NESLİ TÜKENEN KUŞLAR
Yeryüzü biz insanların yanında bir çok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Kainatta yaşayan en zeki varlık olan insanoğlunun, maalesef bilgisizliği,cahilliği, avlanma hırsı ile evren sadece kendilerine aitmiş gibi ve var olan kaynakları hiç tükenmeyecekmişcesine kullanması yüzünden bir çok canlı türü soyu tükenmiştir.
Bu yazımızda kanatlı dünyasında soyu bitmiş olan hayvanlara yer vereceğiz.
- Dodo
Adanın insanlar tarafından keşfedilmesinden sonra, adaya getirilen diğer hayvanların, dodoların yumurtalarını yemesi ve insanlarında dodoları bilinçsizce avlaması sonucunda 17. yüzyılın sonlarına doğru, insanoğlu adayı keşfettikten 200 yıl sonra nesli tamamen tükenmiştir.
Dodo’yu bu kadar popüler yapan ise bulunan genetiği sayesinde bilim adamlarının Dodo’yu yeniden canlandırma düşüncesidir.
- Caroline Papağanı
Soylarının tükenmesinin nedenlerinden biri bu parlak ve renkli tüylere sahip kuşların insanlar tarafından keşfedilip evcil hayvan olarak satmak düşüncesiyle avlaması ve ormanlık alanların azalmasıyla yaşayacak ortamlarının olmaması.
- Büyük Dalıcımartı
Kızılderilerinin kemikleri ve derileri için, Avrupalıların ise hem besin olarak hemde balıkçılıkta yem olarak kullanmak ve tüyleri için avlamaya başlamaları sonucunda nesli azalmaya başlayınca koleksiyoncuların ve müzelerinde ilgisini çekmiş, 3 Haziran 1844’te İzlanda açıklarında kalan son iki Büyük Dalıcımartı’nın da öldürülmesi sonucu tamamen tükenmiştir.
- Labrador Ördeği
- Yolcu Güvercini
- Poʻouli
Eylül 2021’de Po'ouli'nin neslinin tükendiğini duyuruldu.
1975’te keşfedildiğinde bu türün nesli azalmaktaydı. Nesli tükenmekte olan ve soyu tükenmiş diğer Hawai orman kuşlarında olduğu gibi, kuşların azalmasındaki en önemli faktör muhtemelen sivrisinekler tarafından taşınan kuş sıtmasıydı.
- Stephens Adası Çit Kuşu
- Dev Moa
- Fil Kuşu
Efsaneye göre fil kadar büyük olması nedeniyle değil bir yavru fili taşıyacak kadar büyük olması nedeniyle bu ismi almıştır. Yaşayan son örneği 300 yıl önce ölmüştür.
- Kauai
Bu türü popüler yapan ise yaşayan son Kauai erkek kuşunun kendisini hiçbir zaman duyamayacak olan dişisine yaptığı kur şarkısının Cornell Ornitoloji Laboratuvarı tarafından kaydedilmesidir.
Neslinin tükenmesine katkı sağlayan her zamanki gibi insanoğlu yine. Hawai adalarından Kauai Adası’nda yaşayan bu kuşlar, adaya ait olmayan hayvanların getirilmesi sonucu hem o hayvanların hemde insanların avlanması sonucunda soyu tükenmiştir. Bilinen son örnek ise 1987’de sesi kaydedilen kuştur.
Çekilen ses kaydını buraya ekliyorum. bir kere dinleyebildim sadece.
Ne zaman aklıma gelse içime bir hüzün çöküyor.
Yeryüzü, evren bu kadar genişken insanların her şeyi kendilerine ait görmesi ve yok etmesi çok ama çok kötü...
Bu yazıyı yazarken kaybolan kuşları gördükçe daha da kötü oluyor insan. Sadece kuşlar değil bir çok hayvanı yok etmişiz. Daha bir sürü nesli tükenen kanatlı var,ben sadece içlerinden on tanesini seçtim. O yüzden bunu seri olarak yazayım diye düşündüm.
Not: Fotoğraflar alıntıdır.
Not 2: Bu yazı kafeskuslari.com a aittir,izinsiz paylaşılamaz.
Moderatör tarafında düzenlendi: