• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kafese yumurtlama

khanshan

Aktif Üye
dişi kuşumuza yaklaşık 5 hafta önce erkek kuş aldık. salma kafeste birbirleri ile anlaştılar. öyle çift oldular. dişi çok kızgındı. ceresi keskin kahverengiydi, ilk gün çiftleştiler. hemen yuvalık taktık. ancak tam 5 yumurtasını yuvalığa yapmadı. kafes zeminine bıraktı. 5 taneden 2 tanesi kırılmamıştı, yuvaya bırakmıştık ikisini de kırmıştı. sonra bir şeyler değiştirelim diye yuvalığı değiştirdik. plastik folluklu yuva taktık. bir tane içine yumurtladı. üzerine yatmaya başladı. göğsündeki tüyler döküldü, üzerine yatmaktan. tamam dedik, yumurtlamaya devam edecek içeri, ama dışarı yumurtlamaya devam etti. 3 tane yumurtladı. 1 i kırılmadı, içine koyduk. kontrol etmek için bir gün baktık, bir tek yumurta var diğer yumurtadan eser yok, kurumuş sarısı, muhtemelen kabuğunu yemişler ( kafeste mineralli kuş kumu, kalamar kemiği, beyaz gaga taşı, her şey var),

sorum şu şekilde, halen her gün çiftleşmeye devam ediyorlar. yumurtadan yavru çıkana kadar çiftleşecekler mi? olur da yumurtadan bir şey çıkmazsa ne yapmalı?

Deneyimli olan arkadaşlar varsa önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Yuvaliga alisamamis kuş dışarı yumurtlar siz hatayı yuvalık takmamakka yapmışsınız. Yuvaligi takın bir sonraki kulucka da durumu çözerler

khanshan

Aktif Üye
cevaplar için teşekkür ederim.
yuvalık ilk günden beri var. dişi kuş tek yumurtaya yattığından beri geceler dahil hep yuvalıkta. dışarıya dışkılamak, su içmek, erkek kuşun kusup yemek yemek, nadir kuşkumu, gaga taşı, kalamar kemirmek,bazende yem yemek için çıkıyor.

şu an bir yumurtayı sahiplendi sanırım. cünkü bu sabah yine zeminde yeni yumurta vardı. ve yine sabah ritüeli ciftleşmelerini yaptılar.
tek beklentim şu an o tek yumurtadan yavru çıkması ve çiftleşmeyi bırakması,

kafesin konumu malesef iyi değil. evde yüksek bir lokasyon yok. oturma odasında tutuyoruz. haliyle tv sesi, cocukların gürültüsü var.

erkek çok ürkek, bize hiç alışkın değil, dişinin ilk kuluçkası.

not, daha büyük bir kafes de aldık, ama şimdilik değiştirmedik, olur da strese girer diye.

Yusuf Kürşat Akkuş

Eski Forumcu
Kurucu Üye
Kuşlarınız çok huzursuz oluyorlar belli o yüzden sürekli sağa sola yumurta yapıyor. o yumurta 1 hafta geçince ışık ile kontrol edin boşsa boşa yatmasın

since_1980

Yeni Üye
Herkese selamlar. Daha önce 2 kez yavru aldığım Hint bülbüllerimin 3 defadır yumurtaları boş çıkıyor. Kalamar kemiğinden mamasından vitaminine kadar herşeyi tam. Ama yumurtalar boş. Bir ikinci sıkıntımızda ilk kez yuva örüp 4 yumurta yapan diğer kuşlarımda dün baktığımda yumurtalarını yemiştiler. kafeste kalamar kemiği kum vs. her şey var. Ne yapmam gerekiyor? Şaşırdım kaldım.

khanshan

Aktif Üye
Kuşlarınız çok huzursuz oluyorlar belli o yüzden sürekli sağa sola yumurta yapıyor. o yumurta 1 hafta geçince ışık ile kontrol edin boşsa boşa yatmasın
Herkese merhaba,

Dişi kuşumuz sonunda yumurtaları biriktirmeye başladı. şu an içerde 3 tane yumurta oldu. kırmayı & kafese yumurtlamayı bıraktı :) inşallah bir tanesi bile olsa doludur. 3-5 gün geçsin. ışık kontrolü yapıyor olacağım. ilk kuluçka olunca heyecanlanıyor insan :)

Yusuf Kürşat Akkuş

Eski Forumcu
Kurucu Üye
Herkese merhaba,

Dişi kuşumuz sonunda yumurtaları biriktirmeye başladı. şu an içerde 3 tane yumurta oldu. kırmayı & kafese yumurtlamayı bıraktı :) inşallah bir tanesi bile olsa doludur. 3-5 gün geçsin. ışık kontrolü yapıyor olacağım. ilk kuluçka olunca heyecanlanıyor insan :)
MAŞAAALLAH çok sevindim

khanshan

Aktif Üye
Herkese merhabalar tekrardan.
güncel durum iletmek için yazıyorum.
kuşlarımız malesef ilk deneyimi başarısız sonuçlandırdılar.
herhangi bir sebep yokken yattıgı yumurtaları da yuvadan dışarı attı.
sonrasında yuvalıgı kafesten cıkardım. karnında yumurta yokmuşki bir daha yumurtlamadı kafese. ceresindeki kahverengilik tamamen geçti beyazlaştı. şimdi normal takılıyorlar.
bu süreçte kendimce benim hatalarım kafese malesef çok müdahalem oldu. yemliği degiştirme zorunlulugumdan ötürü. ayrıca cocuklarımız ufak. yuvalıgı acıp bakma istekleri. dişi kuş yumurtaların üzerinde yatarken kafese müdalhaleleri sıkıntı oldu .

şimdi kafesi degiştirdim, büyükçe bir kafes aldım, akıllı yemlikli. kafese müdahalem sıfır.yuvalıgı da şimdiden taktım. etrafını bantladım. bir önceki kuluckada dişi kuş içerden açmaya calısırdı. işmdi kendirni rahat hissetsin diye. bantladım.
malesef yerini degiştiremiyorum TV odasında cok yüksekte degil.

özetle amacım ürtim yapmak degil, mutlu olsunlar yeter. kuluckaya yatarsa burdan haber ederim.

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Herkese merhabalar tekrardan.
güncel durum iletmek için yazıyorum.
kuşlarımız malesef ilk deneyimi başarısız sonuçlandırdılar.
herhangi bir sebep yokken yattıgı yumurtaları da yuvadan dışarı attı.
sonrasında yuvalıgı kafesten cıkardım. karnında yumurta yokmuşki bir daha yumurtlamadı kafese. ceresindeki kahverengilik tamamen geçti beyazlaştı. şimdi normal takılıyorlar.
bu süreçte kendimce benim hatalarım kafese malesef çok müdahalem oldu. yemliği degiştirme zorunlulugumdan ötürü. ayrıca cocuklarımız ufak. yuvalıgı acıp bakma istekleri. dişi kuş yumurtaların üzerinde yatarken kafese müdalhaleleri sıkıntı oldu .

şimdi kafesi degiştirdim, büyükçe bir kafes aldım, akıllı yemlikli. kafese müdahalem sıfır.yuvalıgı da şimdiden taktım. etrafını bantladım. bir önceki kuluckada dişi kuş içerden açmaya calısırdı. işmdi kendirni rahat hissetsin diye. bantladım.
malesef yerini degiştiremiyorum TV odasında cok yüksekte degil.

özetle amacım ürtim yapmak degil, mutlu olsunlar yeter. kuluckaya yatarsa burdan haber ederim.
Bilinçlenip tecrübe kazanıyorsunuz bu benzersiz bir kazanımdır tebrikler

Serkhan79

Eski Forumcu
Üretici
kuşunuzun kafesin içine yumurtladığını gördünüz mü?
acaba yuvaya yumurtlayıp sonra dışarıya atıyor olmasın.
İlaveten ilk kuluçkalarda bu tarz olumsuzluklar olabiliyor, normaldir.

Umarım keyfini sürebileceğiniz kuluçkalar olur.
Sağlıklı günler.

since_1980

Yeni Üye
benim kızda akşam yumurtayı atmış yuvadan. Zaten 3 yumurta vardı, iki tane kaldı.

khanshan

Aktif Üye
kuşunuzun kafesin içine yumurtladığını gördünüz mü?
acaba yuvaya yumurtlayıp sonra dışarıya atıyor olmasın.
İlaveten ilk kuluçkalarda bu tarz olumsuzluklar olabiliyor, normaldir.

Umarım keyfini sürebileceğiniz kuluçkalar olur.
Sağlıklı günler.
sanırım 8 tane yumurtladı. çift oldukları andan itibaren yuvalık vardı. 8 yumurtanın 5 ini direkt zemine yaptı. dişi kuşumuz, eşi, ben hepimizin ilk tecrübesizliğiydi diye avutuyoruz kendimizi :)
umudumuz bir sonrakine.
günlük hareketlerinde dişi kuş ara ara yuvaya giriyor, 5-10 dk durup çıkıyor. ara ara çiftleşmeye de çalışıyorlar.( bi ara yeni kafeste yuvalığı takmadığım 1 hafta oldu, dinlensinler diye, o ara yine çiftleşmeye çalıştılar. o sebeple

her neyse. keyifleri yerinde uyurken bıcır bıcır sesleri çıkarıyorlar, ağızlarını uyumazken tünekte gacırtdatıyorlar. yeni büyük kafesin keyfini çıkarıyorlar. kuluçka durumu olunca ekstra önlemlerle başarıcaz inşallah.

EnesGenç

Eski Forumcu
Sizin icjn sevindim bir daha yumurtlatmada kafesin yarısından içine tül bağlayın eğer ki yine ilki gibi yumurtlarsa yumurtalar korunmuş olur

khanshan

Aktif Üye
bizim kuşlar yine aksiyona geçti, bu kez daha sakin bi yere konumlandırmıştım yeni kafesi en baştan.
ama sonuç yine hüsran. şimdi geldim eve kafes tabanında bir adet yumurta, yumurtanın kabuğunda iki tane gaga izi.
Dişi ya da erkek gagasıyla yuvadan atmış, belli.
gelişme var, direkt kafese yumurtlamamış. ama hangisi neden dışarı attı, bu muamma.
kamera olsa kamera baglayacagım.
şaka gibi şu an gözümün içine baka baka ciftleşiyorlar bir yandan :)
kendi kendilerine dogum kontrol mü yapıyorlar anlamıyorum:)

yuvanın içine koydum, belki erkek atmıştır diye, dişi girdi yuvaya, çat diye dışarı attı.

bize bunalımlı günler var yine, çünkü kuyruğundan soluyor, yumurtlayacak yine 2 şer gün arayla belli.

artık yapıcak bir şeyim kalmadı. demekki bu şekilde mutlular.

Son düzenleme:

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Merhaba, mesajınıza bir gülesim geldi. 😅
Kafes tabanına yumurtluyor ama ğzerie yatmıyormuydu? Yoksa kafese yumurtlasa da sadece yuvalıktakine mi sahip çıkıyordu?

İkinci kuluçkada belki daha farklı olur,aksiyon yaşamazsınız diyeceğim ama öyle görünmüyor sanırım. Şimdiden hayırlı olsun mu desem,kolay gelsin mi bilemedim.😅🙂

Son düzenleme:

khanshan

Aktif Üye
Merhaba, mesajınıza bir gülesim geldi. 😅
Kafes tabanına yumurtluyor ama ğzerie yatmıyormuydu? Yoksa kafese yumurtlasa da sadece yuvalıktakine mi sahip çıkıyordu?

İkinci kuluçkada belki daha farklı olur,aksiyon yaşamazsınız diyeceğim ama öyle görünmüyor sanırım. Şimdiden hayırlı olsun mu desem,kolay gelsin mi bilemedim.😅🙂
evde belgesel tadında yaşıyoruz.
çok şükür ikinci yumurta sağlam yuvada. yatıyor üzerinde bugün bir tane ekleyecek kuvvetle muhtemel.
yalnız bir tespitimiz var. gündüz vakti evde kimse yokken, robot süpürgeden dolayı yumurtayı attığını düşünüyorum.
ilk kuluçkada da, bu kuluçkanın ilk yumurtasında da, olayın olduğu günler robot süpürge kuşların bulunduğu odaya girmişti.
nasipse yavrular çıkana kadar el gırgırı ile süpürecez odayı :)

gelişmeleri aktarmaya devam edeceğim:)

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Ben size bir teknik soyliycem bir uygulayın sonuç alacağını düşünüyorum petshoplardan sahte yumurta alın dişi yuvaya yumurtayı yapınca yumurtalari değiştirin kırmaya çalışıp çalışıp durur sonuç alamazsa bir süre sonra bu huyunu terk edeceğini düşünüyorum bunu forpuslarda denedik oldu 😊👍

khanshan

Aktif Üye
Ben size bir teknik soyliycem bir uygulayın sonuç alacağını düşünüyorum petshoplardan sahte yumurta alın dişi yuvaya yumurtayı yapınca yumurtalari değiştirin kırmaya çalışıp çalışıp durur sonuç alamazsa bir süre sonra bu huyunu terk edeceğini düşünüyorum bunu forpuslarda denedik oldu 😊👍
hocam eyvallah tavsiye için.
şu an maşallah işler yolunda gibi, dün ikinci yumurta geldi. yarın 3. yumurta gelicek inşallah, karnı burnunda.
bu kez kararlılar gibi, özellikle erkek. dişi dışarı dışkılamaya çıksa bile gram dışarda beklemesine izin vermiyo. kapıda bekçi gibi, içeri tıkıyor.
tam kuluçka dönemine sömestr denk geldi. ekstra eve komple yalnız kalacaklar. yemlerini, suluk koyup 2 hafta sonra sonuç ne olacak çok merak ediyorum. komşu gün aşırı kontrole gelecek.

Üst Alt