Bu küçük minik sevimli dostlarımız... Ömürlerini ailelerinden belki dostlarından uzak geçiyorlar. Hayatları, yiyecekleri, evleri hepsi bizim elimiz de değil mi? Peki bir düşünelim. Normal şartlarda biz ne kadar süre dışardayız. (Pandemi süreci dışında.) Çoğunlukla en az 5-6 saat dışarda oluyoruz. Peki dostlarımız ne kadar dışarda? O da bizim elimiz de. Dostlarınız ne kadar süre dışarda kalırsa o kadar mutlu. Genelde görürüz cam açıksa izlerler. Çıkmaya çalışırlar. Şimdi şey diyebilirsiniz madem bu kadar önemli almayalım!? Belki siz almasaydınız 30 santimlik bir kafesin için de suyu haftada 1 defa değişen pet shopda ki en kötü yemle besleyen birisine denk gelebilirlerdi. Burda ki kuşunun canını ve refah seviyesini düşünen arkadaşlarım sizler iyi ki varsınız
sizin gibi kuşunun mutluluğunu ve sağlığını düşünen her insana ben kendim çok teşekkür ederim
.
Geri konuya dönmek istiyorum. Arkadaşlar kuşlar anotomisi gereği uçmazsa kanatlarında bir sürü sorun olur. En basiti insanlarda görünen kireçlenme. Az uçan kuşların kanatları tutulmaya başlar. Ve durduk yere tutulur. Daha sonra strese bağlı gerçekleşen tüy yolması bana göre en kötüsü bu çünkü köküde yamulan tüyler bir daha düzelmeyebilir. Tek sağlıkla ilgisi de yok bu saydıklarımın. Dostlarımızın mutluluğu için de çok önemlidir. Kafesten çıkmayan kuşlar (kafes ölçüsü küçükse özellikle) mutsuz olurlar.
Unutmayın kafes dışında kalması kadar içinde kalıp ihtiyaçlarını gidermesi de çok önemlidir. Yani yemini ve suyunu yemesi için belli aralıklarla kafeste de durmalı. Örneğin 45 dakika uçup 5 dakika yemesi gibi. Hem dinlenmesi de gerektiği için ara sıra kısa süreli koymalısınız.
Peki siz dostlarınızı ne kadar süre kafes dışında kalmasına izin veriyorsunuz?
Geri konuya dönmek istiyorum. Arkadaşlar kuşlar anotomisi gereği uçmazsa kanatlarında bir sürü sorun olur. En basiti insanlarda görünen kireçlenme. Az uçan kuşların kanatları tutulmaya başlar. Ve durduk yere tutulur. Daha sonra strese bağlı gerçekleşen tüy yolması bana göre en kötüsü bu çünkü köküde yamulan tüyler bir daha düzelmeyebilir. Tek sağlıkla ilgisi de yok bu saydıklarımın. Dostlarımızın mutluluğu için de çok önemlidir. Kafesten çıkmayan kuşlar (kafes ölçüsü küçükse özellikle) mutsuz olurlar.
Unutmayın kafes dışında kalması kadar içinde kalıp ihtiyaçlarını gidermesi de çok önemlidir. Yani yemini ve suyunu yemesi için belli aralıklarla kafeste de durmalı. Örneğin 45 dakika uçup 5 dakika yemesi gibi. Hem dinlenmesi de gerektiği için ara sıra kısa süreli koymalısınız.
Peki siz dostlarınızı ne kadar süre kafes dışında kalmasına izin veriyorsunuz?