- Katılım
- 16 Mar 2022
- Mesajlar
- 40
- Tepkime puanı
- 95
- Puanları
- 18
Merhaba sevgili forum üyeleri, istek üzerine Akvaryum Günlükleri yazı serisi dışında bir konu açmak ve bilgilendirme yapmak istedim,
bu yazımızda Artemia isimli şeker mi şeker arkadaşımızdan bahsedeceğiz, böyle sevimli birşey ancak kendileri balıklarımız için bayram şekeri niyetine kıtlamalık şekerler.

Bu küçük arkadaşlarımız tuz göllerinde yaşayan ve mikroskobik alglerle beslenen bir eklembacaklı, Artemialar ışığa duyarlıdır çünkü ışığın daha şiddetli vurduğu yerde alglerin büyüme hızı daha fazla olur, kendileri su maymuncuyu olarak nam salmış hayvanlardır, soylarının hayatta kalması açısından canavar gibilerdir çünkü tuz göllerinde yumurta bıraktıklarında kuraklık gibi etkenlere karşı bu yumurtalar kurusa bile tekrardan su ile temas etmesi halinde aradan uzun süre geçse dahi yavrular yumurtadan çıkabilir, yumurta basitleşmiş bir terimdir bu arkadaşlarımız aslında kist bırakarak ürer, kist bizim bildiğimiz medikal terim yerine zooloji terimi olan yumurta taşıyan koruyucu kapsül olarak geçer. Kafa şişirici bilgi yeter diyorum ve işin eğlenceli kısmına geçiyorum.
Artemia'nın Üretimi
Gördüğünüz şey Artemia yumurtası diye geçmektedir, çok küçük hatta görünüş ve boyut olarak bana kuru mayayı hatırlatan bu arkadaşlar doğru koşullarda çatlamaya hazır yumurtalardır, çatlatmak için gerekli koşulları sağlamak ise bizim elimizdedir.
Artemia yumurtalarımız doğru koşullar altında çatlayacak ve ortaya Nauplii denilen Artemia nın yaşam döngüsünün ilk aşamasındaki minik, ışıkta titreyen ve yavaşça yüzen noktacıklar çıkacak, kimileri canlıyı yeşil su (algli su) ile büyütse bile yem olarak en çok besin değeri yumurtadan çıktıktan sonraki birkaç saat ile kısıtlıdır, canlı bu saatlerin sonunda yumurtadan çıkarken sahip olduğu kesedeki besinleri tüketecektir, bu sebeple artanları ya dondurmalı ya da atmalısınız, bu evredeki görünüşünü sağ tarafta görebilirsiniz.

Peki ama doğru koşullar nelerdir?
Artemiaların yumurtalarını çatlatmak için öncelikle yumurtayı çatlayacağımız ekipmanı
göstermemde fayda var, ya aşağıdaki gibi hazır bir aparat almalıyız ya da bu aparatın bezerini kendimiz evde yapmalıyız ancak hazır ekipmanı kullanmanın artı yönleri daha fazla o yüzden tavsiyem bir miktar para verip almanızdır. Pahalı değiller ve işinizi çok ciddi kolaylaştırıyorlar. Artemia çıkartma seti olarak yazınca ulaşabilirsiniz.
Öncelikle setimizin altındaki ağız kısmı kapalı şekilde vantuzlar yardımıyla hali hazırda olan akvaryumunuzun içine suya gömülecek şekilde yapıştırıyoruz, içine içme suyu koyduktan sonra yapıştırma işlemini yapmanız lazım yoksa vantuzlar kaldırma kuvvetinden dolayı çıkabilir. Ardından içerisine ne kadar balığınız olduğuna bağlı olarak artemia yumurtası (ben genelde çay kaşığının ucuyla yapıyorum ve artıyor) ve bir parça akvaryum tuzu koyuyoruz, eğer akvaryum tuzunuz yoksa 1 litreye 2 silme yemek kaşığı kaya tuzu ile de yumurtaları çatlatabilirsiniz ancak ben en iyi verimi akvaryum tuzundan alıyorum. Internetten küçük kare veya yuvarlak akvaryum tuzları bulabilirsinizi 1 kilo akvaryum tuzunun 7 lira olması gerçeği acaba yemeklerde de mi kullansam çok ucuz dedirtebilir, bana dedirtiyor.
Aparatın içine tuzumuzu, suyumuzu ve yumurtalarımız attıktan sonra alttaki ağız kısmına hava moturumuzu bir akvaryum hortumu ile bağlıyoruz ve fokurdatmaya başlıyoruz, hortumu ortadan kesip bir çek valf takmanız tavsiyemdir aksi taktirde motorunuz bozulursa veya anlık elektrik giderse su motora gidecek ve motorunuzu bozacaktır, motorunuzu aparattan daha yüksekte tutarak çek valf kullanmadan da yapabilirsiniz, aman kapağını açık unutmayın bu aşamada. Artemialar 18-36 saat fokurdama sonunda çatlıyorlar, yumurtanın çatlama süresi yumurta kalitesi ve sıcaklığa bağlı, bu aparat ile akvaryum içindeki sıcaklık olacağı için yazın sıcaktan bozulmalarını, kışın ise soğukta 3 günde çıkmalarını engellemiş oluyoruz. Ben ışık kullanılmasını söyleyen birsürü yazıya rağmen akvaryumun ışığını yeterli buluyorum ve yumurtaları yüksek yüzde olarak çatlatabiliyorum, bu sebeple özellikle ayrı bir ışık tutulması gerektiğini düşünmüyorum.
Yumurtalar çatlayınca önce vanayı kapatıp sonra hava motorunu kapatıyoruz ve hava motoruna bağlı olan hortumu çıkartıyoruz alttaki şeffaf kısma 10 dakika ışık tutarak (iyice yakından), orada toplanmalarını sağlayıp bir kabın üzerine süzgecimizi tutup hortumdan akıtarak yumurtaları ve artemiaları ayırmış oluyoruz, çek valf kullananlar lütfen çek valfi bu aşamada çıkartsın. Deneyimime dayanarak aparatın içindekilerin hepsini almamaya çalışmanızı tavsiye ederim, çatlamayan yumurtalar veya yumurta kabukları üstte toplanacağı için üst kısım çöpe gitse sizin için daha iyi olur süzgeçte kalan arkadaşlarımızı tazyikli olmayan bir temiz sudan geçiripbir bardak veya küçük bir kabın içerisize bir miktar su ile alıyoruz, ben bu aşamada bardak üzerine süzgeci ters tutup üzerine şırınga ile su akıtıyorum, ardından bu arkadaşlarımızı balıklarımıza veriyoruz ve o tatlı sevimli balıklarınız kendi aralarında bir av başlatıyorlar. Artemia ile beslemeyi artmayacak miktarlarda, bahsettiğim gibi çay kaşığının ucuyla yapmanız daha iyi olacaktır veya balık sayınız fazla ise maksimum 1/3 çay kaşığı, beslemenin sonrasında, akvaryumda kalan ve yenmeyen artemialar su değerlerinizi bozabilir bu sebeple su değişimi öncesi besleme yapmanızı ve dip çekimi ile temizlemenizi tavsiye ederim.
Şahsen canlı yem olarak Artemia yerine Kankurdu kullanıyorum, yakınınızda akvaryumcu varsa tavsiye ederim, donuk küpler halinde 20 li veya 30 lu paketlerde satılıyorlar, daha besleyici ve sindirimi daha kolay, ancak en iyisi bence Su Piresi, bir sonraki canlı yem yazımızda da Su Piresini evde kolonileştirme ve üretme üzerine yapacağız. Görüşmek üzere...
bu yazımızda Artemia isimli şeker mi şeker arkadaşımızdan bahsedeceğiz, böyle sevimli birşey ancak kendileri balıklarımız için bayram şekeri niyetine kıtlamalık şekerler.

Bu küçük arkadaşlarımız tuz göllerinde yaşayan ve mikroskobik alglerle beslenen bir eklembacaklı, Artemialar ışığa duyarlıdır çünkü ışığın daha şiddetli vurduğu yerde alglerin büyüme hızı daha fazla olur, kendileri su maymuncuyu olarak nam salmış hayvanlardır, soylarının hayatta kalması açısından canavar gibilerdir çünkü tuz göllerinde yumurta bıraktıklarında kuraklık gibi etkenlere karşı bu yumurtalar kurusa bile tekrardan su ile temas etmesi halinde aradan uzun süre geçse dahi yavrular yumurtadan çıkabilir, yumurta basitleşmiş bir terimdir bu arkadaşlarımız aslında kist bırakarak ürer, kist bizim bildiğimiz medikal terim yerine zooloji terimi olan yumurta taşıyan koruyucu kapsül olarak geçer. Kafa şişirici bilgi yeter diyorum ve işin eğlenceli kısmına geçiyorum.
Artemia'nın Üretimi

Artemia yumurtalarımız doğru koşullar altında çatlayacak ve ortaya Nauplii denilen Artemia nın yaşam döngüsünün ilk aşamasındaki minik, ışıkta titreyen ve yavaşça yüzen noktacıklar çıkacak, kimileri canlıyı yeşil su (algli su) ile büyütse bile yem olarak en çok besin değeri yumurtadan çıktıktan sonraki birkaç saat ile kısıtlıdır, canlı bu saatlerin sonunda yumurtadan çıkarken sahip olduğu kesedeki besinleri tüketecektir, bu sebeple artanları ya dondurmalı ya da atmalısınız, bu evredeki görünüşünü sağ tarafta görebilirsiniz.

Peki ama doğru koşullar nelerdir?
Artemiaların yumurtalarını çatlatmak için öncelikle yumurtayı çatlayacağımız ekipmanı

Öncelikle setimizin altındaki ağız kısmı kapalı şekilde vantuzlar yardımıyla hali hazırda olan akvaryumunuzun içine suya gömülecek şekilde yapıştırıyoruz, içine içme suyu koyduktan sonra yapıştırma işlemini yapmanız lazım yoksa vantuzlar kaldırma kuvvetinden dolayı çıkabilir. Ardından içerisine ne kadar balığınız olduğuna bağlı olarak artemia yumurtası (ben genelde çay kaşığının ucuyla yapıyorum ve artıyor) ve bir parça akvaryum tuzu koyuyoruz, eğer akvaryum tuzunuz yoksa 1 litreye 2 silme yemek kaşığı kaya tuzu ile de yumurtaları çatlatabilirsiniz ancak ben en iyi verimi akvaryum tuzundan alıyorum. Internetten küçük kare veya yuvarlak akvaryum tuzları bulabilirsinizi 1 kilo akvaryum tuzunun 7 lira olması gerçeği acaba yemeklerde de mi kullansam çok ucuz dedirtebilir, bana dedirtiyor.

Aparatın içine tuzumuzu, suyumuzu ve yumurtalarımız attıktan sonra alttaki ağız kısmına hava moturumuzu bir akvaryum hortumu ile bağlıyoruz ve fokurdatmaya başlıyoruz, hortumu ortadan kesip bir çek valf takmanız tavsiyemdir aksi taktirde motorunuz bozulursa veya anlık elektrik giderse su motora gidecek ve motorunuzu bozacaktır, motorunuzu aparattan daha yüksekte tutarak çek valf kullanmadan da yapabilirsiniz, aman kapağını açık unutmayın bu aşamada. Artemialar 18-36 saat fokurdama sonunda çatlıyorlar, yumurtanın çatlama süresi yumurta kalitesi ve sıcaklığa bağlı, bu aparat ile akvaryum içindeki sıcaklık olacağı için yazın sıcaktan bozulmalarını, kışın ise soğukta 3 günde çıkmalarını engellemiş oluyoruz. Ben ışık kullanılmasını söyleyen birsürü yazıya rağmen akvaryumun ışığını yeterli buluyorum ve yumurtaları yüksek yüzde olarak çatlatabiliyorum, bu sebeple özellikle ayrı bir ışık tutulması gerektiğini düşünmüyorum.
Yumurtalar çatlayınca önce vanayı kapatıp sonra hava motorunu kapatıyoruz ve hava motoruna bağlı olan hortumu çıkartıyoruz alttaki şeffaf kısma 10 dakika ışık tutarak (iyice yakından), orada toplanmalarını sağlayıp bir kabın üzerine süzgecimizi tutup hortumdan akıtarak yumurtaları ve artemiaları ayırmış oluyoruz, çek valf kullananlar lütfen çek valfi bu aşamada çıkartsın. Deneyimime dayanarak aparatın içindekilerin hepsini almamaya çalışmanızı tavsiye ederim, çatlamayan yumurtalar veya yumurta kabukları üstte toplanacağı için üst kısım çöpe gitse sizin için daha iyi olur süzgeçte kalan arkadaşlarımızı tazyikli olmayan bir temiz sudan geçiripbir bardak veya küçük bir kabın içerisize bir miktar su ile alıyoruz, ben bu aşamada bardak üzerine süzgeci ters tutup üzerine şırınga ile su akıtıyorum, ardından bu arkadaşlarımızı balıklarımıza veriyoruz ve o tatlı sevimli balıklarınız kendi aralarında bir av başlatıyorlar. Artemia ile beslemeyi artmayacak miktarlarda, bahsettiğim gibi çay kaşığının ucuyla yapmanız daha iyi olacaktır veya balık sayınız fazla ise maksimum 1/3 çay kaşığı, beslemenin sonrasında, akvaryumda kalan ve yenmeyen artemialar su değerlerinizi bozabilir bu sebeple su değişimi öncesi besleme yapmanızı ve dip çekimi ile temizlemenizi tavsiye ederim.
Şahsen canlı yem olarak Artemia yerine Kankurdu kullanıyorum, yakınınızda akvaryumcu varsa tavsiye ederim, donuk küpler halinde 20 li veya 30 lu paketlerde satılıyorlar, daha besleyici ve sindirimi daha kolay, ancak en iyisi bence Su Piresi, bir sonraki canlı yem yazımızda da Su Piresini evde kolonileştirme ve üretme üzerine yapacağız. Görüşmek üzere...
Son düzenleme: