• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet kuşu mor karın ve şişlik

Layzy9

Aktif Üye
Herkese merhaba. Dişi bir muhabbet kuşum var, bugün kursağının sol tarafında bir şişlik gördüm, detaylı baktığımda yem doluydu ama sadece sol kısmı olunca biraz tereddüt ettim. Üfleyip bakarken de karın kısmında da morluk vardı. İnternetten bir şeylere baktım kuruluk hastalığı vs deniyor tabi biraz panikledim ama bu forumdaki bilgili kişilere de sormak istedim. Diğer muhabbet kuşlarına da baktım 8 yavru ve baba muhabbet kuşunda da aynı morluk var. Hepsinin dışkıları normal yeme içme sıkıntıları yok. Dişinin kilosu gayet iyi elime aldığımda ağırlığını hissediyorum. Tabi bir de şöyle bir şey var yavruları olduktan sonra dişi ile erkeği ayırdım ama yine de 18 yumurta yaptı. Hepsini attım ve dişi ile erkek 1.5 aydan fazladır ayrı olmalarına rağmen son 5 günde 4 yumurta daha yaptı. Yani toplamda 22 yumurta attım. Önceki iki kuluçka döneminde de toplamda 14 yumurta yapmıştı ve 10 yavru çıkmıştı. Ayrıca dişinin dışkıları hafif nemli ve diğerlerinin dışkılarına göre daha büyük. Hareket etmeme, köşede kabarık kalma gibi durumları da yok.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Tuğçe G.

Eski Forumcu
Moderatör
Çeviri Ekibi
Kıdemli Üye
Ben anormali göremedim ama dişi kuşa kalsiyum takviyesi yapsanız iyi olur. Kuşta aşırı yumurtlama durumu oluşmuş. Kuşu dinlendirin ve yuvalık varsa çıkarın. Takviyeyi kesin havuç vs vermeyin ılık suyla ev sıcaklığı iyiyse banyo yaptırın ve elma verin. Kuşun kızgınlıktan çıkması gerekiyor.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
Çoğu kuşun ten rengi morumsu olur şişlik kursaktan mı bahsediyorsun anlayamadım kuşun tünekte duruşunu ve taze dışkısını atarsan hastalık varsa daha net ortaya çıkar.

Layzy9

Aktif Üye
@Tuğçe G. Teşekkür ederim cevabın için. Tüneği çıkartalı 1.5 ay oluyor ama kafesin dibine yumurtluyor yine de. Haftada 2 kez multivitamin veriyorum. Kalsiyum takviyesi de yapmaya başlarım, yumurtası olduğu için banyo işi biraz zor olacak ama söylediklerini yaparım.

@Furkanmurat Evet kursağındaki şişlik. Aslında yem var ama sadece bir tarafın şişmesi garip geldi bana.

Furkanmurat

Eski Forumcu
Kıdemli Üye
@Tuğçe G. Teşekkür ederim cevabın için. Tüneği çıkartalı 1.5 ay oluyor ama kafesin dibine yumurtluyor yine de. Haftada 2 kez multivitamin veriyorum. Kalsiyum takviyesi de yapmaya başlarım, yumurtası olduğu için banyo işi biraz zor olacak ama söylediklerini yaparım.

@Furkanmurat Evet kursağındaki şişlik. Aslında yem var ama sadece bir tarafın şişmesi garip geldi bana.
Kanatları düşmüş yumurtası var. Yakında yumurtlar. Kuruma çok farklı bir durum. Kuşunuzun zayıflaması dışkıda ciddi değişiklikler meydana geliyor. Şişlik konusuna birşey diyemem yavru büyüten dişiler yemi çok yer normaldir

Üst Alt