Eğer benim gibi kuş sayınız çoksa ya da kuşlarınız yabani ise size oldukça kolay tartma yöntem göstereceğim.
Bir tek Bulut'u terazinin üzerine koyunca direkt duruyor, diğerlerini daldarıyla kandırmaya çalışsamda olmuyordu. O yüzden elimle üstten kapatıp ölçmeye çalışıyordum ama pek sağlıklı olmuyordu. Bugün kuşları tartmayı denerken aklıma taşıma kafesinin telini üzerine koymak geldi. Bence çok iyi oldu.
Diğer yöntem sıkıntı olurken,bu yöntemle her ay düzenli bir şekilde ölçerim.
Bunun için elimizde olması gerekenler;
*Hassas terazi,
*Kafes teli.
Ekli dosyayı görüntüle 39512
Ekli dosyayı görüntüle 39513
Kuş başta yadırgasada bir süre sonra tartının üzerinde duruyor.
Ben garanti olsun diye bir kuşta iki,üç kere denedim.
Ekli dosyayı görüntüle 39514
Bu da minnoşlarımın bu ayki kilolaları, kg bile değil gramları.
Beni asıl şaşırtan ise Fıstık obezdir diye düşünürken Limon'un 55 gram olması. Görünce şok oldum. Belki yanlış tartıyordur diye iki kere daha tarttım ve başka bir kuşu daha tekrar tarttım ama aynıydı. Limon hanım sülün gibi uzun olduğu için belli etmiyormuş pek.
Bir diğer şaşırdığım şey ise Pakistan muhabbet kuşu olan Yağmur'un Bulut'tan daha 1 gramda olsa fazla olması.
Lakin bu üç dişide kuluçka yaptığı için yağlanmada var popolarında. Onunda etkisi vardır.
Kuşlar gün içinde 10 saate yakın dışarıda oldukları için sürekli hareket halindeler ama Limon ve Fıstık'a ayrıyeten özel çalışmalar başlayacak.
Erkeklerden Fındık'ın kilosu fazla ama o da sürekli hareket halinde. Özellikle Şeker'in peşinden koşarken.
Daha önce bu yöntemi deneyen var mıydı bilmiyorum ama benim işimi oldukça kolaylaştırdı. Belki başkalarına da yarar sağlar.