Günlerdir aklıma takılan bir soru var.
Konu veteriner ilaçları. Beşeri ilaçlalara nazaran vet. İlaçları neden bu kadar pahalı?
Beşeri bir antibiyotiğin neredeyse 5-6 katı fiyata veteriner de satılan antibiyotiklerin bu kadar pahalı olması, ilaç firmaları mı yoksa veterinerler mi?
İlk olarak biz de bu durumu sorgulamış yine de can dostlarımız için kabul etmiş kişiler olarak açıklayayım size ;
Veteriner ilaçlarının insan ilaçlarından pahalı olmasının temel nedenleri; sınırlı pazar hacmi nedeniyle yüksek Ar-Ge ve ruhsatlandırma maliyetlerinin az sayıda ürüne yansıtılması, üretim hacminin düşüklüğü ve sosyal güvenlik kurumları tarafından sübvanse edilmemeleridir. Ayrıca, hayvan türüne özel geliştirilen ürünlerin sınırlı üretimi, dağıtım ve klinik stoklama maliyetleri de fiyatları artırmaktadır.
- Yüksek Ar-Ge ve Ruhsatlandırma Maliyetleri: Bir ilacın hayvanlar için onaylanması süreci oldukça maliyetlidir ve bu yüksek geliştirme maliyeti, insan ilaçlarına kıyasla çok daha az sayıda satılan üründen çıkarılmak zorundadır. Yani hayvan ilacı üreten firma az.
- Düşük Üretim Hacmi: İnsan ilaçları milyonlarca kişiye satılırken, veteriner ilaçlarının pazar hacmi (kedi, köpek, at vb.) çok daha küçüktür. Düşük üretim hacmi, birim başına düşen maliyeti artırır. Yani hayvan ilacı az rağbet görüyor.
- Sübvansiyon ve Sigorta Durumu: İnsan ilaçları genellikle devletler veya sosyal güvenlik kurumları tarafından sübvanse edilirken, veteriner ilaçlarının tamamı hasta sahibi tarafından karşılanır. Yani hayvan anayasa da hâlâ can değil mal olarak geçiyor eğer üzerine kayıtlı ise ki sosyal güvencesiymiş yok bir kısmını devlet ödeyecek malesef ki yok . Sokak hayvanı olsa bile ya ödersin ya ölüme terkederler. Ücretsiz ya da indirim yok . Veterinerler odası ne fiyat koysa o . Keza sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara ayrı fiyat biçiyorlar . Kısaca sokak hayvanına indirim yok . Şayet vicdanlı bi veteriner ise başka , ödeme de yardımcı oluyor.
- Özel Üretim Süreçleri: Veteriner ilaçları hayvan türlerinin (kediler, köpekler, atlar) metabolik farklılıklarına göre özel olarak geliştirilir. Bu, ilaç başına düşen araştırma ve geliştirme maliyetini artırır.
- Dağıtım ve Klinik Stok Maliyetleri: Veteriner hekimler, klinikte her an kullanılabilecek ilaç stoğu bulundurmak zorundadır. Küçük ölçekli alımlar ve lojistik maliyetleri ilaçların fiyatlarına yansır.
Not: Bazı veterinerler hayvanlara hastalığına yönelik beşeri ilaç verebiliyor lakin yalnızca veteriner; ilgilendiği hayvana ve hastalığına ,ilaç kullanılabilirlik durumuna göre, pet ilacı teminat edilebilme mevzusuna göre verebilir.
Ülkemizde hâlâ hayvanlar gerektiği değeri görmüyor, elbette ki gelişim var umut var ama arz-talep ilkelerine dayanaraktan piyasada talep arttığında ve arz aynı kaldığında, daha yüksek talep daha yüksek denge fiyatına yol açar ve bunun tersi de geçerlidir.
Lakin günümüz piyasasını baz alırsak ki malesef fiyatları gidişatını kabul etmekten başka bir şey gelmiyor elden . Tek temennimiz hayvanların anayasa da can sayılması ve sübvansiyon ve sigorta durumundan faydalanmalarını sağlamak.