• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Veteriner! Muhabbet kuşunda sallabaş tedavisi

Justalive78

Yeni Üye
Öncelikle demek isterim ki bu benim yaşayarak tecrübe ettiğim bir yol. Her kuşta aynı sonuç çıkmaz ama kuşum iyileşince ilk işim forumlara tedaviyi yazmak olacak diye kendime söz vermiştim. Kuşumda zaman zaman kanat titremeleri,kanadını sürekli açık tutma ve gagasıyla durmadan esneme hareketine benzer bir hareket yapma olayı vardı ama asla hastalık derecesinde görünmüyordu. Geceleyin bir anda bu durumlar arttı ve üstüne başını yukarıya kaldırma hareketi oluştu. Direkt üniversite aciline götürdük antibiyotik ve vitaminin aynı suluğa konarak vermemiz istendi FAKAT ASLA AYNI SULUĞA KONMAZMIŞ başka bir veteriner hocamız böyle yapılırsa kuşlara ağır geleceğini söyledi. Acilin ilaçlarını birkaç defa kullandık kuşun kanat ve gaga tikleri gitti gibi oldu. İki gün sonra sabaha karşı kuşun bir anda kafası 180 derece dönmeye başladı ve o zaman anladım ki sallabaş olmuş. O gün benim için bir türlü sabah olmadı, internette tedaviler baktım en sonunda sarımsaklı şu yapmaya karar verdim, fakat internette bir sarımsağın 12 saat suda beklemesi gerektiği yazıyordu ve benim o kadar vaktim yoktu. Bende sarımsağı dövdüm ve bir iki yemek kaşığı kaynamış suda 5-10 dakika beklettim. Daha sonrasında kuşun suluğunun çoğu dolu olacak şekilde 5 damla kadar damlattım ve kuşa içirdim, bir kaç saat sonra kaynattığım sarımsaklı suyu doğrudan göz damlası gibi bir şişeyle zorla verdim ve kuş içmek istemedi normal olarak. O sabah kuşun öleceğini sandım,şuuru tamamen kapanmış gibiydi, konuşuyoruz sanki görmüyor,duymuyordu. Ayakları felç olmuş gibi kendini kafeste bir oraya bir buraya atıyordu, hatta ayaklarının hiç tutmadığını düşündüm çünkü bir ayağı ileri bakarken bir ayağı geriye dönüktü en son. Neyse ki 6-7 saat sonra kuş daha iyi oldu. Bunun üstüne hemen kanatlıgilden anlayan veteriner bulup götürdüm. Doktor iki şırınga ilaç verdi birisi vitamin birisi antibiyotik olarak ve 5 gün vitamini kullanmamı daha sonra haberleşip duruma göre antibiyotik kullanmamız gerektiğini söyledi. Fakat işler planlandığı gibi olmadı. Vitamini bir kere kullanmamıza birlikte kışta asla rahatlama olmadı aksine başı artık bir saniyede 360 derece dönüyor ve asla sabit durmaz bir hale evrilmişti.(filmlerde başı bir anda döndürerek öldürme sahnesi vardır ya,kuş kendine saniyeler içinde defalarca onu yapıyordu). Açıkçası ben bir kaç gün içinde düzelir diye düşünüyordum ama kuş artık acıdan ötmeye başlamıştı ve kendini sürekli kafeste atıyordu oradan oraya. Veterinere gittik acilen, veteriner kuşun göğsüne bir iğne yaptı ve bunun son çare olduğunu söyledi. iyileşir de iyileşir ama başı eski haline tamamen geri dönemez ya da ölür dedi. İğneyi yaptıktan sonraki gün kuşta değişim yoktu. 2. Gün gözünde bir enfeksiyon başlangıcı gördüm ( hafif kızarma-sürekli tellere gözünü sürtme gibi) bende kafesini sirkeli suyla temizlemek için dışarı çıkartmak zorunda kaldım. İyiki de dışarı çıkartmışım, onun için çok büyük bir moral oldu. Günler sonra ilk defa öttü, bir daha da kafesine koymadım ve kuş gün geçtikçe kafasını daha çok düzeltti ve şu an yok denebilecek kadar az kafa hareketi var. Kısaca demek istediğim şey şu; siz kuşa neyin moral getireceğini daha iyi bilirsiniz, moralini yüksek tutun, sürekli onunla konuşmaya çalışın,kafesini temiz tutun, özellikle kafesi ve bulunduğu ortamı hijyenik tuttum. Eğer başını çok sallıyorsa karanlık bir odaya koyun veya üstünü karartın ki başını çok döndürmesin. Allah sabır ve de Kolaylık, kısa zamanda da şifa versin. Dediğim gibi bunlar benim kendi tecrübelerimdi. Ben hemen veterinere ulaşamadığım için sarımsak gibi yollara başvurdum. İlk önceliğiniz veteriner olsun...

Ahmet D.

Tutkulu
Emektar Üye
Geçmiş olsun farklı bir tecrübe olmuş. Sakıncası yoksa veteriner hekimler tarafından kullanılan etken maddeler nelerdi?

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Geçmiş olsun bilgi için teşekkürler.. bizler ilk önce kanatlı uzmanına götürmeleri için teklif ediyoruz lakin herkesin imkanları olmadığı için ve malum hastalık ve yasaklarda var..bu yüzden deneyim ettiğimiz konularda ilaç tedavisi tavsiye ediyoruz