• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Çözüldü! "Sultan Papağanlarımın Yemi Bitti, Acil Yardım!"

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hidro Dinamik

Yeni Üye
Konu çok sapmış, boykota neden bu kadar karşı çıkılmış ve konu sahibinin üzerine gidilmiş anlam veremedim.
...
Şöyle ki müşkül durumda insanoğlunun her şeyi yapabileceğine inanırım.
Normalde 50 kg kaldıramayan bir insan, evladı için ezilmeyi bile göze alır. Yemez yedirir, içmez içirir, giymez giydirir. Yani insan sevdiği için tereddüt etmez, gerekeni yapar.
Elbette konu sahibi olan Meryem Hanım'ın yaşını bilmediğim için yetişkin varsayarak cevapladım, yoksa yaşına hürmeten daha ılıman bir tavır ile durumu izah etmeye çalışırdım.

@Meryem demir Meryem Hanım eğer kırıcı bir yanım olduysa şahsım adına özür dilerim.

Yetişkinler olaylara daha kapsamlı ve sonuç odaklı baktıkları için bazı konularda keskinliğimiz olabiliyor. Daha yaşınız genç, bizlerin gençliği gibi hatalar yaparakta öğreneceksiniz. Elbette akıl yaşta değildir ancak bazen empati yetmez, yaşamak gerekir. Bizler büyük küçük demeden toplanıp bilgi alışverişi yapabiliyorsak kendi düştüğümüz hataları başkaları yapmaması içindir.

Son düzenleme:

Hidro Dinamik

Yeni Üye
Ayrıca boykot taraftarı olmamak kötü mü?
Amacımız masum insanların kanı dökülmesin demek mi yoksa taraftarı olduğum ülkenin kanı dökülmesin mi? Bence buna karar verip kimi neden boykot ettiğimizi bilmemiz gerekir. Bugün biri dursa diğeri durur mu? Daha önce durdular mı?

Ben savaşın her türlüsüne karşıyım. Ve biliyorum ki bu savaş illetinde her iki tarafında masumları ölüyor. Kim güçlüyse diğerini ezecek.. O yüzden barış masası haricindeki her yolun hata olduğunu düşünüyorum.
Firma bazında değerlendirecek isem hangisi bütçeme uyan kaliteli ürünü sunuyorsa onu tercih ederim. Yani işin ehli kimse ben onun müşterisiyim.

Eğer ki boykotu taraftar olduğunuz için destekliyorsanız da bu diğerlerini mutlak zalim veya sizi mutlak haklı yapmaz. Unutmayın bütün taraftarlar kendini haklı görür. Kimse doğarken dinini, dilini, milletini seçemediğinide hatırlatmak isterim.
Firmaları devletleriyle özdeşleştirip, bizim devletimiz izin veriyorsa versin biz bireysel hareket edebiliriz demek koyu taraftar olmaktan öteye geçemez.

Son düzenleme:

bahark

Aktif Üye
Konu çok sapmış, boykota neden bu kadar karşı çıkılmış ve konu sahibinin üzerine gidilmiş anlam veremedim.
Devlet yapmıyor diye bizde mi yapmayacağız? Devlet ile aynı hesabı vermeyeceğiz sonuçta, herkesin hesabı kendine. Devlette buna izin verdiği için kendi hesabını verir Allah'a. Önemli olan bizim hangi tarafta olduğumuz. Her şeyi geçtim bu sadece bir dini olay değil insanı bir durum boyutunda.
Boykota karşı olanlar fikirlerini özgürce beyan ederken sıkıntı yok ama arkadaş boykot ettiğini söylediği için nerdeyse linç yemiş ve buna rağmen kimseyi kırmak istemem vs diye açıklama yapma gereği duymuş. Bence kimsenin kırılacağı bir durumda yok. Herkesin fikir ve düşüncesi kendine, yaparsınız yapmazsınız kendi vicdanınıza kalmış bir şey.
Her neyse sorun çözülmüş, sevindim. Bundan sonra yemlere de daha dikkat edersiniz. :)
Ya aslında nasıl söyleyeyim, izahımda mı hata oldu onu anlamadığımdan tekrar izah edeyim. Boykota dair konuyu saptıran ilk mesaj benimki olduğu için açıklayayım ne demek istediğimi.

Boykotun devletçe yapılması gerektiği görüşüne hala hakimim çünkü bizi o ürünleri almaya mecbur bırakıyorlar. Şimdi İsrail ya da Amerika destekli olmayan ürün oldukça az. Diyelim telefonda Reeder markası tamamen yerli. Siz kendi telefonunuzu satıp Reeder alıyor musunuz mesela? Piyasadaki arabalardan vazgeçip eski usül Tofaş'a biniyor musunuz? Peki İsrailden aldığımız hibrit tohumları yerine yerli ata tohumu almak istediğimizde devletin cezalandırdığını illa duymuşsunuzdur, buna rağmen para cezası alayım sorun değil diyerek ata tohumundan ürün ediniyor musunuz mesela? Siz yazıyorum da hani sizin özelinizde değil halka yönelik seslenme gibi düşünün lütfen.

Benim de kişinin haliyle yaşını bilmeyerek demek istediğim şuydu. Şok'u boykot ediyoruz, neden? İsrail ürünü satıyor. Bu yüzden kuşumuzu aç bırakıyoruz. O markete giden kişi sayısını azaltarak market çalışanlarını işsiz bırakıyoruz. Starbucks mevzusu da temelde böyle, insanlar beş kuruşa muhtaç yana yakıla iş ararken çok ciddi işten çıkarmalar oldu boykotun ilk dönemi. Şu an düzeldi gerçi.

Hassas davranmak çok çok doğal evet. Ama mesela Şok'a gider, İsrail'den üretilmemiş ürünleri satın alırsınız, buna sonuna kadar destek veririm. Ama komple mahalle esnafını boykot edenler var. Adamın elinde mi patlasın aldıkları? Kolay değil yahu.

Kuşu söz konusuyken şirket mantığıyla düşünecek kadar yaşı büyük neticede. O da bir can. Bu şekilde hassasiyeti olan insanların tedbir alması için ben de kendi gibi özür dileyerek yorum yazdım zaten. Linç edilen bir şey yok ki ortada. Hayvanın canı söz konusuyken yani mevzu boykot olmamalı. Bu yüzden bu tarz durumlarda boykotu kendi canından öne koyan insanlara tepki vermek için yaptığı bu boykotu eleştirdim evet. Yeri, anı değil çünkü. Forumu da başkaları da okuduğundan genel söylemlerde bulundum.

Velhasıl çok yazdım yahu, benim de niyetim boykot yapılmamalı değil, ürün bazında yapılmalı, kuş yeminden n'olucak temalı bir şey yazmaktı.

@Meryem demir eğer kırıcı, incitici bir cümle kullandıysam ya da tepkim sert geldiyse özür dilerim, hiçbir kardeşimin gönlünde bir kırgınlık, üzüntü bırakmak istemem, diyorum ya yüzyüze olsaydık muhtemelen yazdıklarımı bayağı tatlış söylüyor olurdum yazınca öyle durmuyor 😢

Son düzenleme:

Meryem demir

Paylaşımcı
merhaba! Şunu netleştireyim, burada kimseyle tartışmadık, sadece fikirlerimizi paylaştık. Kuşlarımı asla aç bırakmam, bunu zaten bilirsiniz 🐦💖. Sadece bir çözüm arayışındaydım. Boykot konusu ise tamamen benim kararım, çünkü oradaki çocukların ölmesini istemiyorum. Hepinize anlayışınız için gerçekten çok teşekkür ederim 🙏. Zaten konu çözüldü, o yüzden burada durup zaman kaybetmek yerine daha önemli konulara odaklanalım 🌟.

Bazı kişiler de demiş ki, ‘Neden sadece buna takıldın? Başka şeylerden almıyor musun?’ Aslında ben almamaya çalışıyorum, çünkü dediğim gibi yaşım küçük, yani ne araba alıyorum 🚗, ne telefon 📱, ne de büyük şeyler. Genelde aldığım şeyler daha çok atıştırmalıklar 🍪🍫, yemekle ilgili şeylere dikkat etmeye çalışıyorum. Belki bazen yanlışlıkla almışımdır ama genelde dikkat etmeye çalışıyorum.

Yem yok diye yazdım ama aslında avuç içi kadar yemleri vardı, ama sadece onu yiyerek doymayacaklardı. Belki bir günlüğüne alternatif sebze ya da yumurta vererek idare edebilir miyiz diye düşündüm. Hani ondan açtım konuyu, ama dediğim gibi, konu çözüldü. Şimdi daha önemli konulara odaklanalım.

Meryem demir

Paylaşımcı
Devlet yapmıyor diye bizde mi yapmayacağız? Devlet ile aynı hesabı vermeyeceğiz sonuçta, herkesin hesabı kendine. Devlette buna izin verdiği için kendi hesabını verir Allah'a. Önemli olan bizim hangi tarafta olduğumuz. Her şeyi geçtim bu sadece bir dini olay değil insanı bir durum boyutunda.
Boykota karşı olanlar fikirlerini özgürce beyan ederken sıkıntı yok ama arkadaş boykot ettiğini söylediği için nerdeyse linç yemiş ve buna rağmen kimseyi kırmak istemem vs diye açıklama yapma gereği duymuş. Bence kimsenin kırılacağı bir durumda yok. Herkesin fikir ve düşüncesi kendine, yaparsınız yapmazsınız kendi vicdanınıza kalmış bir şey.
Her neyse sorun çözülmüş, sevindim. Bundan sonra yemlere de daha dikkat edersiniz. :)
Gerçekten çok teşekkür ederim 💖. Bu kadar hassas bir konuda beni desteklemen çok tatlı 😌. Aynı fikirde olman da süper 😊. Tabi ki diğerlerine bir şey demiyorum, herkesin düşüncesi önemli 💬. Ama bazen duygusal olarak da birbirimizi anlamak lazım, bunu biliyorum 🤗. Ama gerçekten moral kaynağım oldunuz, sevindim bunu okurken

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Gerçekten çok teşekkür ederim 💖. Bu kadar hassas bir konuda beni desteklemen çok tatlı 😌. Aynı fikirde olman da süper 😊. Tabi ki diğerlerine bir şey demiyorum, herkesin düşüncesi önemli 💬. Ama bazen duygusal olarak da birbirimizi anlamak lazım, bunu biliyorum 🤗. Ama gerçekten moral kaynağım oldunuz, sevindim bunu okurken
Merhaba, Aslında çok çözümsüz bir konu oldu, dünya genelinde çözümsüz😔🤲
Tepki gösterdim sana bunun birtek sebebi, parmak kadar canların aç kalması ve senin çaresiz olmandı
Diğer konuda hepimiz hemfikiriz ve yazdım da🤲😔Rabbim vakti zamanı geldiğinde helâk edecektir buna eminim🤲😊
Senden tek ricam, yarım kavanoz yem stokda dursun o kadar 🥰🤲çünkü hiç bir canlı aç kalmamalı, ebeveynleri üzülmemeli🥰😊🤲

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Ne demişler, zalimin zulmü arttıkça Allahın gazabı yakındır. Ben inanıyorum, yakın 🤲 Ayrıca iphone gibi veya İngiliz menşeili ürünleri de almayın, aldırtmayın 👍🌸

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Ayrıca boykot taraftarı olmamak kötü mü?
Amacımız masum insanların kanı dökülmesin demek mi yoksa taraftarı olduğum ülkenin kanı dökülmesin mi? Bence buna karar verip kimi neden boykot ettiğimizi bilmemiz gerekir. Bugün biri dursa diğeri durur mu? Daha önce durdular mı?
Konu daha çok sapmasın diye bir şeyler yazmak istemedim açıkcası zira burası yeri değil ama bir kaç şey yazayım madem.

Boykot yapmamaya site olarak kötü mü bakılıyor bilmem, burada farklı düşüncede bir sürü insan bir araya geliyor sonuçta, herkes katılmak zorunda olmayabilir ama bireysel olarak ben kötü bakıyorum.

Masum dediğiniz kişiler kim mesela? Yahudiler mi? Sivil dediğimiz insanları bile masum değil onların ve hiçbir güçte beni tersine ikna edemez. Bir kere Allah lanetlemiş o kavmi, bu yetmez mi? Tabi inanan için geçerli bir durum, inanmayan için değil.

Dünya barışı çok ütopik bir şey maalesef. Sizinde dediğiniz gibi güçlü olan güçsüzü daima ezeceği bir düzende yaşıyor insanlar.

İnanan biri için şu son yazdığınız paragraflar kabul edilebilir bir durum değil benim açımdan.
Siyonistlere destek versin, vermesin farketmez kaliteli olduğu için mi aldım diyeceğiz Allah'a hesap verirken. Kaldı ki bugün o konumda bizde olabilirdik. O zamanda ama bize saldırsalarda hala kaliteli ürünler yapıyorlar onlardan vazgeçmem mi diyeceğiz.
Şu yorumunuza katılıyorum." Unutmayın bütün taraftarlar kendini haklı görür. Kimse doğarken dinini, dilini, milletini seçemediğinide hatırlatmak isterim." İsrailde sonuna kadar haksız olmasına rağmen kendini haklı görüyor ki sadece müslüman bireyler değil gayri müslim milyonlarca insan buna tepki veriyorsa sonuna kadar haksız olduğu ortada.
Dili,dini,ırkı ne olursa olsun ortada koskoca bir soykırım var. Bebekler,çocuklar,kadınlar,yaşlılar, erkekleri bırakın hayvanları bile katlediyorlar.
Daha 1 yaşında bile olmayan bir bebeğin eli kolu bacağı kopuyor ve buna rağmen vicdanımız sızlamıyorsa o zaman bir şey diyemem.

İnsan dili,dini,milletini seçemesede doğarken, sonrada seçme hakkı var.

Bizler zaten boykotu direkt siyonistlere destek veren firmalar üzerine yapıyoruz ama yabancı olan bütün firmaları boykot edenlerde var.

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Ya aslında nasıl söyleyeyim, izahımda mı hata oldu onu anlamadığımdan tekrar izah edeyim. Boykota dair konuyu saptıran ilk mesaj benimki olduğu için açıklayayım ne demek istediğimi.
Boykotun devletçe yapılması görüşüne bende katılıyorum sonuna kadar ama devlet yapmıyor diye bizde mi yapmayalım?

Öncesinde aldığım ürünleri kullanıyorum, bilinçli bir şekilde boykot yapmaya karar verdikten sonra ise dikkat ediyorum doğal olarak, alternatiflere yöneliyorum.
İsrail hibritleri yerine ata tohumları kullanılması taraftayım bende. Eğer bir arabam olsaydı ve maddi gücüm arabamı değiştirmeye yetiyorsa değiştirirdim.
Telefonum israil malı değil, ordan kotarıyorum. :)
Gel gelelim yukarıda dediğim gibi direkt siyonistlere destek veren firmaları boykot ediyorum ben. Yoksa israili desteklemeyen ama yabancı olan firmalara bir lafım yok. Elbette her şeyin yerlisi olsada tamamen onları kullansak en güzeli olurdu.

Şu kısma katılmıyorum açıkcası, "O markete giden kişi sayısını azaltarak market çalışanlarını işsiz bırakıyoruz. Starbucks mevzusu da temelde böyle, insanlar beş kuruşa muhtaç yana yakıla iş ararken çok ciddi işten çıkarmalar oldu boykotun ilk dönemi. Şu an düzeldi gerçi."
Bu mantıkla bakarsak o zaman siyonistlere destek veren bütün firmalardan alışveriş yapalım,niye insanlar çalışıyor çünkü. Bu kısımda farklı düşüncelerimiz var. :)

Yazı dili ve karşılıklı konuşma arasında farklar oluyor, belki yüz yüze konuşurken daha güzel geceçek bir sohbet yazı dilinde farklı tepkilere yol açabilir.

Kübra Ö.

Eski Forumcu
Uzman Mentör
Yazar
Kıdemli Üye
Üretici
Rica ederim. 🌸
Güzel bir şey yapıyorsun, bu yaşta bu bilinçte olman çok iyi, böyle devam. :)

Çocuklar büyüklere göre biraz daha hassas oluyor bu konularda anladığım kadarıyla, çevremde de görüyorum.

Hidro Dinamik

Yeni Üye
Konu daha çok sapmasın diye bir şeyler yazmak istemedim açıkcası zira burası yeri değil ama bir kaç şey yazayım madem.

Boykot yapmamaya site olarak kötü mü bakılıyor bilmem, burada farklı düşüncede bir sürü insan bir araya geliyor sonuçta, herkes katılmak zorunda olmayabilir ama bireysel olarak ben kötü bakıyorum.

Masum dediğiniz kişiler kim mesela? Yahudiler mi? Sivil dediğimiz insanları bile masum değil onların ve hiçbir güçte beni tersine ikna edemez. Bir kere Allah lanetlemiş o kavmi, bu yetmez mi? Tabi inanan için geçerli bir durum, inanmayan için değil.

Dünya barışı çok ütopik bir şey maalesef. Sizinde dediğiniz gibi güçlü olan güçsüzü daima ezeceği bir düzende yaşıyor insanlar.

İnanan biri için şu son yazdığınız paragraflar kabul edilebilir bir durum değil benim açımdan.
Siyonistlere destek versin, vermesin farketmez kaliteli olduğu için mi aldım diyeceğiz Allah'a hesap verirken. Kaldı ki bugün o konumda bizde olabilirdik. O zamanda ama bize saldırsalarda hala kaliteli ürünler yapıyorlar onlardan vazgeçmem mi diyeceğiz.
Şu yorumunuza katılıyorum." Unutmayın bütün taraftarlar kendini haklı görür. Kimse doğarken dinini, dilini, milletini seçemediğinide hatırlatmak isterim." İsrailde sonuna kadar haksız olmasına rağmen kendini haklı görüyor ki sadece müslüman bireyler değil gayri müslim milyonlarca insan buna tepki veriyorsa sonuna kadar haksız olduğu ortada.
Dili,dini,ırkı ne olursa olsun ortada koskoca bir soykırım var. Bebekler,çocuklar,kadınlar,yaşlılar, erkekleri bırakın hayvanları bile katlediyorlar.
Daha 1 yaşında bile olmayan bir bebeğin eli kolu bacağı kopuyor ve buna rağmen vicdanımız sızlamıyorsa o zaman bir şey diyemem.

İnsan dili,dini,milletini seçemesede doğarken, sonrada seçme hakkı var.

Bizler zaten boykotu direkt siyonistlere destek veren firmalar üzerine yapıyoruz ama yabancı olan bütün firmaları boykot edenlerde var.
Ben 2 tarafında masumlarının öldüğünü söylüyorum sayıca az fazla kıyası yapmıyorum. İsrailde nasıl masum olmayabilir? Siz böyle derseniz savaş nasıl bitecek bütün İsrailli yaşlılar, yetişkinler ve çocuklar ölünce mi? Sizin ne farkınız kalacak?!
İster yahudi veya siyonist bir ailenin bebeği olsun ister müslüman ister ateist. Savaşla alakası olmayan veya doğru bulmayabileceklerin öldüğü bir savaşın tarafı olamam. Bunlar er meydanında değil halklarının içinde savaşan 2 ülke! Biri konser alanı bombalar diğeri hastane, içlerindeki kin halklarını yok ediyor.

Bunu taraf tutarak değil aksine 2 tarafa baskı kurarak durdurmak mümkün. Bu görüşe tarafsızlar arasındaki görüşlerden biride diyebiliriz. Siyasetini konuşturabilecek kadar usta bir ülke kendinden büyükleri bile ikna edebilir.

Aslında düşüncem detaylandırıldığında çok ütopik durmayacaktır. Zira dünya savaşlarıda taraf tutulduğu için çıkmış ve büyümüştür. Ve taraf tutan tutmayan farketmeksizin savaşlarda herkes kaybeder, kağıt üzerinde yazanın gerçekle alakası olmaz.
Filistin ve İsrail yaklaşık 100 yıldır böyle devam ediyor, sadece güç toplayana veya siyasi güç kayıpları başlayana kadar duruluyorlar.
Sözlerime siyasi güç tazelemek için bazı 3. ülkelerin ortaya laf atmasını saymıyorum. (Örneğin: Abd ve İran)

Büyüyebilecek her savaşın her ülkeye zararı vardır sadece savaşa katılmaması veya taraf tutmaması yetmiyor. Kaldı ki günümüzde savaşların desteklenmesi ancak daha büyük felaketler getirir. Ne kılıç ne tüfek artık her şey tek tuş. Karşılıklı basılacak bir kaç tuşun kıtaları bile yerinden oynatabileceği aşikar. 1945 yılında Hiroşima'da yaşananların çok daha beterini yapabilecek yeni teknolojinin olduğuna eminim.

Bizim gibi direk taraf tutmayan bir ülkenin, kendi içerisindeki firma ve fabrikalara cephe alması bizim şahsi sosyoekonomik problemimizdir.
Şuan halkın çoğunluğu veya tamamı bahsi geçen Şok marketten ve İsrail menşeili ürün satan tüm marketlerin kapanmasına sebep olursa halimiz nice olacaktır.
Biz bu savaşın tekrar başlamadığı dönemde bile ekonomik sıkıntılardan geçerken taraf tutmamız durumunda iyice sıkıntıya düşeceğimiz öngörülmüş olacak ki yöneticilerimiz bu firmalara dokunmamış.

Kişisel önceliğimi beyan edip duruyorum ki bencil değilim önceliğim farklı. Aciziyet durumumda firmanın sahibine vs. bakmaz işimi hallettiğime bakarım. Çünkü benim için öncelik ailemdir, sonra komşum, sonra çevremdeki diğer insanlar. Daha sonraki aşamalarda diğer ülkelere yardım etmeyi hedeflerim.

Konuda adı geçen Şok marketin tek kusuru coca cola, starbucks ürünleri olması mı? Bu ürünler bildiğim kadarıyla her markette var. Ticari işletmeler sözleşmeleri olmadığı müddetçe zarar edeceği ürünleri reyonuna dizmezler. Sözleşme bozulduğunda daha çok borca girerse dizmek mecburiyetinde kalır. Siz o ürünleri almadığınız sürece sözleşme biter bitmez yenilenmeyecektir. Elbette elinde farklı menşeili ve kendi markaları olduğundan firma batmaz. Eğer ayağını bağlayan bir sözleşme var ise mecburiyetten indirime koyarak stok bitirmeyede çalışırlar. İsrail menşeili fabrikalar önce küçültme ve sonra kapanışa giderler. Bu süreçtede umarım yetkililer önlem alıp on binlerce insana iş bulabilir.

Yaşınızı bilmediğim için hatırlayıp hatırlamadığınızı bilemiyorum. Ancak zincir marketlerin olmadığı (bim, a101, diasa vb.) bakkalardan alışveriş yaptığımız dönemleri hatırlıyorum. Esnaf öyle güzel belimizi büküyordu ki aylık 400 milyon tutan alışverişimiz ilk kez açılan Bim'den aldığımızda 80 milyon tutmuştu. İnanamayıp (sanki bim kapanacakmış gibi) 1 aylık fazladan alışveriş yaptık. Meğer yerli esnaf dediğimiz halkımızın belini bükenin ta kendisiymiş haberimiz yokmuş..

Biz bu İsrail, Abd veya Çin menşeili diyip ticarete gem vurursak dökülen o firmalardan ziyade halkımız olacaktır. Çünkü rekabet biter, tekellik başlar. Hele ki bu firmalarda çalışanlar başka iş bulur demek hata olur. Sadece coca cola fabrikasının belirttiği veri dolaylı yoldan 30 bin kişi. Dolaylı yoldan İsrail menşeili firmaları tam bilmediğim için net sayı çıkaramayacağım. Bir çok markanın o ülkeyle alakalı olduğunu biliyorsunuzdur.

İşin ehli konusuna gelirsek, bildiğim kadarıyla Nisa suresinde işi ehline verin diyor. Ayrıca dinimizde gayrimüslim veya farklı ırkla, dille ticaret yapılamaz diye bir yasak yok.
Örneğin ben 47 numara giyen ayakları fazlasıyla geniş biriyim. Özel yaptırırsam çok pahalıya geliyor, hane rızkımı etkiliyorum ve bir kaç aydan fazla giyebildiğim olmadı. Hazır ürünler bir kaç kez giydikten sonra yanlardan patlıyor denemediğim marka kalmadı. En memnun kaldığım ve ayaktayken zorlanmadığım Nike markasının bazı geniş tabanlı modelleri oldu, 2-3 sene sorunsuz kullanabiliyorum. Peki müsrif gibi sürekli ayakkabı mı almalıyım? Yoksa ayak ağrısı yaşatmayan ve ekonomik olarak zorlamayan israil malı Nike almak mı?

Bu işlerin sadece manevi yanı yok; maddi, toplumsal yanlarıda var. Unutmayın biz her ne kadar üreten bir ülke olsakta KDV, ÖTV ve gelir vergileri ekonomimizin çoğunu oluşturuyor. KDV %20, Gelir vergisi %15, ÖTV %150'ye kadar..

Son düzenleme:

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Ben 2 tarafında masumlarının öldüğünü söylüyorum sayıca az fazla kıyası yapmıyorum. İsrailde nasıl masum olmayabilir? Siz böyle derseniz savaş nasıl bitecek bütün İsrailli yaşlılar, yetişkinler ve çocuklar ölünce mi? Sizin ne farkınız kalacak?!
İster yahudi veya siyonist bir ailenin bebeği olsun ister müslüman ister ateist. Savaşla alakası olmayan veya doğru bulmayabileceklerin öldüğü bir savaşın tarafı olamam. Bunlar er meydanında değil halklarının içinde savaşan 2 ülke! Biri konser alanı bombalar diğeri hastane, içlerindeki kin halklarını yok ediyor.

Bunu taraf tutarak değil aksine 2 tarafa baskı kurarak durdurmak mümkün. Bu görüşe tarafsızlar arasındaki görüşlerden biride diyebiliriz. Siyasetini konuşturabilecek kadar usta bir ülke kendinden büyükleri bile ikna edebilir.

Aslında düşüncem detaylandırıldığında çok ütopik durmayacaktır. Zira dünya savaşlarıda taraf tutulduğu için çıkmış ve büyümüştür. Ve taraf tutan tutmayan farketmeksizin savaşlarda herkes kaybeder, kağıt üzerinde yazanın gerçekle alakası olmaz.
Filistin ve İsrail yaklaşık 100 yıldır böyle devam ediyor, sadece güç toplayana veya siyasi güç kayıpları başlayana kadar duruluyorlar.
Sözlerime siyasi güç tazelemek için bazı 3. ülkelerin ortaya laf atmasını saymıyorum. (Örneğin: Abd ve İran)

Büyüyebilecek her savaşın her ülkeye zararı vardır sadece savaşa katılmaması veya taraf tutmaması yetmiyor. Kaldı ki günümüzde savaşların desteklenmesi ancak daha büyük felaketler getirir. Ne kılıç ne tüfek artık her şey tek tuş. Karşılıklı basılacak bir kaç tuşun kıtaları bile yerinden oynatabileceği aşikar. 1945 yılında Hiroşima'da yaşananların çok daha beterini yapabilecek yeni teknolojinin olduğuna eminim.

Bizim gibi direk taraf tutmayan bir ülkenin, kendi içerisindeki firma ve fabrikalara cephe alması bizim şahsi sosyoekonomik problemimizdir.
Şuan halkın çoğunluğu veya tamamı bahsi geçen Şok marketten ve İsrail menşeili ürün satan tüm marketlerin kapanmasına sebep olursa halimiz nice olacaktır.
Biz bu savaşın tekrar başlamadığı dönemde bile ekonomik sıkıntılardan geçerken taraf tutmamız durumunda iyice sıkıntıya düşeceğimiz öngörülmüş olacak ki yöneticilerimiz bu firmalara dokunmamış.

Kişisel önceliğimi beyan edip duruyorum ki bencil değilim önceliğim farklı. Aciziyet durumumda firmanın sahibine vs. bakmaz işimi hallettiğime bakarım. Çünkü benim için öncelik ailemdir, sonra komşum, sonra çevremdeki diğer insanlar. Daha sonraki aşamalarda diğer ülkelere yardım etmeyi hedeflerim.

Konuda adı geçen Şok marketin tek kusuru coca cola, starbucks ürünleri olması mı? Bu ürünler bildiğim kadarıyla her markette var. Ticari işletmeler sözleşmeleri olmadığı müddetçe zarar edeceği ürünleri reyonuna dizmezler. Sözleşme bozulduğunda daha çok borca girerse dizmek mecburiyetinde kalır. Siz o ürünleri almadığınız sürece sözleşme biter bitmez yenilenmeyecektir. Eğer ayağını bağlayan bir sözleşme var ise mecburiyetten indirime koyarak stok bitirmeyede çalışırlar. Bu sayede yerli zincir marketler batmaz. Elbette İsrail menşeili fabrikalar önce küçültme ve sonra kapanışa giderler. Bu süreçtede umarım yetkililer önlem alıp on binlerce insana iş bulabilir.

Yaşınızı bilmediğim için hatırlayıp hatırlamadığınızı bilemiyorum. Ancak zincir marketlerin olmadığı (bim, a101, diasa vb.) bakkalardan alışveriş yaptığımız dönemleri hatırlıyorum. Esnaf öyle güzel belimizi büküyordu ki aylık 400 milyon tutan alışverişimiz ilk kez açılan Bim'den aldığımızda 80 milyon tutmuştu. İnanamayıp (sanki bim kapanacakmış gibi) 1 aylık fazladan alışveriş yaptık. Meğer yerli esnaf dediğimiz halkımızın belini bükenin ta kendisiymiş haberimiz yokmuş..

Biz bu İsrail, Abd veya Çin menşeili diyip ticarete gem vurursak dökülen o firmalardan ziyade halkımız olacaktır. Hele ki bu firmalarda çalışanlar başka iş bulur demek hata olur. Sadece coca cola fabrikasının belirttiği veri dolaylı yoldan 30 bin kişi. Dolaylı yoldan İsrail menşeili firmaları tam bilmediğim için net sayı çıkaramayacağım. Bir çok markanın o ülkeyle alakalı olduğunu biliyorsunuzdur.

İşin ehli konusuna gelirsek, bildiğim kadarıyla Nisa suresinde işi ehline verin diyor. Ayrıca dinimizde gayrimüslim veya farklı ırkla, dille ticaret yapılamaz diye bir yasak yok.
Örneğin ben 47 numara giyen ayakları fazlasıyla geniş biriyim. Özel yaptırırsam çok pahalıya geliyor, hane rızkımı etkiliyorum ve bir kaç aydan fazla giyebildiğim olmadı. Hazır ürünler bir kaç kez giydikten sonra yanlardan patlıyor denemediğim marka kalmadı. En memnun kaldığım ve ayaktayken zorlanmadığım Nike markasının bazı geniş tabanlı modelleri oldu, 2-3 sene sorunsuz kullanabiliyorum. Peki müsrif gibi sürekli ayakkabı mı almalıyım? Yoksa ayak ağrısı yaşatmayan ve ekonomik olarak zorlamayan israil malı Nike almak mı?

Bu işlerin sadece manevi yanı yok; maddi, toplumsal yanlarıda var.
Temel mevzu dışa bağımlılık esas o noktaya bakmak lazım bence.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
İnşallah kendi kendine her şeyine yetebilen bir ülke oluruz. Yoksa en ufak şeyde sevdiklerimize yetebilecek miyiz, yaşatabilecek miyiz onun korkusuyla ideolojilerimizi bir kenara bırakıyoruz..
İnşallah tek temennim o.. Kendi telefonumuzu, kendi üretimimizi, kendi tohumlarımızı kullandığımız bir Türkiye olur umarım 🙏🌸☺

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt