• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

    Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Makale Yaz Aylarında Kuş Bakımı

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,721
Puanları
113
Yaz Aylarında Kuş Bakımı

Yaz aylarında kuşlarımızın bakımı önem arz etmektedir. Sıcaklıkların artmasıyla kuşlarımız ısıyı daha çok hissetmektedir. Bilindiği gibi kuşlarımızın tüyleri bu ısının daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Onun için onları bu durumdan kurtarmak bizim elimizdedir. Doğadaki kuş doğanın ona sunduğu imkanlar ile kendisine çözüm bulabilmektedir. Ancak evimizde beslediğimiz kuşların bize ihtiyaçları vardır. Onlara yaz aylarında ferahlatıcı bir ortam yaratmak ve onlara yaz mevsimine uygun programlar uygulamamız gerekmektedir. Bulunduğumuz bölgenin iklim şartları ile diğer bölgelerin iklim şartları arasında fark olması nedeniyle bölgeler arası sıcaklık ve nem oranı farklılıkları meydana gelir. Dolayısıyla yaz aylarında kuş bakımı bölgeler arası uygulamada az da olsa farklılık meydana gelmektedir. Kuş üreticileri bu dönemde genellikle üretime ara verir ve kuşlarını dinlendirir.

Evde baktığımız kuşlar bizim onlara sunduğumuz imkanlar dahilinde yaşamlarını sürdürürler. Onun için yaz aylarında bu mevsime göre onlara bakım yapmak bizim görevimizdir. Evimizde beslediğimiz kuşlar doğadaki kuşlar gibi kendi seçimini yapamazlar. Evimizdeki kuşlar için bizler karar veririz. Bundan dolayı onların sağlığı ve mutluluğu için onlara yaz ayında mevsimine göre bakmalıyız. Örneğin yaz aylarında kafesin konumu veya banyoluk kuşlar için önemlidir. Kuşların ferahlamasını sağlar. Bu ferahlama da kuşlarımızın davranışlarına yansır.

Yaz aylarında evimizde beslediğimiz kuşların nefes alışverişi hızlanır ve sürekli ağızlarını açıp kapatırlar. Kanatlarını kaldırırlar ve serinlemeye çalışırlar. Gözlerinde bir yorgunluk belirtisi vardır. Sıcaklık onları halsiz düşürür. Bu dönemde kuşlarımızın bize olan ilgileri de azalır. Tüylerinin dökülmesine de şahit oluruz. İştahları da azalabilir.

Peki yaz aylarında kuş bakımını nasıl yapmalıyız? Bu durumda onlara nasıl yardımcı olabiliriz?


  • Kuşun oda seçimi ve kafes konumu: Yaz aylarında kuş evin en serin odasına alınmalı ve kafesini hava akımının olmadığı, aydınlık olan, onlara güneşin doğrudan yansımadığı bir yere konumlandırılmalıdır. Kuşun odası yazın serin kışın da sıcak olan bir odaya konulmaya imkan varsa böyle bir oda tercih edilmesi kuş için çok yararlı olacaktır.
  • Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı ve nem oranı: Yaz aylarında Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Aksi halde mantar, bakteri ve virüslerin üremesine sebep olur. Nem oranı fazla olan odalar mantar oluşmasına müsait olduğu için odanın her zaman hijyen olması ve buna bağlı olarak bu zamanda nemli odanın sürekli dezenfekte olması gerekmektedir. Ülkemizin farklı bölgeleri yaz aylarında sıcaklık ve nem oranları iklim koşulları nedeniyle farklılık göstermektedir. Buna dikkat edilmelidir.
  • Banyo: Yaz aylarında kuşumuzun banyo yapması kuşumuzu serinletmenin diğer önemli bir yoludur. Kuşu hem serinletir hem de sağlıklı tutar. Banyoluğu kafese takabileceğimiz gibi kuşlarımızın dışarda olduğu zaman da bir tabak koyarak banyo yaptırabiliriz. Yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak kuşlarımızın her gün banyo yapmasında sakınca yoktur. Ancak ortamın bir hava akımına maruz kalmaması gerekiyor. Banyoya damacana içme suyu konulmalıdır. Banyoyu yaptırırken serin saatleri seçmemeliyiz.
  • Kuşu hava akımından uzak tutma: Yaz aylarında kuşun bulunduğu ortamın hava akımından her zaman olduğu gibi uzak tutmak gerekir. Kuşlarımızı klima, pencere veya kapı önünde tutmamamız gerekir. Cereyanlı ortamlardan uzak tutmamız gerekir. Yoksa kuşumuz hasta olabilir.
  • Meyve ve sebze vermek: Yaz aylarında kuş bakımın önemli bir yöntemi de haftada iki defa taze meyve ve sebze vermektir. Özellikle sebze ve yapraklı sebzeler verilmesi kuşun serinlemesine yardımcı olacaktır. Taze olması ve iyi yıkanması çok önemlidir. Meyve ve sebzelerin yıkandıktan sonra da iyice kurulanması gerekir.
  • Kafes temizliği: Sıcak ortamlar bakteri, parazit ve mantar üremesine uygun ortamlardır. Yaz aylarında bakımın en önemli aşaması kafes temizliğidir. Sulukları günlük olarak temiz damacana içme suyla tazelemek gerekir. Kafes altlarını, tünekleri ve kuşun diğer aksesuarlarını düzenli olarak iki günde bir dezenfekte etmek gerekir. Kafesin kenarları ve köşeleri yaz döneminde bit ve pire oluşumuna çok müsait olup kafesin bu bölümleri titizlikle dezenfekte etmek gerekir. Kafesin dezenfekte edilmesi yaz aylarında diğer mevsimlere göre daha sık yapılmalıdır. Kafesin yaz aylarında haftada iki defa dezenfekte edilmesi öneriyorum.
  • Havalandırma: Yaz aylarında kuşun hava alması ve bulunduğu odanın havalandırılması da önemlidir. Bir o kadar da tehlikeli olup çok dikkat edilmelidir. Bir ihmal kuşunuzun hasta olmasına sebep olabilir. Rüzgar olmayan zamanda yani kuşun bir hava akımına maruz olmayacak bir zamanda kuşunuzu kafesin içinde olmak şartı ile balkona çıkarabilirsiniz. Güneşin ona dik gelmemesi önemlidir ve az bir süre kalması gerekir. Tercihen hava akımı olmadığı gölgede durması onu serinletir. Dediğim gibi kuşun balkonda hava alması çok tehlikeli olup dikkat edilmesi gerekir. Doğa kuşların saldırısına, eğer alt katta oturuyorsanız kedi saldırısına ve ani bir rüzgarın çıkması ile kuşun hasta olmasına veya ölmesine sebep olabilmektedir. Birçok karga vakalarını duymuşunuzdur. Diğer taraftan güvercin gibi doğa kuşların kuşunuza parazit veya diğer hastalıklar bulaştırabilir. Kuşun odasını havalandırırken kuşunuzu başka bir odaya alırsanız iyi olur. Dolayısıyla kuşunuzun başka odalara da alışık olması gerekir. Yaz aylarında havalar genellikle sıcak olur ve dışarıdan temiz hava girmesi zordur. Hava akımı yaratıp odanın havalandırılması gerekebilir. Onun için bu sırada kuşunuzu başka odaya alınması gerekmektedir.
  • Yemin Tazeliği: Yemin taze olduğunu hep kontrol etmeliyiz. Yaz aylarında yemlerimiz kurtlanabiliyor. Özellikle nemli bölgelerde yemin bozulması çok olasıdır. Bozuk yem kuşlarımızın bağırsak düzenini bozar. Yaz aylarında yemin ve diğer ek besinlerin serin ve güneş almayan bir yerde saklanması gerekmektedir.
  • Suyun taze olması ve suluğun temiz olması: Kuşlar yemi yedikten sonra su içmeye gider. Su içmeye giden kuşlarda ağızlarında ister istemez yem veya mama artıkları bulunur. Bu yem veya mama artıkları kuşlar su içtikleri zaman suluklarına suyuna otomatikman içine düşer. Bu artıklar organik maddelerdir. Organik madde olan yerde bakteri, virüs ve mantar üreyebilir. Bundan dolayı olası suyun içinde üreyen bakteri, virüs ve mantar yüzünden kuşunuz hastalanabilir. Bu nedenle sulukların içinde olan suları her gün tazelemekte fayda vardır. Suluk temizliği de çok önemlidir. Özellikle suluğun tabanı leke yapar, tortu oluşur. Tabanında su biriktiği için orada organik maddeler birikmeye başlar. Biriktiği zaman orada üreyen bakteriler orada kolonileşmeye başlar. Kuşlara parazit etkisi yapan ve kuşları hasta yapan bakteri çeşidi olabilir. Bundan dolayı lütfen kuşunuzun günlük suyunu tazeleyin ve suluğunu kısa zamanın içerisinde temizleyin. İçinde herhangi bir tortu kalmayacak bir şekilde kuşunuzun suluğunu yıkayıp temizleyin. Yaz aylarında bu uygulamalar çok daha fazla önem taşımaktadır.
Yaz aylarında kuş bakımını en uygun ve en doğru şekilde yapıldığında kuşlarımızın bu dönemde sağlıklı ve mutlu olmalarını da sağlamış oluruz. Onun için bu aylarda yapılması gerekenleri dikkatli uygulamamız şarttır. Her şeyi biz onlara sunuyoruz ve biz onlar için seçimini yapıyoruz. Yaz aylarında bakım kuşlarımıza diğer mevsimlere göre daha hassasiyet gerektiren bir dönem olup sorumluluğumuzun daha da arttığını unutmayalım.


Dikkat: Bu yazı kafeskuslari.com'a aittir. İzinsiz paylaşılamaz.

 

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Katılım
20 Ağu 2018
Mesajlar
18,267
Tepkime puanı
24,223
Puanları
113
Yaş
40
Okuyup bakiyim ne eklerim diye ekleyecek bişey bırakmamışsin abi emeğine sağlık Bilgi ve paylaşım için teşekkürler 😊
 

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Katılım
28 Şub 2022
Mesajlar
5,144
Tepkime puanı
6,474
Puanları
113
Streamable Video konu açmanız çok iyi oldu. Biz İzmir gibi bir yerde sürekli bu şekildeyiz 😔 ev ısısı şuan 30 derece. Pencereler açık olmasına rağmen tek tül kıpırdamıyor. Klimayı kuşuma gelmeyeck şekilde ayarlasam yarım saat veya maksimum bir saat şekilde ev içinde bir serinleme yapsam olur mu acaba.
 

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Katılım
20 Ağu 2018
Mesajlar
18,267
Tepkime puanı
24,223
Puanları
113
Yaş
40
Kuşa gelmiycek şekilde yapabilirsiniz sorun olmaz kuş kafeste olsun o sırada Kuş aklıyla klimanın karşısına geçip serinlemeye kalkmasın 😊
 

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,721
Puanları
113
Streamable Video konu açmanız çok iyi oldu. Biz İzmir gibi bir yerde sürekli bu şekildeyiz 😔 ev ısısı şuan 30 derece. Pencereler açık olmasına rağmen tek tül kıpırdamıyor. Klimayı kuşuma gelmeyeck şekilde ayarlasam yarım saat veya maksimum bir saat şekilde ev içinde bir serinleme yapsam olur mu acaba.
Kuşunuz çok tatlı Maşallah 🧿 Klimanın çalışmadığı başka odaya koysanız kuşunuzu... Yarım saat sonra klimayı kapattığınızda odaya getirseniz gene... bence daha uygun olur... Bir de şu anki dereceyle çok büyük fark olmasın... Ani sıcaklık farkı da iyi değil...Şuan o sıcaklamıştır... Kanatlarından belli... Onun için kuşun bu durumda ani büyük sıcaklık farklılıkları zarar verebilir... Biz terliyken birden soğuk ortama girdiğimizde hasta oluyoruz...
 

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,721
Puanları
113
Bir de İzmir ve Antalya gibi yazları çok sıcak geçen şehirlerdeki yaşayan kuşların sürekli banyolukların (ortam serin olmadıkça) sunulma zamanı gelmiştir... Haberiniz olsun... ☺
 

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Katılım
15 Ara 2021
Mesajlar
3,021
Tepkime puanı
3,010
Puanları
113
Yaş
26
Mersin'de de baya bir sıcaklık arttı sabahları odayı akşama kadar havalandiriyorum pencere açıyorum ama çok az olacak şekilde. Çünkü odalarında hem tavuskuşu yavrusu hem İran tavuk civcivi var ister istemez odada koku oluşuyor. İlk yaptığım civcivleri güneşe bırakmak oluyor, çünkü özellikle civcivlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey bilirsiniz ki doğal ortam 🤣elimden gelen imkanı sağlamaya çalışıyorum onlar içinde, sultanlara gelince yavrular harici hepsi tüyde her türlü banyo ihtiyaçları ve güneşe ihtiyaçları şart. Bazen sıcaktan ben bile onların odasında duramıyorken kuşlarım da ister istemez rahatsız oluyor sıcaklıktan. Onların odasına klima taktırmayi düşündük eşimle ama her türlü klima onlara zarar vereceği için taktırmadık. Odaları geniş de olsa hem kafes fazla hem kuş fazla ister istemez klima onlara garanti zarar verirdi. Az da olsa pencereyi acmak havalandırmak daha mantıklı geldi bize. Bu yüzden odanın ısısına göre fisfis yöntemi uyguluyorum kuşların üzerinde. Bu aralar gerçekten hemen hemen hiç giremez oldum foruma, hepsi beni esir aldı diyebilirim 🤣 yani rahat edeceğim günler kalmadı artık 2 günde bir makineden yavru çıkarıyorum ve onları bir kutuda bile büyütmeye çalışsam geçici süreliğine peşlerinden kosturuyorum İran tavuk civcivleri malesef ki çok hiperaktif ve yüksek olan bir kutudan bile atlayıp balkona kadar kacabiliyorlar ki onların hareketleri bizim sultanlari da rahatsız ediyor kafesten çıkamadıklari için ofkeleniyorlar ve 5 yavru sultanimdan 4 tanesi yeme düştü 1 ini düşüremiyorum ama her türlü 5 ini de mama ile beslemek durumda kaldım ister istemez.

Özellikle kuşların yazın ishal olma gibi durumları çok yüksek havalardan dolayı. Meyve ve sebzelere de gelince her kuşun karakteri farklı olduğu gibi bünyesi de çok farklı. Ben de meyve sebze kuşların tuketmesinden yanayım ama malesef ki benim kuşlarıma yazın pek meyve sebze yaramıyor ishal olayları ile karşılaşıyorum. Bu yüzden ben 10 günde bir ancak verebiliyorum o da az miktarda..
 

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,721
Puanları
113
Mersin'de de baya bir sıcaklık arttı sabahları odayı akşama kadar havalandiriyorum pencere açıyorum ama çok az olacak şekilde. Çünkü odalarında hem tavuskuşu yavrusu hem İran tavuk civcivi var ister istemez odada koku oluşuyor. İlk yaptığım civcivleri güneşe bırakmak oluyor, çünkü özellikle civcivlerin en çok ihtiyaç duyduğu şey bilirsiniz ki doğal ortam 🤣elimden gelen imkanı sağlamaya çalışıyorum onlar içinde, sultanlara gelince yavrular harici hepsi tüyde her türlü banyo ihtiyaçları ve güneşe ihtiyaçları şart. Bazen sıcaktan ben bile onların odasında duramıyorken kuşlarım da ister istemez rahatsız oluyor sıcaklıktan. Onların odasına klima taktırmayi düşündük eşimle ama her türlü klima onlara zarar vereceği için taktırmadık. Odaları geniş de olsa hem kafes fazla hem kuş fazla ister istemez klima onlara garanti zarar verirdi. Az da olsa pencereyi acmak havalandırmak daha mantıklı geldi bize. Bu yüzden odanın ısısına göre fisfis yöntemi uyguluyorum kuşların üzerinde. Bu aralar gerçekten hemen hemen hiç giremez oldum foruma, hepsi beni esir aldı diyebilirim 🤣 yani rahat edeceğim günler kalmadı artık 2 günde bir makineden yavru çıkarıyorum ve onları bir kutuda bile büyütmeye çalışsam geçici süreliğine peşlerinden kosturuyorum İran tavuk civcivleri malesef ki çok hiperaktif ve yüksek olan bir kutudan bile atlayıp balkona kadar kacabiliyorlar ki onların hareketleri bizim sultanlari da rahatsız ediyor kafesten çıkamadıklari için ofkeleniyorlar ve 5 yavru sultanimdan 4 tanesi yeme düştü 1 ini düşüremiyorum ama her türlü 5 ini de mama ile beslemek durumda kaldım ister istemez.

Özellikle kuşların yazın ishal olma gibi durumları çok yüksek havalardan dolayı. Meyve ve sebzelere de gelince her kuşun karakteri farklı olduğu gibi bünyesi de çok farklı. Ben de meyve sebze kuşların tuketmesinden yanayım ama malesef ki benim kuşlarıma yazın pek meyve sebze yaramıyor ishal olayları ile karşılaşıyorum. Bu yüzden ben 10 günde bir ancak verebiliyorum o da az miktarda..
Günde en az 5 konu cevaplamanı umut ediyorum... Bu aralar çok sultan papağını konuları açılıyor... Bak 5 diyorum... 6 değil... 😁
 

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Katılım
20 Ağu 2018
Mesajlar
18,267
Tepkime puanı
24,223
Puanları
113
Yaş
40
Ah Didem sana dedim girme tavuk işine o iş orda olmaz kardeşim sana da eziyet o hayvanlara da her ne kadar senin mücadeleni biliyor olsam da o sıcakta çekilmez Allah yardımcın olsun 😊
 
Katılım
29 Ocak 2022
Mesajlar
89
Tepkime puanı
50
Puanları
18
Yaz Aylarında Kuş Bakımı

Yaz aylarında kuşlarımızın bakımı önem arz etmektedir. Sıcaklıkların artmasıyla kuşlarımız ısıyı daha çok hissetmektedir. Bilindiği gibi kuşlarımızın tüyleri bu ısının daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Onun için onları bu durumdan kurtarmak bizim elimizdedir. Doğadaki kuş doğanın ona sunduğu imkanlar ile kendisine çözüm bulabilmektedir. Ancak evimizde beslediğimiz kuşların bize ihtiyaçları vardır. Onlara yaz aylarında ferahlatıcı bir ortam yaratmak ve onlara yaz mevsimine uygun programlar uygulamamız gerekmektedir. Bulunduğumuz bölgenin iklim şartları ile diğer bölgelerin iklim şartları arasında fark olması nedeniyle bölgeler arası sıcaklık ve nem oranı farklılıkları meydana gelir. Dolayısıyla yaz aylarında kuş bakımı bölgeler arası uygulamada az da olsa farklılık meydana gelmektedir. Kuş üreticileri bu dönemde genellikle üretime ara verir ve kuşlarını dinlendirir.

Evde baktığımız kuşlar bizim onlara sunduğumuz imkanlar dahilinde yaşamlarını sürdürürler. Onun için yaz aylarında bu mevsime göre onlara bakım yapmak bizim görevimizdir. Evimizde beslediğimiz kuşlar doğadaki kuşlar gibi kendi seçimini yapamazlar. Evimizdeki kuşlar için bizler karar veririz. Bundan dolayı onların sağlığı ve mutluluğu için onlara yaz ayında mevsimine göre bakmalıyız. Örneğin yaz aylarında kafesin konumu veya banyoluk kuşlar için önemlidir. Kuşların ferahlamasını sağlar. Bu ferahlama da kuşlarımızın davranışlarına yansır.

Yaz aylarında evimizde beslediğimiz kuşların nefes alışverişi hızlanır ve sürekli ağızlarını açıp kapatırlar. Kanatlarını kaldırırlar ve serinlemeye çalışırlar. Gözlerinde bir yorgunluk belirtisi vardır. Sıcaklık onları halsiz düşürür. Bu dönemde kuşlarımızın bize olan ilgileri de azalır. Tüylerinin dökülmesine de şahit oluruz. İştahları da azalabilir.

Peki yaz aylarında kuş bakımını nasıl yapmalıyız? Bu durumda onlara nasıl yardımcı olabiliriz?


  • Kuşun oda seçimi ve kafes konumu: Yaz aylarında kuş evin en serin odasına alınmalı ve kafesini hava akımının olmadığı, aydınlık olan, onlara güneşin doğrudan yansımadığı bir yere konumlandırılmalıdır. Kuşun odası yazın serin kışın da sıcak olan bir odaya konulmaya imkan varsa böyle bir oda tercih edilmesi kuş için çok yararlı olacaktır.
  • Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı ve nem oranı: Yaz aylarında Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Aksi halde mantar, bakteri ve virüslerin üremesine sebep olur. Nem oranı fazla olan odalar mantar oluşmasına müsait olduğu için odanın her zaman hijyen olması ve buna bağlı olarak bu zamanda nemli odanın sürekli dezenfekte olması gerekmektedir. Ülkemizin farklı bölgeleri yaz aylarında sıcaklık ve nem oranları iklim koşulları nedeniyle farklılık göstermektedir. Buna dikkat edilmelidir.
  • Banyo: Yaz aylarında kuşumuzun banyo yapması kuşumuzu serinletmenin diğer önemli bir yoludur. Kuşu hem serinletir hem de sağlıklı tutar. Banyoluğu kafese takabileceğimiz gibi kuşlarımızın dışarda olduğu zaman da bir tabak koyarak banyo yaptırabiliriz. Yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak kuşlarımızın her gün banyo yapmasında sakınca yoktur. Ancak ortamın bir hava akımına maruz kalmaması gerekiyor. Banyoya damacana içme suyu konulmalıdır. Banyoyu yaptırırken serin saatleri seçmemeliyiz.
  • Kuşu hava akımından uzak tutma: Yaz aylarında kuşun bulunduğu ortamın hava akımından her zaman olduğu gibi uzak tutmak gerekir. Kuşlarımızı klima, pencere veya kapı önünde tutmamamız gerekir. Cereyanlı ortamlardan uzak tutmamız gerekir. Yoksa kuşumuz hasta olabilir.
  • Meyve ve sebze vermek: Yaz aylarında kuş bakımın önemli bir yöntemi de haftada iki defa taze meyve ve sebze vermektir. Özellikle sebze ve yapraklı sebzeler verilmesi kuşun serinlemesine yardımcı olacaktır. Taze olması ve iyi yıkanması çok önemlidir. Meyve ve sebzelerin yıkandıktan sonra da iyice kurulanması gerekir.
  • Kafes temizliği: Sıcak ortamlar bakteri, parazit ve mantar üremesine uygun ortamlardır. Yaz aylarında bakımın en önemli aşaması kafes temizliğidir. Sulukları günlük olarak temiz damacana içme suyla tazelemek gerekir. Kafes altlarını, tünekleri ve kuşun diğer aksesuarlarını düzenli olarak iki günde bir dezenfekte etmek gerekir. Kafesin kenarları ve köşeleri yaz döneminde bit ve pire oluşumuna çok müsait olup kafesin bu bölümleri titizlikle dezenfekte etmek gerekir. Kafesin dezenfekte edilmesi yaz aylarında diğer mevsimlere göre daha sık yapılmalıdır. Kafesin yaz aylarında haftada iki defa dezenfekte edilmesi öneriyorum.
  • Havalandırma: Yaz aylarında kuşun hava alması ve bulunduğu odanın havalandırılması da önemlidir. Bir o kadar da tehlikeli olup çok dikkat edilmelidir. Bir ihmal kuşunuzun hasta olmasına sebep olabilir. Rüzgar olmayan zamanda yani kuşun bir hava akımına maruz olmayacak bir zamanda kuşunuzu kafesin içinde olmak şartı ile balkona çıkarabilirsiniz. Güneşin ona dik gelmemesi önemlidir ve az bir süre kalması gerekir. Tercihen hava akımı olmadığı gölgede durması onu serinletir. Dediğim gibi kuşun balkonda hava alması çok tehlikeli olup dikkat edilmesi gerekir. Doğa kuşların saldırısına, eğer alt katta oturuyorsanız kedi saldırısına ve ani bir rüzgarın çıkması ile kuşun hasta olmasına veya ölmesine sebep olabilmektedir. Birçok karga vakalarını duymuşunuzdur. Diğer taraftan güvercin gibi doğa kuşların kuşunuza parazit veya diğer hastalıklar bulaştırabilir. Kuşun odasını havalandırırken kuşunuzu başka bir odaya alırsanız iyi olur. Dolayısıyla kuşunuzun başka odalara da alışık olması gerekir. Yaz aylarında havalar genellikle sıcak olur ve dışarıdan temiz hava girmesi zordur. Hava akımı yaratıp odanın havalandırılması gerekebilir. Onun için bu sırada kuşunuzu başka odaya alınması gerekmektedir.
  • Yemin Tazeliği: Yemin taze olduğunu hep kontrol etmeliyiz. Yaz aylarında yemlerimiz kurtlanabiliyor. Özellikle nemli bölgelerde yemin bozulması çok olasıdır. Bozuk yem kuşlarımızın bağırsak düzenini bozar. Yaz aylarında yemin ve diğer ek besinlerin serin ve güneş almayan bir yerde saklanması gerekmektedir.
  • Suyun taze olması ve suluğun temiz olması: Kuşlar yemi yedikten sonra su içmeye gider. Su içmeye giden kuşlarda ağızlarında ister istemez yem veya mama artıkları bulunur. Bu yem veya mama artıkları kuşlar su içtikleri zaman suluklarına suyuna otomatikman içine düşer. Bu artıklar organik maddelerdir. Organik madde olan yerde bakteri, virüs ve mantar üreyebilir. Bundan dolayı olası suyun içinde üreyen bakteri, virüs ve mantar yüzünden kuşunuz hastalanabilir. Bu nedenle sulukların içinde olan suları her gün tazelemekte fayda vardır. Suluk temizliği de çok önemlidir. Özellikle suluğun tabanı leke yapar, tortu oluşur. Tabanında su biriktiği için orada organik maddeler birikmeye başlar. Biriktiği zaman orada üreyen bakteriler orada kolonileşmeye başlar. Kuşlara parazit etkisi yapan ve kuşları hasta yapan bakteri çeşidi olabilir. Bundan dolayı lütfen kuşunuzun günlük suyunu tazeleyin ve suluğunu kısa zamanın içerisinde temizleyin. İçinde herhangi bir tortu kalmayacak bir şekilde kuşunuzun suluğunu yıkayıp temizleyin. Yaz aylarında bu uygulamalar çok daha fazla önem taşımaktadır.
Yaz aylarında kuş bakımını en uygun ve en doğru şekilde yapıldığında kuşlarımızın bu dönemde sağlıklı ve mutlu olmalarını da sağlamış oluruz. Onun için bu aylarda yapılması gerekenleri dikkatli uygulamamız şarttır. Her şeyi biz onlara sunuyoruz ve biz onlar için seçimini yapıyoruz. Yaz aylarında bakım kuşlarımıza diğer mevsimlere göre daha hassasiyet gerektiren bir dönem olup sorumluluğumuzun daha da arttığını unutmayalım.

.
Meyveler sebze miktarından fazla verilmemelidir.meyve mantar olan kuşlara da verilmez.sebze hergün verilebilir.
Kafesi en fazla 2 günde bir temizlemek gerekiyor.dezenfekte etmek ise haftada 1 kez .
 

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
Katılım
15 Ara 2021
Mesajlar
3,021
Tepkime puanı
3,010
Puanları
113
Yaş
26
Ah Didem sana dedim girme tavuk işine o iş orda olmaz kardeşim sana da eziyet o hayvanlara da her ne kadar senin mücadeleni biliyor olsam da o sıcakta çekilmez Allah yardımcın olsun 😊
Amin abi teşekkür ederim tanıştırayım tavuskuşu yavrumuz 🤣
 

Ekli dosyalar

The Search

Eski Forumcu
Medya Sorumlusu
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Akvarist
Katılım
5 Kas 2021
Mesajlar
6,216
Tepkime puanı
7,496
Puanları
113
Yaz Aylarında Kuş Bakımı

Yaz aylarında kuşlarımızın bakımı önem arz etmektedir. Sıcaklıkların artmasıyla kuşlarımız ısıyı daha çok hissetmektedir. Bilindiği gibi kuşlarımızın tüyleri bu ısının daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Onun için onları bu durumdan kurtarmak bizim elimizdedir. Doğadaki kuş doğanın ona sunduğu imkanlar ile kendisine çözüm bulabilmektedir. Ancak evimizde beslediğimiz kuşların bize ihtiyaçları vardır. Onlara yaz aylarında ferahlatıcı bir ortam yaratmak ve onlara yaz mevsimine uygun programlar uygulamamız gerekmektedir. Bulunduğumuz bölgenin iklim şartları ile diğer bölgelerin iklim şartları arasında fark olması nedeniyle bölgeler arası sıcaklık ve nem oranı farklılıkları meydana gelir. Dolayısıyla yaz aylarında kuş bakımı bölgeler arası uygulamada az da olsa farklılık meydana gelmektedir. Kuş üreticileri bu dönemde genellikle üretime ara verir ve kuşlarını dinlendirir.

Evde baktığımız kuşlar bizim onlara sunduğumuz imkanlar dahilinde yaşamlarını sürdürürler. Onun için yaz aylarında bu mevsime göre onlara bakım yapmak bizim görevimizdir. Evimizde beslediğimiz kuşlar doğadaki kuşlar gibi kendi seçimini yapamazlar. Evimizdeki kuşlar için bizler karar veririz. Bundan dolayı onların sağlığı ve mutluluğu için onlara yaz ayında mevsimine göre bakmalıyız. Örneğin yaz aylarında kafesin konumu veya banyoluk kuşlar için önemlidir. Kuşların ferahlamasını sağlar. Bu ferahlama da kuşlarımızın davranışlarına yansır.

Yaz aylarında evimizde beslediğimiz kuşların nefes alışverişi hızlanır ve sürekli ağızlarını açıp kapatırlar. Kanatlarını kaldırırlar ve serinlemeye çalışırlar. Gözlerinde bir yorgunluk belirtisi vardır. Sıcaklık onları halsiz düşürür. Bu dönemde kuşlarımızın bize olan ilgileri de azalır. Tüylerinin dökülmesine de şahit oluruz. İştahları da azalabilir.

Peki yaz aylarında kuş bakımını nasıl yapmalıyız? Bu durumda onlara nasıl yardımcı olabiliriz?


  • Kuşun oda seçimi ve kafes konumu: Yaz aylarında kuş evin en serin odasına alınmalı ve kafesini hava akımının olmadığı, aydınlık olan, onlara güneşin doğrudan yansımadığı bir yere konumlandırılmalıdır. Kuşun odası yazın serin kışın da sıcak olan bir odaya konulmaya imkan varsa böyle bir oda tercih edilmesi kuş için çok yararlı olacaktır.
  • Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı ve nem oranı: Yaz aylarında Kuşun bulunduğu odanın sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve nem oranı %40 ile %60 arasında olmalıdır. Aksi halde mantar, bakteri ve virüslerin üremesine sebep olur. Nem oranı fazla olan odalar mantar oluşmasına müsait olduğu için odanın her zaman hijyen olması ve buna bağlı olarak bu zamanda nemli odanın sürekli dezenfekte olması gerekmektedir. Ülkemizin farklı bölgeleri yaz aylarında sıcaklık ve nem oranları iklim koşulları nedeniyle farklılık göstermektedir. Buna dikkat edilmelidir.
  • Banyo: Yaz aylarında kuşumuzun banyo yapması kuşumuzu serinletmenin diğer önemli bir yoludur. Kuşu hem serinletir hem de sağlıklı tutar. Banyoluğu kafese takabileceğimiz gibi kuşlarımızın dışarda olduğu zaman da bir tabak koyarak banyo yaptırabiliriz. Yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak kuşlarımızın her gün banyo yapmasında sakınca yoktur. Ancak ortamın bir hava akımına maruz kalmaması gerekiyor. Banyoya damacana içme suyu konulmalıdır. Banyoyu yaptırırken serin saatleri seçmemeliyiz.
  • Kuşu hava akımından uzak tutma: Yaz aylarında kuşun bulunduğu ortamın hava akımından her zaman olduğu gibi uzak tutmak gerekir. Kuşlarımızı klima, pencere veya kapı önünde tutmamamız gerekir. Cereyanlı ortamlardan uzak tutmamız gerekir. Yoksa kuşumuz hasta olabilir.
  • Meyve ve sebze vermek: Yaz aylarında kuş bakımın önemli bir yöntemi de haftada iki defa taze meyve ve sebze vermektir. Özellikle sebze ve yapraklı sebzeler verilmesi kuşun serinlemesine yardımcı olacaktır. Taze olması ve iyi yıkanması çok önemlidir. Meyve ve sebzelerin yıkandıktan sonra da iyice kurulanması gerekir.
  • Kafes temizliği: Sıcak ortamlar bakteri, parazit ve mantar üremesine uygun ortamlardır. Yaz aylarında bakımın en önemli aşaması kafes temizliğidir. Sulukları günlük olarak temiz damacana içme suyla tazelemek gerekir. Kafes altlarını, tünekleri ve kuşun diğer aksesuarlarını düzenli olarak iki günde bir dezenfekte etmek gerekir. Kafesin kenarları ve köşeleri yaz döneminde bit ve pire oluşumuna çok müsait olup kafesin bu bölümleri titizlikle dezenfekte etmek gerekir. Kafesin dezenfekte edilmesi yaz aylarında diğer mevsimlere göre daha sık yapılmalıdır. Kafesin yaz aylarında haftada iki defa dezenfekte edilmesi öneriyorum.
  • Havalandırma: Yaz aylarında kuşun hava alması ve bulunduğu odanın havalandırılması da önemlidir. Bir o kadar da tehlikeli olup çok dikkat edilmelidir. Bir ihmal kuşunuzun hasta olmasına sebep olabilir. Rüzgar olmayan zamanda yani kuşun bir hava akımına maruz olmayacak bir zamanda kuşunuzu kafesin içinde olmak şartı ile balkona çıkarabilirsiniz. Güneşin ona dik gelmemesi önemlidir ve az bir süre kalması gerekir. Tercihen hava akımı olmadığı gölgede durması onu serinletir. Dediğim gibi kuşun balkonda hava alması çok tehlikeli olup dikkat edilmesi gerekir. Doğa kuşların saldırısına, eğer alt katta oturuyorsanız kedi saldırısına ve ani bir rüzgarın çıkması ile kuşun hasta olmasına veya ölmesine sebep olabilmektedir. Birçok karga vakalarını duymuşunuzdur. Diğer taraftan güvercin gibi doğa kuşların kuşunuza parazit veya diğer hastalıklar bulaştırabilir. Kuşun odasını havalandırırken kuşunuzu başka bir odaya alırsanız iyi olur. Dolayısıyla kuşunuzun başka odalara da alışık olması gerekir. Yaz aylarında havalar genellikle sıcak olur ve dışarıdan temiz hava girmesi zordur. Hava akımı yaratıp odanın havalandırılması gerekebilir. Onun için bu sırada kuşunuzu başka odaya alınması gerekmektedir.
  • Yemin Tazeliği: Yemin taze olduğunu hep kontrol etmeliyiz. Yaz aylarında yemlerimiz kurtlanabiliyor. Özellikle nemli bölgelerde yemin bozulması çok olasıdır. Bozuk yem kuşlarımızın bağırsak düzenini bozar. Yaz aylarında yemin ve diğer ek besinlerin serin ve güneş almayan bir yerde saklanması gerekmektedir.
  • Suyun taze olması ve suluğun temiz olması: Kuşlar yemi yedikten sonra su içmeye gider. Su içmeye giden kuşlarda ağızlarında ister istemez yem veya mama artıkları bulunur. Bu yem veya mama artıkları kuşlar su içtikleri zaman suluklarına suyuna otomatikman içine düşer. Bu artıklar organik maddelerdir. Organik madde olan yerde bakteri, virüs ve mantar üreyebilir. Bundan dolayı olası suyun içinde üreyen bakteri, virüs ve mantar yüzünden kuşunuz hastalanabilir. Bu nedenle sulukların içinde olan suları her gün tazelemekte fayda vardır. Suluk temizliği de çok önemlidir. Özellikle suluğun tabanı leke yapar, tortu oluşur. Tabanında su biriktiği için orada organik maddeler birikmeye başlar. Biriktiği zaman orada üreyen bakteriler orada kolonileşmeye başlar. Kuşlara parazit etkisi yapan ve kuşları hasta yapan bakteri çeşidi olabilir. Bundan dolayı lütfen kuşunuzun günlük suyunu tazeleyin ve suluğunu kısa zamanın içerisinde temizleyin. İçinde herhangi bir tortu kalmayacak bir şekilde kuşunuzun suluğunu yıkayıp temizleyin. Yaz aylarında bu uygulamalar çok daha fazla önem taşımaktadır.
Yaz aylarında kuş bakımını en uygun ve en doğru şekilde yapıldığında kuşlarımızın bu dönemde sağlıklı ve mutlu olmalarını da sağlamış oluruz. Onun için bu aylarda yapılması gerekenleri dikkatli uygulamamız şarttır. Her şeyi biz onlara sunuyoruz ve biz onlar için seçimini yapıyoruz. Yaz aylarında bakım kuşlarımıza diğer mevsimlere göre daha hassasiyet gerektiren bir dönem olup sorumluluğumuzun daha da arttığını unutmayalım.

.
teşekkürler abim
 

Meri

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Katılım
15 Eki 2021
Mesajlar
1,125
Tepkime puanı
2,031
Puanları
113
Yaş
38
Eline sağlık abi 👏🏼 Ben de kendim bunaldıkça (yani hergün) Maviş’e banyo veriyordum yapmıyordu. Kışın yapıyordu yazın niye yapmıyor diye şaşırmıştım meğer adamın canı serin su istiyormuş 😁 Damacanadan doldurduğum gibi hiç ılıştırmadan verdim arkadaşlar aynı durumda olan varsa bilginiz olsun ☺
 

Ekli dosyalar

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Katılım
13 Tem 2021
Mesajlar
3,247
Tepkime puanı
3,293
Puanları
113
Yaş
27
Ek olarak yaz aylarında çok olmamak kaydıyla yulaf yedirmek kuşun serinlemesine yardımcı olacaktır fazlası yağlanma yapabilir tüye sokabilir. Haftalık takviye olarak verilebilir ekstradan 👍🏻☺ güzel yazı olmuş elinize sağlık levent hocam
 

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Katılım
25 Kas 2021
Mesajlar
3,795
Tepkime puanı
6,721
Puanları
113
Bu aralar bu konuyu güncel tutmak gerekir... Yaz geldi arkadaşlar... Bazı şeylere dikkat etmeliyiz...
 

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Katılım
11 Şub 2022
Mesajlar
549
Tepkime puanı
539
Puanları
93
Benim sultan küçüklüğünden beri nefret ediyor banyodan bir türlü sevdiremedim! Bazen sprey şeklinde uzaktan ılık su ile ıslatıyorum tüylerini onuda çok sevmiyor fakat ihtiyacı var
 

Benzer konular

Üst Alt