• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Soru! Muhabbet kuşum zor nefes alıyor

Batuhan111

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Zor nefes alma
Hastalık Belirti Tarihi
21 Kas 2025
Merhaba, muhabbet kuşum ortalama 5 yaşında. Bildiğimiz hiçbir hastalığı yok ve gayet hareketli bir kuştu.

Kafesinde gayet mutluydu bugün ve kafesini açtım, 10 dakika kadar uçtu. Ancak daha sonra kafesine geri girdiğinde zor nefes alıp verdiğini fark ettim. Bu sorun dün ya da en geç 2 gun önce yoktu. Bugün fark ettim. Tahminime göre bugün bile böyle değildi. Bu yüzden ağzına bir şey mi takıldı diye düşünüp kontrol ettim ama herhangi bir şey göremedim. Sürekli gagasını kafasını bir yerlere sürtüyor bu olay olduğundan beri. Nefes alırken kuyruğu hareket ediyor. Ayrıca ötemiyor da gibi. Her zaman çıkardığı sesi çıkarır gibi oluyor gagası ama sesi çıkmıyor. Sadece vik vik nefes alıyormuş gibi bir ses çıkarabiliyor.

Olay çok sıcak olduğu için dışkısında bir problem olup olmadığını bilmiyorum.

Ne yapmam gerekiyor?

Videosu: https://streamable.com/ma6opo

Batuhan111

Yeni Üye
Herhangi bir çarpma durumu olmadı. Her zamanki gibi çok iyiydi. Yeşillik yedirmek istedi bizimkiler, ama yedirememişler. Ağzında bir şey kaldı diye düşündüm ama öyle bir durum da olmamış.

Yorulduğunu da düşünmüyorum çünkü 5 senedir bizde ve daha çok uçtuğu anlar da oldu. Şimdi sürekli bir yerlere gidip gagasını kafasını sürtüyor. Bu yüzden hala acaba bir şey mi takıldı diye düşünüyorum.

Bu forumda bir arkadaşın kekik spreyi tarifini hazırlayıp gagasina ve burnuna doğru sıktım. Onu yaptığımdan beri sesi az da olsa çıkmaya başladı. Nefes alırken de kuyruğu oynamamaya ya da çok az oynamaya basladi.

Bu da az önceki dışkısı.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Düzenleme: ayrıca açtığım kuş seslerine de tepki vermiyor. Normalde epey verirdi eşlik ederdi. Ayrıca kuyruğunu sallama sıklığı da biraz arttı gibi, sık sık sallıyor ve tüylerini de biraz sık kabartmaya başladı.

Ekli dosyalar

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Uzman Mentor
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Kafes içerisinde tünekte dinlenirken yandan kuyruk gözükecek şekilde tekrar video eklermisiniz mümkünse yeni uçmamış olsun.

Son düzenleme:

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Herhangi bir çarpma durumu olmadı. Her zamanki gibi çok iyiydi. Yeşillik yedirmek istedi bizimkiler, ama yedirememişler. Ağzında bir şey kaldı diye düşündüm ama öyle bir durum da olmamış.

Yorulduğunu da düşünmüyorum çünkü 5 senedir bizde ve daha çok uçtuğu anlar da oldu. Şimdi sürekli bir yerlere gidip gagasını kafasını sürtüyor. Bu yüzden hala acaba bir şey mi takıldı diye düşünüyorum.

Bu forumda bir arkadaşın kekik spreyi tarifini hazırlayıp gagasina ve burnuna doğru sıktım. Onu yaptığımdan beri sesi az da olsa çıkmaya başladı. Nefes alırken de kuyruğu oynamamaya ya da çok az oynamaya basladi.

Bu da az önceki dışkısı.

Düzenleme: ayrıca açtığım kuş seslerine de tepki vermiyor. Normalde epey verirdi eşlik ederdi. Ayrıca kuyruğunu sallama sıklığı da biraz arttı gibi, sık sık sallıyor ve tüylerini de biraz sık kabartmaya başladı.
Merhaba geçmiş olsun
Birşey yuttu ise rontgen de ortaya çıkar lütfen veteriner hekim görsün
Ağız içinde olmaz yemek borusunda kalmış olabilir bakılması gerekiyor

Batuhan111

Yeni Üye
Kafes içerisinde tünekte dinlenirken tekrar yandan kuyruk gözükecek şekilde tekrar video eklermisiniz mümkünse yeni uçmamış olsun.
Şimdi ışığı söndürdüm ve dinleniyor gibi gözüküyor. İlk çektiğim videodaki çıkardığı sesi de kuyruk hareketi de kesilmiş gibi. Ancak ötmüyor da. Bu yüzden geçici bir problem olmadığını düşünüyorum.

Işığı açtığım anda ise kafasını, gagasını sürtünmeye başlıyor. Dediğim gibi üzerine sprey ile kekikli su çok ufak püskürtmustum. Ondan kaynaklandığını pek sanmıyorum çünkü bu olay başladığından beri duvarlara kafesine her yere sürekli gagasını sürtüyor. Bu yüzden acaba bir şey mi takıldı diye düşünmüştüm hala emin olamadım.

Ekleme: Yemek yemediği için kraker astım. Videoyu çektikten sonra biraz ondan yemeye başladı. Olay anından beri ilk kez bir şey yiyor.

Tarık T.

Eski Forumcu
Moderator
Uzman Mentor
Teknik Ekip
Kıdemli Üye
Yanaklarında kapsüller var açılmamış bunlar için de kaşınabilir. Siz yine de tünekte takip edin kuyrukta sekme olacak mı diye yalnız kafeste çok fazla pas var direk metal zehirlenmesi yaşar acil değişmesi gerekli ayrıca o ballı kraker adı altında satılan ürünü asla vermeyin direk çöpe atın zararlıdır.

EzgiA

Eski Forumcu
Etkinlik Uzmanı
Kıdemli Üye

Bu da az önceki dışkısı.

Kekik Suyu Rahatlattiysa Solunum Problemi Vardır. Bunun İçin Röntgen Cektirebilirsiniz.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba, bu tarz nefes alıp gaga sürtmesi solunum yolu enfeksiyonu belirtisidir mutlaka kanatlı uzmanına götürüp röntgen çektirin ☺

Üst Alt