• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet Kuşu Akciğer Sorunu Hk.

Cinanay

Yeni Üye
Merhabalar,

Öncelikle muhabbet kuşunu annem beslediği için kuşu sürekli göremiyorum. Bu nedenle, aşağıdaki sorunları annemin verdiği bilgiler ve kendi gözlemlerim doğrultusunda yorumladığımı belirtmek isterim.

Yaklaşık 2-3 aydır muhabbet kuşumuzda akciğerle ilgili bir problem mevcut. Ancak bu durumun enfeksiyon kaynaklı mı yoksa kronikleşen bir astım mı olduğundan bir türlü emin olamıyoruz. Çünkü kuşumuzu iki farklı veterinere götürdük ve her ikisinin de uyguladığı tedaviye başlangıçta olumlu tepki verirken, bir süre sonra sorunlar tekrar ortaya çıkıyor.

Kuşumuz uçuşlarını kısa tutmaya meyilli. Uçuş süresi uzamaya başladığında, sanki nefesi yetmiyormuş gibi ciyaklama benzeri bir ses çıkarıp hemen kafese konmaya çalışıyor. Bazen de kafese konduktan sonra nefes alırken hırıltılı sesler geliyor.

İlk olarak götürdüğümüz veteriner, çekmiş olduğu röntgene istinaden akciğer enfeksiyonu olduğunu söyleyip yaklaşık 1 hafta boyunca enrofloksasin kullandırdı. Antibiyotik, ciğerlerden gelen hırıltıyı nispeten azaltsa da uçuş sırasında yaşadığı sorunlar devam ediyordu. Bunun üzerine kronikleşen astım şüphesiyle nebülizatör tedavisi uygulandı. Nebülizatör tedavisinden sonra birkaç gün boyunca hiçbir hırıltı olmadı, ancak sonrasında tekrar başladı. Bunun üzerine bir kez daha nebülizatör tedavisi uygulandı ve sorunlar yine birkaç gün ortadan kalktıktan sonra tekrar ortaya çıktı. Bu gelişmelerin üzerine veteriner, nihayetinde kronikleşmiş astım tanısı koyup ihtiyaç oldukça nebülizatör tedavisi uygulanması gerektiğini söyledi.

Sonrasında götürdüğümüz diğer veterinerde de benzer problemlerin olduğu değerlendirildi. Ancak enrofloksasinin net bir çözüm sağlamaması nedeniyle, ismini bilmediğim başka bir antibiyotik tedavisine başlandı. Ayrıca Mixtura Pharma markalı astım ve Sambucus damlalarını da takviye amacıyla verdiler. Burada da aynı şekilde, antibiyotiğe başlangıçta olumlu tepki verirken bir süre sonra sorunlar tekrar ortaya çıkmaya başladı.

Bunlara ek olarak, başının sürekli bir tik varmış gibi titrediğini fark ettim. Bunun üzerine tekrar kontrole gittiğimizde, veteriner B vitamini eksikliğinin bu titremeye neden olabileceğini düşünerek yine aynı markanın B vitamini takviyesini de önerdi ve aldık.

Kısacası, kuşumuz uygulanan tedavilere başlangıçta olumlu tepki verirken, sonrasında bir şekilde tekrar kötüleşmeye başlıyor. Bunun nedenini veterinerlerin de net bir şekilde tespit edemediğini düşünüyorum. Bu nedenle buradan da destek almak istedim.

Bu duruma sebep olabilecek şeyler neler olabilir ve nasıl bir çözüm yolu izleyebiliriz?

Aşağıya röntgen görüntülerini ve çektiğim birkaç videoyu da bağlantı olarak bırakacağım.

İlk veteriner röntgenleri:

İkinci veteriner röntgeni: przxumq4.jpg | HızlıResim

Videolar:

Üst Alt