• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Muhabbet Kuşu Hava Kesesi Akarı

Başaral

Yeni Üye
Merhaba, ben Başaral. Foruma yeni katıldım. 35 senedir muhabbet kuşu severim. Bir çok kuş besledim ve her kuşla yeni şeyler öğrendim. Şimdiki kuşlarımın 9 yaşındaki babası bazı semptomlar gösteriyor. Bu siteden, yabancı sitelerden ve youtube'dan bu konuyu uzun zamandır araştırıyorum. Bir şey yapmadan önce sizin tecrubelerinizden faydalanmak istiyorum.

Gözlemlediğim Semptomlar:
1-Ötüşte Azalma.
2-Nefes alırken tık tık ses çıkarma.
3-Zaman zaman vıyyk vıyyk şeklinde yağlanmamış kapı sesi çıkarıyor. Bu sesi çıkarırken genelde ağızı açık.
4-Gece kuşlar uyusun diye onları karanlık odaya koyduğumda daha çok vıyklıyor. Hatta daha yolda giderken daha sık vıyklamaya başlıyor. Zannedersem akar aktivitesi karanlıkta arttığından ve her gece kuş bunu tecrube ettiğinden karanlığı görünce rahatsız olacağım diye korkuyor.
5-Gagasını kaşırmış gibi tüneğe sürtüyor.
6-Zaman zaman kusma hareketi yapıyor ve siyah zeminde yaparsa yem tozlarını çıkardığını görüyorum. Yem tozlarını tekrar yiyor. (Sindirimi için gerekli olan kumu kullanıyorum).
7-Dışkıları kafes tabanında bazı geceler seyrek, bazı geceler gruplanmış halde, bazı geceler ise normal üst üste birikmiş şekilde buluyorum. Dışkılar normal kıvamda, mukus yok fakat normalden biraz küçük.
8-Zaman zaman nefes alırken zorluk çekme ve kuyruk titretme.

Vilmectin alıp forumda belirtilen gibi kullanmak istiyorum. Fakat bazı açılan başlıklarda kuşların kötü etkilendiğini okudum. Sayın Mehmet Gürbüz vilmectin'in diğer ivermectin içeren ilaçlara göre daha sert olduğunu belirtmiş. Vilmektin ile Avimec'i kıyasladığımda Vilmectin'in 1 ml çözeltisinde 10 mg, Avimec'in 1 ml çözeltisinde 1 mg
ivermectin içerdiğini farkettim. Tüm araştırmama rağmen hayvana zarar vermekten tedirgin oluyorum.

Sizce hangi yolu izlemeliyim:
1-Sayın Mehmet Gürbüz'ün 1lt suya 22 damla(1ml) damlatıp suluğu bu çözeltiyle hazırlama.
2-Enseye bir küçük damla vilmectin (Derişimi: 10mg/ml).
3-Enseye daha düşük derişimli (Derişimi: 1mg/ml) bir küçük damla diğer bir ivermectin içeren ilaç damlatmak.
4-Vilmectin'in derişimini düşürerek bir damla damlatmak.
5-Ivermectin içeren 3mg'lık insanlar için yapılmış bir akar tabletini toz haline getirip diğer ilaçların derişimine seyreltip suluğuna uygun miktarda ilave etmek.

Yada bunları denemeden önce guatr ihtimaline karşı biraz iyot vereyim mi?

Çok teşekkür ederim.

Sygoldex

Yeni Üye
Merhabalar,
Gece artan vıyyk sesi, ağız açık nefes alma, ötüşte azalma, kuyruk sallama, tüneğe gagasını sürtme ve kusma hareketi hava kesesi akarı ihtimalini düşündürüyor. Özellikle geceleri artan ses ve huzursuzluk bu akarın klasik belirtisi.
Vilmectin konusunda kesinlikle haklısınız; içeriği oldukça yoğun ve yanlış dozajda ciddi yan etkiler yapabiliyor. İçme suyuna damlatarak uygulandığında etkili olabilir ama enseye damlatma yöntemine göre daha zayıf kalabilir.
İlk kez enseye damlatma yapılacaksa, Avimec gibi daha düşük derişimli ürünleri tercih etmek çok daha güvenli oluyor. Ben de kendim kullanıyorum. Ense kısmına, tüyleri ikiye ayırarak deriye bir küçük damla damlatmanız yeterli. 14 gün sonra aynı şekilde tekrar etmek gerekiyor.
İnsanlara ait ivermectin tabletlerini toz haline getirip kullanmanızı kesinlikle önermem. Dozajı ayarlamak neredeyse imkânsız ve kuş için ciddi tehlike oluşturabilir. Hiç gerek yok.
Guatr ihtimali düşük ama tamamen dışlanamaz. Eğer varsa, iyot eksikliği kaynaklı ötüş zayıflığı ya da ses kısıklığı görülebilir. Fakat guatr tedavisi ile akar tedavisini aynı anda uygulamak ilaç etkileşimi yaratabilir. Bu yüzden önce akar tedavisini yapmanızı tavsiye ederim.
Kafesin dezenfeksiyonunu da ihmal etmeyin. Akarlar çevreye yayılabilir. Sıcak su ve elma sirkesi ile haftalık temizlik genelde yeterli oluyor.

Başaral

Yeni Üye
Merhabalar,
Gece artan vıyyk sesi, ağız açık nefes alma, ötüşte azalma, kuyruk sallama, tüneğe gagasını sürtme ve kusma hareketi hava kesesi akarı ihtimalini düşündürüyor. Özellikle geceleri artan ses ve huzursuzluk bu akarın klasik belirtisi.
Vilmectin konusunda kesinlikle haklısınız; içeriği oldukça yoğun ve yanlış dozajda ciddi yan etkiler yapabiliyor. İçme suyuna damlatarak uygulandığında etkili olabilir ama enseye damlatma yöntemine göre daha zayıf kalabilir.
İlk kez enseye damlatma yapılacaksa, Avimec gibi daha düşük derişimli ürünleri tercih etmek çok daha güvenli oluyor. Ben de kendim kullanıyorum. Ense kısmına, tüyleri ikiye ayırarak deriye bir küçük damla damlatmanız yeterli. 14 gün sonra aynı şekilde tekrar etmek gerekiyor.
İnsanlara ait ivermectin tabletlerini toz haline getirip kullanmanızı kesinlikle önermem. Dozajı ayarlamak neredeyse imkânsız ve kuş için ciddi tehlike oluşturabilir. Hiç gerek yok.
Guatr ihtimali düşük ama tamamen dışlanamaz. Eğer varsa, iyot eksikliği kaynaklı ötüş zayıflığı ya da ses kısıklığı görülebilir. Fakat guatr tedavisi ile akar tedavisini aynı anda uygulamak ilaç etkileşimi yaratabilir. Bu yüzden önce akar tedavisini yapmanızı tavsiye ederim.
Kafesin dezenfeksiyonunu da ihmal etmeyin. Akarlar çevreye yayılabilir. Sıcak su ve elma sirkesi ile haftalık temizlik genelde yeterli oluyor.
Cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Avimec'i veteriner ilaçları satan yerlerden bulabilir miyim? Çünkü veteriner olmadığım için çevrimci sitelerden sipariş veremiyorum.

Sygoldex

Yeni Üye
Cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Avimec'i veteriner ilaçları satan yerlerden bulabilir miyim? Çünkü veteriner olmadığım için çevrimci sitelerden sipariş veremiyorum.
Rica ederim. Umarım kuşunuz sağlığına kavuşur :)
Büyük ihtimalle bulabilirsiniz. Ben kendim veterinerden temin etmiştim. Kanatlı hayvanlarla ilgilenen veterinerlerde bulunuyor. Tarım ve hayvancılık ürünleri satan yerlerde de olabiliyor. Sormakta fayda var.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Uzman Mentör
Kıdemli Üye
Bu tedaviyi uygulayın iyi gelir, ilaç olarak da sulphamazetin veterinerlerden temin edebilirsiniz ☺ Vilmectini de mamaist whatsapp hattından alabilirsiniz 🌸

Ekli dosyalar

Üst Alt