• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Malinua Kanarya Ötüm Eğitimi

Şehmus BAKIR

İkon Üye
Yönetici
Yetkili Kurucu
Kurucu Üye
Üretici
Malinua Kanarya Ötüm Eğitimi
Malinua Kanarya sınıfında Ötüm kuşu olarak geçmektedir.Bu türü Avrupa'lilar yatak odasında beslerler çünkü kısık ve güzel melodik ötümleri âdete insanı cezbediyor.Eğitim görecek yavrunun bir hocası olması ve hocanın atası olması dikkate alınmalıdır.Diğer bir deyişle, kuş doğal güdülerine uyacaktır ve ötüş gücünü kalitesini örnek alacağı kuşa bağlıdır.Bu örnek alacağı hocası yavru kuşun ortamında ilk olacak ve ötüş kalitesi olan uzman kuştur.Yavrumuz 3 aylık olduğunda ilk tüyünü atmaya hazırlanacaktır ve bu dönem onun için ağrılı geçeceği için zengin karışım yemine biraz daha keten tohumu ekleyiniz.
Malinualarda üç önemli faktör vardır.
ISI ,IŞIK, BESİN
- IŞIK :Malinuaların bulunduğu ortam hafif loş olmalı.
- ISI .12 santigırat dereceyi geçmemeli. , ani ısı değişimi ve ceryan kuşları hasta eder yoksa yazdan soğuğa alıştırılmış kuşlar kışıda soğukda geçire bilirle herhangibir sakıncası yoktur.
- BESİN :Fazla kızıştırıcı yemler(Kenevir,Turp,Nijer) ve baharatı fazla yeşillikleri (Tere,Roka,Turp) ötüm zamanında vermemeliyiz.
IMG_20221012_113318.jpg

Yaklaşık 15 günlük tüy döneminden sonra yavrumuz eğitimin ikinci safhası olan evlerinden ayrılma ve eğitim kafesine yerleştirilmelidir.
Tarih bu zamanlar ekim ayının ortasıdır.Çırak ötücüler birinci gençlik dönemine ulaşır. Daha büyük ve yetişkin kuşlar gibi ötmeye çalışır fakat henüz tam seviyede değildir. Kuşu ötüşe yoğunlaştırma zamanı gelmiştir.
Hazırlıklar aşağıdaki aşamalarla yapılmaktadır.
-Uygun kafese yerleştirme
-Yarı-karanlıkta bırakmak
-Ötüş hocasını aynı odaya yerleştirmek

Bunları yaptıktan sonra çırak kuşun yapması gereken sadece dinlemek ve taklit etmektir.
Ötüş hocası tam anlamıyla birinci sınıf bir ötücü olmalıdır.Ortamin sıcaklığı yaklaşık 15 derece olmalıdır.Yarı karanlık odada kafeslerin arasına mukavva koyularak kuşların birbirini görmesini engellemek gerekir.

images (86).jpeg
Malinua Ötüm Nağmeleri
Malinua genel olarak su vurusları nağmeleri yapmaktadır bunların sıralaması ve saniyesi vardır bunu doğru yapan ötücü yarışmalarda iyi dereceler alır.Bu Nağmeleri kısaca anlatayım
1.Klokkende su vurusu (ağır ağır yapılan su vurusudur)
2.Bollende su vurusu (kaynama şeklinde su vurusudur)
3.Rollende su vurusu (makaralı su vurusudur)
Ayrıca fülüt ,çan ve bülbül nağmelerini de Ötüm içinde bulunduran bu ötücü kuşları puanlaması bu şekilde yapılmaktadır.
KLOKENDE:12 Puan (Yavaş damlıyan,su içersinde sıkıştırılmış havanın dışarı çıkarken havayla birleştiğinde su baloncuğunun patlamasının çıkardığı ses.)
BOLENDE : 9 Puan (Fokurduyan su sesi)
ROLLENDE :9 Puan (Kulkedenin ve Bolendenin hızlandırılmışı)
FÜLÜTEN :9 Puan (Kısa Fülüt sesi)
FÜLÜTENROL : 6 Puan (Uzun Fülüt
BELLEN :6 Puan (Çıngırak,çan sesi)
BELROL :6 Puan (Seri çıngırak ve çan sesi)
STAALTONE : 9 Puan
CHORR/ KNOR : 6 Puan (Gurklama sesi)
WOETEN : 6 Puan (Parçalı bulbul sesi)
TJOKKEN : 6 Puan (Bülbül sesi)
SCHOKKEL :3 puan (Ninni gibi akan su sesi)
Hakemin değerlendirmelerine göre bunlardan alınan sesler 3 ile çarpılır.
Aşağıdaki video hoca bir Malinuanin olması gereken doğru Ötümüdür.Keyifli dinlemeler dilerim

Dikkat: Bu yazı kafeskuslari com'a aittir. İzinsiz paylaşılamaz.

Feyza T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Ne güzel ötüyor maşallah 🧿😍 emeğinize sağlık hocam 🙏😇