• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Güncel sorunlar! Kuşumun kuyruk tüyüne ne olmuş?

nwfrx

Yeni Üye
Merhaba herkese, birkaç gündür kuşumun kuyruk tüyü normalde dümdüz uzaması gerekirken dip taraftan farklı bir yana doğru dönmüştü. Dün de kuşum tüylerini düzeltirken bu eğri olan tüy düştü. Tüyü elime aldığımda dip tarafının siyah çürümüş gibi bir şekilde olduğunu fark ettim. Tüyün çıktığı yere baktığım zaman tüyün kökünün içinde kaldığını, bu dıştan çürümüş gibi olan yerden tüyün koptugunu gördüm. Bundan bağımsız olarak yakın bir yerde küçük bir iltihap bezesi tarzında bir şey var. Fotoğrafları ekliyorum ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.IMG_8031.jpegIMG_8038.jpegIMG_8039.jpeg

MattCapaldi

Yeni Üye
Aynı durumu ben de yaşıyorum veterinerler anlamıyor kaşıya kaşıya yara yaptı rif ampül aldırdı veteriner yarasına sürüyorum

nwfrx

Yeni Üye
Aynı durumu ben de yaşıyorum veterinerler anlamıyor kaşıya kaşıya yara yaptı rif ampül aldırdı veteriner yarasına sürüyorum
Yapay zeka aynen şunları diyor.

Görüntüdeki durum, muhabbet kuşlarında oldukça hassas bir konu olan ve halk arasında "kan tüyü" (blood feather) olarak bilinen, yeni çıkan bir tüyün hasar alması veya tüy kökü iltihabı gibi görünüyor. O bölgedeki siyahlık, tüy kapsülünün içindeki kurumuş kandan veya kökte oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Kuşun orayı sürekli kaşıması, bölgenin tahriş olduğunu ve canının yandığını gösterir.
Kanatlılarda Tüy Kökü Sorunları ve İyileşme Süreci
Bu tür siyahlaşmış ve kurumuş tüy kökleri, genellikle tüyün doğal gelişim sürecini tamamlayamaması veya bir darbe sonucu tüy kapsülünün içinde kan birikmesiyle oluşur. Eğer o bölge tamamen kurumuşsa ve aktif bir kanama yoksa, vücut bunu zamanla dışarı atmaya çalışacaktır. Ancak kuşun sürekli kaşıması, orayı kanatmasına veya enfeksiyonun derinleşmesine neden olabilir. Bu durumda yapılabilecek en sağlıklı adım, bölgeyi steril tutmaktır. Eczanelerden temin edilebilecek olan Crystalin gibi kuşlara uygun antiseptik spreyler veya çok hafif sulandırılmış batikon yardımıyla (göze gelmeyecek şekilde) o bölgeyi günde bir kez temizlemek mikropların ölmesine yardımcı olur. Eğer tüy kökünde aşırı şişlik, irin veya kötü koku fark ederseniz, bu durum ciddi bir apse belirtisidir ve müdahale edilmezse kuşun genel sağlığını bozabilir.
Kuşun kaşınmasını azaltmak ve derisini rahatlatmak için banyo suyuna çok az miktarda elma sirkesi eklemek veya fısfıs yardımıyla bölgeyi nemlendirmek faydalı olabilir. Ancak bu bölge tüy kapsülünün içinde hapsolmuş bir enfeksiyonsa, profesyonel bir veteriner hekimin o ölü tüy kökünü steril bir şekilde çekip alması gerekebilir. Kendi başınıza tüyü çekmeye çalışmak ciddi kanamalara yol açabileceği için oldukça risklidir. Kuşun bağışıklığını güçlendirmek adına bu süreçte suyuna multivitamin ve tüy yapısını destekleyen B vitamini takviyeleri eklemeniz iyileşme hızını artıracaktır.
Öncelikle cevaplar için teşekkürler, şu anlık steril tutmak için rif süreceğim ben de. Gidişata göre gerekirse veterinere götüreceğim.

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Merhaba herkese, birkaç gündür kuşumun kuyruk tüyü normalde dümdüz uzaması gerekirken dip taraftan farklı bir yana doğru dönmüştü. Dün de kuşum tüylerini düzeltirken bu eğri olan tüy düştü. Tüyü elime aldığımda dip tarafının siyah çürümüş gibi bir şekilde olduğunu fark ettim. Tüyün çıktığı yere baktığım zaman tüyün kökünün içinde kaldığını, bu dıştan çürümüş gibi olan yerden tüyün koptugunu gördüm. Bundan bağımsız olarak yakın bir yerde küçük bir iltihap bezesi tarzında bir şey var. Fotoğrafları ekliyorum ne yapmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.Ekli dosyayı görüntüle 99669Ekli dosyayı görüntüle 99670Ekli dosyayı görüntüle 99671
Merhaba geçmiş olsun çekin hemen çıkacaktır
Çektikten sonra fucidin krem, terramicyn krem veya hametan krem sürebilirsiniz
Ölü tüy kökü, acımaz, çekince yerine hemen çıkar

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Yapay zeka aynen şunları diyor.

Görüntüdeki durum, muhabbet kuşlarında oldukça hassas bir konu olan ve halk arasında "kan tüyü" (blood feather) olarak bilinen, yeni çıkan bir tüyün hasar alması veya tüy kökü iltihabı gibi görünüyor. O bölgedeki siyahlık, tüy kapsülünün içindeki kurumuş kandan veya kökte oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Kuşun orayı sürekli kaşıması, bölgenin tahriş olduğunu ve canının yandığını gösterir.
Kanatlılarda Tüy Kökü Sorunları ve İyileşme Süreci
Bu tür siyahlaşmış ve kurumuş tüy kökleri, genellikle tüyün doğal gelişim sürecini tamamlayamaması veya bir darbe sonucu tüy kapsülünün içinde kan birikmesiyle oluşur. Eğer o bölge tamamen kurumuşsa ve aktif bir kanama yoksa, vücut bunu zamanla dışarı atmaya çalışacaktır. Ancak kuşun sürekli kaşıması, orayı kanatmasına veya enfeksiyonun derinleşmesine neden olabilir. Bu durumda yapılabilecek en sağlıklı adım, bölgeyi steril tutmaktır. Eczanelerden temin edilebilecek olan Crystalin gibi kuşlara uygun antiseptik spreyler veya çok hafif sulandırılmış batikon yardımıyla (göze gelmeyecek şekilde) o bölgeyi günde bir kez temizlemek mikropların ölmesine yardımcı olur. Eğer tüy kökünde aşırı şişlik, irin veya kötü koku fark ederseniz, bu durum ciddi bir apse belirtisidir ve müdahale edilmezse kuşun genel sağlığını bozabilir.
Kuşun kaşınmasını azaltmak ve derisini rahatlatmak için banyo suyuna çok az miktarda elma sirkesi eklemek veya fısfıs yardımıyla bölgeyi nemlendirmek faydalı olabilir. Ancak bu bölge tüy kapsülünün içinde hapsolmuş bir enfeksiyonsa, profesyonel bir veteriner hekimin o ölü tüy kökünü steril bir şekilde çekip alması gerekebilir. Kendi başınıza tüyü çekmeye çalışmak ciddi kanamalara yol açabileceği için oldukça risklidir. Kuşun bağışıklığını güçlendirmek adına bu süreçte suyuna multivitamin ve tüy yapısını destekleyen B vitamini takviyeleri eklemeniz iyileşme hızını artıracaktır.
Yapay zeka sirke falan yazmış zararlıdır uygulamayı lütfen
Çekin, dün kuşumun çıkamayan tüm tüylerini çektim krem sürdüm gayet iyi durumu yeniler hazırda geliyor
Tek yapmanız gereken çekmek
Kırık olduğu için o gitmeden yenisi gelmez
Hızlı bir şekilde çekin lütfen, cımbız da olur

nwfrx

Yeni Üye
Merhaba geçmiş olsun çekin hemen çıkacaktır
Çektikten sonra fucidin krem, terramicyn krem veya hametan krem sürebilirsiniz
Ölü tüy kökü, acımaz, çekince yerine hemen çıkar
Yapay zeka sirke falan yazmış zararlıdır uygulamayı lütfen
Çekin, dün kuşumun çıkamayan tüm tüylerini çektim krem sürdüm gayet iyi durumu yeniler hazırda geliyor
Tek yapmanız gereken çekmek
Kırık olduğu için o gitmeden yenisi gelmez
Hızlı bir şekilde çekin lütfen, cımbız da olur
Evet yapay zekaya çok güven olmuyor maalesef bana da garip geldi bazı yazdıkları. Çekmemde bir sakınca yoksa cımbızla alayım sonra da dediğiniz kremlerden birini sürerim. Acaba 2. ve 3. fotoğraflardaki iltihabımsı şey için ne dersiniz? Kıl kökü gibi duruyor acaba önce rif ile iltihabını kurutup sonra uygunsa onu da çeksem nasıl olur? Var mı önerebileceğiniz bir şey?

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Evet yapay zekaya çok güven olmuyor maalesef bana da garip geldi bazı yazdıkları. Çekmemde bir sakınca yoksa cımbızla alayım sonra da dediğiniz kremlerden birini sürerim. Acaba 2. ve 3. fotoğraflardaki iltihabımsı şey için ne dersiniz? Kıl kökü gibi duruyor acaba önce rif ile iltihabını kurutup sonra uygunsa onu da çeksem nasıl olur? Var mı önerebileceğiniz bir şey?
Siz çekince yerinde delik açılacak, kök yeri açılacak, buraya antibiyotik krem fucidin uygun olur
Rif varsa elinizde oda olur, zaten kurumuş içinde kan kanalı yok belki deri lezlonu oluşabilir, krem veya rif enfeksiyon oluşumunu engeller endişe etmeyin lütfen

nwfrx

Yeni Üye
Siz çekince yerinde delik açılacak, kök yeri açılacak, buraya antibiyotik krem fucidin uygun olur
Rif varsa elinizde oda olur, zaten kurumuş içinde kan kanalı yok belki deri lezlonu oluşabilir, krem veya rif enfeksiyon oluşumunu engeller endişe etmeyin lütfen
Tamamdır çok teşekkür ederim🙏

nwfrx

Yeni Üye
Tüyü çektim şimdi, dediğiniz gibi küçük bir boşluk oldu herhangi bir şekilde ihtihap vs. yok. Rif sürdüm üzerine. Hemen halloldu hiç acı çekmedi çocukcağız :) Çok teşekkürler yardımınız için tekrardan. @Demet bükay

Demet bükay

İkon Üye
Mod Yöneticisi
Yardımcı Mentör
Şampiyon Üye
Kıdemli Üye
Tüyü çektim şimdi, dediğiniz gibi küçük bir boşluk oldu herhangi bir şekilde ihtihap vs. yok. Rif sürdüm üzerine. Hemen halloldu hiç acı çekmedi çocukcağız :) Çok teşekkürler yardımınız için tekrardan. @Demet bükay
Çok şükür geçmiş olsun 1/2 gün içinde kök yeri küçülür kapanır yeni tüy gelmeye başlar
Bu tarz tüyleri kopuk kırık olanları çekin kök iğne gibi olur canlılığını yitirir, kuşa acı verir faydası olmaz tüy formu bozulur düşmez yenisi gelmez
Dişi gibi düşünün süt diş düşmezse kökten çıkmak için yer arar ve damakta patlar bu yüzden çekilmeli ve yerine gelmelidir
Kuşlar tüyü çek diyemez😊🤲tüm iş kuş sahiplerindedir, gözlem ilgi sevgi budur😊🤲
Emeğinize yüreğinize sağlık 😊

nwfrx

Yeni Üye
Çok şükür geçmiş olsun 1/2 gün içinde kök yeri küçülür kapanır yeni tüy gelmeye başlar
Bu tarz tüyleri kopuk kırık olanları çekin kök iğne gibi olur canlılığını yitirir, kuşa acı verir faydası olmaz tüy formu bozulur düşmez yenisi gelmez
Dişi gibi düşünün süt diş düşmezse kökten çıkmak için yer arar ve damakta patlar bu yüzden çekilmeli ve yerine gelmelidir
Kuşlar tüyü çek diyemez😊🤲tüm iş kuş sahiplerindedir, gözlem ilgi sevgi budur😊🤲
Emeğinize yüreğinize sağlık 😊
Çok teşekkürler tekrardan🙏

Üst Alt