• Kafeskuslari.com ailesine hoş geldiniz..

Sizde kafes kuş türünüz hakkında paylaşım yapmak ve soru sormak için üye olunuz.
    Sizde ailede yerinizi alınız...

Kuşum Zor Nefes Alıyor ve Yan duruyor

alper07

Yeni Üye
Herkese merhaba, yardımınıza ve desteğinize çok ihtiyacım var. Kuşum aniden geceden beri rahatsızlanmaya başladı. Önce gece bir ayağını sürekli ısırmaya çalıştığını farkettim. O an çok ciddiye almadım fakat sabah çok kötü bir haldeydi. Halsiz ve hareket edemeyecek kadar durgun görünüyordu. Kafesten çıkardığımda uçabiliyor sorun yok tellere de tutunabiliyor fakat bir ayağını kullanmakta zorlanıyor kafes içinde eskisi gibi seri seri dolaşamıyor hatta bir kere yere düştü. Sürekli nefes almaya çalışıyor ve bunu yaparkende ağzından ufak çıt çıt sesler geliyor. Bulunduğum bölgede tüm veterinerleri aradım fakat kuştan anlayan yok. Sadece 1 tanesi 15 dakika oksijen desteği sağladı sağolsunlar. Şu an eve tekrar geldik kuşum sabahki halinden birazcık daha iyi fakat aynı şeyleri yapmaya devam ediyor. Çok az yem yedi ve su içti. Size dışkısını ve sabahki durumuna dair birkaç video ekleyeceğim. Lütfen ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olun buna çok ihtiyacım var. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

Videoları mecbur youtube'a yüklemek zorunda kaldım linkleri:

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Anözdemir

Aktif Üye
Herkese merhaba, yardımınıza ve desteğinize çok ihtiyacım var. Kuşum aniden geceden beri rahatsızlanmaya başladı. Önce gece bir ayağını sürekli ısırmaya çalıştığını farkettim. O an çok ciddiye almadım fakat sabah çok kötü bir haldeydi. Halsiz ve hareket edemeyecek kadar durgun görünüyordu. Kafesten çıkardığımda uçabiliyor sorun yok tellere de tutunabiliyor fakat bir ayağını kullanmakta zorlanıyor kafes içinde eskisi gibi seri seri dolaşamıyor hatta bir kere yere düştü. Sürekli nefes almaya çalışıyor ve bunu yaparkende ağzından ufak çıt çıt sesler geliyor. Bulunduğum bölgede tüm veterinerleri aradım fakat kuştan anlayan yok. Sadece 1 tanesi 15 dakika oksijen desteği sağladı sağolsunlar. Şu an eve tekrar geldik kuşum sabahki halinden birazcık daha iyi fakat aynı şeyleri yapmaya devam ediyor. Çok az yem yedi ve su içti. Size dışkısını ve sabahki durumuna dair birkaç video ekleyeceğim. Lütfen ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olun buna çok ihtiyacım var. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

Videoları mecbur youtube'a yüklemek zorunda kaldım linkleri:

Bir ayağı yaralı mı?

GülbeyazMaviş

Aktif Üye
Çok geçmiş olsun, durumu okurken ne kadar endişeli ve çaresiz hissettiğinizi çok iyi anlıyorum. Kuşlarda solunum güçlüğü, ayak/bacak hassasiyeti ve halsizlik ani başladığında vakit kaybetmeden müdahale etmek son derece kritik.

anlattığınız belirtiler (nefes alırken çıt çıt sesi, ağız açıp kapatma, tek ayağı ısırma/kullanamama, dengesizlik ve halsizlik) bize çok net klinik ipuçları veriyor.

---

### **Olası Nedenler (Ne Olabilir?)**

1. **Ağır Solunum Yolu Enfeksiyonu / Akciğer-Hava Kesesi İltihabı:**
* **Neden o ses çıkar?** Akciğerlerde veya hava keselerinde biriken mukus/iltihap, nefes alıp verirken tıkırtı ve çıt çıt sesine yol açar. Ağzını açıp kapatması oksijen yetersizliği çektiğini gösterir.
* **Ayağını neden ısırmış olabilir?** Vücut oksijensiz kaldığında ya da dolaşım bozulduğunda uç kısımlarda (patilerde/ayaklarda) karıncalanma, uyuşma ve his kaybı olur. Kuşlar bu rahatsız edici hissi gidermek için ayağını ısırmaya çalışır.

2. **Travma, Düşme veya İncinme:**
* Gece kafeste çırpındıysa (gece korkusu/night fright) ayağını veya kanadını tellere takıp incitmiş, incinen ayağın ağrısıyla nefesi hızlanmış veya şoka girmiş olabilir.

3. **Zehirlenme veya Obstrüksiyon (Tıkanma):**
* Kafes dışında veya içinde yutulan yabancı bir cisim, ağır metal, toksik bir koku (teflon dumanı, oda spreyi vb.) solunum sistemini ve sinir sistemini (ayak felci/hissizliği) etkileyebilir.

---

### **Şu An Evde Acilen Yapmanız Gerekenler**

Veteriner desteği kısıtlı olduğu için ev ortamını hemen kuşu hayatta tutacak ve yormayacak şekilde organize etmelisiniz:

#### **1. Kafes Düzenini Güvenli Hale Getirin (Taban Bakımı)**

* Kuş dengesini kaybedip düşebileceği için tünekleri **en alta** indirin veya tamamen çıkarın.
* Kafes tabanına yumuşak bir havlu veya peçete serin. Yem kaplarını ve suyu **tabana, ulaşabileceği yere** koyun.
* Kesinlikle tırmanmaya çalışıp enerjisini tüketmesine izin vermeyin.

#### **2. Sıcak ve Sakin Bir Ortam Sağlayın**

* Solunum güçlüğü çeken ve halsiz kuşlar hızla vücut ısısını kaybeder. Oda ısısını yüksek tutun (26-28°C).
* Kafesin 3 tarafını bir örtüyle kapatın, direkt rüzgar almasını engelleyin.
* Onu strese sokacak yüksek ses, hareket veya diğer canlılardan uzak tutun.

#### **3. Nem ve Oksijen Ortamı**

* Oksijen desteği almış olması çok doğru bir hamle olmuş. Evde bulunuyorsa, kafesin yakınına (kuşun üzerine gelmeyecek şekilde) hafif buhar sağlayacak sıcak su kabı koyabilirsiniz. Ancak oda spreyi, parfüm, sigara dumanı gibi kimyasalları **kesinlikle** uzak tutun.

#### **4. Beslenme ve Sıvı Desteği**

* Az da olsa yem yemesi ve su içmesi olumlu bir işaret. Zorla kursağına su basmayın, akciğerine kaçabilir.
* Suyuna erişimini kolaylaştırın. Varsa daldarı veya en sevdiği kolay sindirilebilir tohumları önüne koyun.

---

### **Bundan Sonraki Adım**

Yakınınızdaki veterinerler genel kanatlı uzmanı olmasa bile, **bir kanatlı uzmanına (aviam veteriner) uzaktan konsültasyon veya iletişim sağlama seçeneğini** değerlendirmelisiniz.

Solunum yolu enfeksiyonlarında uzman bir veteriner hekim gözetiminde **uygun dozda antibiyotik ve/veya antiinflamatuar (ağrı kesici/ödem çözücü)** başlanması gerekebilir. Kuşlarda metabolizma çok hızlı olduğu için bu tür solunum belirtilerinde süreç hızlı ilerler.

Bölgenize en yakın büyükşehirde/merkezde egzotik/kanatlı uzmanı hekim arayıp telefonla video/dışkı fotoğrafı göstererek destek istemeniz hayati önem taşıyabilir.

Lütfen durumu yakından gözlemleyin, kuşu sıcak tutun ve hareketini kısıtlayarak göğüs kaslarının rahat nefes almasını sağlayın. Yapay zeka diyor

Üst Alt