• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sultanlarimin genel durumu hakkinda :)

alpdemm

Aktif Üye
Sizlerin yorumlarina ve destegine ihtiyacim var bazi sorularim olacak. Biraz uzun olabilir simdiden ozur dilerim :)
1 sene once erkek diye belirtilerek 5 aylik bir lutino sultan sahiplendim. Cok nadirde olsa melodik otusler yapiyordu cok guzel egitim vermis ve evcillestirmistim. Esimde bende calistigimiz icin yalniz kalmasindan rahatsiz olup disi almaya karar verdik. Almadan once 2 petshop ve 1 alani kus oldugu soylenen kisiye gosterdik ve hepsi erkek oldugunu soyledi. Fakat son ozellikle 3 aydir seftali surekli poposunu kaldirarak vik vik otuyordu. Hatta videolarinida izlettik bize disi istedigi soylendi. 1 yasina yaklasmis bir disi aldik ve yavas yavas tanistirdik. Ayni kafese koyduk guzel anlasiyorlardi fakat cok yaklasma olmuyordu. Erkek sandigimiz seftali hala popo kaldirarak vik vik yapmaya devam etti onunda yaninda. Hatta yuvarlak yemligin icine girip orda da sanki folluga oturur gibi aynisini yapmaya baslayinca tekrar gorustum ayni kisilerle bu sefer disi olabilecegini soylediler. Getirip degistirmemi istediler fakat yeni disiye de cok alismis ve sevmistik. 2 aya yakin bekledik hicbirsey olmuyor. Baktik yasadigimiz yerde anlamiyorlar baska bir sehirden baska konuda bahsettigim sanirim grey bir erkek sultan alip geldik. Hic digerlerinin duzenini bozmadan gecici kafeste onu ayni odaya koyduk. Geldiginde biraz hasta kaka rengi sorunlu olsugu icin hemde karantina dusuncesiyle hic yakinlastirmadik digerleriyle. Fakat 2 gun once sans eseri kuslari ceken bir kamera koymustum orda lutinolarin ciftlestigini veya ona benzer birseyler yaptiklarini gordum. Ayni kisilere tekrar bunu gosterdim ve aaa evet bak erkekmis ciftlesmisler dendi. Simdi yardimlarinizi rica ettigim sorularimi sorayim :)

1-videosunu ekliyecegim bu gercekten ciftlesme mi?

2- lutinolarin ikiside tuy dokumunde hatta kanat altlarina baktiginda hala tuy kapsulleri cikiyor bu ciftlesmeye engel mi? Disi olan surekli kisa ciglik atarak ozellimle en altta bulunan beyaz tuylerini yoluyor sanirim kasindiriyor. (Bit olmadigina eminim cunku bir sefer basima geldi atlatana kadar cok ugrastim bilgisizlikten cok dikkat ediyorum kafeslerinin etraflarinda beyaz peceteler var ve bazi araliklarla vilmectin kullaniyorum)

3- ikiside yuvaliga girip cikiyor vakit gecirmeyi seviyor bu normal mi yoksa sadece disinin mi girmesi gerekli?

4- hicbirisini geri vermek istemiyorum fakat yeni aldigim erkek grey sultani egitmek istiyorum. Ayni odada hepsi fakat farkli kafeslerde olsa egitim yapabilirmiyim? Grey tam olarak evcillesir mi yoksa ayri odaya mi almam lazim? Cunku seftali cok guzel evcillesmisti yanina disiyi alinca sanki tamamen sifirlanmis gibi oldu. Ele geliyor cok durmadan kaciyor. Disi sultan gibi tedirgin hemen onun yanina gidiyor.

Cok uzun oldu simdiden affiniza siginiyorum. Yorum ve yardimlariniza ihtiyacim var. Lutinolarin fotolarini ekliyecegim videoyu da birazdan ekliycem.

Ekli dosyalar

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Bahsettiğiniz videoları eklermisiniz. Tarifiniz bana dişi dedirtti ama görmek isterim.

Eğitim konusunda eğitimli kuşunuzun yanında eğitmeniz daha kolay olacaktır. Birbirlerinin hareketlerini çok taklit ederler. Diğeri sayesinde size daha kolay alışır.

alpdemm

Aktif Üye
Bu ciftlestiklerini dusundugum video

Buda erkek bildigimizin yaptigi hareket

Soyle bir durumda var bu hareketi disi de yapiyor bazen.

Birde kafa kasitma olayini sadece karsi cinsler mi yapiyor? Birbirlerine surekli yapiyorlar cunku

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Acemide olsalar çifleşme olayını gerçekleştirmeye çalışmışlar. Bu durumda erkek dişi belli olmuş. İkiside aynı cinsiyette değil bu artık kesin.

Yemliğin içindeki, ilk videoda kuşun üstüne çıkan yani erkek olan kuş mu?

Kaşıma olayını dişi erkek ikiside birbirine yapabilir. Tek taraflı bir durum değil.

Ayvalık Jumbo Muhabbet

Eski Forumcu
Moderatör
Üretici
Editör
Bu ciftlestiklerini dusundugum video

Buda erkek bildigimizin yaptigi hareket

Soyle bir durumda var bu hareketi disi de yapiyor bazen.

Birde kafa kasitma olayini sadece karsi cinsler mi yapiyor? Birbirlerine surekli yapiyorlar cunku
@Semiha S. Arkadaşımıza katılıyorum. Bu kuşlar eş olmuş artık. Ama yuva önündeki o kumlu tüneği derhal kaldırın. Hem çok geniş, hem de kumlu tünekler hayvanların ayaklarını yara yapar. Yuva önündeki tünek önemlidir. Tavsiyem kare tünek ya da sekizgen tünek alın. Yuvada da mutlaka folluk olsun.

Bu arada çiftleşme denemesi olmuş ama gerçekleşmemiş. İkisi de çok acemi, daha epey pratik yapmaları lazım 😊

alpdemm

Aktif Üye
Acemide olsalar çifleşme olayını gerçekleştirmeye çalışmışlar. Bu durumda erkek dişi belli olmuş. İkiside aynı cinsiyette değil bu artık kesin.

Yemliğin içindeki, ilk videoda kuşun üstüne çıkan yani erkek olan kuş mu?

Kaşıma olayını dişi erkek ikiside birbirine yapabilir. Tek taraflı bir durum değil.
Evet yemlikteki kus diger videoda kusun ustune cikan kus. Yani bu durumda kesin erkek diyebilirmiyiz :)

alpdemm

Aktif Üye
@Semiha S. Arkadaşımıza katılıyorum. Bu kuşlar eş olmuş artık. Ama yuva önündeki o kumlu tüneği derhal kaldırın. Hem çok geniş, hem de kumlu tünekler hayvanların ayaklarını yara yapar. Yuva önündeki tünek önemlidir. Tavsiyem kare tünek ya da sekizgen tünek alın. Yuvada da mutlaka folluk olsun.

Bu arada çiftleşme denemesi olmuş ama gerçekleşmemiş. İkisi de çok acemi, daha epey pratik yapmaları lazım 😊
Hemen yeni bir tunek alicam. Tahta olmasi sart mi? Kare veya sekizgen tahta tunek hic denk gelmedim cunku

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Acemice çifleşme sonucu boş yumurta da olabilir. Yada sizin görmediğiniz anda olması gerektiği gibide çiftleşmiş olabilirler. Beklemekten başka yapabileceğiniz birşey yok. Henüz acemiler. Bazısı hemen oturur bazısı iki üç yumurta yapınca oturur. İnşallah herşey yolunda gider. Sultanları anlamak zor maalesef. Bazen yatmayan huysuzlarda olabiliyor.
Siz haftada iki kez yumurta maması hazırlayıp verin. Çok rahatsız etmeyin.

alpdemm

Aktif Üye
Acemice çifleşme sonucu boş yumurta da olabilir. Yada sizin görmediğiniz anda olması gerektiği gibide çiftleşmiş olabilirler. Beklemekten başka yapabileceğiniz birşey yok. Henüz acemiler. Bazısı hemen oturur bazısı iki üç yumurta yapınca oturur. İnşallah herşey yolunda gider. Sultanları anlamak zor maalesef. Bazen yatmayan huysuzlarda olabiliyor.
Siz haftada iki kez yumurta maması hazırlayıp verin. Çok rahatsız etmeyin.
Tesekkurler takip edicem bakalim

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Erkek dediğiniz kuşun kur ötüşü var mı? Bana ikiside dişi gibi göründü yada yanılıyorum inşallah😊

alpdemm

Aktif Üye
Erkek dediğiniz kuşun kur ötüşü var mı? Bana ikiside dişi gibi göründü yada yanılıyorum inşallah😊
Erkek oldugunu dusundugumuz kusun kur otusu esi gelmeden cook ama cok nadir vardi. Hocam hatta o kadar azdi ki kur otusu bile diyemem :) hatta videolardan bulabilirsem paylasayim.

alpdemm

Aktif Üye
Sehmus bey videoda tarihide gorunuyor 2022nin 10.ayinda boyle otusleri vardi sadece dikkatimi cekenler. 5-6 aydir hic duymadim desem yeridir. Hatta bu videolari gosterdigim kisiler hep erkek demisti bizde ordan erkek biliyorduk.

alpdemm

Aktif Üye
Evet kesin erkek. Tahta tünek olmalı.

Erkek sandigimiz seftalinin poposu. Sanirim yumurta ondan cikmis ve kizginlik yumurtasi. Poposundaki sislik cok belirgin muhtemelen baska yumurta da var. Disi kafasini kasirken 1 tuy cekince dikkat ettim oralari baya yolunmus birde tuy dokumunde kanat altlarinda yeni acilan kapsuller var. Ne yapmaliyim ? Yumurtayi almalimiyim? Sirayla veya birlikte girip oturuyorlar.

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Şimdi almayın bekleyin henüz belli değildir boş mu dolu mu? 4 veya 5 tane yapabilir. Yapsın bitirsin baktınız boş ozaman alır yuvalığı çıkarır dinlendirirsiniz.

alpdemm

Aktif Üye
Şimdi almayın bekleyin henüz belli değildir boş mu dolu mu? 4 veya 5 tane yapabilir. Yapsın bitirsin baktınız boş ozaman alır yuvalığı çıkarır dinlendirirsiniz.
Semiha hanim videoda ustte olan erkek sansigimiz yumurta yapmis dolu olma ihtimali var mi yumurtanin :)

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Semiha hanim videoda ustte olan erkek sansigimiz yumurta yapmis dolu olma ihtimali var mi yumurtanin :)
Ozaman ikiside erkek maalesef. İlkkez karşılaşıyorum 🫨 ilkkez derken çiftleşmeye kadar yapıpta dişi olmaları şaşırtıcı gerçekten. Üçüncü erkek diye aldığınız kuş, yetişkin bir erkekse onunla eşleyin. Alın yumurtayı mümkün değil doluluk budurumda. Yorulmasın boşuna . Yuvalığıda çıkarın. Erkeği yuvalıklı kafeste bir hafta on gün bekletip dişileri koyun yanına. Hangisi ile anlaşırsa o çiftle yola devam. Diğer dişiyede bir damat daha alırsınız. Hayırlısı olsun ne diyelim.

Üst Alt