• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

.

titania

Yeni Üye
Kuşumla 49 gün önce kanat düşüklüğü ve değişken dışkı sebebiyle veteriner kliniğine gittik. Çekilen röntgende karaciğer büyümesi olduğu görüldü. Sonrasında sürüntü alındı; ilk hafta suya damlatılan genel bir antibiyotik, daha sonra hem o antibiyotik hem de kültür testi sonucuna göre Augmentin kullandık. Bu süreçte veteriner hekimin verdiği takviyeleri de kullandık (sonradan öğrendiğim kadarıyla kendi markası olan Vitafly'ın şifalı/yağlı ürünleriydi ve hepsini suya damlatarak verdik). Ancak veteriner hekimin daha fazla antibiyotik kullandırmasından çekindiğim için 2. haftadan sonra tekrar gitmedim.
Daha sonra kuşumun dışkısı düzeldi, sadece bazen stres olunca bozuluyordu. Aynı zamanda kanadı biraz daha düştü. Kanadında bir kırık veya çıkık görülmedi; bağ doku kaynaklı olabileceği ve sarılamayacağı söylendi. Kuşum hareketli olduğu için yerinde durmayıp bu süre boyunca uçtu, bu yüzden kanadı daha da düştü ama yine de geri düzeltebiliyor ve uçabiliyordu. Geçen gün bir hareketten korkup gece korkusu yaşadı ve kafeste birkaç yere çarptı, kanadı kanadı.
Ertesi gün yine veterinere gittim. Tekrar film çekildi ve kırık olmadığı söylendi. Ağzından ve dışkısından yeniden sürüntü testi alındı. 1,5 ay önceki dışkı analizinde kültür üremeleri ve mikroskobik muayene sonucu Staphylococcus spp. türünde bakteriler çıkmıştı, bu sefer ise ekstra olarak mantar da çıktı (bakteri için tekrar analiz yapılacak). Eczaneden Mikostatin & Triflucan başlamamız önerildi; ancak 1,5 ay önceki testinde mantar yoktu.
Ben veterinerin son verdiği genel antibiyotiği henüz kullanmadım. Verdiği takviyeleri araştırınca içinde yağlar olduğunu gördüm. Karaciğerinde zaten sıkıntı olan bir kuş için bu kadar yoğun ilaç odaklı ve yağ içeren bir tedavi içime sinmedi. Fungal ve bakteriyel tedavinin kombine yürütülmesi ile kuşumun incinmiş kanadı hakkında nasıl bir yol izlemeliyim?
Kuşum 6 yaşında erkek arada kuru hapşuruyor ve gagasını tüneklere sürüyor
Ben ampirik tedavi abye henüz başlamadım antifungale bugün derhal ve test sonucu sonrası olan ab başlayacağım ama kuşuma verilen takviyeler vs hepsini aynı suya koyuyoruz kokuyor bunlar tepkimeye girmez mi (vermiyorum artık kuşa) ayrıca karaciğeri yağlanmış ve halihazırda kanadından dolayı hareket etmemesi gereken bir kuşa bu kadar ilaç takviye yüklerken bir karaciğer koruması kullanmak gerekmez mi elimde sedachol ve forumda yazılan probiyotik ve gerwit de var bu kuşun florası zaten bozulmuş abden üstelik iyileşmemiş de. kafama yatmayan şeyler var yardımcı olur musunuz bunları kullanacaksam da nasıl kullanmalıyım bu kuşun 1.5 ay önce mantarı falan yoktu mikostatin&triflukan başlayacağım 3 ünite demiş bu ne demek kuşun kilosu vs hesaplanıyor mu kuşum kilolu bir kuş

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba detaylı bir araştırma olmuş. Mantar iki haftada üreyebilir bir ayda da. Augmentin antibiyotik tedavisi bitti mi tekrardan hangi antibiyotik kullanılacak antibiyagram analizi yapıldıysa verilen antibiyotikte nokta atışıdır. Ayrıca antifungal ilacı da bence başlayın genelde sabah akşam 12 saat arayla ağızdan bir damla verilir. Bazı hekimler evet vitaminleri ve ilaçları aynı sulukta veriyorlar bazıları da ayrı ayrı. Tedavi bitimi sonrası probiyotik ve karaciğer koruyucu verebilirsiniz. Yada belki de hekimin kendi hazırladığı vitaminlerin içeriğinde karaciğeri destekleyen bitkisel ürünler vardır. Siz nerede hangi kanatlı uzmana gittiniz. Ayrıca kuşun streamable.com üzerinden videosunu ve yeni yapılmış dört beş dışkıyı da görebilir miyiz. Temiz beyaz peçeteye olursa iyi olur.