• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Veteriner! Muhabbet kuşum kör oldu!

kajumuhabbet

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,
6 yaşındaki erkek muhabbet kuşum dün akşam uçarken dizime çarptı şiddetli bir kafa travması geçirdi Olayın üzerinden yaklaşık 12 saat geçti ve kuşum şu an tamamen kör. Gözleri açık ama ışığa tepki vermiyor, göz bebekleri sabit ve büyük.
  • Dekort 0,5 mg Tablet: (Günde 1 kez, tok karna 1 damla suyla karıştırılıp verilecek - Ödem için).
  • Antibiyotik (Beyaz sıvı): (Sabah-Akşam).
  • Pembe Serum (Vitamin/Aminoasit): (Günde 3 kez enerji desteği için).
  • Multimineral & D3 Takviyesi: (Günde 1 kez).
  • Valeriana (Kedi Otu Ekstresi):(Sakinleştirici/Stres için).
Salıncağını ezbere buldu ve dengeli bir şekilde üzerinde durabiliyor, düşmüyor. Görmediği için çok agresif; elime veya herhangi bir nesneye yaklaşınca ısırmaya çalışıyor. Oda sıcaklığını 28-30 derece civarında, loş ve sessiz tutuyorum. Kendi başına yem kıramadığı için ne yapmam gerekir yemliği uzattım saldırdı. Kuşumda raşitizm başlangıcı da vardı (ayaklarda yamuk basma), bu yüzden D3 takviyesi de kullanıyoruz.

Daha önce benzer bir kafa travması ve geçici körlük yaşayan var mı? Görme yetisi genellikle kaçıncı günde geri dönmeye başlıyor? Bu agresiflik ve şok hali ne kadar sürer? Özellikle kortizon (Dekort) tedavisi sonrası iyileşme hızlanan vakalar gördünüz mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim çok korkuyorum.

Uygar

Paylaşımcı
Kıdemli Üye
Merhaba arkadaşlar,
6 yaşındaki erkek muhabbet kuşum dün akşam uçarken dizime çarptı şiddetli bir kafa travması geçirdi Olayın üzerinden yaklaşık 12 saat geçti ve kuşum şu an tamamen kör. Gözleri açık ama ışığa tepki vermiyor, göz bebekleri sabit ve büyük.
  • Dekort 0,5 mg Tablet: (Günde 1 kez, tok karna 1 damla suyla karıştırılıp verilecek - Ödem için).
Salıncağını ezbere buldu ve dengeli bir şekilde üzerinde durabiliyor, düşmüyor. Görmediği için çok agresif; elime veya herhangi bir nesneye yaklaşınca ısırmaya çalışıyor. Oda sıcaklığını 28-30 derece civarında, loş ve sessiz tutuyorum. Kendi başına yem kıramadığı için ne yapmam gerekir yemliği uzattım saldırdı. Kuşumda raşitizm başlangıcı da vardı (ayaklarda yamuk basma), bu yüzden D3 takviyesi de kullanıyoruz.

Daha önce benzer bir kafa travması ve geçici körlük yaşayan var mı? Görme yetisi genellikle kaçıncı günde geri dönmeye başlıyor? Bu agresiflik ve şok hali ne kadar sürer? Özellikle kortizon (Dekort) tedavisi sonrası iyileşme hızlanan vakalar gördünüz mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim çok korkuyorum.

@Demet bükay @Aslı Ö.

EzgiA

Eski Forumcu
Moderatör
Etkinlik Uzmanı
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Merhaba Geçmiş Olsun. Acil Kanatli Uzmanına Gidin. Kafa Darbeleri Çok Tehlikelidir. Bu Gibi Durumlarda Yapay Zekaya Güvenmeyin.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Merhaba arkadaşlar,

Merhaba geçmiş olsun
Travma sonrası körlük kuşlarda olabiliyor, Eğerki enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisi ile açılabilir, göz arkası damarlarda esneme kopma olursa malesef açılma şansı yok😔
Kendimden örnek vereyim
2 sene gözleri travma sonucu kapanan kızıma baktım
Kafes içinde hiç bir şeyin yerini değiştirmeyin su tünek yemlik dahil
Sessiz bir odada kalmalı panik olmamalı
Yanına giderken seslenin konuşun ürkmesin, kulakları çok iyi duymaktadır
Şok etkisi ile Göz bebekleri büyür,
Retina ve pektin kontrol edilmeli, beyin de ödem oluşup gözü etkileyebilir kontrol edilmelidir
Veteriner ışık ile bakıp sonucu söyler
Kalıcı veya geçici de olabilir
Geçici ise antibiyotik tedavisi kalıcı ise yaşam koşulları bundan sonra ayarlanmalıdır
⚠ Mutlaka veteriner hekim görmeli
⚠⚠ Zaman çok önemlidir⚠⚠
Geçmiş olsun

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba de Demet ablama yüzde yüz katılıyorum. Dekort u büyük ihtimalle kafa travması sonrası beyin içindeki olası ödemi azaltmak için verdi. Hekiminizin dediği şekilde ilerleyin. Agresifleşmesi de büyük ihtimalle korkudan ve görmemesinden. İki üç gün içinde küçük bir ışığa tepki verirse bu iyiye işarettir. Şuan yapacağınız ilaçları hekiminizin dediği şekilde verin. Sessiz bir ortam sağlayın. Büyük geçmiş olsun 🙏🏻🌸

yumiyum

Yeni Üye
çok geçmiş olsun inşallah kalıcı değildir. tam olarak nasıl oldu çok mu agresif uçuyordu kuşunuz.

bir de korktum açıkçası benim kuşlarım gün boyu serbest kendi kendine çarparlarsa da aynı risk ile karşı karşıyayız demek

kajumuhabbet

Yeni Üye
Tabi ki gittim yazımdada söyledim verdiği ilaçları vs ama bu tarz başına gelen ya da böyle bir vakaya şahit olmuş birilerinden yardım almak istiyorum

kajumuhabbet

Yeni Üye
Çok teşekkürler zaten çarptığı gibi gece kanatlılardan anlayan bir veteriner bulup götürdüm ışıkla bakmadı ama inceledi darbeye bağlı olabilir dedi dekort antibiyotik serum vs verdi dizime çarptığı için böyle olmasına çok üzüldüm biraz sert çarptı 1-2 saat uyudum sıcak ve loş ışıklı bir odada duruyor şu an inşAllah iyileşir bir an önce

kajumuhabbet

Yeni Üye
Yerdeydi sonra yanıma doğru uçmaya başladı dizime çarptı ama baya sert çarptı ilk 5-10 dakika fark etmedim sonra dikkatlice baktım göz bebekleri çok büyüktü ve elime tepki vermiyordu elimden hafif rüzgar gelince sinirleniyordu gaga atıyordu sağa sola çok dikkatli olmak gerek 6 yaşını biraz geçti bi de o yüzden korkuyorum

Üst Alt