Kapya biber sever benimkisi (Alexander Papağanı), sap kısmını çekirdekleriyle veriyorum. pörsümüş olursa sevmiyor, taze ve kırıt kıtır olması lazım. Havuç veriyorum. Brokolinin yaprak kısmını değil ama sap kısmını, aynı şekilde kerevizin sap kısmını, kibrit çöpünden biraz kalın ve uzunlamasına kesip veriyorum. Havuç A vitamini açısından önemli alıştırabilirseniz iyi olur. Çok nadir (asidik olduğu için tercih edilmiyor) farklı bir tat olsun diye de yarım çeri domates ve arada yarım mandalina veriyorum.
tabağına koyduğum sebzelerin tamamını bitirmiyor, hepsini veya canının istediğini didikleyip bırakıyor ama bu bile yeterli vitamini almasını sağlıyor.
Çiğ badem ve çiğ ceviz küçük miktarlarda verebilirsiniz ayrıca.
Kuşlarda iki nokta önemli; 1-A vitamini ihtiyacının karşılanması, 2-karaciğerin çok yorulmaması.
Bu yüzden (karaciğeri korumak adına) mümkünse yağ oranı düşük tohum yemler tercih edilmeli.
Eğer belirli bir sebze düzenine alıştırabilirseniz ayrıca vitamin takviyesine gerek olmayabilir.
Ama yok sebze yemiyor ben de uğraşamıyorum derseniz o zaman vitamin takviyesine ihtiyaç olacak.
Havanın güneşli olduğu ve evde olduğunuz zamanlarda (pencere arkasından değil) doğrudan kafesiyle biraz güneşe çıkartmanızda fayda olur. Çok uzun süreli kalmasın ve hava koridoru oluşmasın yalnız.
Pelet konusunda farklı görüşler var, ısıl işlem gördüğü, içeriğinde gıda boyası, tatlandırıcı, katkı maddeleri nedeniyle ileride iç parazite neden olabileceği ve beklenen faydadan çok zarar verebileceği düşünülüyor.
Ben beslenmenin ana omurgası olarak değil ama hem çeşitlilik sağlasın hem de vitamin, mineral açısından da desteklesin diye az miktarda zorlamadan veriyorum. Peletler içerisinde de gıda boyası ve tatlandırıcı vb.katkı maddesi en az olabilecekleri tercih ettim. Energy Cube marka pelet var, hem yerli hem de katkı vb.konularında daha güvenilir görünüyor ama ne çare ki hem çok sert hem çok tatsız, alıştırmak çok zor oldu. Ben de Versela Laga Nutribird P15'e geçtim bu yüzden.
Bir de hem israf olmaması hem de mali külfet olmaması adına, çok çeşitli şeyler almak yerine, önce neleri yediğini keşfedip belli bir beeslenme düzeni oluşturup buna uygun şeyler almanızı da nacizane tavsiye ederim.
Önemli bir ekleme de ıspanak için yapmış olayım. Ispanak yüksek oranda oksalat içerir, oksalat kalsiyum emilimini engelleyebilir. Bunun yerine yine yeşil yapraklı kara lahana verebilirsiniz. Bir de forumda Mehmet Gürbüz Hoca'nın yazıları var, onları da vakit buldukça okuyabilirseniz çok faydalıdır.