• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Artemia nedir, nasıl kullanılır ve üretilir.

Kemal Gül

Yeni Üye
Akvarist
Merhaba sevgili forum üyeleri, istek üzerine Akvaryum Günlükleri yazı serisi dışında bir konu açmak ve bilgilendirme yapmak istedim,
bu yazımızda Artemia isimli şeker mi şeker arkadaşımızdan bahsedeceğiz, böyle sevimli birşey ancak kendileri balıklarımız için bayram şekeri niyetine kıtlamalık şekerler. :giggle:
1664881803549.png

Bu küçük arkadaşlarımız tuz göllerinde yaşayan ve mikroskobik alglerle beslenen bir eklembacaklı, Artemialar ışığa duyarlıdır çünkü ışığın daha şiddetli vurduğu yerde alglerin büyüme hızı daha fazla olur, kendileri su maymuncuyu olarak nam salmış hayvanlardır, soylarının hayatta kalması açısından canavar gibilerdir çünkü tuz göllerinde yumurta bıraktıklarında kuraklık gibi etkenlere karşı bu yumurtalar kurusa bile tekrardan su ile temas etmesi halinde aradan uzun süre geçse dahi yavrular yumurtadan çıkabilir, yumurta basitleşmiş bir terimdir bu arkadaşlarımız aslında kist bırakarak ürer, kist bizim bildiğimiz medikal terim yerine zooloji terimi olan yumurta taşıyan koruyucu kapsül olarak geçer. Kafa şişirici bilgi yeter diyorum ve işin eğlenceli kısmına geçiyorum.

Artemia'nın Üretimi

1664882571369.pngGördüğünüz şey Artemia yumurtası diye geçmektedir, çok küçük hatta görünüş ve boyut olarak bana kuru mayayı hatırlatan bu arkadaşlar doğru koşullarda çatlamaya hazır yumurtalardır, çatlatmak için gerekli koşulları sağlamak ise bizim elimizdedir.

Artemia yumurtalarımız doğru koşullar altında çatlayacak ve ortaya Nauplii denilen Artemia nın yaşam döngüsünün ilk aşamasındaki minik, ışıkta titreyen ve yavaşça yüzen noktacıklar çıkacak, kimileri canlıyı yeşil su (algli su) ile büyütse bile yem olarak en çok besin değeri yumurtadan çıktıktan sonraki birkaç saat ile kısıtlıdır, canlı bu saatlerin sonunda yumurtadan çıkarken sahip olduğu kesedeki besinleri tüketecektir, bu sebeple artanları ya dondurmalı ya da atmalısınız, bu evredeki görünüşünü sağ tarafta görebilirsiniz.
1664882834452.png

Peki ama doğru koşullar nelerdir?

Artemiaların yumurtalarını çatlatmak için öncelikle yumurtayı çatlayacağımız ekipmanı
1664886388616.pnggöstermemde fayda var, ya aşağıdaki gibi hazır bir aparat almalıyız ya da bu aparatın bezerini kendimiz evde yapmalıyız ancak hazır ekipmanı kullanmanın artı yönleri daha fazla o yüzden tavsiyem bir miktar para verip almanızdır. Pahalı değiller ve işinizi çok ciddi kolaylaştırıyorlar. Artemia çıkartma seti olarak yazınca ulaşabilirsiniz.

Öncelikle setimizin altındaki ağız kısmı kapalı şekilde vantuzlar yardımıyla hali hazırda olan akvaryumunuzun içine suya gömülecek şekilde yapıştırıyoruz, içine içme suyu koyduktan sonra yapıştırma işlemini yapmanız lazım yoksa vantuzlar kaldırma kuvvetinden dolayı çıkabilir. Ardından içerisine ne kadar balığınız olduğuna bağlı olarak artemia yumurtası (ben genelde çay kaşığının ucuyla yapıyorum ve artıyor) ve bir parça akvaryum tuzu koyuyoruz, eğer akvaryum tuzunuz yoksa 1 litreye 2 silme yemek kaşığı kaya tuzu ile de yumurtaları çatlatabilirsiniz ancak ben en iyi verimi akvaryum tuzundan alıyorum. Internetten küçük kare veya yuvarlak akvaryum tuzları bulabilirsinizi 1 kilo akvaryum tuzunun 7 lira olması gerçeği acaba yemeklerde de mi kullansam çok ucuz dedirtebilir, bana dedirtiyor. 😂

Aparatın içine tuzumuzu, suyumuzu ve yumurtalarımız attıktan sonra alttaki ağız kısmına hava moturumuzu bir akvaryum hortumu ile bağlıyoruz ve fokurdatmaya başlıyoruz, hortumu ortadan kesip bir çek valf takmanız tavsiyemdir aksi taktirde motorunuz bozulursa veya anlık elektrik giderse su motora gidecek ve motorunuzu bozacaktır, motorunuzu aparattan daha yüksekte tutarak çek valf kullanmadan da yapabilirsiniz, aman kapağını açık unutmayın bu aşamada. Artemialar 18-36 saat fokurdama sonunda çatlıyorlar, yumurtanın çatlama süresi yumurta kalitesi ve sıcaklığa bağlı, bu aparat ile akvaryum içindeki sıcaklık olacağı için yazın sıcaktan bozulmalarını, kışın ise soğukta 3 günde çıkmalarını engellemiş oluyoruz. Ben ışık kullanılmasını söyleyen birsürü yazıya rağmen akvaryumun ışığını yeterli buluyorum ve yumurtaları yüksek yüzde olarak çatlatabiliyorum, bu sebeple özellikle ayrı bir ışık tutulması gerektiğini düşünmüyorum.

Yumurtalar çatlayınca önce vanayı kapatıp sonra hava motorunu kapatıyoruz ve hava motoruna bağlı olan hortumu çıkartıyoruz alttaki şeffaf kısma 10 dakika ışık tutarak (iyice yakından), orada toplanmalarını sağlayıp bir kabın üzerine süzgecimizi tutup hortumdan akıtarak yumurtaları ve artemiaları ayırmış oluyoruz, çek valf kullananlar lütfen çek valfi bu aşamada çıkartsın. Deneyimime dayanarak aparatın içindekilerin hepsini almamaya çalışmanızı tavsiye ederim, çatlamayan yumurtalar veya yumurta kabukları üstte toplanacağı için üst kısım çöpe gitse sizin için daha iyi olur süzgeçte kalan arkadaşlarımızı tazyikli olmayan bir temiz sudan geçiripbir bardak veya küçük bir kabın içerisize bir miktar su ile alıyoruz, ben bu aşamada bardak üzerine süzgeci ters tutup üzerine şırınga ile su akıtıyorum, ardından bu arkadaşlarımızı balıklarımıza veriyoruz ve o tatlı sevimli balıklarınız kendi aralarında bir av başlatıyorlar. Artemia ile beslemeyi artmayacak miktarlarda, bahsettiğim gibi çay kaşığının ucuyla yapmanız daha iyi olacaktır veya balık sayınız fazla ise maksimum 1/3 çay kaşığı, beslemenin sonrasında, akvaryumda kalan ve yenmeyen artemialar su değerlerinizi bozabilir bu sebeple su değişimi öncesi besleme yapmanızı ve dip çekimi ile temizlemenizi tavsiye ederim. ;)

Şahsen canlı yem olarak Artemia yerine Kankurdu kullanıyorum, yakınınızda akvaryumcu varsa tavsiye ederim, donuk küpler halinde 20 li veya 30 lu paketlerde satılıyorlar, daha besleyici ve sindirimi daha kolay, ancak en iyisi bence Su Piresi, bir sonraki canlı yem yazımızda da Su Piresini evde kolonileştirme ve üretme üzerine yapacağız. Görüşmek üzere...:giggle:

Son düzenleme:

Kemal Gül

Yeni Üye
Akvarist
Hocam müsadenle bende çıkarma aşamlarını çekip paylaştıgım videoyu eklemek istiyorum

Ellerine sağlık on numara halletmişsin, ben de önceden evde kendim yapmıştım ancak alınan aparatın sadece altının şeffaf olmasuı ve sadece alttan ışık girmesi işime geliyor, forum üyeleri ısrar ederse DIY şeklinde aşamalı da yaparım tekrardan.

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Emeğine sağlık kardeşim paylaşım için teşekkürler 😊 Artemia su canlılarinda cok önemli bir besin bu kadar detaylı anlatımı ilk defa gördüm 👍

Kemal Gül

Yeni Üye
Akvarist
Emeğine sağlık kardeşim paylaşım için teşekkürler 😊 Artemia su canlılarinda cok önemli bir besin bu kadar detaylı anlatımı ilk defa gördüm 👍
Üretimde olmazsa olmaz, ancak ben nedense çok sevemiyorum Artemia yı o da benim kişisel fikrim zaten, besleyici ama aşırı dozda kabızlık yaratabiliyor 😓

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
hocam siyah tül vatoz su piresi artemia ürettim, elma salyangozu denemem oldu artemia balıkların etidir proteinin kralıdır

Kemal Gül

Yeni Üye
Akvarist
hocam siyah tül vatoz su piresi artemia ürettim, elma salyangozu denemem oldu artemia balıkların etidir proteinin kralıdır
Dediğim gibi kişisel tercihim, haftada 1 kereden fazla veresim gelmez asla, ama kan kurdunuz 2 günde 1 veriyorum, Proteinin kralı Tubifexdir ama akvarist'in maçasının sıkması lazım, düzgün üretilirse canavar gibi canlı yem ama parazit riski her zaman var. Su piresi kültürü yapmadıysan tavsiye ederim onunla ilgili de nasıl evde kolonisi kurulur yazı yayınlayacağım yakında. hem protein hem asla bitmez, fokurdatma derdi yok koy 5 lt lik şişeye yaşar ve ürer, ilaç gibi yem, kabızlıktan ölen balığa veriyorsun kurtarıyor.

6 aylık deneme sonunda nerite üreten birisiyim salyangoz üretmek çok keyifli ama eğer jubilemi yapayım diyorsan nerite üretimi dene, çok ince ayar ama efsane birşey.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Hocam çok teşekkür ediyorum tekrar, gerçekten çok güzel detaylı bir anlatım olmuş, yakın zamanda akvaryum hobisi ne dönme niyetimiz var, bu yazıdaki şekilde uygulayarak bu sefer kendim deneyeceğim 😂 peki bu fotoğraftaki halini gözle görebiliyor muyuz yoksa kahverengi noktacıklar şeklinde mi görünüyor yumurtadan çıkanlar? Yani biz canlı olarak bizzat kendisini göremedik ama hareketli kahverengi noktacıklar şeklindeydi ve ışığa falan çekmeden süzgeç yardımıyla ayırıp süzgeçte kalan hepsini direk akvaryuma koyduk sanırım baya bi yanlışımız olmuş 🥲

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Dediğim gibi kişisel tercihim, haftada 1 kereden fazla veresim gelmez asla, ama kan kurdunuz 2 günde 1 veriyorum, Proteinin kralı Tubifexdir ama akvarist'in maçasının sıkması lazım, düzgün üretilirse canavar gibi canlı yem ama parazit riski her zaman var. Su piresi kültürü yapmadıysan tavsiye ederim onunla ilgili de nasıl evde kolonisi kurulur yazı yayınlayacağım yakında. hem protein hem asla bitmez, fokurdatma derdi yok koy 5 lt lik şişeye yaşar ve ürer, ilaç gibi yem, kabızlıktan ölen balığa veriyorsun kurtarıyor.

6 aylık deneme sonunda nerite üreten birisiyim salyangoz üretmek çok keyifli ama eğer jubilemi yapayım diyorsan nerite üretimi dene, çok ince ayar ama efsane birşey.
Haklısın hocam su piresi için 3 tank kullanıyordum birkaç örnegi atayım
Su Pireleri Üremeye Devam Ediyorlar...

Su Pirelerime Yeşil Su Verdim

Kemal Gül

Yeni Üye
Akvarist
Hocam çok teşekkür ediyorum tekrar, gerçekten çok güzel detaylı bir anlatım olmuş, yakın zamanda akvaryum hobisi ne dönme niyetimiz var, bu yazıdaki şekilde uygulayarak bu sefer kendim deneyeceğim 😂 peki bu fotoğraftaki halini gözle görebiliyor muyuz yoksa kahverengi noktacıklar şeklinde mi görünüyor yumurtadan çıkanlar? Yani biz canlı olarak bizzat kendisini göremedik ama hareketli kahverengi noktacıklar şeklindeydi ve ışığa falan çekmeden süzgeç yardımıyla ayırıp süzgeçte kalan hepsini direk akvaryuma koyduk sanırım baya bi yanlışımız olmuş 🥲
ışık tutunca krem rengi-turuncumsu noktacıklar olarak görünür

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
ışık tutunca krem rengi-turuncumsu noktacıklar olarak görünür
Bence biz henüz yumurtadan çıkmadan vermeye çalıştık, yumurta haliyle aynı renkte koyu kahverengiydi çünkü, ve suyun dalgalanmasından dolayı hareket etmelerini de canlı olarak düşündük 🤔 biz becerememişiz direk 😂

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Editör
Balıklara dair çok fazla bilgiye sahip değilim hatta hiç 🙂 sayenizde öğrenicez. Elinize sağlık 🙏🏻

nymeria

Tutkulu
Şampiyon Üye
Yardımsever üye
Akvaryum ve balıklara dair hiçbir bilgim yok, keyifle okudum. Anlatımınız da çok akıcı, elinize sağlık hocam🍀

Üst Alt