• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Acil! Sultan papağanım tüyleri çok az ve uçamıyor

mitsumi

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Tüy dökümü, uçamama, kanat ve kuyruk tüyleri eksik
Hastalık Belirti Tarihi
15 May 2025
Kullanılan İlaç
Multivitamin, b vitamini, tüy bakım spreyleri
Merhaba Nisan ayında petshop'tan 2 aylık erkek denilerek bu sultan papağanını satın aldım. İlk aldığımda böyle görünüyordu.20250420_212954.jpg
İlk zamanlar kafesten çıkmadı ama kafesin ağzını açık bıraktıkça kafesten çıkıp kafesin üstünde durmaya zamanla da kafasını sevdirmeye başladı. Melodik öttüğü için erkek olduğundan eminim ama hiç konuşturamadım ne kadar denesem de ve şarkı ıslık öğretemedim. Bazen heyecanlanıp kendini kafesin üstünden yere bıraksa da uçamayıp düştüğünü fark ettim. Veterinere götürdüm tüy dökme dönemi olduğunu tüyleri yetersiz olduğu için uçamadığını tüy bakım spreyi ve vitamin kullanıp beklememi söyledi. Kaliteli yemler krakerler dal darılarla besledim bazen ceviz ve meyve sebze de verdim araştırıp. Multivitamin koydum suyuna da hep. Zamanla olan tüyleri de azaldı ve kanat üstlerinde yer yer kel noktalar var ve alttaki derisi kırmızı, bazen çok kaşınıyor. Tekrar veterinere götüreceğim ama yine de sorayım. Aylardır tüyleri gitgide daha da kötüledi sanki. Sprey ve vitaminler hiç işe yaramadı. Kafasında çıkan tüyleri hep kapsül halinde diken diken duruyor temiz maskara fırçasıyla ılık suyla tarasam da bağırıp izin vermiyor. Kendisi kafa üstünü hiç kaşıyıp kapsülleri açmıyor.17620188626056426715426504879539.jpg Arada ılık suyla sprey yapıyorum bazen de musluk altında duş aldırıyorum hoşuna gidiyor ama tüylerinde gelişme yok. İştahı yerinde sevecen ve bolca ötüyor hareketli de. Bilmiyorum tüy hastası mıdır? 17620188264652821240642918106835.jpg17620188443896220203934785531018.jpg

Semiha S.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Kuş maalesef tüy hastası. Tüy spreyi kullanmayın. Haftada iki kez BT amin Forte b vitamini ve biotin takviyesi mutlaka kullanın. Kafesine kuşlar için olan kaya tuzundan asın. İyileşmeme ihtimali yüksek ama en azından hayatını daha az acıyla geçirir.

Melodi videosu varsa streamable üzerinden videosunu yükleyip linkini burada ekler misiniz? Bazı dişilerde erkek gibi ses çıkarabilir. Bana kuş dişi gibi geldi.

mitsumi

Yeni Üye
Kuş maalesef tüy hastası. Tüy spreyi kullanmayın. Haftada iki kez BT amin Forte b vitamini ve biotin takviyesi mutlaka kullanın. Kafesine kuşlar için olan kaya tuzundan asın. İyileşmeme ihtimali yüksek ama en azından hayatını daha az acıyla geçirir.

Melodi videosu varsa streamable üzerinden videosunu yükleyip linkini burada ekler misiniz? Bazı dişilerde erkek gibi ses çıkarabilir. Bana kuş dişi gibi geldi.
Çok üzüldüm başta daha tüylüydü benim bir yanlışım yüzünden böyle olduğunu sandım. Teşekkürler cevabınız için, bu noktada cinsiyeti çok önemli değil benim için sadece sağlıklı olmasını istiyorum, dediklerinizi yaparım

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba arkadaşımız sizin konunuza yorum yapmış ama emin olamadınız sanırım. Evet bende doğruluyorum kuşunuz tüy hastası görünüyor. Tüy hastalığı olunca illa tüylerin komple dökülmesi anlamına gelmez tüyün formu yapısı bozuk olur cansız olur. Bölgesel dökülmeler olabilir vs. Önce dış parazit ense damlası yaptırın çocuğa. Daha sonra biotin ve b kompleks multivitamin ile destekleyin.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Gerekenleri söylemiş hocalarım ama emin olmak isterseniz kanatlı veterinerlerden birine tüy analizi yaptırabilirsiniz ☺

Üst Alt