• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet kuşu mantar hastalığı

Kuzgunubil

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Mantar hastalığı
Hastalık Belirti Tarihi
3 Ağu 2026
Herkese merhabalar 5 tane muhabbet kuşu sahibiyim sıcak bir yerde yaşadığım için yazın başında kuşlarımı yaylaya gönderdim. kuşlarımdan anne kuş çok kısa bir sürede tüylerini döktü veterinere getirdim hayvanın mantar hastalığı kaptığını söylediler hemen hemen 1.5 aydır tedavilere devam etmeme rağmen hayvan hâlâ iyileşmedi tüyleri kendine gelmedi sürekli halsiz ayakta duramıyor diğer kuşlar da herhangi bir belirti bir şey yok verilen ialçları eksiksiz kullanıyorum hala iyileşmeye dair bir belirti yok verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir.(Kullandığım ilaçlar mikostatin, avicare marka aloavera,matricaria recutita,omega 3&6) Bunlar harici CANESTEN adında bir krem verdiler mantarlı yere sürmem için yakalıksız kullanmamam gerektiğini hayvanın ağzıyla temas etmemesini belirttiler ama hayvanın zayıf düşmesinden sebep en küçük yakalığı bile boynundan çıkartıyor.Hayvan 6-7 yaşında ve gözlemleyebildiğim kadarıyla sürekli yem yiyor

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Merhaba kuşta mantar hastalığı nasıl teşhis edildi. Mikostatin gibi antifungal ilaçlar tüy dökülmesini tedavi eden bir mantar ilacı değil daha çok kursak mantarı veya enfeksiyon da kullanılan beşeri bir ilaçtır. Canesten kremi deri enfeksiyonlarında kullanılan kuşlar için ağır bir beşeri mantar ilacıdır. O yüzden hekim yememesini istemiş boyunluk takmasını tavsiye etmiş. Ayrıca şunu da belirtmek isterim tüy dökülmesinin çok sebebi var illa mantar kaynaklıdır diyemeyiz tüy virüsü de olabilir stres kaynaklı da olabilir parazit kaynaklı da yani bir çok sebep etken. Kuş bence boşuna kimyasal ilaçlara maruz kalmış. Zaten düzelme de olmamış. Zaten tüy virüsü varsa mantar ilacını yada kremini vererek bunu yok edemezsiniz. Önceliğiniz dış parazit ense damlası yaptırmanız. Bir buçuk aydır ilaçlara maruz kaldığı için karaciğer koruyucu silybum marianum gibi bir takviye kullanılabilir. Ve veteriner hekiminizi değiştirmenizi tavsiye ederim.

Kuzgunubil

Yeni Üye
Veteriner egzotik hayvan veterineri hayvanın gövde ve kafa üstünde yoğun sarı renkli pullu yapılar var gittiğimde ellerinde uv ışını benzeri ışını olan bi aletle kuşu incelediler bu tedaviyi önerdiler hayvan erişemediği için kafa üstü derisine kremi kullandım oranın yapısı düzeldi ama gövde derisini düzeltemedim.Veterinere de tavsiye üzerine gitmiştim.Bunlar mantara bağlı mı bilmiyorum ama hayvan dengede duramıyor boşta dururken kafasını yana çeviriyor tırnaklarının birer tanesi ters yönde duruyor ve dün akşam ilaçlarını verirken poposunda büyük bir dışkı parçası vardı dışkılamış ama düşmemişti.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Ama fotoda kuşun kafasında yoğun kellik mevcut. Evet UV ışınları mantarı doğrular ama belki ikincil bir enfeksiyon vardır mesela tüy virüsü yada parazit. Siz şuan hâli hazırda hangi ilaçları ve nasıl kullanıyorsunuz bir buçuk aydır hala aynı ilaçlar kullanılıyorsa kuşta toksik etki yaratmış olabilir buda bilemiyorum ama merkezi sinir sistemini etkilemiş olabilir dengede duramama kafasını yan çevirme gibi yada bunlardan bağımsız kuşta gelişen bir nörolojik problem var.

Kuzgunubil

Yeni Üye
Yazdığım ilaçların hepsini günde 1er damla kullanıyorum ayrıca sularına kattığım vitamin var bu süreçte daha önce de 2 şırınga antibiyotik bitirdim

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
İki şırınga antibiyotik mi neden. Kuşa verilen antibiyotikler aralıksız verilen diğer ilaçlar böbrekleri ve karaciğeri aşırı yormuş ve ağır ilaç yüklemesine maruz kalmış buda denge kaybı kafa eğme gibi bence merkezî sinir sistemini etkilemiş. Verilen ilaçları keserseniz çok yerinde olur zaten bir buçuk aydır maruz kalınmış ilaçlar ve görülen o ki ilerleme olmamış. Şuan ki önceliğiniz bence tüyleri değil ağır ilaç yüklemesinden kurtarıp kuşu toparlamak. Ne vitamini veriyorsunuz bilmiyorum ama b vitamini muhakkak almalı ve bir önceki yazdığım mesajda karaciğeri toparlayan takviye. Parazit damlası olmadıysa diğer önceliğiniz parazit damlası da yaptırmanız.

Kuzgunubil

Yeni Üye
Muhabbet kuşuna verdiğim vitamin amınosol ekstra bir şey vereyim mi,birde hastalığından önce yanında duran eşinin burun kısmında hafif dökülmeler başlamış cumartesi farketmiştim ona ne yapabilirim

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Nasıl bir dökülme. Kuşun net şekilde görselini ve videosunu görebilir miyiz.

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör
Burun kısmında değil diğer kuş gibi kuşun gövdesinde de dökülmeler var ayaklarda da mantar oluşumu var görünüyor. Belli ki bu kuşa da bulaşmış. Yani bulaşıcı bir hastalık bu. Ayaklara trosyd mantar kremi başlayın. Ama aylarca değil günde iki üç kez 10 gün kadar. Ve bence şehrinizdeki fakültenin hayvan hastanesine randevu almanızı öneririm.

Kuzgunubil

Yeni Üye
Bu hasta olan kuşun fotoğrafları ben yanlış anlamışım pardon onun görseli bu şekilde

Ekli dosyalar

Aslı Ö.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Editör

Kuzgunubil

Yeni Üye
Tamam diğeri içinde şuan dediğiniz gibi ilacı kesip yazdığım vitamini vermeye devam ediyorum doğru mudur?

Üst Alt