• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Sultan Papağanım beni seviyor mu ve ona hangi yiyecekler vermeliyim?

ToprakUras

Yeni Üye
Dişi sultan papağanım benimle neredeyse 10-11 aydır beraber. Bu gayet yeterli bir süre bana alışması için ama ben yine de merak ediyorum. Sabah uyandığımda kıpırlanıyor yanına geldiğimde kafasını hafif uçuş yapacakmış gibi indirip kaldırıyor. Kafesine genellikle meyveler ve marul veriyoruz ama elle alıştırmadık. Elimize pek alışkın değil ama omzumuza çıkıyor ve bazen yemeğimizden alıyor. kucağıma çıkıp kendini kabartıyor ve kendini kaşıyor. Kafasını sevmeme izin veriyor bazen sırt kısmını da seviyorum biraz. Bana güvenir durumda diye düşünüyorum ama ele yem alıp elimi öyle alıştırmadım hiç ve çok geç olduğumu düşünüyorum ve suçlu hissediyorum. Aynı zamanda yiyecek olarak bazen elma, armut veriyorum. Marul veriyorum. Yemeğimden de bazen veriyorum yanıma gelirse. Baktığım forumlara ve sitelere göre meyve veriyorum sebze veriyorum. Ama ona verebileceğim meyve sebze listeleyebilir misiniz? Ve araştırdım bazı yerlerde taze fasulye (çiğ) Sultan papağanlarına zararlı, bazı yerlerde yararlı yazıyor (?). Suyunu 2-3 günde bir değiştirmeye özen gösteriyorum (Musluk suyu vermiyorum asla). Kafesini temizliyoruz. Darı da veriyoruz arada. Kafesinde salıncak, birkaç tane oyuncak var. Hepsini çok seviyor. Arada dışarda da verdiğimiz ilgisini çeken parlak, takı gibi şeyler ilgisini çekiyor. Genelde kafeste çok fazla tutmamaya çalışıyoruz. Kuşumuzu genelde yazın yıkıyoruz elimizde. bir ay önce gibi bir süre duşluk aldık ona. Ama hala alışamadı. Alıştırmak için yapabileceğim bir şeyler varsa söyleyebilir misiniz? Söylemek istediğim son birşey daha var. Biz birkaç gün önce istanbula hasta ziyaretine gittik. Kuşumuzu komşumuza bıraktık. Orda bir muhabbet kuşu vardı. Geldiğimizde biraz korkmuştu. Çıkardığımızda yanımıza gelip biraz daha sakinleşti. Sanırım onların verdikleri sudan su kabı yosunlaşmış. Temizledik. Ve biraz muhabbet kuşları gibi ötüyordu. Ama birkaç gün sonra düzeldi. İnternette tasmalar ve bezler görmüştüm kuşlar için ama dışarı çıkarmaya korkuyorum. Sizce kuşuma yeterli miyiz? Ele alıştırmak için çok geç değil diye düşünüyorum. Mama ya da oyuncakla onu elime alıştırabilir miyim? Buraya kadar okuyanlara çok teşekkürler. Çok gereksiz şey yazdım biliyorum. Ama kızımı çok seviyorum.

Mert.

Eski Forumcu
MERABALAR forumuza hoşgeldiniz kuşunuz sizi seviyordun elle alisturabilirsiniz ama zorlanırsınız belki elma verir ama çekirdeği zehirliyor diye biliyorum ben. Üzüm verebilirsiniz buda çekirdeği elma gibi ayırmanız gerekiyor. Bunları verirken az az vereceksiniz darı verebilirsiniz tasma bende Alican. Ne kadar güvenir bilmiyorum ama çok merak ediyorum benim eksiğim varsa diğer arkadaşlar tamamlanacaktır iyi günler

Didemkaya

Eski Forumcu
Üretici
cevizle kandırmayı dene, ben o yöntemi kullandım, ceviz veya paraket yemın ıcındekı cekırdeklerınden avucunuza alın kafes ıcınden ona uzatın

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Tasma vs kullanmayın, kuş bu özgürce uçmaya ihtiyacı var. Ama dışarı çıkardığınızda tasma bile olsa, hatta elinizde bile olsa yabani bir kuş veya bir kedi kaşla göz arasında sizi üzebilir 😔 bu yüzden hiç dışarı çıkarmamak en mantıklısı. Meyve sebzelerin çoğunu verebilirsiniz, ama çekirdekleri dikkat. Taze fasulyeyi ben de çiğ verilince zararlı diye biliyorum. Bu arada avokado asla vermemeniz gereken bir meyve. Ve kendi yemeğiniz derken neler veriyorsunuz mesela? Sulu yemek, hamur işleri vs vermeyin lütfen. Ve sizi seviyor bence kuşunuz, zaten sizinle mutlu olmasa tüylerini yolar, oyuncaklarıyla oynamaz, yanınıza gelmez 😇

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Yemeğinizden almasına asla izin vermeyin yağ tuz vs çok sakıncalı bir iki ısırık size göre çok az bir miktar olabilir ama papağan için durum farklı onun boyutlarını düşünürseniz! Sultan ve muhabbet kuşu aynı ortamda çok tehlikeli sultan için.. Muhabbet kuşları ufak tefekler ama tehlikelidir.. Sultan papağının yemek yemesine izin vermez yemekle kuşun arasına girer.. Sultan papağanı tunekte iken ayağını ısırıp kanatabilir.. Onun dışında her kuşun bir karakteri vardır 10-11 ay çok uzun bir süre.. Bence zorlamayın hayvanı stresi sokmayın bu kuşun karakteri bu demek ki benim erkekte aynı o şekilde kendi gelir omuzuna başına felan konar.. Gün içinde elini uzattığın zaman konmaz kaçar ama uyku saati gelince elini uzatınca konuyor kafese götürür yatırırım. Okşamana asla izin vermez

Son düzenleme:

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Tasma olayına gelince ürkek ve tam alışkın olmayan kuş kendine zarar verebilir tasma ile dışarda kaçmayı deneyip tasma ya takıldığı zaman çırpınmaya başlayıp kalıcı hasarlar açabilir kendine.. Tasma sadece %100 alışkın olan kuş için emniyet kemeridir

ToprakUras

Yeni Üye
MERABALAR forumuza hoşgeldiniz kuşunuz sizi seviyordun elle alisturabilirsiniz ama zorlanırsınız belki elma verir ama çekirdeği zehirliyor diye biliyorum ben. Üzüm verebilirsiniz buda çekirdeği elma gibi ayırmanız gerekiyor. Bunları verirken az az vereceksiniz darı verebilirsiniz tasma bende Alican. Ne kadar güvenir bilmiyorum ama çok merak ediyorum benim eksiğim varsa diğer arkadaşlar tamamlanacaktır iyi günler
Yorumunuz için teşekkürler bunu deneyip uygulayacağım

ToprakUras

Yeni Üye
cevizle kandırmayı dene, ben o yöntemi kullandım, ceviz veya paraket yemın ıcındekı cekırdeklerınden avucunuza alın kafes ıcınden ona uzatın
Bunu daha önce denemiştim biraz işe yarıyor gibi. Fazla denemediğimden pek bilmiyorum. Yorumunuz için teşekkürler.

ToprakUras

Yeni Üye
Tasma vs kullanmayın, kuş bu özgürce uçmaya ihtiyacı var. Ama dışarı çıkardığınızda tasma bile olsa, hatta elinizde bile olsa yabani bir kuş veya bir kedi kaşla göz arasında sizi üzebilir 😔 bu yüzden hiç dışarı çıkarmamak en mantıklısı. Meyve sebzelerin çoğunu verebilirsiniz, ama çekirdekleri dikkat. Taze fasulyeyi ben de çiğ verilince zararlı diye biliyorum. Bu arada avokado asla vermemeniz gereken bir meyve. Ve kendi yemeğiniz derken neler veriyorsunuz mesela? Sulu yemek, hamur işleri vs vermeyin lütfen. Ve sizi seviyor bence kuşunuz, zaten sizinle mutlu olmasa tüylerini yolar, oyuncaklarıyla oynamaz, yanınıza gelmez 😇
Çekirdekleri asla vermiyorum. Avokado bütün hayvanlara zararlı asla vermem. Kendi yemeğimden nadiren veriyorum tuzlu, sulu ve tatlı olmamasına dikkat ediyorum. Veriyorum derken zaten bir parça, ya da tadımlık veriyorum. Dışarı çıkarmayı pek düşünmüyorum. O yüzden tasma almayı düşünmüyorum, korkuyorum çünkü olduğum yer kalabalık olmadığı için kaybolabilir hayvancağız, Allah korusun. Yorumunuz ve tavsiyeniz için teşekkürler

ToprakUras

Yeni Üye
Yemeğinizden almasına asla izin vermeyin yağ tuz vs çok sakıncalı bir iki ısırık size göre çok az bir miktar olabilir ama papağan için durum farklı onun boyutlarını düşünürseniz! Sultan ve muhabbet kuşu aynı ortamda çok tehlikeli sultan için.. Muhabbet kuşları ufak tefekler ama tehlikelidir.. Sultan papağının yemek yemesine izin vermez yemekle kuşun arasına girer.. Sultan papağanı tunekte iken ayağını ısırıp kanatabilir.. Onun dışında her kuşun bir karakteri vardır 10-11 ay çok uzun bir süre.. Bence zorlamayın hayvanı stresi sokmayın bu kuşun karakteri bu demek ki benim erkekte aynı o şekilde kendi gelir omuzuna başına felan konar.. Gün içinde elini uzattığın zaman konmaz kaçar ama uyku saati gelince elini uzatınca konuyor kafese götürür yatırırım. Okşamana asla izin vermez
Merak etmeyin 4-6 gün yoktuk ve zaten komşumdaydı. O süreç içinde çıkartmadılar diye düşünüyorum. Ve zaten kafesler kapalıydı sadece kafesleri yan yanaydı ve ötüyorlardı. Ve kendi yemeğimden verirken derken asla karınını doyurması için değil, tadımlık olarak veriyorum. Tuzlu, yağlı ve şekerli olmamasına dikkat ediyorum. Kuşum zaten o kadar saldırgan değil yani neredeyse hiç değil. Omzuma, kafama konuyor ve öptürüyor. Sadece elime gelmiyor. Büyük ihtimalle mama ile elime alıştırmadığım içindir. Genellikle sırt ve kanat kısımlarını sevdirmiyor, bunu rahatsız olduğu için yaptığını biliyorum ve uyarır bir şekilde cikliyor ve onu anlamamı bekliyor. Üstümde uyumayı seviyor ve yanaklarını okşatmayıda seviyor. Sadece elime gelmiyor genellikle kaçıyor. Söyledikleriniz doğru. Yorumunuz için teşekkürler.

ToprakUras

Yeni Üye
Tasma olayına gelince ürkek ve tam alışkın olmayan kuş kendine zarar verebilir tasma ile dışarda kaçmayı deneyip tasma ya takıldığı zaman çırpınmaya başlayıp kalıcı hasarlar açabilir kendine.. Tasma sadece %100 alışkın olan kuş için emniyet kemeridir
Ürkek ve alışkın değil ama zaten öyle bir karar vereceğimi düşünmüyorum. Eğer verirsem de, ona tasma alınca ona birkaç hafta alışmasını beklerim. Sonrasında nazikçe onu elime alır ve onun boyutunda ve sıkmayacak bir şekilde kafasından geçirip kapatırım. Ama yinede dışarısını kuşum için düşünmüyorum. Çok tehlikeli üzücü bir olay yaşamamak için bunu yapmamayı tercih ederim.

ToprakUras

Yeni Üye
Ama dediğim gibi meyvelerin çekirdeğini ayırmanız gerekiyor yoksa zehirler. Haftada birkere oda
Biliyorum. Çok sık meyve vermiyorum. Kendi yemiyle birlikte arada bir yiyebileceği (araştırdığıma göre) meyveler, yumurtanın beyazı ve kesinlikle çok az olacak derecede sarısından, yiyebileceği sebzelerden, Tavuk (sanırım) az olacak şekilde, Darı (sarı olanlardan, öyle deniyor sanırım. Diğerlerinden denetmedik.) Başka yiyebileceği şeylerde var ama ben başka pek şey vermiyorum.

ToprakUras

Yeni Üye
Bütün herkesin yorumu için teşekkürler böyle yerlerde çok aktif olmadığım için geç yazıyorum.

ToprakUras

Yeni Üye
Birde kuşum genellikle açtığımızda gün içinde sabah bir kere öğle ve öğleden sonrasında bir kere. Genellikle rastgele oluyor ama elime gelmediği için nazikçe yanımdayken tutuyorum onu. Öpüyorum ve kafesine koyuyorum. El alıştırmalarını yapıcam. O zaman bana güvenini daha iyi kazanıcağını düşünüyorum. Ama gün içinde genellikle sık çıkarsak bie kafese girmek istemiyor. Örneğin omzumda ya da kolumda biryerlerde olunca kafesine götürüyorum. Kafesin kapısına doğru neredeyse onu oraya getiriyorum ama ya üstüme çıkıyor ya da kaçıyor. kafese bazen kendisi giriyor. O zaman kapısını kapatıyorum ama bazen kapısını kapatamadan kaçıyor. Ama olabildiğimce (olabildiğimizce) üstüne gitmemeye çalışıyorum ve onu anlamaya çalışıyorum.

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Ürkek ve alışkın değil ama zaten öyle bir karar vereceğimi düşünmüyorum. Eğer verirsem de, ona tasma alınca ona birkaç hafta alışmasını beklerim. Sonrasında nazikçe onu elime alır ve onun boyutunda ve sıkmayacak bir şekilde kafasından geçirip kapatırım. Ama yinede dışarısını kuşum için düşünmüyorum. Çok tehlikeli üzücü bir olay yaşamamak için bunu yapmamayı tercih ederim.
Benim kıza yapmıştım ben tasma internetten videolara bakarak tasmayı takar takmaz uçtu strese girdi zor yakalayıp çıkarttım geri! He şimdi tasmasız çıkıyoruz dışarı ama tavsiye etmem en ufak bir ürkmeda nereye konacağınıda bilmeden bilinçsizce uçar ve başına bir iş gelebilir. Benim kız normalin üstünde sakin ve ürkme korkma huyları yok

ToprakUras

Yeni Üye
Benim kıza yapmıştım ben tasma internetten videolara bakarak tasmayı takar takmaz uçtu strese girdi zor yakalayıp çıkarttım geri! He şimdi tasmasız çıkıyoruz dışarı ama tavsiye etmem en ufak bir ürkmeda nereye konacağınıda bilmeden bilinçsizce uçar ve başına bir iş gelebilir. Benim kız normalin üstünde sakin ve ürkme korkma huyları yok
Evet. Buda olası bir durum. Ama belki tasmaya alıştırıp sonra takarsam olabilir mi? Yani kuş ilk kez dışarı çıktığı için korkabilir kızcağız evin dışından başka yer bilmiyor sonuçta. Bu yüzden korkup uçmasından korkuyorum. Etrafa bir yere konup dursa o kadar sorun olmaz ama bizim apartmanın etrafı duvarlarla çevrili değil kaçabilir hayvancağız.

Cengiz N.

Müdavim
Kıdemli Üye
Evet. Buda olası bir durum. Ama belki tasmaya alıştırıp sonra takarsam olabilir mi? Yani kuş ilk kez dışarı çıktığı için korkabilir kızcağız evin dışından başka yer bilmiyor sonuçta. Bu yüzden korkup uçmasından korkuyorum. Etrafa bir yere konup dursa o kadar sorun olmaz ama bizim apartmanın etrafı duvarlarla çevrili değil kaçabilir hayvancağız.
Konacağı yer bile olsa konamaz çünkü bilmiyor o yüzden bilinçsizce uçar ya bir yere çarpıp düşer ya yorulup düşer, kediler için kaçınılmaz fırsat.. İlla çıkartacaksanız güneşe, kafes içinde çıkartın ya da tasmayı ev içinde deneyin.

Üst Alt