Sevgili @KızımLimon🥇 Tezini paylaşır mısın lütfen

Mutlu günler ilk olarak kuş anatomisini görmek ve hastalıkları daha iyi anlayabilmek adına bu görseli paylaşmak istiyorum. (görsel bana ait değil, kaynakçasına ulaşamadığım için kaynakça belirtemiyorum)
Kuşlarda iç hastalıklar, evcil veya yabani kuşların sağlığını etkileyen ve genellikle belirtileri zor fark edilen (Çünkü kuşlar hastalık belirtilerini gizleme eğilimindedir.) geniş bir yelpazeyi kapsar. Bu hastalıklar, sindirim sistemi, solunum sistemi, üreme sistemi, dolaşım sistemi ve sinir sistemi gibi çeşitli iç organ sistemlerini etkileyebilir. Erken teşhis ve tedavi, kuşların iyileşme şansı için kritik öneme sahiptir. Bu yüzden kuşlarımızdaki en ufak değişikliklere dikkat etmek gerekir. İlk olarak iç hastalıkların belirtilerine sonrasında ise teşhis ve tedavi yaklaşımlarına bakacağız.

Kuşlarda iç hastalıkları araştırırken dikkate almamız gereken bazı yaygın durumlar ve bunların genel belirtileri şunlardır:

Belirtiler: Hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı, kuyruk sallama (nefes almada zorlanma belirtisi), tüylerde kabarıklık, iştahsızlık.
Örnekler: Hava akarları, bronş tıkanıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, astım (genelde sonradan ortaya çıkmaz).

Belirtiler: İshal, kusma, kilo kaybı, iştahsızlık, dışkıda renk veya kıvam değişikliği, karında şişlik.
Örnekler: Megabakteriyoz, bağırsak parazitleri, bağırsak enfeksiyonları (salmonelloz), karaciğer yağlanması.

Belirtiler: Yumurta sıkışması (dişi kuşlarda), anormal yumurtalar, iştahsızlık, halsizlik, tünekten düşme.
Örnekler: Kronik yumurta üretimi, yumurta kanalında enfeksiyonlar, kistler.

Belirtiler: Nefes darlığı, halsizlik, kalp atışında düzensizlikler.
Örnekler: Kalp yetmezliği (özellikle yaşlı kuşlarda veya obez kuşlarda), anemi.

Belirtiler: Denge kaybı, titreme, felç, nöbetler, anormal baş pozisyonları.
Örnekler: Vitamin eksiklikleri (özellikle B vitaminleri), kurşun zehirlenmesi.

Belirtiler: Aşırı su içme, aşırı idrar yapma, tüylerde kirlenme.
Örnekler: Gut (eklemlerde veya organlarda ürik asit birikimi), enfeksiyonlar, toksin zehirlenmeleri.

2.1)Teşhis ve tedavi aşamasında mümkünse iyi bir kanatlı hekimi ama kanatlı hekimine ulaşılamıyorsa iyi bir veteriner hekim tarafından yapılacak olan muayeneden ve ardında hasta yakınları olarak bizlerin üzerine düşen görevlerden bahsedeceğiz:

2.2)Tedavi, hastalığın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir:

2.3)Önleyici Tedbirler:
Kuşlarda iç hastalıkların önlenmesi, tedavi etmekten daha kolay ve etkilidir. Hasta yakınlarına düşen tedbirler:

kafeskuşlari.com ansiklopedisi
Merck Veterinary Manual
T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ EGZOTİK VE YABANİ KUŞLARDA İNTRASÖLOMİK KAVİTENİN ENDOSKOPİK YÖNTEMLE İNCELENMESİ
Son düzenleme: