- Hastalık Belirtileri
- İshal ve halsizlik ile başlangıç, dışkıda sindirilmemiş yem tanesi, denge kaybı, tuhaf tikler,
- Hastalık Belirti Tarihi
- 27 Tem 2026
- Kullanılan İlaç
- Veterinerden alınan antibiyotik (marka vs bilinmiyor), ve zurich veterinaire dia-stop
Merhaba, yeni bir sultan papağanı aldım, papağanım benden önceki kaldığı arkadaşın evinde sanırım hastalanmış ordan aldığımdan beri ilgilenmeye çalışıyorum hemen hemen 3 aylık dişi bir papağan. Hastalığını fark ettiğimde hafif ishali vardı halsizlik, tüy kabarık şekilde duruşu tepkisizliği vardı,ayrıca yaptığı dışkısında yem taneleri vardı sanırım sindirememiş normal bir veterinere gittim (bulunduğum yerde kanatlı veterineri yok en yakın 50km uzaklıkta). Antibiyotik ile zurich veterinaire dia-stop diye bir ilaç verdi ve 5 gün boyunca her gün suluğuna 5er damla koymamı söyledi .günde hemen hemen 2 kere değişiyorum şuan ilk ilaçlu su vermemden yana 110. saatteyim akşam 19.00 da tam 5 gün doluyor fakat papağanım için endişeleniyorum. ilaca başladığımızdan beri ilk 1 2 gün neredeyse hiç yem yemedi aşırı halsiz kaldı bende bu yüzden günde 3-5 saatte bir dönüşümlü olarak yumurta sarısı ve patates püresini iyice ezip suluğundanda ilaçlı suyu çekip mama kıvamına getirip 1-2 ml arası şırınga ile ağzının kenarına damlata damlata besleme yapıyordum. 2. gün akşamı kendi kendine uykudan uyanıp gidip yem yediğini fark ettim , ertesi gün sabahta yedi , dışkılardada gözle görülür derecede düzelme vardı simsiyah dışkıdan yeşil- hardal tonlarına dönmüştü fakat bazı dışkılarda yem tanecikleride vardı ayrıca sıvı besleme olduğundan sanırım hafif cıvıklık vardi gene. 3. günden sonra el ile mama yemeyi istemedi 1 ml bile zor diyordu bizde zorlamadık zaten yem yemeye başlamıştı su içtiğinide gördük yemini yiyincede 3. kat tüneğine çıkıp uyuyordu. bu süreçte tüylerini kabartarak uyuduğu için kafesin bir kenarına dışardan sıcak su torbası yasladım düzenli olarak suyunuda değiştirdim. 3. gün akşamı elden şırıngayla mamayı hiç yemedi bu arada yem kabını kontrol ettiğimde ve kafes dibindede baya yem kırıntısı vardı yemeye başlamış iyi güzel dedik sevindik. 4. gün sabahıda (01.08.26) hiç şırıngadan mama yemedi normal kendi yemini yiyordu zaten dahada vermedik şırıngayla mama. Akşam eve geldiğimde kafesini kontrol ettim bu sıralarda bir şey farkettim yeşil-hardal renklerinde arada ufak tefek koyuda olan kakası artık böyle kurumuş kireç gibi beyaz sarı tarzı bir kakaya dönüşmüş üzerinde yem tanecikleri yok ama anlam veremedim bir problem olduğuna eminim. Papağana baktığımda ise herhangi bir belirti yoktu hatta bir ara salıncağına çıktı sallandı (bebek oldugu için bunu yapamıyordu bizde şaşırdık) yemek yiyeceğinde en alt tüneğe iniyor yem yiyor sonra en üst 3. kat tüneğine cıkıp uyuyordu. bu süreçte diğer sultan papağanım ile (erkek) ufak tefek ötüşmeleride oluyordu , oda farklı kafeste 2 metre yanında duruyor birbirlerini görsünler belki moral olur diye düşündüm. Şu anki endişelendiğim konuya gelmek istiyorum şuan 5. günün sabahı saat 06.00 sularında kafesinde kanat cırptığını duydum ve sanırım tünekten kanat cırpa cıpra düştü ayrıca yerdeyken dengesi bozuk gibiydi , elime alıp tüneğe koyduğumda tünekte duramıyordu dengesizlikten , korktuğunu düşündüm alıp biraz göğsümde tuttum ısınsın sakinleşsin diye, sonra kafese geri koyduğumda böyle garip garip nefes alıyordu ağzı açık ve nefes nefese kalmış gibi , bazen durup durup kuyruğunu sallıyor ve böyle yerinde duramayan insanlar gibi değişik tikler yapıyor ayaklarını pıt pıt yere vuruyor iyice endişelenmeye başladım yardımcı olursanız sevinirim
Son düzenleme: