• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet kuşum göğsünü kaşıyıp, kanatıyor

Artemis

Paylaşımcı
Merhaba,
Yaklaşık 2 yaşında bir muhabbet kuşum var. 1 ay önce kuluçka döneminde yuvada çırpınma, kanatlarını kaldırma gibi durumlar yaşadı. Sanıyorum bu durumdan rahatsız olduğu için sürekli yumurtaların üzerinden kalktı ve yumurtalar gelişimini tamamlayamadı.
Bu olayın hemen ardından kuşumda anormal bir kaşınma başladı, özellikle göğüs bölgesini çok fazla kaşıyor hatta kaşırken kanatlarını çırpıyordu. Birkaç gün sonra göğüs bölgesindeki tüylerinde kırmızılık görüp inceledim ve kabuk tutmuş bir yara ve o bölgedeki tüylerde yolunma/dökülme gördüm.(Görseli aşağıya ekliyorum)
O andan itibaren sabah ve akşam olmak üzere kabuklu bölgeye rif ampul sürdüm. Ancak yine de içim rahat etmedi ve yakınımdaki bir veterinere götürdüm. Ne yazık ki veterinerde düşündüğüm gibi bir inceleme yapılamadı. (Yine de bütün hekimlerimize çok saygı duyduğumu belirtmek isterim.) Veteriner hekim bölgeye sürülmesi için şırınga içerisinde bir sıvı, suluğuna koymak için de Deltacortril ve Atarax reçete etti. İlaçları temin ettim ancak verip vermeme konusunda şüphe içerisindeyim çünkü kortizonun kuşlarda ölümcül sonuçları olabileceğine dair bir yazı okudum.
Korkularımın cahilliğimden kaynaklanıyor olabileceğinin farkındayım, o yüzden sizlerden de fikir almak istiyorum.
Not: Kuşumun yemesinde, içmesinde, hareketliliğinde, gece uykusunda ya da dışkısında herhangi anormal bir durum yok çok şükür. Ekli dosyayı görüntüle 81094
Dış parazit damlası kullandınız mı hiç ?

bekhooo

Yeni Üye
Merhaba.Öncelikle geçmiş olsun. Şuan kuşun resmini görmediğim için çok net bir şey diyemem ancak bazı fikirlerim var. Özellikle dişi kuşlarda dışkının erkek kuşlara göre daha kıvamsız olmasından dolayı genelde iç bakteri durumu çok fazla görülür. Özellikle de kuluçka döneminde dışkı daha fazla yoğunlaştığı için iç bakteri tehlikesi daha fazladır. Dış parazitler genelde göğüs bölgesinde nadir görülür. ancak iç bakteri durumunda ağız bölgesinden başlayarak göğüs ve ardından iç organlara yerleşerek orada üremeye ve büyümeye devam ederler. Eğer kuşunuzda kanatacak kadar göğüs bölgesinde kaşıntı varsa iç bakteri durumu başlamış demektir. Öncelikle kafesi elma sirkeli suyla dezenfekte etmelisiniz. ve tüm kafes aksesuarlarını sıcak su ve elma sirkesiyle temizleyin. Asla açık yem kullanmayın. İlaç olarak ise 2 ürün kullanıyorum ben. internette arattığınızda bulabileceğiniz Fonio Paddy yem ve Tyson Coli Mix ürünlerini tercih etmelisiniz. 7 günlük tedavi sürecinde kaşıntıların gözle görülür şekilde kaybolduğunu göreceksiniz.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Merhaba.Öncelikle geçmiş olsun. Şuan kuşun resmini görmediğim için çok net bir şey diyemem ancak bazı fikirlerim var. Özellikle dişi kuşlarda dışkının erkek kuşlara göre daha kıvamsız olmasından dolayı genelde iç bakteri durumu çok fazla görülür. Özellikle de kuluçka döneminde dışkı daha fazla yoğunlaştığı için iç bakteri tehlikesi daha fazladır. Dış parazitler genelde göğüs bölgesinde nadir görülür. ancak iç bakteri durumunda ağız bölgesinden başlayarak göğüs ve ardından iç organlara yerleşerek orada üremeye ve büyümeye devam ederler. Eğer kuşunuzda kanatacak kadar göğüs bölgesinde kaşıntı varsa iç bakteri durumu başlamış demektir. Öncelikle kafesi elma sirkeli suyla dezenfekte etmelisiniz. ve tüm kafes aksesuarlarını sıcak su ve elma sirkesiyle temizleyin. Asla açık yem kullanmayın. İlaç olarak ise 2 ürün kullanıyorum ben. internette arattığınızda bulabileceğiniz Fonio Paddy yem ve Tyson Coli Mix ürünlerini tercih etmelisiniz. 7 günlük tedavi sürecinde kaşıntıların gözle görülür şekilde kaybolduğunu göreceksiniz.
E coli ilacına gerek yok, ense damlası yaptırın, kana karışacağı için de kaşıntısı azalır antibiyotikler parazitlere etki etmez 🙏

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Öncelikle kuşunuzun dışkı resmini görebilir miyiz? Bir de kuşunuzun resmini görelim, o kaşındığı derisinin resmine de bakabilir miyiz 🙏

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye

Ekli dosyalar

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
İyileşene kadar tamamen kullanın 🙏☺