• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Nefes alırken tık tık sesi ve cere üstü tüylerde kararma

mightyseja

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Tık tık sesi, vik vik sesi, kilo, cere ve cere üstü kararmasi
Hastalık Belirti Tarihi
30 Nis 2025
Arkadaslar merhaba yaklasik 4 yasinda bir gri dişi muhabbet kuşum var. Kendisi çok enerjik, konusuyor, diskisi normal. Fakat bugün kafes disina cikardigimda elimdeyken tik tik bir ses duymaya basladim ama cok hafif bir ses 5-10 cm mesafeden duyuluyor burun delikleri acik normal nefes aliyor ortam sicakligi hep 22-23 derece bulundugu oda da pencere acilmiyor. Kafesini duzenli temizliyorum her hafta 1 gun vitaminini veriyorum. Tuyleri vs bakimli. Tek problemimiz aldigimdan beri hic olcmemistim kilosuna baktim 54 gram cikti ve fazla oldugunu fark ettim gunluk 30 dakikaya yakin salonda ucurmaya calisiyorum dinlendirerek gecen hafta olcmustum kilosunu. Bir de ceresi neredeyse 2-3 senedir kahverengi kabuk baglamis sekilde disi kus oldugu icin normal dediler. Ayrica kendisi cok fazla kizginlik doneminde kaliyor diye dusunuyorum gun icinde surekli tuneginde kafasi ve kuyrugu yukari olacak sekilde yani u şeklinde kitlenip kaliyor 20-30 saniye icinde geciyor. Bunu disi kuslarin ciftlesirken yaptigini okumustum ilik dus ve elma ile bunu gecirtmeye calisiyorum fakat gecmiyor. Kilolu oldugunu fark etmem de sag ayagini kasimak icin kafasini gomunce vik vik diye cigerine olan baskidan dolayi cikan sesten anladim normal dururken cikmayan bir ses sadece kafasini ayagini kasimak icin egince oluyor. Bu tik tik sesi korkuttu acikcasi bir de cere ustu tuylerinde cok hafif kahverengi bir kararma mevcut. Kuyrugu cok ama cok hafif hareket ediyor o da kalp atisiyla bir ritim yani atma gibi degil dikkatli bakmayinca fark edilmiyor bile. Ust solunum yolu enfeksiyonu baslangici var ise nasi ilerlemeden mudahale edebilirim suan icin antibiyotiklik bir durum yok gibi ama dogal bir seylerle de mudahale etmezsem ilerleyecek diye korkuyorum tecrubeli arkadaslar yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Altına beyaz peçete serip güncel birikmiş dışkı resmi ve tünekte yandan kuyrukta gözükecek şekilde bir video eklermisiniz? Var ise kullandığınız takviyeler ve beslenme düzeni nedir? Bahsettiğiniz şikayetlerin net gözükeceği ayrıca bir video daha eklerseniz çok iyi olur.

mightyseja

Yeni Üye
Altına beyaz peçete serip güncel birikmiş dışkı resmi ve tünekte yandan kuyrukta gözükecek şekilde bir video eklermisiniz? Var ise kullandığınız takviyeler ve beslenme düzeni nedir? Bahsettiğiniz şikayetlerin net gözükeceği ayrıca bir video daha eklerseniz çok iyi olur.
Hocam videoyu yukledim (umarim buraya da yukleyebilmisimdir) diskisi da yeni yapilanlar var her zamanki gibi yeşil ortasi beyaz ne cok kati ne cok sivi ilerleyen saatlerde fotografini da yuklerim. Bu dedigim tik tik sesi her zaman gelmiyor mesela biraz hareket etsin 4-5 saniye duyuyorum 15-20 saniye duymuyorum seklinde kafeste uyurken ise hic yok o ses nabiz dusukken yani. Bir de su 18.saniyeden sonraki kafa hareketini bana ara sira yapiyor kur icin mi yoksa bir hastalik mi acaba
Beslenme duzeni daldari ve karisik paketli yem yiyordu kilo aldigini fark ettigimden beri daldariyi gunde bir kere veriyorum sadece onun disinda elma, armut, marul, ispanak, yumurta vs 1-2 gun arayla ufak parcalar halinde yediriyorum. Gagatasi, kumu, kalamar kemigi vs mevcut. Rohnfried cervit vitamin ve toz seklinde entrobac var onlari da duzenli veriyorum gozum gibi bakmaya calisiyorum hocam ama yine de nazli hayvanlar galiba

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Çok kilolu görünmesede karaciğer yağlanması da olabilir hava keselerine baskıda yapabilir böyle düşünmem hep darı ile beslemenizden ötürü yağlı tohum günde bir değil hafta da 1 dalın yarısını vermelisiniz. Sebze hafta 2 takviye vermediğiniz gün meyve de hafta 1 olmalı.Bu dışkı öncesi darı yemişmiydi yada farklı bir şey kafa hareketi sadece sizi gördüğün de mi yapıyor yoksa normal zamanda kafesinde vs yapıyormu? Kuyrukta sekme var ama kızgınlıkta aynı zamanda Dişi olmasından ötürü de diğer arkadaşlarımdan bir baksın @Aslı Ö. @Demet bükay

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba ben kitlenme olayını pek anlayamadım. O anın videosunu atabilir misiniz. Haklısınız bende ilaçlık bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kekik spreyi ve bazı takviyelerle durumu baskılanabilir. Ense damlası yaptırın hava keseleri akarlarına karşı. Birde popoda şişlik sertlik var mı.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Mutlaka kanatlı uzmanı görsün ve röntgen çektirin 🙏

mightyseja

Yeni Üye
Çok kilolu görünmesede karaciğer yağlanması da olabilir hava keselerine baskıda yapabilir böyle düşünmem hep darı ile beslemenizden ötürü yağlı tohum günde bir değil hafta da 1 dalın yarısını vermelisiniz. Sebze hafta 2 takviye vermediğiniz gün meyve de hafta 1 olmalı.Bu dışkı öncesi darı yemişmiydi yada farklı bir şey kafa hareketi sadece sizi gördüğün de mi yapıyor yoksa normal zamanda kafesinde vs yapıyormu? Kuyrukta sekme var ama kızgınlıkta aynı zamanda Dişi olmasından ötürü de diğer arkadaşlarımdan bir baksın @Aslı Ö. @Demet bükay
Kafa hareketini sadece beni kafes icindeyken gorunce yapiyor kafes disi yapmiyor. Bu diskidan once daldari yemisti evet. Cok sık daldari yiyordu normal yemi az yediginden oturu gunde 1 ya da 2 kez veriyorum hocam bir anda kesmek istemedim zamanla haftada 1e kadar indirecegim sıklığını. Kilolu gozukmuyor ama hassas terazide 54 gram cikti normalde 40-45 civari olmasi gerekiyor diye biliyorum. Bir de ben biraz evhamliyim bu tık tık sesini oda tamamen sessizken kulagim kuşa 4-5 cm mesafe kadar yaklasinca duyabiliyorum cok hafif bir ses. Bir de kekik spreyi hazirladim 1-2 kez sıktım bakalim 1 hafta kadar kullanacagım. Baska tavsiye edebileceginiz dogal cozumler varsa uygulayabilirim ilaç, antibiyotik kullanılacak seviyede degildir diye dusunuyorum

mightyseja

Yeni Üye
Merhaba ben kitlenme olayını pek anlayamadım. O anın videosunu atabilir misiniz. Haklısınız bende ilaçlık bir durum olduğunu düşünmüyorum. Kekik spreyi ve bazı takviyelerle durumu baskılanabilir. Ense damlası yaptırın hava keseleri akarlarına karşı. Birde popoda şişlik sertlik var mı.
Sunun gibi hocam bu kus benim degil internetten buldum. Yabanci forumlarda kizginliktan oluyor diyorlar ama bilemedim tuy dokme donemi hiç yapmiyor. Onun disinda hep kizginlik doneminde kuş. Kafasi ve kuyruk popo kismi bi sekilde havaya kalkiyor kitleniyor

Ekli dosyalar

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Editör
Sunun gibi hocam bu kus benim degil internetten buldum. Yabanci forumlarda kizginliktan oluyor diyorlar ama bilemedim tuy dokme donemi hiç yapmiyor. Onun disinda hep kizginlik doneminde kuş. Kafasi ve kuyruk popo kismi bi sekilde havaya kalkiyor kitleniyor
Evet burda göz irisi büyümüş kur yapıyor. Ama kitlenme oluyor mu onu dişi kuşu olan arkadaşlarımın yorum yapması daha doğru olur.

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Şunun için @Demet bükay ablam yada @Semiha S. hanım bi baksın.
Kafa hareketini sadece beni kafes icindeyken gorunce yapiyor kafes disi yapmiyor. Bu diskidan once daldari yemisti evet. Cok sık daldari yiyordu normal yemi az yediginden oturu gunde 1 ya da 2 kez veriyorum hocam bir anda kesmek istemedim zamanla haftada 1e kadar indirecegim sıklığını. Kilolu gozukmuyor ama hassas terazide 54 gram cikti normalde 40-45 civari olmasi gerekiyor diye biliyorum. Bir de ben biraz evhamliyim bu tık tık sesini oda tamamen sessizken kulagim kuşa 4-5 cm mesafe kadar yaklasinca duyabiliyorum cok hafif bir ses. Bir de kekik spreyi hazirladim 1-2 kez sıktım bakalim 1 hafta kadar kullanacagım. Baska tavsiye edebileceginiz dogal cozumler varsa uygulayabilirim ilaç, antibiyotik kullanılacak seviyede degildir diye dusunuyorum
Darıyı yavaş yavaş değil direk kesin bişey olmaz spor ve hareketi biraz bol yapın ama dinlendirerek anlıyorum sizi emin olun bizde çok evhamlıyız onlara bişey olmasın diye herşeyi yapıyoruz. Ama 54 gram yüksek sizin ki için dediğim gibi benim görüşüm karaciğer yağlanması yönünde en net sonuç röntgen de belli olur arkadaşlarımda yorumlasın yine de. Konum Ankara demet abla ayrıca veteriner önerecektir röntgen için.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Uğur pet veteriner kliniğini öneririm 🌸

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Hatta mamaist w.pp hattından @Şehmus BAKIR hocama ulaşın direk diyet yeme geçin benim tavsiyem bu yönde.

mightyseja

Yeni Üye
Hatta mamaist w.pp hattından @Şehmus BAKIR hocama ulaşın direk diyet yeme geçin benim tavsiyem bu yönde.
Mamaist guvenilir midir hocam oradan hemen diyet yem alayim bir de carni speed diye bir urun varmis sanirim onu da almayi planliyorum. Rontgen icinde maalesef haziran 15den once goturmem zor ilk firsatta genel bir kontrol ve rontgen icin goturecegim. Bu sirada 1-1.5 ay diyet yem ve takviyelerle biraz kilo vermis oluruz herhalde bir de karaciger koruyucular varmis sizin oneriniz var mi bu konuda almali miyim?

EzgiA

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Evet burda göz irisi büyümüş kur yapıyor. Ama kitlenme oluyor mu onu dişi kuşu olan arkadaşlarımın yorum yapması daha doğru olur.
Evet Kur Yapmasi. Sabit Durması Ve Gözlerin Büyümesi. Dişiler Çiftleşme Zamani Böyle Sabit Kalır. Erkeği Kendine Çeker 😇

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Mamaist guvenilir midir hocam oradan hemen diyet yem alayim bir de carni speed diye bir urun varmis sanirim onu da almayi planliyorum. Rontgen icinde maalesef haziran 15den once goturmem zor ilk firsatta genel bir kontrol ve rontgen icin goturecegim. Bu sirada 1-1.5 ay diyet yem ve takviyelerle biraz kilo vermis oluruz herhalde bir de karaciger koruyucular varmis sizin oneriniz var mi bu konuda almali miyim?
mamaist Şehmus hocamızın bu forumda keza öyle merak etmeyin o konuda içiniz rahat olsun. İsterseniz Carni speed ve diğerlerini kendisine sorun konunun linkini de atın hem kendisi de bir okumuş durumu görmüş olur ezbere bir şey söylemek gibi olmasın. Çünkü fazla seçenek var Sedochol, deve dikeni tohumu unu, karahindiba vsvs. Kendisi en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

mightyseja

Yeni Üye
mamaist Şehmus hocamızın bu forumda keza öyle merak etmeyin o konuda içiniz rahat olsun. İsterseniz Carni speed ve diğerlerini kendisine sorun konunun linkini de atın hem kendisi de bir okumuş durumu görmüş olur ezbere bir şey söylemek gibi olmasın. Çünkü fazla seçenek var Sedochol, deve dikeni tohumu unu, karahindiba vsvs. Kendisi en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.
Tamamdir hocam tesekkurler ben yarin kendileri ile wp uzerinden iletisime gececegim. İlerleyen aylarda benzer sorun yasayanlar icin ilk mesaji editleyeceğim kuşun son durumu hakkında. Cevap verip yardimci olan herkese tesekkur ederim.

Aslı Ö.

Eski Forumcu
Moderatör
Kıdemli Üye
Editör
Evet Kur Yapmasi. Sabit Durması Ve Gözlerin Büyümesi. Dişiler Çiftleşme Zamani Böyle Sabit Kalır. Erkeği Kendine Çeker 😇
Canım teşekkür ederim bilgi için. Dişi kuşun kur yaparken kitlenmesi 🙂 yeni bir bilgi öğrenmiş olduk 🌸🙂

Üst Alt