• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Tüy Dönemi Sultan papağanımın tüy dökümü ve dışkısındaki renklenmeler

Pinhan

Yeni Üye
Merhabalar. Henüz cinsiyetini bilmediğim Lutino cinsi sultan papağanım var. İlk sahiplendiğimde 2 aylık olduğu söylenmişti, şu an yaklaşık 4-4.5 aylık. İlk eve getirdiğim süre zarfında yaklaşık 15-20 gün kafesten çıkarmadım; hem ev ortamına, hem de bana alışması için. Kafes içerisinde yapılan eğitimlerden geçtik birlikte ve olumlu sonuçlar da aldım. Şu an bana fazlasıyla alışkın; elime kendisi geliyor, saçlarıma sıkça gelip oynuyor, omzuma konuyor ve ısırması da yok. İsmini Limon koydum. Sesime alışkın, gel dediğimde genelde geliyor, ismini söyleyince hareketleniyor, keza beni gördüğünde de öyle. Bu konularda çok sıkıntımız yok. Şu an tüy dökümünde sanırım, (20 gündür falan) birkaç kişiden bu söylemi duydum. Kaşınıyor ve tüyleriyle birlikte kepek döküyor. Kafasını sevebiliyorum, parmağımı getirince hemen kafasını eğiyor. Bu sırada da aynı şekilde tüyleri düşüyor ve kepek atıyor derisinden. Çok nadiren de olsa kaşınırken ses çıkarıyor, ötme gibi değil ancak nasıl anlatacağımı da tam bilmiyorum. Bitten şüphelenmiştim ancak hiç de denk gelmedim. Kafesin altına her zaman beyaz peçete ya da kağıt sererim herhangi bir şey de belli olsun diye. Ama gördüğüm kadarıyla yok. Yakın zamanda dışkısından endişelenip veterinere götürmüştüm, şu an hemen hemen yine aynı problem devam ediyor olarak gözlemledim. 5 gün antibiyotik kullanmıştım, (İsmini hatırlamıyorum şırınga içerisindeydi mg şeklinde suya damlatıyordum.) 5 günün sonunda antibiyotikle birlikte Avicare Digestive adlı bir ilaç daha vermişti. Her gün günlük olarak suyuna 3'er damla damlatıyorum. Ancak her ne kadar dışkısı düzelse de ara sıra hala dışkısında renklilikler meydana geliyor, eski haline dönüyor. Uyku düzenini de henüz tam ayarlayabilmiş değilim, evde pek sessizlik mümkün olmuyor. Akşamları 10 gündür falan belirli saatte kafese koyup üzerini kapatıyorum o şekilde uyumasını sağlamaya çalışıyorum. Daha önce hiç papağan tecrübem olmadığı için çoğu şeyi bilmiyorum maalesef.

-Yem olarak Gold Wings kullanıyorum başından beri
-Genelde 10-15 günde bir dal darı veriyorum ve yemine aspur karıştırıyorum az bir miktarda
-Ekmek dışını ve içini yemeyi seviyor gözlemlediğim kadarıyla, ağzında oynatıyor yiyor mu ondan da emin olamıyorum çoğu yere düşüyor çünkü :)
-Marul vermeyi denemiştim bir kere ve yemişti, ancak ishal yapma durumu varmış o yüzden artık vermiyorum
-Banyoya alıştıramadım hala korkuyor, ara sıra üzerine su fıslatıyorum. (Banyoluğu var en fazla 4-5 kere merak edip kendiliğinden girip çıktığını gördüm.)
-Saçımda kimyasal işlem olduğu için şu an saçıma çıkmasına izin vermiyorum, (Kafama bir şey giyiyorum o şekilde kafamda duruyor.) saçlarımızla oynadıkları için solunum yolu sorunları oluşabilir demişlerdi o yüzden dikkat etmeye çalışıyorum bazen başarılı olamasam da
-Günün çoğunda işte olduğum için fazla zaman da ayıramıyorum son bir iki haftadır, benden başka ilgilenebilen de yok ev içerisinde. Akşam eve geldiğimde elimden geldiğince ilgi gösteriyorum. Bu durum strese sokar mı ya da başka problemlere yol açar mı?

Şu an aklıma gelenler ve aktarabildiklerim bu kadar. Kusura bakmayın hayat hikayesi gibi oldu, tekrar soru sormanıza gerek kalmaması açısından yorulmayın diye elimden geldiğince açıklayıcı yazmaya çalıştım. Unuttuğum şeyler varsa muhakkak soracaksınızdır zaten.
Bana yapacağınız öneriler nelerdir? Hangi yem ya da takviye gıda, vitamin vs kullanmamı önerirsiniz? Yanlış yaptığım ya da ilerisi için sağlıklı bir bakım açısından yapmam gereken şeyleri yazıp yardımcı olabilirseniz çok müteşekkir kalırım. Dışkı görselini de Limon'la birlikte ekledim durumu bir değerlendirmenizi rica edeceğim

Ekli dosyalar

Üst Alt