• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Hayvansal yağ konusunda fikriniz nedir?

Nur~

Yeni Üye
Hayvansal yağı siz nasıl nasıl veriyorsunuz?

Hayvansal yağın bitkisel yağdan daha iyi olduğunu ya da tam tersi bitkisel yağın hayvansal yağdan daha iyi olduğunu savunanlar var.

İnsan hangisine inanacağını şaşırıyor bazen. :)
Ben birinin verdiği tarifi uyguluyorum; benmari usulü eritilmiş yağı tohumlara emdirip veriyorum. Tabi bu yaptığım emdirilmiş tohumlar buzlukta duruyor. Bu süreçte metal bir malzeme kullanılmaması kısmen daha doğru olabiliyor.
Doğrusu bitkisel ve hayvandal yağlar bambaşka şeyler. İkisinin işleyişi de, faydaları da bambaşka.

Bu hayvansal yağdan kasıt nedir kuyruk yağı mı yada tereyağı mı?
Kuyruk yağı, tereyağı, böbrek ve kaz yağı diye geçiyor.

Nur~

Yeni Üye
Kuşlara süt ürünü verilmesi doğru değil sindirim sel problemlere neden olur.
Tereyağı doğruda kana karıştığı ve kursakta (diğer süt ürünleri aksine) peynirleşme yapmadığı için sakıncasız olabiliyor, tabi sınır aşılmamalı. Ama içinde şüphe olanlar farklı hayvansal yağları da tercih edebiliyor.

Nur~

Yeni Üye
Hiçbir hayvansal yağ muhabbet ve çoğu kafes kuşu için uygun değildir.Zaten yağ ihtiyacını tohumlardan diğer bitkilerden,börtü böcekten karşılıyor yada gerekli yağı oluşturup depo edebiliyor.İnsan bu konuda çok gelişmiş bir sindirim sistemine sahip ve piramidin en üstündeki bir canlı ile kuşları bir tutmayın.Bu konularda bilimsel araştırmalara alınan sonuçlara bakmak lazım.
Tabiki insan bambaşa bir canlı, kuşla asla kıyas yapılamaz.
Bitkise besinlerden elde edilen bitkisel yağlar bambaşka bir konu aslında. Benim merak ettiğim hayvansal yağlar konusundaki fikirleriniz 🙂. Ama evde beslenilen kuşlara çoğu kişi canlı yem yani börtü böcek vermez. Verse bile kullanılan canlı yemler hayvasal yağ açısından zengin olan, ihtiyaçlarını karşılayabilecek türler değil.

Nur~

Yeni Üye
Bence biz ilk önce basit ve yaşamsal uygulamaları tam yerine getirelim...
Tabiki öyle, hayvansal yağdan önce gelen şeyler de var. Ama bu konu da çok ihmal edilen bir konu, yeteri kadar bilinmiyor ve önemsenmiyor.
Sizin kastınız olan basit yaşamsal uygulamalar nedir acaba?

Son düzenleme:

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
yalnız börtü böcek dediğin şey ile yağ dediğimiz şey farklı durumlar doğada kuşlar böcek yiyerek yağ dışında protein karbonhidrat ve bir sürü ek takviye alır. Sen hayvansal yağ vererek kuşa ne denli bir protein menüsü sunuyorsun. Ne denli bir amino asit veriyorsun bu farklı bir olay. Şöyle soyliyeyim yağ enerji verir ama protein etin kendisidir yağdan çok az alırsın veya almazsın.

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Bir konuda belirtmiştim sanırım yağlı olan yeni daha çok tuketiryorlar diye bu lezzetinden dolayı böyledir. Yoksa kuşun devamlı bir hayvansal yaga ihtiyaç duyma gibi bir durumu söz konusu degil

Rodiena

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Yardımsever üye
Ben de kuşların hayvansal gıdalara, yağlara ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Ben de kuşların hayvansal gıdalara, yağlara ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.
Doğal ortamına yakın beslenme her zamn iyidir. Muhabbet kuşları doğada tohum ağırlıklı ve meyve çiçek türü beslenir uygun olan yağ çeşidi de bitkisel yağlardır bazı kuşlar bocekle beslenir bunlarin merkezi sindirim sinir ve kas sistemi buna göre tasarlanmıştır. Zaten yiyeceğin kendisi yağından daha faydalıdir. Örneğin bir aspur içeriğinde yağda proteinde karbonhidratta barındırır. Tohumdan tohuma farklılık gösterir. Hayvansal yağ dediğim gibi verilebilir ama dikkatli şekilde durum değerlendirmesi yapılarak verilmelidir. Yada hiç verilmelidir animal oil dediğim ürün tüy yolma problemlerine karşı çıkarılmış bir ürün. Genel bir beslenme programına dahil olacağını düşünmüyorum. Oil mix dediğim ürünse kafes kuşlarına daha uygun bir yapıda ki onda bile balik yağı var sanırım muhabbet kuşlarınin genel beslenmesini oluşturan bir ürün degil. Hayvansal protein ile hayvansal yağ farklıdır ikisi birbirine yakın şeyler değildir. börtü böcek yemek burada cekirgenin veya bir kurtcugun sadece yağdan ibaret olduğunu düşünmek gibi oluyor böyle birşey söz konusu değil anotomik yapı cok farklı sindirim yapısı cok farkli besin değeri çok farkli iki şeyin.

Grpet

Müdavim
Üretici
bencede maceraya gerek yok soğuk sıkım bitkisel yağlar var zaten kuslar için son derce besleyici bunları kullanmak daha mantıklı bana göre bu ürünler tamamen kusların anatomisi baz alınarak bilimsel olarak incelenerek yapılmıs ürünler liste asağıda

versele laga form plus
röhnfried energie öl
pawermax oil
kanatlı oil

Nur~

Yeni Üye
İki şey dikkatimi çekti bir bugün üye
olmuşsunuz.Olabilir fikir sormuşsunuz bu da normal ama be lakin fikir sorup sonrada insanları ters köşe yapma ve bilgisiz ilan etme çabasına girmişsiniz.Bu tarz doğru gelmedi bana.

Biz herkese saygılıyız ama burası bizim ailemiz ve insanlara yardım amacı güden bir topluluk.İnşallah sizde bu topluluğa dahil olabilirsiniz.

Soruna gelirsek bir iki doğru bir iki yanlış birşeyler yazmışsınız şimdi konuya noktayı koyalım.Bakalım bilgilimiyiz ölç🙂

Kuşlara şu yağ bu yağ verin demek genel konuşmak yanlıştır.Kuşlar Hepçil, Hepobur ya da omnivor şeklinde beslenme özellikleri değişen canlılardır.Evlerde beslenen kuşlar genelde küçük tür papağanlardır.Peki bunların hangi yağa ihtiyacı var.Genelde Omega 6 ve omega 3 yağlara ihtiyaç duyarlar.En büyük problem omega 3 tür.Bunları da verilen ekstra keten, chia ve perilla vb tohumlarla çözülebilir.Burdan bir uyarı yapmak istiyorum ayrıca bir çok sebze mamalara katıyoruz.Ama bir çoğunu kuşlar alamıyor.Çünkü içindeki A , D , E , K vitaminleri yağda çözünürler.Yap olmadan bünyeye alamazlar.Burada da @Grpet hocamın dediği profesyonel yapılan yağlar yeterlidir ve kullanılmalıdır.Kolestrol hocam önemli şu önemki bu önemli diyeceksin Bitkilerde kolestrol yok vb diyeceksin vs vs Kolestrol çok önemli hayvanların hücre zarına katılan bir yağ.Bir çok katkısı var.İşte burada Yumurta devrede düzenli ve yeterli vermeyle bunu
kapatacaktır.

Tereyağ yok kuyruk yağ bilmem ne yap bir de adana kebap yapın.😂 Bunlar bazı türler için verilmesi iyi olabilir ama nasıl ne oranda verceğin hangi türe vereceğin önemli.Bu durumu da işin ehilleri çözecektir ve onlar kullanmalıdır.Bu hayvansal yağlar insanların bile en büyük düşmanı durumunda fazla tükettiğinizde karaciğer damarlar gidiyor direk.Sen de hobicilere ver diyorsun ki bu doğru değil vebalini almamalısın.

Anlayışın için teşekkürler.
Bende öncelikle şunu söyleyeyim; insanları bilgisiz çıkarma gibi bir çabam tabiki yok. Soru sormadım, fikirleri merak ettim. Gelen yorumlara cevap veriyorum ki tam olarak düşünceleri öğrenebileyim diye. Eğer size öyle geldiyse özür dilerim ama kimseyi bilgisizlikle suçlamıyorum, düşüncelerine saygım var Ve bilgileri ölçmek gibi asla bir amacım yok. Bir sürü farklı beslenme tarzı var. En başta da dediğim gibi fikirlerin, kimin neyi doğru neyi yanlış kabul ettiğini öğrenebilmek için açtım konuyu.

Sizin görüşünüz, ben doğru anladıysam, çeşitli tohumların eşliğinde verilen yağ ihtiyacını karşılayacak profesyonel ürünlerin yeterli olacağı yönünde. Kuyruk yağına da pek sıcak bakmadınız galiba ama profesyonel yağ takviyelerinin birinde kuyruk (ve böbrek) yağı var diye gördüm? Yoksa siz evde hazırlanıp doğrudan verilmesini mi doğru bulmuyorsunuz?

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Şunuda belirteyim ben powermax dışında hiç bir markanin(vet shroeder-versele-rohfried) bunlar kuş üzerine bilindik markalarıdır hayvansal yağ ürününü görmedim. Sadece hayvansal proteinleri var diye biliyorum. Ronay hocamın dediği gibi ne denli bir araştırmanin üzerine ürün çıkarıldığı belli olmalı.