• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet Kuşu Kusma Hareketi

tetova

Yeni Üye
Hastalık Belirtileri
Kusma refleksi, hafif titreme, bazen sıvı dışkı
Herkese merhabalar,

Ben de her muhabbet kuşu sahibi gibi kuşların garip davranışlarını görünce internete bakanlardanım. Forumunuzu keşfettim ve belli başlı şehirler hariç kanatlılara bakan veteriner olmadığı için sizin gösterdiğiniz ilgiden ve çabadan çok memnun oldum teşekkür ederim.

Şu anki muhabbet kuşunun durumunu ve ölen eşinin durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Güneş isminde bir kuşum vardı (sarı olan kuş), bir de pamuk isminde onun eşi var. İkisi de çok hareketli ve neşeli kuşlardı. Nisan ayının başlarında birden bire Güneş durgunlaştı ve keyifsizleşti. Tüylerini kabartmaya başladı. Bu durumda ilk iki gün yem yedi ve su içti fakat hala keyifsizdi. Bir önceki gün banyo yaptığı için üşüttüğünü düşündüm fakat bir süre sonra ilk videodaki gibi salya şeklinde kustuğunu gördüm. Kusmuğu ve ağzı ekşi bir şekilde kokuyordu. Kuşları ayırdım ve farklı kafeslere koydum. Kayseri'de yaşıyorum ve burada kanatlılarla ilgilenen bir veteriner var mı bilmiyorum. Bir veterinere gittim, videoyu veterinere izlettim ve bana bir şırıngaya iki ilacı karıştırıp verdi ve bir sabah bir akşam ağzına damlatamam gerektiğini söyledi (aceleyle ilaçların ismini ve hastalığın neden kaynaklandığını sormayı unuttum). Bu tedaviye rağmen Güneş'i kaybettim.

Birkaç gün önce eşi Pamuk'ta da aynı kokuyu aldım fakat Pamuk sağlıklı ve neşeli duruyordu. Dün Pamuk'un ikinci videodaki gibi Güneş'inkine benzer hafif titreme ve kusma refleksi gösterdiğini gördüm fakat salya çıkmadı sadece refleks vardı. Şuan neşeli, hareketli, yem yiyor ve su içiyor. Fakat Güneş gibi birden bire kötüleşip öleceğinden korkuyorum. Pamuk'un gün içindeki dışkısını genellikle normal olarak görüyorum fakat bazen sıvı beyaz ya da sıvı yeşil-beyaz şeklinde olabiliyor. Fotoğraftaki dışkılar gün içinden bazıları ve gece uyurken yaptıkları. Dediğim gibi gün içinde genellikle normal ya da sıvı şeklinde olabiliyor.

Bu durum bir hastalık belirtisi mi ? Sebebi ve varsa tedavisi nedir ? Bu neşeli arkadaşları kaybetmek çok üzücü olduğu için sizlerden yardım istemekten başka çarem yok. Ya da Kayseri'de kanatlılarla ilgilenen veterinerler varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Umarım bu yazdıklarım, görüntüler ve sizin bilgileriniz başka insanlara da yardımcı olur. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Ahmet D.

Tutkulu
Emektar Üye
Geçmiş olsun. Güneş için üzüldüm. Ayrıca detaylı şekilde yazdığınız içinde teşekkürler.
Güneş'e, veteriner hekimin verdiği ilaçları sosyal medyadan öğrenmeniz mümkün mü? Kusma belirtileri farklı bakteri,enfeksiyon,fungal durumların sebepleri olabilir. En çok bilinen ve rastlanan trikomonas ve fugnal problemler. 2 hastalık için 2 ilaç uygulayabilir veya belli bir süre aralığında ayrı ayrı tedavi uygulanabilir. Sosyal medya aracılığı ile şehrinizdeki veteriner hekimlere ulaşıp. ''metronidazol ve nistatin'' etken maddeli ilaç sormanız.(Bazı veteriner hekimlerde şişe içinden çekilip şıranga ile verilebiliyor. Olumsuz sonuçlanırsa fungistop adlı internette veya petshopta bulabileceğiniz nistatin etkili ilacı kullanabilirsiniz veya çevrenizdeki üreticileri bulup dediğim etken maddeli ilaçları sorabilir verirlerse az miktarda onlardan da alabilirsiniz. Gene olumsuz olursa eczaneden mikostatin ve flagyl önerebilirim. Bu arada gözden kaçırmış olabilirim okurken Güneş'in kusma belirtileri ne zaman başladı? ne kadar süre sonra kaybettiniz? Pamuk'da da benzer belirtiler olduğuna göre kuşların bakımından, herhangi verdiğiniz ek gıdalardan(kafeste bulunana dahil) bahsedin.

tetova

Yeni Üye
Yorumunuz için teşekkür ederim. Pamuk'un son videosunu bu ayın 20'sinde çekmiştim, o günden bu yana başka kusma refleksi göstermedi ve koku azaldı gibi. Yine hareketli ve neşeli. Cam kenarına konup dışarıdaki akrabalarına seslenmeye çalışıyor :) Başka bir belirti görürsem bahsettiğiniz tedavilere başlarım.

Güneş'in hastalığı 5 Nisan günü başladı. İlk iki gün felan halsiz ve kabarık duruyordu. Üşüttüğünü düşündüğüm için biraz sıcak tutmaya çalıştım ve suyuna vitamin koydum. 7 Nisan günü ilk defa videodaki gibi kustuğuna şahit oldum. 8 Nisan günü yine böyle kustu ve veterinere videoyu gösterdim, bahsettiğiniz gibi iki ilacı şırıngaya doldurdu ve bir sabah bir akşam ağzına damlat dedi. Dediği şekilde tedaviye başladım fakat ertesi gün durumu kötüleşti, birkaç tane yem yiyor salyadan dolayı kabukları ağzına yapışıyordu. Daha sonraki günlerde iyice kötüleşti yem yemiyordu arada su içiyordu. Yeme uzanıyor yemek istiyor fakat yiyemiyordu. 11 Nisan günü Güneş öldü. Yaklaşık 1 hafta sürdü bu süreç.

Kuşların bakımından bahsedecek olursam, kafeslerini sürekli temiz tutarım. Sularını 2-3 günde bir kesin değiştiririm. Kafeste kuş kumu ve kalsiyum gaga taşı bulunur. Tünekleri tahtadan. Ara ara vitamin koyardım sularına. Yıkandıkları suya biraz elma sirkesi koyardım. Yıkanmayı severlerdi. Ekstra gıda olarak haftada 1-2 defa çok iyi bir şekilde yıkadığım yeşilliği (marul, salatalık, maydanoz sapı vs.) verirdim. İkisi de yeşillik için deli olurlardı. Aklıma ben yokken çocukların iyice yıkamadan yiyecek verip oradan hastalık kapma ihtimali de geliyor.

Ayrıca Pamuk bana ufakken geldi. Kafesin altına inip oradaki pislikleri dışkıları didikleme huyu vardı. O huyu şimdi yok. Belki Güneş ağzına yem kusarken bu sebepten bir mikrop kapma ihtimali de olabilir. Aklıma gelen başka bir sebep yok şimdilik.

Rusalka

Aktif Üye
Yorumunuz için teşekkür ederim. Pamuk'un son videosunu bu ayın 20'sinde çekmiştim, o günden bu yana başka kusma refleksi göstermedi ve koku azaldı gibi. Yine hareketli ve neşeli. Cam kenarına konup dışarıdaki akrabalarına seslenmeye çalışıyor :) Başka bir belirti görürsem bahsettiğiniz tedavilere başlarım.

Güneş'in hastalığı 5 Nisan günü başladı. İlk iki gün felan halsiz ve kabarık duruyordu. Üşüttüğünü düşündüğüm için biraz sıcak tutmaya çalıştım ve suyuna vitamin koydum. 7 Nisan günü ilk defa videodaki gibi kustuğuna şahit oldum. 8 Nisan günü yine böyle kustu ve veterinere videoyu gösterdim, bahsettiğiniz gibi iki ilacı şırıngaya doldurdu ve bir sabah bir akşam ağzına damlat dedi. Dediği şekilde tedaviye başladım fakat ertesi gün durumu kötüleşti, birkaç tane yem yiyor salyadan dolayı kabukları ağzına yapışıyordu. Daha sonraki günlerde iyice kötüleşti yem yemiyordu arada su içiyordu. Yeme uzanıyor yemek istiyor fakat yiyemiyordu. 11 Nisan günü Güneş öldü. Yaklaşık 1 hafta sürdü bu süreç.

Kuşların bakımından bahsedecek olursam, kafeslerini sürekli temiz tutarım. Sularını 2-3 günde bir kesin değiştiririm. Kafeste kuş kumu ve kalsiyum gaga taşı bulunur. Tünekleri tahtadan. Ara ara vitamin koyardım sularına. Yıkandıkları suya biraz elma sirkesi koyardım. Yıkanmayı severlerdi. Ekstra gıda olarak haftada 1-2 defa çok iyi bir şekilde yıkadığım yeşilliği (marul, salatalık, maydanoz sapı vs.) verirdim. İkisi de yeşillik için deli olurlardı. Aklıma ben yokken çocukların iyice yıkamadan yiyecek verip oradan hastalık kapma ihtimali de geliyor.

Ayrıca Pamuk bana ufakken geldi. Kafesin altına inip oradaki pislikleri dışkıları didikleme huyu vardı. O huyu şimdi yok. Belki Güneş ağzına yem kusarken bu sebepten bir mikrop kapma ihtimali de olabilir. Aklıma gelen başka bir sebep yok şimdilik.
Suları her gün değiştirmeniz gerek. 2-3 gün demişsiniz bakteri oluşumu için elverişli bir süre malesef.

Ahmet D.

Tutkulu
Emektar Üye

Farklı besin takviyeleri sizin yaptığınız gibi yeşillikler çok faydalı. Fakat ne kadar çok ek besin girdiğinde bir o kadar problemlerle karşılaşabiliyoruz. Aslında baya hijyenik davranmışsınız. Daha önceden kaptığı bir rahatsızlığı zamanla yükselmiş olmalı. Verilen yeşillikleri elma sirkeli suda 10 dakika bekletip peçete yardımıyla kurulayıp verin(ne kadar elma sirkesinin dezenfektan olup olmadığı tartışılsa da). Belirtiler tekrar oluşmaya başladığında yazdıklarımı uygularsınız. İyi forumlar :)

tetova

Yeni Üye
Suları her gün değiştirmeniz gerek. 2-3 gün demişsiniz bakteri oluşumu için elverişli bir süre malesef.
Genelde 2 günde bir yapardım, bazen 3 olurdu ama haklısınız her gün değiştirmek gerekli.

Farklı besin takviyeleri sizin yaptığınız gibi yeşillikler çok faydalı. Fakat ne kadar çok ek besin girdiğinde bir o kadar problemlerle karşılaşabiliyoruz. Aslında baya hijyenik davranmışsınız. Daha önceden kaptığı bir rahatsızlığı zamanla yükselmiş olmalı. Verilen yeşillikleri elma sirkeli suda 10 dakika bekletip peçete yardımıyla kurulayıp verin(ne kadar elma sirkesinin dezenfektan olup olmadığı tartışılsa da). Belirtiler tekrar oluşmaya başladığında yazdıklarımı uygularsınız. İyi forumlar :)
Yardımınız için teşekkür ederim. Umarım yazdıklarım başka kuş severler için faydalı olur. Bu tarz belirtilere dikkat etmek gerek. Ben Güneş'i o hasta olduğu ana kadar gayet sağlıklı ve neşeli gördüğüm için hasta olma ihtimali hiç aklıma bile gelmedi. Fakat imkanı olan varsa arada bir veteriner kontrolü yaptırırlarsa çok güzel olur. Birde Kayseri'de bildiğiniz kanatlı veterineri varsa söyleyebilir misiniz?

Tuana Polat

Yeni Üye
Güneşin videosunu izledim şuan birebir aynı problemi yaşıyoruz. Ne yapabiliriz. Gerçekten çok telaşlıyım.

Tuana Polat

Yeni Üye
Merhabalar yorumunuzu dikkatlice okudum. Güneşte olan hastalığın aynısını şuan yaşıyoruz. Kuşum titreyerek kusuyor ve ne yapmak gerektiğini şaşırdım. Lütfen yardım edin geçen hafta bunu yaşamıştık düzeldi sandım ama suan yeniden yaptı.

alieren

Yeni Üye
Merhabalar yorumunuzu dikkatlice okudum. Güneşte olan hastalığın aynısını şuan yaşıyoruz. Kuşum titreyerek kusuyor ve ne yapmak gerektiğini şaşırdım. Lütfen yardım edin geçen hafta bunu yaşamıştık düzeldi sandım ama suan yeniden yaptı.
Arkadasin son görülmesi 2021de.Yeni konu acmaniz istenicektir.

Üst Alt