d.jpg
Aslında klasik su kaplumbağası akvaryumu böyle olur. Üstte kuru alan, ısıtma ve ışıklandırması ile birlikte; plastikten olur. Alttaki ise klasik akvaryumu, yüzmesi için.

c5e31106ad95ced41f32e29a7a48a2b7.jpg
Az önceki görsele göre daha dekoratif dursa da bu yeşillikler 3-5 güne yenmiş olur 🙂. Ama genel dekorasyon kesinlikle daha şık gözüküyor: Dinlenme alanını taşlar ile bu şekilde yapıp su içine toprak/kum ve dal yerleştirirseniz seyir zevki bir akvaryum hâline gelir.

047154b6cf87581a0a70a1a6b1124908.jpg
Ve sonuncusu, felaket küçük bir akvaryum ama dizayn örnek olsun diye eklemek istedim. Sudaki şeyler yine su mercimeği, kaplumbağa yesin diye koyulur. Daha geniş bir akvaryuma, taşları gerekirse salınım yapmayan bir silikonla sabitleyip bu şekilde bir akvaryum kurabilirsiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Nur I.

Aktif Üye
Kısaca şunu diyeyim, kaplumbağalar için petshoplarda satılan hiçbir yaşam alanı kaplumbağalara uygun değil. 80-100 litrelik, yeriniz varsa daha büyük bir akvaryuma ihtiyacınız var. Şuanda böyle bir akvaryumu alamıyorsanız aynı hacimde plastik saklama kutusu kullanabilirsiniz. Fotoğraflardaki gibi yüzme havuzu ve kuru alan oluşturacak şekilde dizayn edin, su ısıtıcısı + filtresi + UVB lamba alın. UVB lambanın yılda 2 kere değişmesi gerekir, eğer tüplü olanlardan olursa yılda 1 değişebilir (ürününe bağlı).

Goccoke

Paylaşımcı
Kısaca şunu diyeyim, kaplumbağalar için petshoplarda satılan hiçbir yaşam alanı kaplumbağalara uygun değil. 80-100 litrelik, yeriniz varsa daha büyük bir akvaryuma ihtiyacınız var. Şuanda böyle bir akvaryumu alamıyorsanız aynı hacimde plastik saklama kutusu kullanabilirsiniz. Fotoğraflardaki gibi yüzme havuzu ve kuru alan oluşturacak şekilde dizayn edin, su ısıtıcısı + filtresi + UVB lamba alın. UVB lambanın yılda 2 kere değişmesi gerekir, eğer tüplü olanlardan olursa yılda 1 değişebilir (ürününe bağlı).
Teşekkür ederim. Çok yardımcı oldu bu. En kısa zamanda hayvan için uygun bir yaşam alanı oluşturmaya çalışacağım