Arkadaşlar merhaba. Bir süre önce bir konu açmıştım fakat ardından foruma girme şansım olmadığı için takip edemedim, kusuruma bakmayın. Detaylı bir şekilde durumu açıklayayım. 4 muhabbet kuşum, 2 de kafesim var. Bir süre önce Pamuk adlı kuşumda solunum sıkıntısı gözlemlemeye başladım. Biraz hareket edince nefes nefese kalıyordu, "yoruldu soluklanıyor" diyip geçiyordum. Fakat geceleri nefesinde "tık tık", "fık fık" sesleri fark ettim ve düzelmediğini görünce çare aramaya başladım. Suyuna kekik mi karıştırmadım, ortamı mı nemlendirmedim, kafesi dezenfekte mi etmedim, evde yapılabilecek her şeyi denedim düzelmedi. Ardından son konumda, foruma son girişimde "neftor" önerisini görüp neftor başladım. 1 tam suluğa 4 damla Neftor ekleyip verdiğim günün gecesi tek ayak havada, başını koynuna gömmüş bebek gibi uyudu. Ben de işe yaradı diyip 3 gün daha neftora devam edip bıraktım. Fakat sonrasında tekrardan aynı sorun nüksetti, bu sefer 7 gün boyunca her gün neftor verdim. İşe yarar gibi olsa da çare olmadı. Araştırmalarım sonucu ya CRD ya da Hava Kesesi Akarı riski olduğu sonucuna vardım. Kuşum hiperaktif, derler ya bi tarafında kurt var diye, o benim kuş işte hastalık falan dinlemiyor. Yaşadığım yerde kanatlı uzmanı veteriner yoktu ve mecburen uzman olmayan bir veterinere gidip hem doksisiklin etken maddeli bir ilaç, hem de parazit için vilmectin etken maddeli Zimec temin ettim. Zimec'i ilk denemede veterinere de sorarak pamuklu çubuk ile uyguladım, fayda etmedi, belki deriye değmedi bile. Sonrasında cesaret edip 1 damla damlattım. Her şeyi beyaz sirkeli suyla silip, önce sıcak su, ve ardından soğuk su ile akarların ölmesi için iyice yıkadım. 12 gün geçti. Şuan hala solunum sorunu çözülmüş değil. 2. dozu yine de yapmak veya akar ihtimalini eleyip antibiyotiğe geçme konusunda kararsızım. Yarın antibiyotiğe başlamak istiyorum. Elimde "VMD-DOXY" var. Nelere dikkat etmem gerek? 1 tam suluğa hangi ölçekte koymalıyım? Sabah antibiyotik verip, akşam vitamin desteği vererek 5 gün devam edilmesi gerektiğini okudum bir yerde. Ya da 2. doz Zimec'in ardından mı antibiyotiğe geçmeliyim emin olamadım. Siz ne önerirsiniz? Kuyruk sekmesi bazen var, bazen hiç yok. Sık sık burnunu tüneğe sürtme hareketi var. Diğerleri de yapsa da Pamuk diğer kuşlara nazaran 3 kat fazla yapıyor diyebilirim. Kabarma, iştahsızlık, kafes tabanına inme gibi bir duruma da hiç rastlamadım. Her zaman enerjik ve iştahlı bir kuş, tek sorun şu nefes darlığı. Umarım onu da halledeceğim. Son olarak, veteriner parazit de olsa, crd de olsa süreç boyu yan yana oldukları için yanındaki kuşun da aynı tedaviye tabi tutulması gerektiğini söyledi. Bu sebeple ayırmıyorum. Cevaplarınızı bekliyorum. Yazı biraz uzun ve dağınık olmuş olabilir, teşhisiniz için olabildiğince detay vermeye çalıştım. Şuan uykudalar, yarın güncel dışkı fotoğraflarını da koyabilirim.