• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşumda Hapşırıkla Birlikte Kusma (GASTRİT TANISI)

ozlmyldz

Aktif Üye
Merhabalar,
Kuşum Paşa 5 aylık erkek bir muhabbet kuşu. Eve geleli 4 ay oldu. Son 1 aydır genellikle akşamları kafeste 2-3 kez ardarda hapşırdığını fark ediyordum. Dün akşamdan beri bu hapşırık krizleri arttı özellikle bu akşam çok fazlaydı. Yem yemesi gayet iyi, bugün çok keyifliydi. Uçtu, konuştu, oyun oynadı. Hava akımına maruz kalmadı yani üşütmesi düşük bir ihtimal. Odada kokulu hiçbir şey sıkmıyorum bile. Neden böyle oldu? Astım olabilir mi acaba? Hapşırınca burnundan su çıkmıyor. Nefesinde hırıltı yok. Sadece kafesten çıkarıp uçup sonra konduğunda çok hızlı nefes alıp veriyor. Hapşırık anını bir türlü yakalayamadığım için video atamıyorum. Yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Odanın havası kuru mu?... Nem çok düşük olabilir... Kış olduğu için kalorifer yaktığımız için odanın havası kurumuş olabilir... Dolayısıyla kuşların burunları da kuruyor... Hapşırma nedeni olabilir...

Bahar Y.

Müdavim
Yeminiz tozlu olabilir
Kafes dışında tozlu yerlerde vakit geçiriyor olabilir
Tüylerini temizlerken toz kaçıp hapşırtabilir
Soğuk almış olabilir

Levent T.

Eski Forumcu
Emektar Üye
Merhaba Sevgili Kuş Sevdalıları,

herkes kuşunu sever ve üzerine titrer. Her oluşan farklı bir durumdan şüphelenir ve kuşum bir hastalığa mı kapıldı diye üzülmeye başlar. Hapşırma gibi bir durumda hemen panik olmayın. Çünkü her hapşırma bir hastalık demek değildir. Ancak önlemi alınmazsa bir hastalığa sebep olabilir.

Her şeyden evvel kuşun bulunduğu oda %40'ın altında nem oranına sahipse o zaman kuşun odası kuru bir havası vardır demektir. Biz bile kuru bir ortamda hapşırırız. Bunun için oda nemini %40 ile %60 arasında olmasını sağlayın. Bir nem ve ısı ölçme aletini odada bulundurmayı çalışın. Duruma göre neme doğal yöntemle nemin %40'ın üstüne çıkarabiliriz.

Diğer taraftan kafes ve kuşun bulunduğu oda tozlu olabilir. Bu toz da kuşunuzun hapşırmasına sebep olabilir. Kafesteki yem havayla temas ettiği için tozlu olması yüksek olasıdır. Odayı günde sabah ve akşam olmak üzere iki defa havalandırın. Oda havalanırken odanın tozunu süpürge makinesiyle ya da toz toplama saplı olan mikro bezler ile alın. Yerler sık sık tozlanır. Onun için kuşun bulunduğu odanın yerlerini iki günde bir tozunu alın. Kafesteki yemliğin ve kafesi olası diğer bölümlerinde meydana gelen tozları bertaraf edin. Yem eve gelmeden tozlu olduğunu unutmayın. Kapalı yem de tozludur. Paketlenmeden önce tozlu olduğu için. Açık olan yemler zaten tozludur. Bunun için toz ve kabuk temizleme aleti var. Ben aldım ve çok memnunum.

Bir başka kuşunuzun hapşırma nedeni de üzerinizdeki tekstil yeni yıkanmış olup çok yoğun parfüm kokusu olabilir. Yerlerin parfüm yoğunluğu yüksek olan temizleme ürünüyle paspas edilmesi de kuşun hapşırmasına sebep olabilir. Yerler için lütfen kimyasal olmayan organik ürünler kullanalım. Parfüm yoğunluğu fazla olan yer temizleme ürünleri hem kimyasal olup kuşunuzun ciğerlerine de zararlıdır. Diğer taraftan böyle ortamlar kuşunuzun kanser olma riskine sebep verir. Parfüm ve sigara kokusu kuşunuzdan hep uzak tutun. Onların ciğerleri çok hassastır.

Bu gibi sebeplerden dolayı kuşunuz hapşırabilir. Hemen hastalık aklınıza gelmesin ama bu ortam bu şekilde devam ederse hastalığa sebep olabilir. Belli bir süre sonra bu tozlar ve kokular kuşunuza kanserojen bir etki yapar. Onun için bu noktalara elimizdeyken lütfen dikkat edelim ve önlemini hemen alalım...

Saygılarımla / 12.12.2021

ozlmyldz

Aktif Üye
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Ben odaya daha çok dikkat etmeye çalışacağım, kaloriferden dolayı olabilir. Bu arada odayı temizlerken kullandığımız kokulu çamaşır suyu, fısfıs gibi ürünler gerçekten sağlıklarına çok zararlı. Kokusu olmayan organik temizleyicilere bakacağım 🙏🏻🙏🏻

ozlmyldz

Aktif Üye
Merhabalar tekrar. Bir güncellemeyle geldim. Kuşumun hapşırıkları devam ediyor birkaç gündür. Bugün hapşırırken 2-3 yem parçası kustu aynı zamanda. Üşütme gibi bir şey mi var acaba bilemedim şu an. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim 🙏🏻

ozlmyldz

Aktif Üye
Sorun solunum problemi olabilir. İştah ve enerji nasıl mümkünse kısa bir videoda atabilir misiniz vitamin probiyotik kullanıyor musunuz
<div style="width:100%;height:0px;position:relative;padding-bottom:178.218%;"><iframe src="Streamable Embedded Video" frameborder="0" width="100%" height="100%" allowfullscreen allow="autoplay" style="width:100%;height:100%;position:absolute;left:0px;top:0px;overflow:hidden;"></iframe></div>

ozlmyldz

Aktif Üye
Sorun solunum problemi olabilir. İştah ve enerji nasıl mümkünse kısa bir videoda atabilir misiniz vitamin probiyotik kullanıyor musunuz
Bugün keyifliydi aslında ötüşü, konuşması var. Fakat gün içinde uyukladı bi ara kafasını sırtına yaslayıp. Odada uçup kafama konduğunda hafif bi nefes sesi duyuyorum açıkçası. Bir de tüy dönemi yeni bitti. Multivitamin veriyorum ağızdan, probiyotik kullanmıyorum şu an.

Son düzenleme:

ozlmyldz

Aktif Üye
Açıkçası ben hasta kuş göremedim tüy dönemi sebebiyle döküntüdür tüydür bu sebeple fazla hapşırma olabilir. Bence bağışıklığı arttırmak için probiyotik vermeniz yeterli gelecektir diğer üstadlar ne der bilmiyorum. Birde yarın kekik çayı yapıp verebilirsin 3 gün sonrada bir c vitamini olarak limon damlat suya ver
Tekrardan merhabalar. Bilgi vermek maksadıyla yazıyorum. Bugün kuşumu kanatlı uzmanına götürdüm. Hapşırırken aynı anda kusmaya başladı bugün Paşa. Doktorumuz gastrit tanısı koydu şimdilik. Mide zarında hafif bir kalınlaşma gözlemlemiş. Kekik yağı takviye ilacı verdi, bir de Mikostatin verdi günde bir defa ağızdan vereceğim. Megabakteriden de şüpheleniyor fakat bir süre gözlemleyecekmişiz, bu tedavi ile düzelirse ona göre aksiyon alacağız. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Megabakteri değildir umarım.

ozlmyldz

Aktif Üye
Doktor kuyrukta tiktak hareketi ve uçtuktan sonra hafif soluklanması sebebiyle bundan da şüphelendi. Fakat akciğerlerini stetoskopla dinledi, şimdilik bir şey yokmuş solunumla ilgili. Sorun midesel.

AlicanG

Paylaşımcı
Mantar varsa hem sindirimi hem solunumu etkileyebiliyor . Veterner megabakteri den şüphelenip nistatin etken maddeli ilaç mı verdi?

ozlmyldz

Aktif Üye
Mantar varsa hem sindirimi hem solunumu etkileyebiliyor . Veterner megabakteri den şüphelenip nistatin etken maddeli ilaç mı verdi?
İlk etapta gastrit tedavisi için mikostatik, multivitamin, probiyotik ve kekik yağı takviyesi verdi. Bundan sonrasını da gözlemleyecek megabakteri ihtimaline karşın.

AlicanG

Paylaşımcı
İlk etapta gastrit tedavisi için mikostatik, multivitamin, probiyotik ve kekik yağı takviyesi verdi. Bundan sonrasını da gözlemleyecek megabakteri ihtimaline karşın.
Umarım kısa zamanda sağlığına kavuşur günlük kafesini ve aksesuarlarını da temizleyip dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin.Amphotericin b bu ilacın megabakteri çok etkili olduğunu okumuştum.Ama ülkemizde satılıyor mu bilmiyorum.

Tuğrul Bey

Eski Forumcu
Emektar Üye
Umarım kısa zamanda sağlığına kavuşur günlük kafesini ve aksesuarlarını da temizleyip dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin.Amphotericin b bu ilacın megabakteri çok etkili olduğunu okumuştum.Ama ülkemizde satılıyor mu bilmiyorum.
Satılıyor Akyol kardesler getirmiş daha öncede vardı ama araman gerekirdi. Bu arada kusunuzda megabakteri tarzı bir oluşum varsa nistatin içerikli bir ilaç hiç bir etki etmiyor. Flukonazeller düşük kalıyor. Antibiyotikler zaten bu hastalığın çözümü değil.

ozlmyldz

Aktif Üye
Satılıyor Akyol kardesler getirmiş daha öncede vardı ama araman gerekirdi. Bu arada kusunuzda megabakteri tarzı bir oluşum varsa nistatin içerikli bir ilaç hiç bir etki etmiyor. Flukonazeller düşük kalıyor. Antibiyotikler zaten bu hastalığın çözümü değil.
Gastrit olduğunu düşünüyor. Eğer ilaçlar neticesinde düzelmezse megabakteri tedavisine başlayacak sanıyorum ki.