• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Muhabbet Kuşlarında Pelet Yem Kullanıyor musunuz?

Pelet Yem Hakkında Görüşünüz

• Kullanıyorum/Kullandım.

• Kullanmıyorum çünkü doğasına aykırı olduğunu düşünüyorum.

• Kullanmıyorum çünkü pahalı.

• Kullanmıyorum çünkü zararlı olduğunu düşünüyorum.

• Kullanmıyorum ama kullanmak isterim.

• Bilgim yok.

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Hangi marka kullanıyorsunuz? Faydaları saymakla bitmez dediğinize göre merak ettim açıkçası. Takviyeler de zaten normalde az miktarda kullanılıyor.
Ablacım pelet yem tek başına yeterli olmaz öyle olsa mucize olur zaten, her şeyi karşılayamaz o nedenle rutin takviyeler daima kullanılır bugün insanlar besin tüketirken d vitamini, b vitamini eksikliği yaşıyorken doğada bir sürü farklı ihtiyacı olan, metabolizma hızı daha fazla olan kuşlara pelet yem tek başına yeterli olmaz kullanırsan pelet yemi takviyeleri asla kesme 🙏 En basitinden probiyotik görevi göremez mesela 😊

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Tabi herkes fikrini söyleyebilir. Buda benim fikrim hocam :) Yem alırken bile markasına yada içeriğine önem veriyorsunuz doğrumudur. Hepimiz veriyoruz. Her yem alınmayacağı gibi güvenilmeyen yerlerden pelet ve rasyon yem tercih edilmemelidir.
Tabiki öyle ama bu demek değildir ki pelet yem iç parazit yapmaz, yapar çünkü besin bekliyor içerisinde patojen üremez demek bilimi inkar etmektir 😊 Ben makarnayı bile ısıtmaya karşıyım mesela her ısıtıldığında içerisindeki karbonhidrat bir daha parçalanıyor ve bu vücuda şeker olarak fazlaca dönüyor, peletin içinde de bakliyat var aynısı olacaktır 😊

mortsvivants

Eski Forumcu
Bu makaleyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Pelet ve Rasyon Yemler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar ve Bilimsel Gerçekler

Pelet veya rasyon yemler kursak mantarı veya başka herhangi bir hastalığa neden olmaz. Hatta bu yemler, buharla yüksek ısıl işlemden geçirilerek pişirildikleri için mantar patojen barındırma ihtimalleri yok denecek kadar azdır. Eti çiğ yemek ile pişirerek yemek arasındaki farka benzer bir fark vardır tohumlar ve rasyon yemler arasında.

Eğer bu yemler (pelet veya rasyon) son kullanma tarihi geçmemişse, uygun koşullarda saklanmışsa ve fazla neme maruz kalmamışsa hastalık yapma ihtimalleri yoktur. Ancak tohumlar, doğru saklanmış olsalar bile her zaman bu riskleri taşırlar. Çünkü tohumlar, daha tarladayken mantar veya diğer patojenler bulaşabilir. Kapalı ve ambalajlı tohum karışımlarında bu ihtimal daha az olsa da risk hala sıfır değildir.

Bu makalemde ayrıca bazı kuş sahiplerinin akıllarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçlıyorum:

• Pelet mi, rasyon mu ?
  • Pelet yem ve rasyon yemlerin özellikleri ve farkları nelerdir ?
  • Hangi yem türü tercih edilmelidir?
  • Bu yemler sentetik mi ?
Avrupa ve gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve popülerliği gün geçtikçe artan bu yem türlerini bilimsel temelde ele alarak avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğim.

1. Pelet Yem Nedir?

Pelet yemler
, belirli besin öğelerinin (tohumlar, vitaminler, mineraller vb.) dengeli bir şekilde birleştirilerek sıkıştırılmış ve şekillendirilmiş formudur. Bu yemler kuşların gereksinimlerine göre özel olarak formüle edilmiş olup, kuşlara tam ve dengeli bir beslenme sağlamak amacıyla üretilir. Kaliteli bir pelet yem kuşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Pelet ve arasyon yemlerin içeriğinde şunlar bulunur:
  • Protein
  • Karbonhidrat
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Yağlar
İyi bir pelet ve Rasyon yemde Formülasyon, bilimsel verilere dayanarak hazırlanır. Örneğin, kuşların ihtiyacı kadar protein, karbonhidrat ve yağ içerirler.

2. Rasyon Yem Nedir?

Rasyon yemler
, kuşların doğal beslenme alışkanlıklarına uygun olarak hazırlanmış çeşitli doğal tohumlar, çekirdekler, kuruyemişler, meyve, sebzeler, vitaminler, mineraller ve prebiyotikler içeren yemlerdir.

Bazı rasyon yemlere ayrıca karides gibi hayvansal proteinler veya omega-3 takviyeleri de eklenmiş olabilir. Buda içeriği ekstradan zenginleştirir.

Rasyon yemler, kuşların doğal beslenme içgüdülerini tatmin etme konusunda daha başarılıdır. Çünkü içerikleri genellikle doğaldır ve kuşların doğada tüketebileceği çeşitli bileşenleri barındırmaktadır.

3. Rasyon Yemlerin Faydaları

➤ Tüy Sağlığı

Rasyon yemler, tüylerin parlak ve güçlü olmasına yardımcı olacak vitamin ve mineralleri dengeli oranlarda içermelidir. Bu şekilde üretikdiklerinde Kuşların tüy döküm dönemini daha sağlıklı geçirmesine ve yeni tüylerinin sağlıklı bir şekilde çıkmasına destek olur. Genelde debu şekilde üretilirler zaten.

➤ Üreme Sağlığı

Üreme dönemindeki kuşlar için yumurtlama ve yavru bakımı açısından gerekli besin maddelerini sağlar. Yumurta sayısını ve kalitesini artırarak embriyo sağlığını destekler.

➤ Enerji ve Aktivite Desteği

Kuşların aktif bir yaşam sürebilmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Her kuş türüne özel formüle edilebildiği için, muhabbet kuşları ve sultan papağanları cennet papağanı gibi farklı türlerin özel ihtiyaçları gözetilerek uygun içerikler barındıracak şekilde üretilme olanağı vardır.

➤ Bağışıklık Sistemi Desteği
İçeriğinde bulunan C vitamini, B kompleks vitaminleri ve E vitamini gibi antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalık risklerini azaltır.

➤ Sindirim Sistemi Sağlığı

Rasyon yemlerde kullanılan bileşenler, buhar yöntemiyle yüksek ısıl işlemden geçirilerek pişirilir. Bu sayede sindirimi kolaylaşır ve mide-bağırsak hastalıkları riski azalmış olur.

➤ Kilo Kontrolü
Rasyon ve Pelet yemler, kuşların aşırı kilo almasını veya sağlıksız kilo kaybetmesini önlemeye yardımcı olur.

➤ Zihinsel ve Fiziksel Uyarım

Rasyon yemler, çeşitli içeriklere sahip olduğu için kuşların doğal beslenme içgüdülerini tatmin eder ve mental ( psikolojik ) sağlıklarını destekler.

4. Pelet Yemlerin Faydaları
➤ Tam ve Dengeli Beslenme

Pelet yemler, genellikle kuşların tüm besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla özel olarak formüle edilir.

➤ Sindirim Kolaylığı

Bu yemler (pelet, rasyon ), kuşların sindirim sistemine uygun şekilde işlendiği için mide ve bağırsak sağlığını destekler.

➤ Daha Az İsraf

Tohum karışımları seçici yemeyi teşvik eder ve kuşlar bazı tohumları seçerek diğer tohumları israf edebilir. Pelet ve rasyon yemlerde ise bütün besin öğeleri tek bir tanede birleştiği için seçici yeme eğilimi ortadan kalkar.
5. Peki Pelet mi, Rasyon mu ?

Her iki yem türü de farklı avantajlar sunar. Kuş sahiplerinin kuşlarının özel ihtiyaçlarına göre seçim yapması önemlidir.

• Üreme dönemindeki kuşlar tüy sağlığını destekkemek içinRasyon yem daha uygundur.
  • Tam ve dengeli beslenme içinPelet yem idealdir.
İdeal olan, bu yemlerin dengeli bir şekilde kullanılmasıdır. Ayrıca, sebze, meyve ve sağlıklı atıştırmalıklar eklemek de beslenmeyi daha zengin hale getirir.

6. Olumsuz Yönleri Var mı ?

✔ Geçiş süreci zor olabilir. Kuşları yeni yeme alıştırmak zaman alır.
✔ Pelet ve rasyon yemler tohumlara göre daha pahalıdır.
✔ Kuş sahipleri bazen bu yemleri "sentetik" sanarak psikolojik olarak eksik besleme kaygısı duyabilirler.

Ancak bilimsel olarak, pelet ve rasyon yemlerin kuşların sağlığına olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Bilgilendirme için teşekkürler, bu yazıya öncesinde denk geldiğimi hatırlıyorum. Kendi açımdan en azından pelet yeme ön yargım yok, yurt dışında gördüğüm içerik olarak zengin ve epey önerilen ürünleri denemek isterim. Ancak kalkıp peletler hastalığa yol açmaz diye bir kesin görüşe katılmıyorum, her kuşta bu durum geçerli olmaz. Bazı yabancı forumlarda böbrek ve tümör sorunlarına dahi denk gelindiğini okumuştum. Yine de teşekkürler, mümkünse kullandığınız pelet yem markasını da paylaşmanız iyi olur.

CameLord

Yeni Üye
Bilgilendirme için teşekkürler, bu yazıya öncesinde denk geldiğimi hatırlıyorum. Kendi açımdan en azından pelet yeme ön yargım yok, yurt dışında gördüğüm içerik olarak zengin ve epey önerilen ürünleri denemek isterim. Ancak kalkıp peletler hastalığa yol açmaz diye bir kesin görüşe katılmıyorum, her kuşta bu durum geçerli olmaz. Bazı yabancı forumlarda böbrek ve tümör sorunlarına dahi denk gelindiğini okumuştum. Yine de teşekkürler, mümkünse kullandığınız pelet yem markasını da paylaşmanız iyi olur.
[/QUOTE]

Türkiye'nin En Kaliteli Kuş Yemleri bu siteden inceleyebilirsiniz hocam detaylar yazmaktadır

Moderatör tarafında düzenlendi:

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Birde merak ettiğim şu var. Mesela

Türkiye'nin En Kaliteli Kuş Yemleri bu siteden inceleyebilirsiniz hocam detaylar yazmaktadır
Başka site linki paylaşmak yasaktır siz isterseniz sadece sitenin ismini söyleyin 🙏

Limoncuk

Paylaşımcı
Benim kuşlarım pelet yemi değil de rasyon yemi seviyorlar. Sürekli kullanmamakla beraber bir kaç gün bir yere gideceğimde kafeste bırakıyorumki aç kalmasınlar diye bazen de ara ara değişiklik olsun diye veriyorum genel olarak tohum darı yumurta ve sebze meyve ile besliyorum. Sürekli aynı yemi de kullanmıyorum içeriği oranları değişik alsınlar vücutlarına diye.

mortsvivants

Eski Forumcu
Ablacım pelet yem tek başına yeterli olmaz öyle olsa mucize olur zaten, her şeyi karşılayamaz o nedenle rutin takviyeler daima kullanılır bugün insanlar besin tüketirken d vitamini, b vitamini eksikliği yaşıyorken doğada bir sürü farklı ihtiyacı olan, metabolizma hızı daha fazla olan kuşlara pelet yem tek başına yeterli olmaz kullanırsan pelet yemi takviyeleri asla kesme 🙏 En basitinden probiyotik görevi göremez mesela 😊
Katılıyorum tabii ki abla, henüz almak gibi bir planım yok zaten çünkü dolar bazında epey pahalı. Bir zamanlar bakmıştım yukarıda iki ürün yazdım onlar çok fazla önerilmiş, sertifikalı vs. yazıyordu epey merak ettiğimden denemek isterim sadece :)

CameLord

Yeni Üye
Başka site linki paylaşmak yasaktır siz isterseniz sadece sitenin ismini söyleyin 🙏
Site olarak bakmayın arastırmalar sonucı birçok yerde mevcuttur. Site ile alakası olmayan konudur bu. Mesela size birde şu sorum olacak. Kullandığınız takviyeler hepsi doğal yolla alınabilecek bir çoğu, fakat neden takviye kullanılıyor hocam

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Katılıyorum tabii ki abla, henüz almak gibi bir planım yok zaten çünkü dolar bazında epey pahalı. Bir zamanlar bakmıştım yukarıda iki ürün yazdım onlar çok fazla önerilmiş, sertifikalı vs. yazıyordu epey merak ettiğimden denemek isterim sadece :)
Dene bakalım ablacım ama dediğin gibi pahalı baktım şimdi 😊

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Site olarak bakmayın arastırmalar sonucı birçok yerde mevcuttur. Site ile alakası olmayan konudur bu. Mesela size birde şu sorum olacak. Kullandığınız takviyeler hepsi doğal yolla alınabilecek bir çoğu, fakat neden takviye kullanılıyor hocam
O şekilde bakıyoruz forum kuralı kuralımızdır 😊 Çünkü biz doğadaki her şeyi kafestekilere sunamayız, onların normal şartlarda yaşadıkları ülkeyle aynı ülkemiz yok, onların iç güdüsel bulup yiyeceği toprağı bile biz hazır almak zorundayız 😊 Ben sultan papağanıma mesela kurak ülke toprağı sunamam şu an 🤣🤣

CameLord

Yeni Üye
O şekilde bakıyoruz forum kuralı kuralımızdır 😊 Çünkü biz doğadaki her şeyi kafestekilere sunamayız, onların normal şartlarda yaşadıkları ülkeyle aynı ülkemiz yok, onların iç güdüsel bulup yiyeceği toprağı bile biz hazır almak zorundayız 😊 Ben sultan papağanıma mesela kurak ülke toprağı sunamam şu an 🤣🤣
Link konusuna dikkat edebiliriz bunda sorun yok:) faydalar konusunda tartışılması bana göre yanlıştır. Buda benim fikrim ,tercih tabi kullanmayı düşünen arkadaşların hocam.

mortsvivants

Eski Forumcu
Dene bakalım ablacım ama dediğin gibi pahalı baktım şimdi 😊
En merak ettiğim Top's mesela 40 dolar ve özel ödüllü imza karışımı yazıyor. Cidden merak ettim eğer alırsam ve bizim şapşal sevmezse o paraya oturup kendim yerim hepsini. 😁

Ekli dosyalar

mortsvivants

Eski Forumcu
[/QUOTE]
Sitede benimle yaşıt 19 yaşında jako papağanı gördüm yalnız :) Teşekkürler, bahsettiğiniz linki inceleyeceğim.

Burçak A.

İkon Üye
Moderatör
Kıdemli Üye
Link konusuna dikkat edebiliriz bunda sorun yok:) faydalar konusunda tartışılması bana göre yanlıştır. Buda benim fikrim ,tercih tabi kullanmayı düşünen arkadaşların hocam.
Faydalar tartışılırken zarar da tartışılmalıdır çünkü birbirini denkleştirir bir şey ortaya atıyorsak bilimsel olarak her türlü düşünmeli, incelemeliyiz 😊

Üst Alt