- Katılım
- 27 Tem 2021
- Mesajlar
- 554
- Tepkime puanı
- 1,241
- Puanları
- 93
Kafes kuşlarında beslenme (Rasyon)
Evcil kuşları doğru şekilde beslemek için dengeli miktarda besin sağlanmalı sindirilmeli ve vücuda emilmelidir. Evcil kuşunuzun yediği yiyecek, çeşitli bileşenlerden oluşur ve bileşenler, besinlerden oluşur.
Altı ana besin kategorisi vardır:
(1) su;
(2) proteinler;
(3) karbonhidratlar;
(4) lipitler;
(5) mineraller;
(6) vitaminlerdir.
KUŞLARDA LİPİDLER
Bitki Uçucu yağları, farklı bileşenleri içeren kompleks karışımlar olduklarından biyolojik etkileri yönünden de farklılık göstermektedirler.
Etki dereceleri içerdikleri etken maddenin özelliğine bağlı olarak değişiklik gösteren pek çok uçucu yağın, Antimikrobiyel özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde birçok hastalığa karşı kullanılan ilaçların etken maddeleri tıbbi edilmektedir.
Kanatlı rasyonlarında performans artırıcı olarak antibiyotiklerin kullanımının Avrupa Birliğinde ve ülkemizde 2006 yılından itibaren yasaklanmasıyla antibiyotiklerin yerine geçebilecek alternatif katkı maddeleri (probiyotikler, organik asitler, bitki ekstraktları ve çeşitli bitkiler) konusunda araştırılmalar yoğunlaşmıştır.
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstraktların hastalık etmeni mikroorganizmaların sindirim sisteminde yerleşmelerini engellediği, sindirim enzimlerinin etkilerini artırdığı,. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, yemden yararlanmayı ve yemin lezzetini iyileştirdiği belirtilmiştir.
Kafes ortamında yetiştirilen canlılarda kullanılan yağlar. Sınırlıdır ayrıca bu yağlar içme suyuna karışmaz.
Yağ ve su birbirine karışır ama gerçek bir çözelti meydana getirmez. Yağ ve su ayrışır, çünkü yağ moleküllerinin kendi arasındaki çekim gücü, yağ ve su molekülleri arasında çekim gücünden daha yüksektir.
Yağ suyun üstünde yüzer, çünkü daha hafiftir.
Evcil kuşlar uçucu yağlardan yararlanabilir, ancak bu, bu yağları kullanmama şeklinize bağlıdır.
Bu yağların canlı ağırlığa bir etkisi yoktur. Ayrıca kullanılan extratlar yemden yararlanmayı ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Böyle çalışmaktadır. Kısaca kalite zamanla yakalanır.
Mamalara karışan yağlarda mutlaka ‘’ Alfa-linolenik Asit ‘’ içeren yağlar kullanılmalıdır. Fakat birçok yağın faydası olduğu kadar zararı da vardır. Neden zararlıdır sorusuna cevap olarak üretim aşamasındaki teknikler bu zararları açığa çıkarır bu nedenle yağ olarak değil tohumu öğütülmüş şekilde kuşlara sunmak daha doğru bir yöntemdir. Örnek keten tohumu direk yağ olarak kullanmak uygun değildir.
Yüksek asitli ya da doğrudan yemeye uygun olmayan özelliklere sahip yağlara uygulanan kimyasal işlemler (rafinasyon) sonucu elde edilen yağlara rafine yağ denir. Yağın rafine edilmesi sonucu asitlik derecesi sıfıra ya da tüketilebilmesi için uygun olan bir değere kadar düşürülür
Örnek
•Zeytinyağı
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarındaki zeytin tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Doğanın mucizesi zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır.
Vitamin E: Zeytinyağı, en yüksek E vitamini aktivitesi gösteren a-tokoferol içerir.
Zeytinyağında, E vitamini ve polifenoller (antioksidan) vardır. Zeytinyağının her 10 gramı, 5 mg kadar polifenoller içerirken, diğer bitkisel yağların pek çoğu hiç polifenoller içermez.
Vitamin K: En zengin K vitamini kaynakları, yeşil yapraklı sebzelerdir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, ikinci en önemli kaynaktır.
A vitamini, D vitamini, az miktarda fitoserol maddesi, zeytinyağında bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan; Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır, mineraller, kemik gelişimini sağlar
Zeytinyağı halk arasında altın suyu zeytinyağını çok az miktarda kuşlara sunulmalıdır. Mamaya veya yeme kullanımı uygundur.
Kabızlık sorunu yaşayan Kuşlarda kullanılabilir. Fazla vermemeye özen gösteriniz. İnsanlar ile kanatlı canlılar arasında büyük bir uçurum büyük bir fark vardır bu nedenle az miktarlarda kullanılmalıdır.
KUŞLARDA BİTKİSEL YAĞLAR
Lipidler kuş diyetinde bulunması esansiyel olan besin maddeleridir. Kuşların yağ gereksinimi azdır ve pratikte Yağ eksikliğine bağlı bozukluktan söz etmek güçtür. Diyete yağ ilavesi kuşa enerji sağlama yanında, diyetin lezzetini ve diyetin tüketilebilir ligini artırır. Yağlar konsantre olmuş enerji kaynağı olarak görev yapar.
Arahidonik asit ve linoleik asit hücre organelleri ve hücre membranının oluşumu için esansiyel yağ asitleridir.
Linoleik asit yetersizliği metabolik etkinliğin azalmasına, büyümenin gerilemesine, hepatomegaliye, yağ Depolarının artışına ve yumurtlama yeteneğinin azalmasına yol açar.
Genellikle göç esnasındaki lipogenezis ve kalorigenezisde, ise üreme aktivitesi ve tüy dökme döneminde görev yapar.
Esansiyel yağ asitlerinin yetersizliğinde büyümede gerileme meydana gelir ve hastalıklara karşı direnç azalır. Kümes hayvanlarında yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı ve selenyumdan eksik gıdayla ad libitum besleme karaciğer yağlanması sonucu hemorajik sendromun ortaya çıkmasına yol açar.
Hayvanlar ve kuşlar için primer esansiyel yağ asidi Linoleik asittir. Bu yağ asidi vücutta sentezlenmez, dışarıdan gıdayla alınır. 8 Linoleik asit 18 karbonlu olup 2 çift Bağa sahiptir. Taneli gıda ve tohumlar linoleik asit içerirken ot ve yapraklar linoleik asit ve dokozahekzaenoik asit içerir.
Bu yüzden yeşil yapraklı bitkiler kafes kuşları için sınırlıdır. Ve tehlikelidir.
Lipidler kuşa enerji ve esansiyel yağ asitlerini sağlarken yağda eriyen vitaminlerin absorbsiyonuna da ön ayak olur. Ayrıca lipidler birçok hormon ve eikozanoidLerin prekursorudur.
Çoğu tabi yağ asiti cis formundadır. Cis formu demek karbon atomlarının aynı tarafta olması demektir. Yoğun ısı ve hidrojenizasyon ile cis formu trans formuna dönüşür. Trans formunda karbon atomları farklı taraflarda yer alır. Yağ asitlerinin hem cis formu hem de trans formu enerji üretimi için metabolize olursa da trans izomerler esansiyel yağ asidi olarak fonksiyon yapamaz.
( Kısaca işleme çok önemlidir.)
Zeytinyağı olarak ele alırsak asit derecesine göre sıralama yapılır. En saf içilebilir olanı altın suyu dedikleri bu yağdır.
E vitamini gibi antioksidanlar gıdada yeterli oranda bulunmadığında gıdanın depolanması esnasında lipid peroksidasyonu hızlanır.
Poliansatüre yağ asitleri bakımından yüksek olan gıdaların daha fazla antioksidanla Korunması gerekir. Gıdada antioksidan özelliğine sahip A, C, E ve sarı renkli karotenoid (beta karoten) bulunur.
Antioksidanlar oksijensiz radikallerin zararlı etkilerini önler.
*Keten
Keten tohumu içindeki besinler arasında; lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfalinolenik asit (ALA) veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Bu besin maddelerini tüketmek, çeşitli tıbbi rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir
Keten tohumu analiz değerleri
Enerji: 37.4 kalori
Protein: 1.28 g
Yağ: 2,95 g
Karbonhidrat: 2.02 g
Lif: 1,91 g
Kalsiyum: 17.8 mg
Magnezyum: 27.4 mg
Fosfor: 44.9 mg
Potasyum: 56.9 mg
Folat: 6.09 mikrogram (mcg)
Lutein ve zeaksantin: 45.6 mcg
MEDİKAL BOTANİK
Medikal botanik: Tıbbi bitkiler ve bu bitkilerde bulunan maddeler ile ilgilenen farmakolojinin alt bilim dallarından Materia medica olarak tanımlanabilir.
Tıbbi bitkiler bu bitkilerin tedavide kullanılan kısımları tıbbi bitkilerin içermiş oldukları etkin Madde/madde grupları Tıbbı bitkilerin canlıya (insan, hayvan) veya Doku/organ sistemlerine etkileri oluşturur.
Bunlardan hareketle hazırlanan ikincil maddeler;
Alkaloidler
Örneğin; Bazı bitkilerin sadece meyvesinde (morfin; haşhaş meyvesinde bulunurken, tohumda bulunmaz)
Bazılarının da yaprak ve çiçeklerinde(nikotin; tütün bitkisinin yapraklarında bulunurken, tohumlarında bulunmaz)
Fenoller
Fenoller, aromatik halkaya bir ya da daha fazla hidroksil grubunun bağlandığı aromatik bileşiklerdir.
Polifenoller
Polifenoller her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu bileşiklerdir. Polifenoller genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden, örneğin sonbahardaki yaprak renklerinden sorumludurlar.
Flavonoidler
Flavonoidler, önemli şelatlama ve antioksidan özelliklerine sahip sekonder bitki fenolikleri sınıfıdır. Flavonoller, flavanonlar, flavonlar, antosiyanidinler, kateşinler, dihidroflavonoller ve izoflavonları içeren başlıca flavonoid sınıfları içinde 4.000’den fazla farklı flavonoid tanımlanmıştır.
Ayrıca tohum, çiçek ve bitki kabuğunda doğal olarak bulunurlar.
Glikozidler
Protein oluşturmayan amino asitler – Betalain türevleri – Asetofenonlar – Bitkisel aminler – Tiyofen bileşikleri – Alışılmadık yağ asitleri – Glikozitler vb. (glikozil) kısmı ile şeker olmayan aglikon veya genun kısımlarından meydana gelen yaygın bileşiklerdir.
Saponinler
Saponinler köpürme özelliklerine sahip glukozitlerdir. Saponinler, bir veya daha fazla şeker yan zincirine bağlanmış bir polisiklik aglikondan oluşur.
Ticari saponinler, çoğunlukla Yucca schidigera ve Quillaja saponaria’dan elde edilir.
Steroller
Steroller bitkiler ve hayvanlarda biyolojik fonksiyonları yerine getiren en önemli maddelerdir.
En karakteristik steroller kolesterol, β-sitosterol, stigmasterol ve ergosteroldür. Bu steroller bitkiler ve hayvanlar aleminde genişçe dağılmış olarak bulunmaktadır.
Tanenler
Tanen, tannik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz maddelere verilen addır.
Tanenler, hayvanlarda gıdaların sindirilebilirliğini etkileyebilir; ancak bunlar genel olarak insan tüketimi için güvenli kabul edilirler.
Bununla birlikte, protein-bağlama yeteneklerinin sindirim ve besin emilimini etkilediği bilinmektedir.
Terpenoidler
Terpenler, doğal ürünlerin en yaygın gruplarından biridir. Bitkilerde ve hayvanlarda birçok farklı işlevleri bulunurken gıdalarda da aroma bileşenleri olarak önemlidirler.
Örneğin turunçgiller, tarçın ve diğer baharat aromaları birkaç terpen ile karakterize edilir
Terpenler, çoğunlukla esansiyel yağlarda bulunduklarından, Eski Mısırda çeşitli dini amaçlar için kullanılıyorlardı.
Yağ ekstraksiyonu ile bitkilerden esansiyel yağ elde edilme işlemi Orta Çağ başlangıcında Çin’de olduğu gibi Batıda da biliniyordu. 12. Yüzyılda, Amaud de Villanosa, biberiye ve adaçayından yağ damıtma işlemini açıklamıştır.
Uçucu yağlardır.
Bu konular çok ayrıntılı konulardır.
Temel bilgiye ihtiyacı vardır.
Bitkisel işlenmiş ürün Vermeden önce mutlaka faydalarına ve zararlarına bakınız. Araştırma yapınız. Bir kişinin bu iyi gelir bunu kullan bunu karıştır demesi ile tavsiye vermesi ile kesinlikle kuşlara yedirip içirmeyiniz.
Denenmiş yöntemlerden tecrübe edinilmiş ürünlerden şaşmayınız.
KUŞLARDA AROMATİK BİTKİLER
Kuşlara sunulan baharatlar kuşlara uygun olan baharatlar konusunda birçok üretici yetiştirici farklı yöntemler denemiş tecrübe edinmiştir. Kuşlara vermeye karar verdiğinizde ayrıntılı bir şekilde faydasını ve zararını araştırmalısınız. Aksi halde kayıplar kaçınılmaz olacaktır. Örnek vermek gerekirse
Karanfil: iştah artırıcı sindirim sistemi uyarıcı ve antiseptik özelliği vardır.
Kekik: sindirim sistemi uyarıcı antiseptik ve antioksidandır.
Zencefil :hafif bir zehirlenme söz konusu olduğunda ilk yardım olarak kullanılabilir.
Bunun gibi gerek kurtulmuş yaprak veya toz formda kullanılacak ürünler hakkında ciddi bir araştırma yapmalısınız. Yetiştirici iyi olması adına araştırma yapmadan bu tür yaklaşımlarda bulunmamalıdır.
1 veya 1 takımdan oluşan kobay desem olmaz denek desem olmuyor onun için Gurme kuşlar’a bunlar denenmeli dışkı kontrolü ve hareketler takip edilip diğer kuşlara buna göre verilmelidir.
Bütün soruların cevapları hemen hemen bu konuda saklı arkadaşlar. Şöyle açıklamak gerekiyor....
kuşlar keyfi bir iş yapmazlar. İnsanı roller yüklenmemeliyiz. Bu stres sebebidir.
Yani bu gün ıspanak yedim yarın marul yiyeceğim veya bugün canım bişey istemiyor demezler hayatta kalmak için yerler buna göre şekillenir günleri yaşamları yanlış anlamayın bu yazdığım hiç bir konuyu ihtiyacı bulamayan kuş hasta olmaya mahkumdur.
Beslenme bakım tablosu yok 4 dönem var kuşlarda rakım, iklim, beslenme bunları şekillendirir Ankara'da adam İzmir'deki arkadaşa tavsiye veriyor şunu ver bunu ver diye komik bir durum kuşlar yapı itibariyle aynı ama sistem bu şekilde işlemiyor.
ben de sizlere bunu anlatıyorum umarım beğenirsiniz. Lütfen sormaktan çekinmeyin tartışalım konuşalım bir noktada buluşalım
Sağlıcakla kalın.....
Dikkat: Bu yazı kafeskuslaricom’a aittir ve özeldir. İzinsiz paylaşılamaz.
Evcil kuşları doğru şekilde beslemek için dengeli miktarda besin sağlanmalı sindirilmeli ve vücuda emilmelidir. Evcil kuşunuzun yediği yiyecek, çeşitli bileşenlerden oluşur ve bileşenler, besinlerden oluşur.
Altı ana besin kategorisi vardır:
(1) su;
(2) proteinler;
(3) karbonhidratlar;
(4) lipitler;
(5) mineraller;
(6) vitaminlerdir.
KUŞLARDA LİPİDLER
Bitki Uçucu yağları, farklı bileşenleri içeren kompleks karışımlar olduklarından biyolojik etkileri yönünden de farklılık göstermektedirler.
Etki dereceleri içerdikleri etken maddenin özelliğine bağlı olarak değişiklik gösteren pek çok uçucu yağın, Antimikrobiyel özelliğe sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde birçok hastalığa karşı kullanılan ilaçların etken maddeleri tıbbi edilmektedir.
Kanatlı rasyonlarında performans artırıcı olarak antibiyotiklerin kullanımının Avrupa Birliğinde ve ülkemizde 2006 yılından itibaren yasaklanmasıyla antibiyotiklerin yerine geçebilecek alternatif katkı maddeleri (probiyotikler, organik asitler, bitki ekstraktları ve çeşitli bitkiler) konusunda araştırılmalar yoğunlaşmıştır.
Tıbbi ve Aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağ ve ekstraktların hastalık etmeni mikroorganizmaların sindirim sisteminde yerleşmelerini engellediği, sindirim enzimlerinin etkilerini artırdığı,. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, yemden yararlanmayı ve yemin lezzetini iyileştirdiği belirtilmiştir.
Kafes ortamında yetiştirilen canlılarda kullanılan yağlar. Sınırlıdır ayrıca bu yağlar içme suyuna karışmaz.
Yağ ve su birbirine karışır ama gerçek bir çözelti meydana getirmez. Yağ ve su ayrışır, çünkü yağ moleküllerinin kendi arasındaki çekim gücü, yağ ve su molekülleri arasında çekim gücünden daha yüksektir.
Yağ suyun üstünde yüzer, çünkü daha hafiftir.
Evcil kuşlar uçucu yağlardan yararlanabilir, ancak bu, bu yağları kullanmama şeklinize bağlıdır.
Bu yağların canlı ağırlığa bir etkisi yoktur. Ayrıca kullanılan extratlar yemden yararlanmayı ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Böyle çalışmaktadır. Kısaca kalite zamanla yakalanır.
Mamalara karışan yağlarda mutlaka ‘’ Alfa-linolenik Asit ‘’ içeren yağlar kullanılmalıdır. Fakat birçok yağın faydası olduğu kadar zararı da vardır. Neden zararlıdır sorusuna cevap olarak üretim aşamasındaki teknikler bu zararları açığa çıkarır bu nedenle yağ olarak değil tohumu öğütülmüş şekilde kuşlara sunmak daha doğru bir yöntemdir. Örnek keten tohumu direk yağ olarak kullanmak uygun değildir.
Yüksek asitli ya da doğrudan yemeye uygun olmayan özelliklere sahip yağlara uygulanan kimyasal işlemler (rafinasyon) sonucu elde edilen yağlara rafine yağ denir. Yağın rafine edilmesi sonucu asitlik derecesi sıfıra ya da tüketilebilmesi için uygun olan bir değere kadar düşürülür
Örnek
•Zeytinyağı
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarındaki zeytin tanelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Doğanın mucizesi zeytinyağı karaciğeri temizler, sindirimi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır.
Vitamin E: Zeytinyağı, en yüksek E vitamini aktivitesi gösteren a-tokoferol içerir.
Zeytinyağında, E vitamini ve polifenoller (antioksidan) vardır. Zeytinyağının her 10 gramı, 5 mg kadar polifenoller içerirken, diğer bitkisel yağların pek çoğu hiç polifenoller içermez.
Vitamin K: En zengin K vitamini kaynakları, yeşil yapraklı sebzelerdir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, ikinci en önemli kaynaktır.
A vitamini, D vitamini, az miktarda fitoserol maddesi, zeytinyağında bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan; Kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, bakır, mineraller, kemik gelişimini sağlar
Zeytinyağı halk arasında altın suyu zeytinyağını çok az miktarda kuşlara sunulmalıdır. Mamaya veya yeme kullanımı uygundur.
Kabızlık sorunu yaşayan Kuşlarda kullanılabilir. Fazla vermemeye özen gösteriniz. İnsanlar ile kanatlı canlılar arasında büyük bir uçurum büyük bir fark vardır bu nedenle az miktarlarda kullanılmalıdır.
KUŞLARDA BİTKİSEL YAĞLAR
Lipidler kuş diyetinde bulunması esansiyel olan besin maddeleridir. Kuşların yağ gereksinimi azdır ve pratikte Yağ eksikliğine bağlı bozukluktan söz etmek güçtür. Diyete yağ ilavesi kuşa enerji sağlama yanında, diyetin lezzetini ve diyetin tüketilebilir ligini artırır. Yağlar konsantre olmuş enerji kaynağı olarak görev yapar.
Arahidonik asit ve linoleik asit hücre organelleri ve hücre membranının oluşumu için esansiyel yağ asitleridir.
Linoleik asit yetersizliği metabolik etkinliğin azalmasına, büyümenin gerilemesine, hepatomegaliye, yağ Depolarının artışına ve yumurtlama yeteneğinin azalmasına yol açar.
Genellikle göç esnasındaki lipogenezis ve kalorigenezisde, ise üreme aktivitesi ve tüy dökme döneminde görev yapar.
Esansiyel yağ asitlerinin yetersizliğinde büyümede gerileme meydana gelir ve hastalıklara karşı direnç azalır. Kümes hayvanlarında yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı ve selenyumdan eksik gıdayla ad libitum besleme karaciğer yağlanması sonucu hemorajik sendromun ortaya çıkmasına yol açar.
Hayvanlar ve kuşlar için primer esansiyel yağ asidi Linoleik asittir. Bu yağ asidi vücutta sentezlenmez, dışarıdan gıdayla alınır. 8 Linoleik asit 18 karbonlu olup 2 çift Bağa sahiptir. Taneli gıda ve tohumlar linoleik asit içerirken ot ve yapraklar linoleik asit ve dokozahekzaenoik asit içerir.
Bu yüzden yeşil yapraklı bitkiler kafes kuşları için sınırlıdır. Ve tehlikelidir.
Lipidler kuşa enerji ve esansiyel yağ asitlerini sağlarken yağda eriyen vitaminlerin absorbsiyonuna da ön ayak olur. Ayrıca lipidler birçok hormon ve eikozanoidLerin prekursorudur.
Çoğu tabi yağ asiti cis formundadır. Cis formu demek karbon atomlarının aynı tarafta olması demektir. Yoğun ısı ve hidrojenizasyon ile cis formu trans formuna dönüşür. Trans formunda karbon atomları farklı taraflarda yer alır. Yağ asitlerinin hem cis formu hem de trans formu enerji üretimi için metabolize olursa da trans izomerler esansiyel yağ asidi olarak fonksiyon yapamaz.
( Kısaca işleme çok önemlidir.)
Zeytinyağı olarak ele alırsak asit derecesine göre sıralama yapılır. En saf içilebilir olanı altın suyu dedikleri bu yağdır.
E vitamini gibi antioksidanlar gıdada yeterli oranda bulunmadığında gıdanın depolanması esnasında lipid peroksidasyonu hızlanır.
Poliansatüre yağ asitleri bakımından yüksek olan gıdaların daha fazla antioksidanla Korunması gerekir. Gıdada antioksidan özelliğine sahip A, C, E ve sarı renkli karotenoid (beta karoten) bulunur.
Antioksidanlar oksijensiz radikallerin zararlı etkilerini önler.
*Keten
Keten tohumu içindeki besinler arasında; lignanlar, antioksidanlar, lif, protein ve alfalinolenik asit (ALA) veya omega-3 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Bu besin maddelerini tüketmek, çeşitli tıbbi rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir
Keten tohumu analiz değerleri
Enerji: 37.4 kalori
Protein: 1.28 g
Yağ: 2,95 g
Karbonhidrat: 2.02 g
Lif: 1,91 g
Kalsiyum: 17.8 mg
Magnezyum: 27.4 mg
Fosfor: 44.9 mg
Potasyum: 56.9 mg
Folat: 6.09 mikrogram (mcg)
Lutein ve zeaksantin: 45.6 mcg
MEDİKAL BOTANİK
Medikal botanik: Tıbbi bitkiler ve bu bitkilerde bulunan maddeler ile ilgilenen farmakolojinin alt bilim dallarından Materia medica olarak tanımlanabilir.
Tıbbi bitkiler bu bitkilerin tedavide kullanılan kısımları tıbbi bitkilerin içermiş oldukları etkin Madde/madde grupları Tıbbı bitkilerin canlıya (insan, hayvan) veya Doku/organ sistemlerine etkileri oluşturur.
Bunlardan hareketle hazırlanan ikincil maddeler;
Alkaloidler
Örneğin; Bazı bitkilerin sadece meyvesinde (morfin; haşhaş meyvesinde bulunurken, tohumda bulunmaz)
Bazılarının da yaprak ve çiçeklerinde(nikotin; tütün bitkisinin yapraklarında bulunurken, tohumlarında bulunmaz)
Fenoller
Fenoller, aromatik halkaya bir ya da daha fazla hidroksil grubunun bağlandığı aromatik bileşiklerdir.
Polifenoller
Polifenoller her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu bileşiklerdir. Polifenoller genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden, örneğin sonbahardaki yaprak renklerinden sorumludurlar.
Flavonoidler
Flavonoidler, önemli şelatlama ve antioksidan özelliklerine sahip sekonder bitki fenolikleri sınıfıdır. Flavonoller, flavanonlar, flavonlar, antosiyanidinler, kateşinler, dihidroflavonoller ve izoflavonları içeren başlıca flavonoid sınıfları içinde 4.000’den fazla farklı flavonoid tanımlanmıştır.
Ayrıca tohum, çiçek ve bitki kabuğunda doğal olarak bulunurlar.
Glikozidler
Protein oluşturmayan amino asitler – Betalain türevleri – Asetofenonlar – Bitkisel aminler – Tiyofen bileşikleri – Alışılmadık yağ asitleri – Glikozitler vb. (glikozil) kısmı ile şeker olmayan aglikon veya genun kısımlarından meydana gelen yaygın bileşiklerdir.
Saponinler
Saponinler köpürme özelliklerine sahip glukozitlerdir. Saponinler, bir veya daha fazla şeker yan zincirine bağlanmış bir polisiklik aglikondan oluşur.
Ticari saponinler, çoğunlukla Yucca schidigera ve Quillaja saponaria’dan elde edilir.
Steroller
Steroller bitkiler ve hayvanlarda biyolojik fonksiyonları yerine getiren en önemli maddelerdir.
En karakteristik steroller kolesterol, β-sitosterol, stigmasterol ve ergosteroldür. Bu steroller bitkiler ve hayvanlar aleminde genişçe dağılmış olarak bulunmaktadır.
Tanenler
Tanen, tannik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz maddelere verilen addır.
Tanenler, hayvanlarda gıdaların sindirilebilirliğini etkileyebilir; ancak bunlar genel olarak insan tüketimi için güvenli kabul edilirler.
Bununla birlikte, protein-bağlama yeteneklerinin sindirim ve besin emilimini etkilediği bilinmektedir.
Terpenoidler
Terpenler, doğal ürünlerin en yaygın gruplarından biridir. Bitkilerde ve hayvanlarda birçok farklı işlevleri bulunurken gıdalarda da aroma bileşenleri olarak önemlidirler.
Örneğin turunçgiller, tarçın ve diğer baharat aromaları birkaç terpen ile karakterize edilir
Terpenler, çoğunlukla esansiyel yağlarda bulunduklarından, Eski Mısırda çeşitli dini amaçlar için kullanılıyorlardı.
Yağ ekstraksiyonu ile bitkilerden esansiyel yağ elde edilme işlemi Orta Çağ başlangıcında Çin’de olduğu gibi Batıda da biliniyordu. 12. Yüzyılda, Amaud de Villanosa, biberiye ve adaçayından yağ damıtma işlemini açıklamıştır.
Uçucu yağlardır.
Bu konular çok ayrıntılı konulardır.
Temel bilgiye ihtiyacı vardır.
Bitkisel işlenmiş ürün Vermeden önce mutlaka faydalarına ve zararlarına bakınız. Araştırma yapınız. Bir kişinin bu iyi gelir bunu kullan bunu karıştır demesi ile tavsiye vermesi ile kesinlikle kuşlara yedirip içirmeyiniz.
Denenmiş yöntemlerden tecrübe edinilmiş ürünlerden şaşmayınız.
KUŞLARDA AROMATİK BİTKİLER
Kuşlara sunulan baharatlar kuşlara uygun olan baharatlar konusunda birçok üretici yetiştirici farklı yöntemler denemiş tecrübe edinmiştir. Kuşlara vermeye karar verdiğinizde ayrıntılı bir şekilde faydasını ve zararını araştırmalısınız. Aksi halde kayıplar kaçınılmaz olacaktır. Örnek vermek gerekirse
Karanfil: iştah artırıcı sindirim sistemi uyarıcı ve antiseptik özelliği vardır.
Kekik: sindirim sistemi uyarıcı antiseptik ve antioksidandır.
Zencefil :hafif bir zehirlenme söz konusu olduğunda ilk yardım olarak kullanılabilir.
Bunun gibi gerek kurtulmuş yaprak veya toz formda kullanılacak ürünler hakkında ciddi bir araştırma yapmalısınız. Yetiştirici iyi olması adına araştırma yapmadan bu tür yaklaşımlarda bulunmamalıdır.
1 veya 1 takımdan oluşan kobay desem olmaz denek desem olmuyor onun için Gurme kuşlar’a bunlar denenmeli dışkı kontrolü ve hareketler takip edilip diğer kuşlara buna göre verilmelidir.
Bütün soruların cevapları hemen hemen bu konuda saklı arkadaşlar. Şöyle açıklamak gerekiyor....
kuşlar keyfi bir iş yapmazlar. İnsanı roller yüklenmemeliyiz. Bu stres sebebidir.
Yani bu gün ıspanak yedim yarın marul yiyeceğim veya bugün canım bişey istemiyor demezler hayatta kalmak için yerler buna göre şekillenir günleri yaşamları yanlış anlamayın bu yazdığım hiç bir konuyu ihtiyacı bulamayan kuş hasta olmaya mahkumdur.
Beslenme bakım tablosu yok 4 dönem var kuşlarda rakım, iklim, beslenme bunları şekillendirir Ankara'da adam İzmir'deki arkadaşa tavsiye veriyor şunu ver bunu ver diye komik bir durum kuşlar yapı itibariyle aynı ama sistem bu şekilde işlemiyor.
ben de sizlere bunu anlatıyorum umarım beğenirsiniz. Lütfen sormaktan çekinmeyin tartışalım konuşalım bir noktada buluşalım
Sağlıcakla kalın.....
Dikkat: Bu yazı kafeskuslaricom’a aittir ve özeldir. İzinsiz paylaşılamaz.