• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Dal darı nedir?

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Katılım
5 Kas 2021
Mesajlar
6,216
Tepkime puanı
7,496
Puanları
113
Dal darı Nedir
Dal darı evcil kuşlar için çok besleyici ve sağlıklı bir tohumdur. Muhabbet kuşu, Sevda papağanı, Kanarya, Sultan papağanlarının en sevdiği yiyeceklerin başında gelir.

Genellikle Ev kuşlarını ele alıştırmak için bir ödül yiyeceği olarak kullanılan dal darı, kuş üreticileri tarafından üretim ve yavru döneminde tercih edilir.

Dal darı tohumu bitkinin dallarında oluşan darı kısmıdır ve dal darı tohumu diğer tohumlara göre küçük yapıdadır. Darı,kuşlar için bizim yediğimiz ekmeğe benzer, yağ oranı düşük karbonhidrat yüksektir. Dal darı tohumunda %67 karbonhidrat, %15 protein ,%3,5 yağ, %1,5 selüloz bulunur. İçerdiği yüksek miktarda karbonhidrat, muhabbet kuşunuzun aşırı kilolu olmasına neden olabilir.

Muhabbet kuşları neden dal darısını çok sever?

Kabuklarından kolayca ayrılan bu küçük tohumlar özellikle yavru kuşların yem yemeye alışmalarını sağlayan özelliktedir. Çok lezzetli ve tatlı bir tada sahip olan bu tohumları ,yetişkin kuşların severek yediğini fark edebilirsiniz. Kısaca dal darı onların damak tadına göre nefis bir yiyecektir.

Dal darının Faydaları
Dal darının en önemli faydası kuşların hastalık, tüy dökme, stres, yorgunluk gibi durumlarda ortaya çıkan iştahsızlık hallerinde bile yiyebilecekleri bir gıda olmasıdır. Kolay kırılıp yenilebilen dal darının lezzetli olması da yemeyen kuşlar için bu dönemleri kolay atlatmalarını sağlar. Yavru kuşların yeme alışmasını sağlarken yetişkin kuşların yumurtlama ve yavru bakımı sırasında ihtiyaçları olan enerji, vitamin, protein ve karbonhidratı alabilmelerini sağlar. Ancak çok lezzetli olan dal darıyı kuşunuza sürekli verirseniz hem diğer yemleri yemek istemeyebilir hem de tek tip beslenmiş olur. Bu nedenle haftada iki kez verilmesi önerilir.

Faydalarını maddeler halinde özetleyecek olursak;

Birincisi: Kuşunuz zayıfsa veya kilo kaybı yaşıyorsa dal darı toparlamasına yardımcı olur. Kuşunuzun günlük yediği yem oranını takip edin ve düzenli olarak tartın kilo kaybı nedenini araştırırken bu süre zarfında düzenli olarak dal darı verebilirsiniz.

İkincisi: Dal darı yumurtlama döneminde kaybedilen vitamin ihtiyaçlarını karşılar.

Dişi kuşların yumurtlama döneminde iyi beslenmeye ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu dönemde kuşunuza hazırladığınız mamanın yanı sıra yine dal darı da verebilirsiniz.

üçüncüsü: Dal darı içeriğindeki yüksek protein ve karbonhidrat sebiyle kuşunuzun bu ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.

Dördüncüsü: Yem kırmayı bilmeyen yavru kuşlara kırılması kolay olduğu için verilebilir.Henüz 25 günlük olan muhabbet kuşu yavrularını, dal darısı ile yem kırmaya alıştırabilirsiniz.Dal darı yem içerisinde bulunan diğer tohumlara göre daha ince kabuklu olduğu için yavrular daha çabuk kırabiliyor.bu nedenle bu geçiş aşamasında yuvalık içine dal darı bırakabilirsiniz.

Beşincisi: İshal dönemlerinde dal darı verilmesi, kuşun ishali atlatmasında yardımcı olur.

İshal bir sindirim sistemi problemi olduğundan, kuşlar iyileşinceye kadar tek çeşit yiyecek ile beslenmelidir. Bu dönemde en uygun yiyecek “Dal darı”dır.

Altıncısı: Dalından yendiği için kuşların mutlu oldukları gözlemlenebilir.

Muhabbet kuşları genellikle oyuncaklarla oynayarak veya nesneleri kemirerek kendilerini sakinleştirir eğlenir stres atarlar. İşte Dal darı evcil kuşlar için hem kemirme oyuncağı hem de nefis bir yiyecektir.Eğer kuşunuzun stresli olduğunu gözlemliyorsanız kafese dal darısı asabilirsiniz.

Son olarak şunu da ekleyebiliriz : Henüz yeni sahiplendiğiniz bir muhabbet kuşunuz varsa, onunla bağ kurabilmek için dal darı size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Ayrıca dal darı ile kuşunuzu elinize alıştırmak ve eğitmek çok kolaydır. Yani, Dal darı aynı zamanda bir ödül yiyeceğidir. Kuşunuza verdiğiniz eğitimlerde başarılı hareketleri sonucunda ödül olarak darıdan verebilirsiniz. Ona öğreteceğiniz bir kaç numarayı bu şekilde çok rahat yapacaktır. Zira, Sürekli kafese asılı duran dal darısı ödül olmaktan çıkar, bu nedenle darıyı küçük parçalar halinde ve azar azar vermeliyiz.

Dal darı zararları var mıdır?
Darı, muhabbet kuşları için iyi bir ödül olabilir ancak dediğimiz gibi temel bir gıda olamaz. Fazla verilmesi durumunda obezite ve bağımlılık gibi sonuçlar ortaya çıkacaktır. En endişe verici olanı, Dal darısını kafese astığınızda kuşunuz yemlikteki tohumları yemeyecek tamamen dal darısıyla beslenecektir. Yüksek miktarda karbonhidrat almış olan kuşunuz, aşırı kilolu olacak bu da sağlığını olumsuz etkileyecektir. Dal darıyı kafese asmak yerine darıdan küçük parçalar kopararak elinizle vermek kuşunuzun size daha kolay alışmasını sağlayacaktır.

Muhabbet kuşlarına tavsiye edilen darı miktarı nedir?
Özetle Kuşunuz dal darısını çok sevse de her gün beslenmelerine eklememelisiniz. Sağlıklı kuşlara haftada 2-3 gün ve Günde sadece bir çay kaşığı kadar vermelisiniz.

Dal Darısı kafese nasıl asılır.

Ancak kuşunuz hasta ise veya zayıf ise bu durumu düzelinceye kadar kafesine dal darı asabilirsiniz.Ambalajlı satılan dal darı paketleri içinde bir adet tutacak çıkıyor. Eğer açık halde dal darısı satın aldıysanız çamaşır mandalı ile çok rahat kafese asabilirsiniz.Ekli dosyayı görüntüle 13863
 
Üst Alt